de Andreea Pestisan 12 Dec 2022
Tags:
Consultul cardiologic este prima forma de evaluare a sanatatii inimii. In functie de examenul fizic si anamneza detaliata, medicul stabileste daca sunt necesare investigatii suplimentare pentru stabilirea diagnosticului. Iata care sunt unele dintre cele mai recomandate proceduri prin care se poate verifica sanatatea inimii:
Coronarografie
Una dintre cele mai eficiente investigatii de verificare a sanatatii inimii consta in evaluarea arterelor coronare prin coronarografie. Aceasta mai este cunoscuta si ca „angiografie coronariana” si este considerata procedura de baza a diagnosticarii bolii coronariene, dar are rol si in identificarea altor probleme de natura cardiaca.
Electrocardiograma (ECG / EKG)
Prin intermediul acestei proceduri, se pot identifica aritmiile, ischemia miocardica, diselectrolitemiile. Aceasta metoda se utilizeaza in cazul pacientilor predispusi din punct de vedere genetic si cu scopul ghidarii terapiei. Este una dintre procedurile esentiale in evaluarea sanatatii inimii.
Ecocardiografie / Ecografie cardiaca
Aceasta reprezinta un tip de investigatie imagistica non-invaziva ce presupune folosirea ultrasunetelor pentru a obtine imagini in miscare ce redau aparatul cardiovascular. Este o metoda comuna datorita faptului ca nu implica riscuri, este eficienta si poate fi efectuata inclusiv femeilor insarcinate.
Holter EKG - Monitorizarea ritmului inimii 24H
O astfel de investigatie se utilizeaza atunci cand exista suspiciunea ne tulburari de ritm cardiac sau anomalii electrice cardiace care se petrec in timpul unor activitati de rutina. Medicul solicita aceasta procedura in special cand pacientii au simptome precum palpitatii sau sincope, ori cand au istoric de fibrilatie arteriala paroxistica sau extrasistole de tip ventricular sau supraventricular.
Ecografia cu dobutamina / Ecografia de stres
Evaluarea ischemiei miocardice se poate face cu ajutorul acestei investigatii. Ecografia de stres presupune folosirea unor agenti stresori, de exemplu, dobutamina, efortul fizic, agenti care duc la aparitia vasodilatarii.
Test de efort / Ergometrie
Medicul recomanda testul de efort atunci cand pacientii au acuzat anterior durere toracica sau la cei care au efectuat un pretest de probabilitate intermediara de a dezvolta boala coronariana de tip aterosclerotic, pentru a contribui la stabilirea diagnosticului si la determinarea nivelului de severitate al ischemiei miocardice.
Ecocardiografia transesofagiana
Cu ajutorul acestei investigatii se pot obtine imagini cu acuratete ridicata, in vederea verificarii particularitatilor inimii si vaselor, de pilda, a dimensiunilor pe care le au ventriculele, se poate masura fractia de ejectie ventriculara si se pot efectua morfologii valvulare, mai ales ale valvei mitrale.
Tomografia computerizata cardiaca (CT cardiac)
Aceasta este o metoda non-invaziva ce implica utilizarea unei substante de contrast in compozitia careia intra iodul, ce se injecteaza intravenos si expunerea la aparatul tomografic, pentru ca medicul sa observe cordul si vasele mari mediastinal;
Rezonanta magnetica cardiaca (RMN cardiac)
Investigatia de acest tip are o importanta majora in evaluarea particularitatilor ventriculelor (volum, masa, fractie de ejectie) si se recomanda in cazul pacientilor ce au malformatii cardiace congenitale de natura complexa.
Alte investigatii
Proceduri utile in verificarea sanatatii inimii sunt si urmatoarele:
Spune-ne opinia ta despre
"Cele mai eficiente metode prin care poate fi verificata sanatatea inimii"
Ti-a placut acest articol? Atunci poate te intereseaza si:
Cele mai comune boli ale varstei a treia si ce trebuie sa stii despre ele
Stabilirea etapelor de varsta este o abordare subiectiva, iar a treia etapa de viata este considerata a incepe dupa 65 de ani. Pana in acest moment, marea majoritate a oamenilor se bucura de o stare de sanatate buna si foarte buna, sunt activi, iar eventualele suferinte sunt pasagere si intra in categoria celor acute. [detalii]
15 obiecte care nu pot sa lipseasca din trusa de prim ajutor
Este foarte important sa ai la indemana o trusa de prim ajutor ori de cate ori calatoresti. In acest articol poti descoperi care sunt lucrurile pe care e esential sa le incluzi in trusa ta de prim ajutor. [detalii]
3 remedii naturale impotriva cistitei interstitiale
Cistita este o problema de sanatate cu care majoritatea femeilor se confrunta cel putin o data in viata. Provocata de o infectie bacteriana, cistita poate fi de multe ori prevenita prin masuri specifice de igiena. Imagineaza-ti insa ca simptomele caracteristice cistitei pot aparea si in absenta unei infectii bacteriene, in cele mai neasteptate momente, afectand calitatea vietii. Aceasta este cistita interstitiala si iata cum poate fi ea tinuta sub control cu remedii naturale. [detalii]
Osteopatia: ce este si cand ai nevoie de acest tip de terapie
Osteopatia este terapia ideala pentru a calma diferite tipuri de dureri, dar si pentru a trata tensiunile musculare. Acest tip de terapie poate fi foarte eficienta si daca este folosita preventiv, in timpul sarcinii, de exemplu, sau dupa activitati fizice solicitante. [detalii]
Afla cum poate afecta o sarcina somnul
Sarcina este una dintre perioadele cele mai frumoase din viata unei femei – ce poate fi mai frumos decat sa simti cum organismul tau are grija de minunea ta? In acelasi timp insa, pentru unele femei, sarcina poate fi o perioada destul de dificila, insotita de multe simptome neplacute, unul dintre ele fiind insomnia sau calitatea mai putin buna a somnului. Vor fi perioada in care oricat de mult ai dormi, pare ca nu te mai poti trezi chiar atat de odihnita. Toate aceste schimbari ale somnului au la baza diverse motive, despre care vom vorbi in cele ce urmeaza. Important este sa stii ca nu esti singura – majoritatea gravidelor se confrunta cu probleme de somn in sarcina. [detalii]