de Alege Sanatos 05 Iul 2023
Tags:
Vizitele la dentist starnesc adeseori emotii si retineri, deoarece avem tendinta de a le asocia cu o stare crescuta de disconfort. Din fericire, nu mai este cazul - procedurile pot fi efectuate, in prezent, sub anestezie adaptata fiecarui caz in parte. In plus, programarea consultatiilor stomatologice regulate, la intervale de 6 luni, garanteaza faptul ca eventualele probleme de sanatate orala nu ajung sa se agraveze incat sa devina dureroase. Iata, asadar, la ce sa te astepti atunci cand vine vorba de consultul stomatologic periodic.
1. Anamneza
Medicul stomatolog va initia o discutie cu pacientul, pentru a afla daca a observat aparitia unor simptome noi - de pilda sangerare gingivala in timpul periajului - sau daca se confrunta cu dureri dentare ori sensibilitate dentara.
Este util sa ii transmiti medicului informatii complete despre eventuale tratamente medicamentoase pe care le urmezi, deoarece unele dintre ele pot avea un impact oarecare si asupra gingiei sau a danturii. De asemenea, este important sa ii spui despre eventualele obiceiuri nesanatoase - fumatul, de pilda, produce vasoconstrictie orala si afecteaza sanatatea gingiilor. Bolile cronice trebuie si ele mentionate - diabetul, de pilda, poate intarzia vindecarea gingiilor dupa o interventie de mica chirurgie - astfel incat stomatologul sa aiba asteptari realiste de la evolutia viitoare.
Este momentul sa iti exprimi si tu asteptarile si dorintele in ceea ce priveste consultatia. Poate doresti doar sa te asiguri ca nu ai nicio carie noua sau poate consideri ca ai nevoie de albirea dintilor - acum este momentul sa ii comunici medicului stomatolog.
2. Examenul clinic
In cadrul examenului clinic, medicul stomatolog va folosi o oglinda de dimensiuni mici pentru a inspecta cavitatea bucala si pentru a identifica eventuale leziuni la nivelul danturii sau al gingiilor. Cu ajutorul acesteia, va putea observa daca exista noi carii incipiente, daca s-au format depuneri de placa bacteriana si tartru, daca exista leziuni care sugereaza un debut de parodontoza sau daca exista leziuni ale mucoasei orale sau ale limbii, care sa sugereze o problema de ocluzie.
Tocirea neuniforma a dintilor poate fi un indicator al faptului ca iti scrasnesti dintii in somn, caz in care ti se poate recomanda purtarea unei gutiere. In general, examenul clinic ii permite medicului sa evalueze starea generala de sanatate a cavitatii orale si sa indice eventuale tratamente pe care le considera necesare - de exemplu, tratarea precoce a unei carii la debut.
3. Detartrajul
Obiceiurile corecte in ceea ce priveste igiena dentara sunt foarte importante pentru indepartarea placii bacteriene si prevenirea formarii tartrului, dar experienta medicilor stomatologi demonstreaza ca exista zone greu accesibile, pe care pacientii nu reusesc sa le ingrijeasca in mod corespunzator si ca efectuarea unui detartraj de doua ori pe an nu are decat beneficii.
Exista mai multe metode de detartraj, iar medicul va discuta despre ele cu tine inainte de debutul tratamentului, dar cel mai adesea se foloseste in prezent detartrajul cu ultrasunete.
4. Albirea dentara
Procedura de albire dentara efectuata in cabinetul medicului stomatolog este cea mai sigura si mai eficienta optiune de a te asigura ca zambetul tau este luminos si stralucitor. Discuta cu medicul stomatolog si despre oportunitatea tratamentelor de albire de intretinere, efectuate acasa, pentru a primi sfaturi competente despre ce anume este sigur sa folosesti si ce anume ar trebui sa eviti, pentru a preveni deteriorarea smaltului.
Procedeul de albire dentara este adeseori urmat de recomandari speciale din partea stomatologului - de pilda, sa eviti timp de cateva zile alimentele si bauturile cunoscute pentru ca pateaza smaltul dintilor, cum sunt cafeaua sau vinul rosu.
5. Recomandari personalizate de ingrijire a cavitatii orale
In functie de istoricul tau medical, de situatia curenta a cavitatii orale si de alte particularitati observate, medicul stomatolog poate face unele recomandari personalizate de ingrijire a cavitatii orale in perioada urmatoare. Poate fi vorba despre schimbarea periutei de dinti cu una cu peri mai moi, a pastei de dinti cu una cu un continut mai mare de fluor sau utilizarea temporara a unui gel antiseptic sau a unei ape de gura cu acelasi efect.
Consultul stomatologic de rutina, efectuat de doua ori pe an, este important pentru protejarea sanatatii orale pentru cat mai mult timp. Programeaza-te la o vizita medicala cat mai curand!
Sursa foto: Shutterstock
Spune-ne opinia ta despre
"Consultul stomatologic periodic - la ce sa te astepti"
Ti-a placut acest articol? Atunci poate te intereseaza si:
Ce sa faci in cazul in care un dinte este complet scos din alveola: 3 solutii
In acest articol poti afla cum sa reactionezi corect imediat dupa smulgerea accidentala a unui dinte, cum sa il pastrezi in conditii optime si cum sa gestionezi durerea si sangerarea. In plus, vei intelege care sunt procedurile si optiunile pentru restaurarea dintelui, atunci cand aceasta poate fi luata in calcul. [detalii]
Cum sa alegi jucarii interactive potrivite pentru varsta copilului tau
Imbogatirea universului de joaca al copilului cu jucarii interactive adecvate varstei sale este esentiala pentru dezvoltarea sa armonioasa. In acest articol vei descoperi cum intelegerea etapelor de dezvoltare ale copilului influenteaza alegerea jucariilor si cum sa selectezi cele mai potrivite jucarii interactive pentru fiecare grupa de varsta. De asemenea, vei intelege importanta jocului interactiv in viata micutilor. [detalii]
Matcha: beneficii sau de ce este indicat sa consumi Matcha
Faimoasa ceremonie japoneza a ceaiului este o traditie cu o lunga istorie si este mentionata in documente ce dateaza de la inceputul secolului IX. In mod normal, in orice alta tara a lumii, o ceremonie a ceaiului ar fi ramas doar o ceremonie insa japonezii au transformat-o in mult mai mult de atat creand spatii dedicate acestei ceremonii sau chiar folosindu-se de aceasta ceremonie pentru a sterge diferentele de clasa si avere. [detalii]
Cum suplimentezi spatiile de depozitare din casa
Suplimentarea spatiilor de depozitare din casa impune organizare si inventivitate. Solutiile si ideile sugerate in articol pot fi adaptate la nevoile si la stilul tau de viata si au scopul de a-ti simplifica viata si de a-ti face casa mai practica si mai frumoasa. Ideile sunt simple si le poate pune in practica oricine, cu usurinta. [detalii]
Boost de energie, la tine acasa: 5 idei pentru a te energiza vara asta
Aportul suplimentar de vitamina D, pe care, vara, il primim in mod natural, are, de regula, un impact pozitiv asupra intregului organism. Ne simtim mai energici, ne concentram mai bine si cheful de viata parca nu a lipsit niciodata. Acesta este, desigur, cazul ideal, in care fizicul si mentalul sunt pe aceeasi linie si dau o stare generala de bine. Aceasta trebuie sustinuta din cat mai multe unghiuri, in asa fel incat sa se mentina si dupa trecerea anotimpului insorit. Iata cateva idei accesibile, care sa contribuie la echilibrul tau din fiecare zi. [detalii]