de Alege Sanatos 19 Ian 2023
Tags:
Daca in ultima perioada te-ai simtit balonata, obosita, ai avut stari de greata si dureri in partea dreapta superioara a abdomenului, este posibil ca bila lenesa sa fie de vina.
Aceasta afectiune este intalnita la persoanele care au un regim alimentar haotic, au parte de mese bogate in grasimi si un stil de viata sedentar. Daca nu este tratata la timp, bila lenesa poate duce la aparitia pietrelor la fiere, ceea ce atrage dupa sine si alte urmari neplacute. Afla in continuare ce trebuie sa faci ca sa scapi de bila lenesa.
Care sunt simptomele cauzate de bila lenesa
Pentru a intelege de ce apar aceste simptome, trebuie sa stii care sunt functiile bilei. Numita si fiere, bila este un lichid produs de ficat si stocat in vezica biliara. Atunci cand consumam grasimi, acestea sunt digerate cu ajutorul bilei. De asemenea, bila contribuie la distrugerea bacteriilor patogene din intestinul subtire si la eliminarea din organism a deseurilor metabolice si a toxinelor.
Daca secretia bilei din vezica biliara este perturbata, procesul digestiv este afectat si el, cauzand dischinezie biliara sau, in termeni populari, bila lenesa. In consecinta, pot aparea urmatoarele simptome, de regula, dupa masa:
• balonare,
• stari de greata,
• varsaturi,
• dureri abdominale
• oboseala,
• slabiciuni,
• stare generala proasta.
Cauzele care duc la aparitia bilei lenese
In majoritatea cazurilor, bila lenesa este cauzata de urmatorii factori principali:
• alimentatia bogata in grasimi
• supraponderabilitatea si obezitatea
Exista insa si unele boli care duc la dischinezie biliara: pancreatita, gastrita, ulcerul, hepatita A si B.
Ce sa faci ca sa scapi de bila lenesa
Pentru a sustine activitatea vezicii biliare si, respectiv, secretia bilei, iata ce este benefic sa faci:
1. Bea multa apa
Deshidratarea afecteaza intreg organismul, inclusiv vezica biliara. Apa ajuta organul sa se goleasca si impiedica acumularea bilei. Acest lucru te protejeaza de aparitia calculilor biliari, dar si de alte probleme asociate. In plus, acest lucru este benefic si pentru silueta, s-a demonstrat ca persoanele care beau mai multa apa, mananca mai putina mancare calorica si mai putin zahar.
2. Renunta la prajeli
Vezica biliara lucreaza mai mult atunci cand trebuie sa digere mancarurile grase, cum sunt alimentele prajite bogate in grasimi saturate. Acestea nu doar ca pot creste nivelul de colesterol rau, ci pot duce si la formarea calculilor biliari. Kilogramele in plus, acumulate in urma consumului de grasimi, nu fac decat sa incurajeze declansarea bilei lenese.
3. Consuma fructe si legume bogate in vitamina C
Fructele de padure, ardeii si kiwi au un continut mare de vitamina C, fapt ce impiedica dezvoltarea bolilor asociate cu vezica biliara. Unii expertii sustin ca nivelurile scazute de vitamina C pot creste cantitatea de colesterol din bila. Mai poti adauga in meniu si capsuni, broccoli, pepene galben, cartofi copti si citrice.
4. Apeleaza la produse naturiste
Exista multe ceaiuri care sustin activitatea vezicii biliare si care pot ameliora simptomele in caz de bila lenesa. Cele mai bune ceaiuri pentru vezica biliara sunt cele din papadie, galbenele, anghinare, cicoare si rostopasca. Acestea au beneficii pretioase pentru organism: fluidizeaza bila si mentin activitatea biliara, sustin sanatatea intestinala si hepatica, mentin fluxul normal al secretiei bilei si imbunatatesc, in general, sanatatea vezicii biliare.
Suplimentele alimentare pentru bila sunt si ele de ajutor atunci cand de confruntam cu crize de bila (colica biliara) sau cand dorim sa urmam o cura pentru imbunatatirea functiei vezicii biliare.
5. Schimba uleiul de floarea-soarelui cu cel de masline
Uleiul de masline contine grasimi nesaturate care determina golirea vezicii biliare, fapt ce previne declansarea dischineziei biliare. Spre urmare, adauga ulei de masline in salate sau atunci când gatesti feluri de mâncare la cuptor. in plus, consuma si alte alimente bogate in grasimi sanatoase, cum sunt pestii grasi precum somonul, nucile si avocado.
In concluzie, pentru a scapa de bila lenesa, este important sa avem o alimentatie bogata in legume, fructe si grasimi sanatoase, care sunt bogate in antioxidanti, minerale si vitamine. Adauga si ceva miscare zilnica, hidrateaza-te, si vei observa cum bila lenesa nu te mai supara.
Spune-ne opinia ta despre
"Cum sa pui bila lenesa in miscare: 5 sfaturi utile"
Ti-a placut acest articol? Atunci poate te intereseaza si:
3 metode pentru a tine sub control transpiratia vara
Transpiratia excesiva apare, de obicei, atunci cand este foarte cald afara, insa poate fi si efectul ingerarii anumitor medicamente sau al unor conditii medicale. [detalii]
Cum sa nu racesti cand este frig afara
Imunitatea organismului nostru poate scadea drastic in anumite conditii, iar acest lucru iti poate afecta sanatatea. Vei raci mai repede si poti dezvolta si alte boli mai acute. [detalii]
Bicarbonatul de sodiu. 3 beneficii mai putin cunoscute
Bicarbonarul de sodiu a fost dintotdeauna de mare ajutor oamenilor, fiind folosit in diferite scopuri. [detalii]
Ingrijirea parului. Greseli frecvente care il strica
Daca si tu iti doresti sa ai un par stralucitor, ferm, care sa nu se rupa, trebuie sa ai o ingrijire a parului bine stabilita, sa folosesti produse de calitate, adaptate tipului tau de par, dar si sa eviti cateva greseli frecvente pe care le faci dupa baie. [detalii]
Cele mai importante utilizari ale uleiului de rozmarin
Uleiul de rozmarin este foarte cunoscut pentru utilizarea sa in imbunatatirea aspectului si cresterii parului. Desi este minunat de folosit in acest scop, mai exista si alte utilizari importante ale sale. [detalii]