Sofranul. 15 proprietati medicinale majore
de Alege Sanatos 02 Dec 2020
Tags: sofran proprietati medicinale ale sofranului
Sofranul este un ingredient minunat de folosit in alimentatie, insa pe cat de gustos si de bun este, pe atat de multe proprietati medicinale contine.
Sofranul mareste vitalitatea si energia disponibile in corpul uman. Datorita incredibilelor sale calitati adaptogene, sofranul poate sustine organismul pentru a face fata lipsei cronice de energie, stresului si pierderii de vitalitate.
Mai mult decat atat, va prezentam in continuare 15 dintre cele mai importante proprietati medicinale ale sofranului:
1. Prevenirea bolilor
Sofranul contine compusii crocin si crocetin care promoveaza invatarea, memoria si cele doua substante sunt benefice impotriva febrei, gripei si racelii. acesta protejeaza sistemul nervos central de stresul oxidativ tinand alzheimerul si Parkinsonul la distanta. de asemenea, protejeaza impotriva bolilor de rinichi, ficat si ale vezicii urinare.
2. Antidepresiv
Sofranul contine 5-hidroxitriptofan, care stimuleaza fluxul sanguin catre creier si produce serotonina, care imbunatateste starea de spirit, reduce depresia si anxietatea.
3. Proprietati digestive
Sofranul imbunatateste circulatia sangelui in sistemul digestiv, membranele stomacului si colonului, calmand aciditatea si colicile gastro-intestinale. Este considerat un purificator al sangelui si anticonvulsiv.
Prepara o infuzie dintr-o jumatate de lingurita de sofran dizolvata intr-un pahar cu apa fiarta. dupa ce s-a racit, bea jumatate din infuzie dupa masa de pranz si jumatate dupa cina. iti va regla digestia si activitatea intestinelor.
4. Mentine sanatatea inimii
Arabii il foloseau pentru proprietatile lui anestezice si ca sedativ. este un excelent antispasmodic, ajuta la digestie, creste apetitul si trateaza colica renala. este un tonic al inimii, are actiune antiinflamatoare, fiind folosit sub forma de tincturi in tratamentul artritei. este un antidepresiv si antipsihotic eficient si este folosit cu succes in tratarea isteriei. in medicina indiana, un amestec de sofran si unt topit este folosit in tratarea diabetului. Oamenii de stiinta italieni au descoperit ca sofranul poate opri orbirea la batrani si poate trata diverse boli ale ochilor.
Potasiul ajuta la mentinerea tensiunii arteriale si tine la distanta bolile de inima.
Antioxidantii din sofran ajuta la scaderea colesterolului si a trigliceridelor. Crocetina ajuta la reducerea lipoproteinelor din fluxul sanguin, la oxigenare si la circulatia sangelui si elimina placile arteriale de pe artere prevenind ateroscleroza.
Adaugat in mancare, sofranul are efect tonic asupra inimii. De asemenea, studiile au aratat ca este de mare ajutor bolnavilor care au trecut printr-un accident vascular cerebral. in testele de laborator, realizate pe animale, s-a demonstrat ca un compus din sofran ajuta la regenerarea neuronilor, ajutandu-i sa supravietuiasca in caz de trauma majora. Cercetatorii lucreaza la un medicament pe baza de sofran.
Cand are loc un atac cerebral, creierul este privat de oxigen, ceea ce face ca unii neuroni sa moara sau sa aiba de suferit. un astfel de tratament ar face ca neuronii supravietuitori sa se vindece, regenerand tesuturile.
5. Leac anti-betie
10-15 g de pistiluri de sofran, macerate 3-4 ore in alcool (50 ml) si administrate pe stomacul gol inainte de o petrecere previn instalarea starii de betie si pot induce repulsia la abuzul de alcool (metoda nu functioneaza insa la suferinzii de etilism cronic).
6. Lupta impotriva anemiei
Prezenta fierului in sofran este importanta in formarea hemoglobinei si este un co-factor in producerea de globule rosii.
7. Trateaza acneea si petele
Continutul antifungic si antibacterian din sofran il face eficient in tratarea acneei, petelor si punctelor negre si improspateaza pielea obosita, sterge cearcanele de sub ochi, exfoliaza pielea, stimuleaza circulatia sangelui si previne ridurile.Medicamente care contin sofran sunt folosite la tratarea acneei, a condiloamelor si a altor boli de piele.
Sofranul vindeca arsurile si ranile superficiale, ajutand la regenerarea pielii. Vindecarea este spectaculoasa, tesutul se reface aproape fara urme ale arsurii.
8.Combate caderea parului
Sofranul, amestecat cu lemnul dulce si laptele si aplicat pe portiunile fara par, combate alopecia si stimuleaza cresterea parului.
9. Afrodisiac
Sofranul stimuleaza vitalitatea masculina, intervine in vindecarea impotentei, ejacularii precoce, disfunctiilor erectile, intervine in mentinerea unei vieti sexuale sanatoase. Grecii si arabii foloseau sofranul ca afrodiziac pentru ca are proprietati asemanatoare hormonilor. romanii il adaugau in apa de baie, iar femeile, in evul Mediu, foloseau pomezi de par cu sofran pentru a fi mai atragatoare. in zilele noastre, este
indicat in tratamentul impotentei si sterilitatii.
10. Imbunatateste respiratia
Sofranul este utilizat in tratamentul astmului, tusei, tusei convulsive (magareasca), precum si ca expectorant. Sofranul ajuta la curatarea cailor respiratorii inguste si reduce inflamatia plamanilor, prevenirea si reducerea unui atac de astm sever.
11. Calmeaza crampele menstruale si intervine in sindromul pre-menstrual (PMS)
Sofranul reduce intensitatea durerilor si durata acestora in timplul ciclului menstrual, scade nivelul de
cortizol si stres si creste nivelul de estrogeni, la femeile care sufera de sindromul pre-menstrual (PMS).
12. In timpul sarcinii
sofranul imbunatateste fluxul de sange pelvian, suprima crampele, gazele si balonarea, si controleaza tulburarile de dispozitie, anxietate, depresie si prin eliberarea hormonului serotonina, in timpul diferitelor etape
ale sarcinii. Ceaiul de sofran suprima greata si senzatia de rau de dimineata.
13. Lupta impotriva artritei
Sofranul are proprietati anti-inflamatorii, care produc o diminuare a durerilor articulare, reduc oboseala si inflamatia musculara, reduce eroziunea osoasa ajutand tesuturile sa elimine acidul lactic care se acumuleaza dupa efort fizic intens.
14. Insomnia
Sofranul este un sedativ usor, folosit pentru tratarea insomniei si depresiei.
15 Imbunatateste vederea
Sofranul contine carotenoizi care protejeaza organismul impotriva bolilor batranetii, cum ar fi degenerescenta maculara si cataracta; este un scut impotriva radiatiilor solare nocive si regleaza acidul gras al membranei celulare a ochilor.
Parerea ta conteaza pentru noi!
Scriem pentru tine. Spune-ne daca a fost util acest articol!
Voteaza articolul!
Alege o nota de la 0 la 5
Cum sa eviti senzatia de balonare dupa mesele grele
de Alege Sanatos 23 Ian 2025
Mesele grele nu trebuie sa fie o povara. Afla cele mai simple trucuri pentru a evita balonarea si a te bucura de momentele delicioase fara disconfort.
Mesele copioase pot fi o adevarata placere, mai ales in timpul sarbatorilor sau la ocazii speciale. Totusi, ele sunt adesea insotite si de un pret nedorit: balonarea. Aceasta senzatie neplacuta, cauzata de digestia dificila sau de consumul excesiv de alimente, poate sa-ti strice confortul si buna dispozitie. Din fericire, exista metode simple si eficiente pentru a preveni balonarea si pentru a te bucura de mesele bogate fara griji. [detalii]
Cum sa nu racesti cand este frig afara
de Alege Sanatos 28 Mai 2024
Imunitatea organismului nostru poate scadea drastic in anumite conditii, iar acest lucru iti poate afecta sanatatea. Vei raci mai repede si poti dezvolta si alte boli mai acute. [detalii]