de Alege Sanatos 29 Aug 2023
Tags:
Balonare si disconfort abdominal, durere, greata, senzatie de preaplin, acestea sunt cele mai frecvente simptome pe care le dau calculii biliari sau, in termeni populari, "pietrele la fiere". Afectiunea se numeste "litiaza biliara" si, pentru a o trata, pentru a scapa de calculi si a preveni tot acest chin, e nevoie sa faci unele schimbari in stilul tau de viata si sa apelezi la cateva ajutoare din natura.
Cum si din ce cauze apar pietrele la fiere
Calculii biliari se formeaza in vezica biliara (un organ mic situat sub ficat), atunci cand substantele din bila – colesterolul, sarurile biliare si bilirubina – se acumuleaza si se cristalizeaza. Exista mai multe posibile cauze pentru formarea pietrelor la fiere:
- Colesterolul ridicat
O cantitate excesiva de colesterol sau bilirubina in bila favorizeaza cristalizarea si formarea pietrelor la fiere. Poate te intrebi acum de ce si de unde vine acel colesterol in exces care se acumuleaza in bila. Iata:
- Din cauza unui dezechilibru metabolic
Unele persoane pot avea un metabolism anormal al colesterolului, care poate duce la producerea lui excesiva in ficat si la eliberarea in bila.
- Din cauza dietei
Consumul regulat si in exces de alimente bogate in grasimi saturate, carne grasa, produse lactate grase, prajeli etc. mareste nivelul de colesterol din organism.
- Obezitatea
Persoanele supraponderale si obeze prezinta un risc crescut de a face litiaza biliara deoarece kilogramele in plus pot afecta metabolismul colesterolului.
- Anumite medicamente de sinteza
Daca urmezi orice fel de medicamente, citeste-le prospectul si mentioneaza-le medicului gastroenterolog, atunci cand iti faci investigatiile.
- Bila lenesa
Termenul este folosit pentru a descrie o afectiune in care vezica biliara nu se contracta sau nu elibereaza sucul biliar in mod corespunzator. Astfel, bila stagneaza, ceea ce favorizeaza formarea de calculi. Aceasta afectiune se tine sub control prin dieta si cu ajutorul remediilor din plante.
- Factorii genetici
Unele persoane au o predispozitie pentru formarea pietrelor la fiere. Tot din cauze genetice, au un nivel mai crescut al colesterolului, fara a avea neaparat o dieta nesanatoasa, cu grasimi.
- Sexul si varsta
Femeile sunt mai predispuse la formarea calculilor biliari decat barbatii, probabil din cauze hormonale. De asemenea, dupa 40 de ani riscul de a avea probleme cu bila creste.
Trebuie sa mentionam ca formarea calculilor biliari este un proces complex si, in multe situatii nu e o cauza exacta, fiind implicat un cumul de factori.
Ce simptome dau pietrele la fiere
Unele deloc usoare. Stii ca poti avea calculi biliari, daca te balonezi dupa mese, ai senzatie de preaplin, greata, disconfort abdominal.
Situatia se poate complica in momentul in care calculii migreaza si se blocheaza in canalele biliare. Atunci apar dureri abdominale mari, varsaturi, febra, icter. Criza poate dura cateva zeci de minute sau cateva ore.
Sfaturi pentru a gestiona disconfortul cauzat de pietrele la fiere
1. Schimba-ti dieta!
Evita alimentele grase, prajite, procesate, care cresc colesterolul rau din organism si suprasolicita bila. Fereste-te de maioneze, produse de patiserie, fast-food, conserve, afumaturi, branzeturi grase si multe galbenusuri de ou. In schimb, mizeaza pe fructe si legume proaspete, carne slaba de pui sau peste, cereale integrale, salate stropite cu ulei extravirgin de masline, deserturi sanatoase, cu fructe. Toate acestea sunt mult mai usor de digerat.
2. Conteaza si programul de masa
Mananca la ore regulate, mai degraba portii mici si dese decat mese rare si consistente. Nu lua cina seara tarziu si opteaza atunci pentru ceva usor, pentru a nu suprasolicita sistemul digestiv intr-un moment in care el, in mod natural, isi incetineste motoarele.
3. Hidrateaza-te mai mult!
Obisnuieste-te sa bei mai multe lichide (ceaiuri medicinale, apa plata, sucuri proaspete de fructe si legume). Hidratarea corespunzatoare mentine fluiditatea bilei si, astfel, eviti formarea calculilor biliari.
4. Redu fumatul si consumul de alcool!
Sunt studii care arata ca substantele chimice prezente in fumul de tigara afecteaza atat compozitia bilei, cat si functionarea normala a vezicii si tractului biliar. Iar alcoolul afecteaza si el metabolismul colesterolului si poate provoca inflamatii si deteriorari ale vezicii biliare.
5. Scapa de kilogramele in plus, fa miscare!
Activitatea fizica regulata te ajuta sa slabesti sau sa-ti pastrezi greutatea in limite normale. Acest lucru mentine un metabolism adecvat al colesterolului si previne riscul de formare a calculilor biliari. In plus, sportul ajuta la mentinerea unui tranzit intestinal sanatos, previne constipatia, sustine digestia.
6. Apeleaza la remedii naturiste!
In paralel cu schimbarea stilului de viata, este nevoie si de tratament. Spre deosebire de medicatia clasica, ce se administreaza doar in timpul crizelor de bila, a puseelor dureroase, remediile din plante au avantajul ca se pot administra si preventiv, pe perioade mai lungi, fara a genera efecte adverse.
Sunt 5 tipuri de plante care se regasesc in cadrul remediilor naturale pentru bila:
Spune-ne opinia ta despre
"Cum sa gestionezi disconfortul cauzat de pietrele la fiere: 6 sfaturi utile"
Spune-ne opinia ta despre
"Cum sa gestionezi disconfortul cauzat de pietrele la fiere: 6 sfaturi utile"
Ti-a placut acest articol? Atunci poate te intereseaza si:
Ce impact au activitatile cotidiene asupra nivelului tau de stres
Intr-o lume agitata si in continua miscare, stresul a devenit o prezenta constanta in vietile noastre. Insa, cat de mult contribuie activitatile tale zilnice la cresterea acestui nivel de stres? In acest articol vom explora impactul pe care cateva activitati cotidiene il au asupra nivelului tau de stres. Daca intelegi efectele acestor activitati asupra ta, vei putea gasi metode prin care sa-ti gestionezi mai eficient stresul, ceea ce va duce la crearea unui echilibru sanatos intre viata personala si cea profesionala. [detalii]
Ce sunt metalele grele din corp si de ce sunt periculoase?
Sanatatea personala a devenit in ziua de azi un subiect din ce in ce mai urmarit de un numar considerabil de mare de persoane. Desi corectarea alimentatiei si adoptarea unui regim de sport riguros sunt printre primele lucruri pe care le integreaza in viata de zi cu zi o persoana, acestea nu sunt de ajuns pentru a opri asimilarea de metale grele in organism. [detalii]
5 trucuri pentru a gati mai rapid si mai usor
Gatitul poate fi o activitate placuta si relaxanta, dar exista momente in care suntem suprasolicitati si dorim sa economisim timp si efort in bucatarie. Indiferent daca esti un bucatar pasionat sau un novice in arta culinara, poti apela intotdeauna la mici strategii si tehnici ingenioase pentru a gati mai repede, fara eforturi suplimentare. In randurile care urmeaza, iti dezvaluim cateva dintre aceste secrete, care iti vor imbunatati experienta in bucatarie si iti vor permite sa savurezi preparate delicioase fara prea mult efort. [detalii]
5 sfaturi pentru o sarcina usoara si sanatoasa
Sarcina este o perioada pe parcursul careia organismul trece prin multiple schimbari. Unele dintre acestea pot fi neplacute, dar prin adoptarea anumitor masuri, le poti gestiona cu usurinta. [detalii]
Pairing-uri de vin pentru reteta de quesadilla
Quesadilla, deliciul mexican indragit in intreaga lume, este un adevarat festin culinar pe care merita sa-l incerci daca nu ai facut-o pana acum. Combinatia irezistibila dintre tortilla frageda, branza cremoasa si umplutura plina de arome face din quesadilla o alegere perfecta pentru o cina rapida sau pentru momentele de relaxare in compania prietenilor. Totusi, ce vin sa alegi pentru a transforma aceasta experienta culinara intr-o simfonie de gusturi? Hai sa exploram impreuna diversele tipuri de vin potrivite pentru a completa si imbogati aromele acestui preparat. [detalii]