AlegeSanatos.ro cauta meniuMeniu

Regiuni si specialitati traditionale romanesti

de Alege Sanatos 07 Iun 2023

Tags: mancare produse traditionale alimente

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Regiuni si specialitati traditionale romanesti

Bucataria romaneasca este cunoscuta pretutindeni in lume pentru preparatele sale traditionale gustoase si aromate. Chefi cunoscuti de la noi aduc in prim-plan o multime de bucate traditionale, pe care le reinterpreteaza, in asa fel incat o asemenea varietate culinara sa nu fie uitata.





Si pentru ca ne dorim sa punem accentul pe autenticitatea retetelor din bucataria romaneasca, te invitam sa descoperi in articolul urmator savuroasele specialitati traditionale romanesti si sa calatoresti alaturi de noi prin diferite regiuni ale tarii, explorand deliciile culinare ale fiecarei regiuni. Esti gata sa pornesti intr-o calatorie culinara prin Romania, ce are la baza produse traditionale romanesti

Regiunea Muntenia si specialitatile sale culinare

Sarmalele muntenesti sunt un preparat extrem de popular in regiunea Muntenia, fiind un fel de mancare traditional consumat de sarbatori sau in zile festive. Aceste sarmale sunt facute cu frunze de vita de vie sau de stejar, in locul frunzelor de varza utilizate in alte regiuni. Sosul de smantana si mararul adaugate in timpul gatirii le confera un gust inconfundabil si le diferentiaza de alte versiuni ale acestei retete.

Mucenicii muntenesti sunt un alt preparat traditional care are o semnificatie aparte pentru munteni. Acestia sunt gogosi in forma de opt, fierte si apoi coapte, servite cu miere si nuca macinata. Mucenicii sunt consumati in fiecare an pe data de 9 martie, ca o traditie a Bisericii Ortodoxe Romane. Acestia sunt considerati a fi simbolul celor doi sfinti martiri, Mucenicul Teodor Tiron si Mucenica Teodora din Alexandria.

In topul specialitatilor traditionale romanesti din Muntenia se afla si branzoaicele muntenesti, ideale atunci cand ai pofta de un desert si doresti sa simti gustul si aromele autentice romanesti. Aceasta are la baza un aluat foietaj umplut cu branza dulce de vaci sau urda si stafide, coapta in cuptor si pudrata cu zahar. Acest desert este consumat de obicei la micul dejun sau ca gustare, fiind unul dintre cele mai iubite deserturi in Muntenia.

Delicii traditionale din Moldova

Sarmalele moldovenesti sunt o reteta traditionala deosebit de populara in Moldova. Diferita de alte regiuni, aceasta foloseste frunze de vita de vie in loc de frunze de varza. Umplutura este realizata din carne de porc, orez si ciuperci, iar condimentele includ ceapa, usturoi si ardei iute. Aceste ingrediente sunt amestecate, rulate in frunzele de vita si apoi fierte intr-un sos de legume, pentru a crea un gust inconfundabil.

Pastravul in crusta de sare este una dintre cele mai apreciate specialitati din Moldova. Acesta este invelit intr-o crusta de sare si copt, pentru a pastra suculenta si savoarea pestelui. Acest preparat este servit cu legume proaspete si salata, pentru a crea un platou deosebit de sanatos si gustos.

Tochitura moldoveneasca se numara si ea printre cele mai apreciate specialitati romanesti din zona Moldovei si este un amestec delicios de carne de porc, pui si carnati, servit cu mamaliga si oua ochiuri. Aceasta mancare reflecta influentele bucatariei moldovenesti si este un preparat traditional pentru ocazii speciale, precum nunti si sarbatori.

Placintele poale-n brau sunt o alta specialitate moldoveneasca populara. Aceste placinte sunt umplute cu branza de vaca sau de oaie, stafide, zahar si coaja de lamaie, iar aluatul este impaturit intr-un mod specific, pentru a crea o textura crocanta si un gust deosebit.

Bucataria ardelenilor: retete si tehnici specifice

Si zona Ardealului se mandreste cu unele dintre cele mai populare retete traditionale romanesti. De pilda, ciorba de burta ardeleneasca este o specialitate apreciata in Ardeal, cu o textura consistenta si gust intens. Se prepara cu burta de vita, smantana, usturoi, otet si legume precum morcov, telina si cartofi.

Tocanita de pui cu legume este un fel de mancare traditional, cu multe variante locale, dar care imbina perfect gustul dulce-acrisor cu cel picant. Ingrediente precum ceapa, ardeiul, rosiile si cartofii sunt adaugate in tigaie impreuna cu carnea de pui si condimente precum boia de ardei dulce, cimbru si patrunjel.

Cozonacul ardelenesc este un desert traditional din Ardeal care se face cu aluat pufos si o umplutura bogata de nuca, stafide, cacao si zahar. Inainte de a fi copt, cozonacul este impletit in forme speciale, dandu-i o forma distinctiva.

Dobrogea: preparate cu influente orientale

Influenta orientala asupra gastronomiei dobrogeane este unul dintre cele mai importante aspecte ale bucatariei traditionale din aceasta regiune a Romaniei. Dobrogea are o istorie bogata si variata, cu legaturi culturale si istorice puternice cu Orientul Mijlociu, in special perioada otomana, care a avut o influenta semnificativa asupra bucatariei locale. Aceasta influenta se reflecta in ingrediente si tehnici culinare specifice, care sunt folosite in preparatele dobrogeane.

Printre preparatele specifice dobrogeane cu influente orientale se numara sarmalele in foi de vita, ciorba de potroace, placinta dobrogeana si mamaliga cu branza si smantana. Acestea sunt preparate traditionale care au suferit o evolutie in timp, prin imbogatirea lor cu ingrediente si tehnici culinare specifice culturii otomane. Sarmalele in foi de vita sunt un exemplu de preparat care a fost influentat de bucataria turceasca, fiind umplute cu carne de oaie, orez, ceapa si condimente.

Dulciurile cu specific oriental sunt, de asemenea, o componenta importanta a bucatariei dobrogeane. Baclavaua, sarailie sau rahatul sunt doar cateva dintre deserturile traditionale care au origini orientale si care sunt foarte populare in Dobrogea. Acestea sunt preparate cu ingrediente precum nucile, mierea si amestecul de condimente, care le confera un gust dulce si aromat.

Bucataria dobrogeana este un amestec de traditii si culturi, care se reflecta in preparatele culinare locale. Aceasta este o bucatarie unica si diversa, care se diferentiaza de alte regiuni ale Romaniei prin influentele culturale si istorice puternice. In Dobrogea, traditiile locale si influentele orientale se impletesc armonios, creand o bucatarie bogata si variata.

Oltenia si gusturile sale inconfundabile

Ciorba de potroace este o delicioasa si traditionala ciorba olteana, facuta din pui de casa, legume, smantana si bors. Procesul de preparare este destul de simplu: se fierbe puiul in apa cu legumele pana cand sunt gata, apoi se adauga smantana si borsul. Se poate servi cu ardei iute si marar. Aceasta ciorba este foarte populara in Oltenia, fiind un preparat specific sudic al regiunii. In ultimii ani, ciorba de potroace a devenit din ce in ce mai populara in toata tara, astfel incat a fost inclusa in meniurile multor restaurante din Romania.

Piftia de porc este un preparat specific pentru masa de Craciun in Oltenia, dar poate fi gasita si in alte regiuni ale tarii. Ingredientele principale includ carne de porc, oase, legume si condimente, iar metoda de preparare implica fierberea ingredientelor timp indelungat. Dupa ce este gata, piftia se toarna in forme si se lasa sa se raceasca pana cand se solidifica. Acest preparat este servit rece, de obicei alaturi de muraturi si salata. In Oltenia, piftia de porc este considerata una dintre cele mai importante traditii culinare pentru Craciun.

Fiecare regiune a Romaniei se distinge prin retete specifice, dezvaluind o mosternire culturala unica si o diversitate impresionanta de gusturi si arome. Tu cate dintre aceste specialitati traditionale romanesti cunosti si pe care le-ai incercat pana acum? 




Spune-ne opinia ta despre
"Regiuni si specialitati traditionale romanesti"

6 + 6 =

Spune-ne opinia ta despre
"Regiuni si specialitati traditionale romanesti"

Ti-a placut acest articol? Atunci poate te intereseaza si:

Ce impact au activitatile cotidiene asupra nivelului tau de stres

Ce impact au activitatile cotidiene asupra nivelului tau de stres

de Alege Sanatos 18 Sep 2023

Intr-o lume agitata si in continua miscare, stresul a devenit o prezenta constanta in vietile noastre. Insa, cat de mult contribuie activitatile tale zilnice la cresterea acestui nivel de stres? In acest articol vom explora impactul pe care cateva activitati cotidiene il au asupra nivelului tau de stres. Daca intelegi efectele acestor activitati asupra ta, vei putea gasi metode prin care sa-ti gestionezi mai eficient stresul, ceea ce va duce la crearea unui echilibru sanatos intre viata personala si cea profesionala. [detalii]

Ce sunt metalele grele din corp si de ce sunt periculoase?

Ce sunt metalele grele din corp si de ce sunt periculoase?

de Alege Sanatos 13 Sep 2023

Sanatatea personala a devenit in ziua de azi un subiect din ce in ce mai urmarit de un numar considerabil de mare de persoane. Desi corectarea alimentatiei si adoptarea unui regim de sport riguros sunt printre primele lucruri pe care le integreaza in viata de zi cu zi o persoana, acestea nu sunt de ajuns pentru a opri asimilarea de metale grele in organism. [detalii]

Cum sa gestionezi disconfortul cauzat de pietrele la fiere: 6 sfaturi utile

Cum sa gestionezi disconfortul cauzat de pietrele la fiere: 6 sfaturi utile

de Alege Sanatos 29 Aug 2023

Balonare si disconfort abdominal, durere, greata, senzatie de preaplin, acestea sunt cele mai frecvente simptome pe care le dau calculii biliari sau, in termeni populari, "pietrele la fiere". Afectiunea se numeste "litiaza biliara" si, pentru a o trata, pentru a scapa de calculi si a preveni tot acest chin, e nevoie sa faci unele schimbari in stilul tau de viata si sa apelezi la cateva ajutoare din natura. [detalii]

5 trucuri pentru a gati mai rapid si mai usor

5 trucuri pentru a gati mai rapid si mai usor

de Alege Sanatos 17 Aug 2023

Gatitul poate fi o activitate placuta si relaxanta, dar exista momente in care suntem suprasolicitati si dorim sa economisim timp si efort in bucatarie. Indiferent daca esti un bucatar pasionat sau un novice in arta culinara, poti apela intotdeauna la mici strategii si tehnici ingenioase pentru a gati mai repede, fara eforturi suplimentare. In randurile care urmeaza, iti dezvaluim cateva dintre aceste secrete, care iti vor imbunatati experienta in bucatarie si iti vor permite sa savurezi preparate delicioase fara prea mult efort. [detalii]

5 sfaturi pentru o sarcina usoara si sanatoasa

5 sfaturi pentru o sarcina usoara si sanatoasa

de Alege Sanatos 09 Aug 2023

Sarcina este o perioada pe parcursul careia organismul trece prin multiple schimbari. Unele dintre acestea pot fi neplacute, dar prin adoptarea anumitor masuri, le poti gestiona cu usurinta. [detalii]

Abonare Newsletter
Detoxifiere - Alimente eficiente si retete recomandate

Descarca GRATUIT
"Detoxifiere - Alimente eficiente si retete recomandate"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Sfaturi si date esentiale
Cum te pot afecta ingredientele cosmetice si alimentare din produsele tale preferate? Invata sa eviti produsele nepotrivite pentru tine.
Abonare Newsletter
Detoxifiere - Alimente eficiente si retete recomandate

Descarca GRATUIT
"Detoxifiere - Alimente eficiente si retete recomandate"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Abonare Newsletter
Detoxifiere - Alimente eficiente si retete recomandate
Descarca GRATUIT
"Detoxifiere - Alimente eficiente si retete recomandate"

Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016