Pentru o descriere amanuntita, dati click pe oricare dintre ingredientele de mai jos:
Grad de risc ingrediente:
Sinonime: DEMINERALIZED WATER, DI WATER, DIW, DE-IONIZED WATER
Descriere:
Apa deionizata sau apa pura.
Apa deionizata este apa obtinuta prin filtrarea acesteia cu metoda "osmoza inversa". Altfel, sunt eliminati ionii din apa.
Este considerata a fi un antioxidant, de asemenea incetineste procesul de imbatranire si previne bolile.
Apa deionizata este un ingredient pentru multe produse cosmetice si farmaceutice si adesea este trecuta in prospect sub numele de “aqua”.
Reactii adverse:
Citeste mai mult
Sinonime: COCONUT ABSOLUTE; COCONUT FATTY ACID TRIGLYCERIDE; COCONUT OIL
Functii: ingredient parfum, agent de ingrijire a parului, agent de ingrijire a pielii, emolient, rol de mascare/acoperire a mirosului, solvent
Descriere:
-
extras din miezul semintelor din nuca de cocos (Cocos nucifera)
-
ulei galben pal, semi-solid
-
sursa de acizi grasi precum acid lauric, capric, miristic si palmitic
Fiind puternic hidrantant, uleiul de cocos poate fi utilizat pentru pielea uscata si deshidratata, in loc de lotiune de corp. Ajuta si la calmarea iritatiilor datorita proprietatilor sale antibacteriene si incetineste procesul de imbatranire a pielii.
Uleiul de cocos stimuleaza cresterea parului, oferind mai multa stralucire si suplete firului de par si prevenind caderea parului.
Reactii adverse:
- Alergii / Imunotoxicitate:
- Nu exista informatii
- Expunere multipla, cumulativa:
- Este considerat sigur
- Toxicitate la nivelul organelor:
- Nu
- Probleme la nivel endocrin:
- Nu exista informatii
- Neurotoxicitate:
- Nu exista informatii
- Genotoxicitate / Mutagenicitate:
- Nu exista informatii
- Persistenta si bioacumulare:
- Nu
- Iritatii (piele, ochi, plamani):
- Nu exista informatii
- Ecotoxicologie:
- Nu
- Cancer:
- Nu exista informatii
- Toxicitate la nivel reproductiv:
- Nu exista informatii
- Restrictii de folosinta:
- Nu exista informatii
- Contaminati:
- Nu exista informatii
- Riscuri profesionale:
- Nu exista informatii
- Capacitate absorbtie:
- Nu exista informatii
- Modificari celulare:
- Nu exista informatii
Siguranta/Rating ingredient:
Food and Drug Administration (FDA) a aprobat folosirea acestui ingredient ca aditiv alimentar direct, drept inlocuitor pentru untul de cacao. Cocos Nucifera Oil poate fi folosit si ca aditiv alimentar indirect, drept agent antispumant in fabricarea hartiei si cartonului folosite la ambalajele alimetelor. Este permisa si folosirea sa in bumbacul utilizat in ambalajele alimentelor uscate.
Cosmetic Ingredient Review (CIR) permite folosirea Cocos Nucifera Oil in cosmetice.
Conform Sage Advice si DermaDoctor, acest ingredient este considerat a fi comedogen (4/5).
Citeste mai mult
Sinonime: OLEA EUROPAEA (OLIVE) FRUIT OIL; OLEA EUROPAEA OIL; OLIVE OIL
Functii: ingredient parfum, agent de ingrijire a pielii
Descriere:
-
extras din fructele Olea europaea (maslin)
-
des folosit ca ulei de gatit
-
compus in principal din acid oleic
Cu proprietati antiimflamatorii si antioxidante, uleiul de masline iti face o piele mai catifelata si mai luminoasa. Folosit atat in masajul corpului, cat si in alimentatie, uleiul de masline iti ofera antioxidantii necesari pentru a lupta impotriva radicalilor externi.
Reactii adverse:
- Alergii / Imunotoxicitate:
- Nu exista informatii
- Expunere multipla, cumulativa:
- Nu exista informatii
- Toxicitate la nivelul organelor:
- Nu
- Probleme la nivel endocrin:
- Nu exista informatii
- Neurotoxicitate:
- Nu exista informatii
- Genotoxicitate / Mutagenicitate:
- Nu exista informatii
- Persistenta si bioacumulare:
- Nu
- Iritatii (piele, ochi, plamani):
- Nu exista informatii
- Ecotoxicologie:
- Nu
- Cancer:
- Nu exista informatii
- Toxicitate la nivel reproductiv:
- Nu exista informatii
- Restrictii de folosinta:
- Nu exista informatii
- Contaminati:
- Nu exista informatii
- Riscuri profesionale:
- Nu exista informatii
- Capacitate absorbtie:
- Nu exista informatii
- Modificari celulare:
- Nu exista informatii
Siguranta/Rating ingredient:
Food and Drug Administration (FDA) permite folosirea acestui ingredient la ambalarea conservelor de ton. Acest ingredient poate fi folosit ca aditiv alimentar indirect, de exemplu - ca adeziv in agentii antispumanti.
Conform Sage Advice, acest ingredient este comedogen (2/5).
Citeste mai mult
Sinonime: RICINI OLEUM, OLEUM RICINI, RIZINUS, HYDROGENATED RICINUS COMMUNIS, RICINUS COMMUNIS SEED OIL, RICINUS COMMUNIS, CASTOR OIL
Functii: Hidratant, Solvent, Agent de conditionare al pielii, Emolient
Descriere:
Ricinus communis (ricin) seed oil este un ulei vegetal obtinut din seminte de plante Ricinus communis.
Acest ingredient este compus in principal din uleiuri ale acizilor grasi. Nouazeci la suta din acizii grasi din uleiul de ricin este reprezentat de acidul ricinoleic, care este un acid mononesaturat, 18-carbon acid gras.
Uleiul de ricin mentine fluiditatea la ambele temperaturi extrem de ridicate si scazute. Derivatele sale au aplicatii în procesul de fabricatie a produselor farmaceutice, sapunuri si parfumuri.
Ricinus communis seed oil nu contine ricin, substanta care este considerata extrem de toxica, deoarece este solubil in apa si nu se dizolva.
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
Food and Drug Administration include uleiul de ricin pe lista sa de substante aromatizante naturale si pe lista de aditivi alimentari multifunctionali directi. Uleiul de ricin este, de asemenea, clasificat de catre FDA ca o substanta sigura si cu rol laxativ.
CIR Expert Panel au ajuns la concluzia ca Uleiul de Ricin ( Ricinus Communis Seed Oil) poate fi folosit in siguranta ca ingredient pentru produsele cosmetice.
Citeste mai mult
Descriere:
Uleiul de samburi de palmier oleaginos se extrage din samburii fructului acestui palmier, prin presare sau extractie cu solventi si apoi, prin rafinarea produsului extras sau presat. Miezul samburelui separat de invelisul lemnos contine 40-55% grasime, care se deosebeste de uleiul extras din pulpa fructului printr-o cantitate insemnata de acizi volatili.
Uleiul proaspat obtinut din miezul samburelui de palmier aseamana la consistenta cu untul de vaca topit si devine masa solida la temperatura de 15-20°C. El are o culoare galbuie si un gust placut de nuca, insa prin pastrare indelungata se scindeaza repede si capata un gust intepator.
In compozitia uleiului extras din miezul samburelui de palmier intra urmatorii acizi:
- acizi saturati:
-
acidul capronic pana la 2%;
-
acidul caprilic 3-5%;
-
acidul caprinic 3-6%;
-
acidul lauric 50-55%;
-
acidul miristic 12-16%;
-
acidul palmitic 7-9%;
-
acidul stearic 1-7%;
-
acizi nesaturati:
-
acidul oleic 4-16%
-
acidul linolic pana la 1%.
Uleiul de samburi de palmier se intrebuinteaza pe cale industriala la fabricarea sapunului si a lumanarilor.
Caracteristicile fizico-chimice ale uleiului de samburi de palmier sunt urmatoarele:
-
densitatea (la 15°C) 0,950-0,953;
-
punctul de topire 25-30°C;
-
indicele de congelare intre -23 si -28°C;
-
indicele de refractie (la 40°C) 1,4495-1,4497;
-
indicele de saponificare 250-260;
-
indicele acizilor volatili(solubili in apa) 4,5-7,0;
-
indicele de iod 12,0-17,6;
-
substante nesaponificabile 0,4%;
-
umiditatea maxima 0,50%;
-
aciditatea (in acid oleic) maximum 0,56%.
-
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
-
Cosmetic Ingredient Review (CIR) permite utilizarea acestui ingredient cu conditia respectarii cantitatilor impuse.
Citeste mai mult
Sinonime: N-OCTADECANOIC ACID, OCTADECANOIC ACID
Functii: ingredient parfum, surfactant, agent de curatare, stabilizator emulsie, rol de mascare/acoperire a mirosului
Descriere:
-
acid gras ce apare in mod natural
-
se regaseste in grasimea animalelor dar si in untul de cacao si alte grasimi vegetale
Reactii adverse:
- Alergii / Imunotoxicitate:
- Nu exista informatii
- Expunere multipla, cumulativa:
- Este considerat sigur
- Toxicitate la nivelul organelor:
- Nu
- Probleme la nivel endocrin:
- Nu exista informatii
- Neurotoxicitate:
- Nu exista informatii
- Genotoxicitate / Mutagenicitate:
- Nu exista informatii
- Persistenta si bioacumulare:
- Nu
- Iritatii (piele, ochi, plamani):
- Nu exista informatii
- Ecotoxicologie:
- Da
- Cancer:
- Nu exista informatii
- Toxicitate la nivel reproductiv:
- Nu exista informatii
- Restrictii de folosinta:
- Nu exista informatii
- Contaminati:
- Nu exista informatii
- Riscuri profesionale:
- Nu exista informatii
- Capacitate absorbtie:
- Nu exista informatii
- Modificari celulare:
- Nu exista informatii
Siguranta/Rating ingredient:
Food and Drug Administration (FDA) permite folosirea acestui ingredient atat ca aditiv alimentar direct, cat si ca aditiv alimentar indirect in guma de mestecat.
Cosmetic Ingredient Review (CIR) permite folosirea Stearic Acid in cosmetice.
Conform Sage Advice si DermaDoctor, acest ingredient este considerat a fi comedogen (2/5).
Citeste mai mult
Sinonime: MARIGOLD EXTRACT, POT MARIGOLD FLOWER EXTRACT, CALENDULA EXTRACT
Functii: ingredient parfum, agent de ingrijire a pielii, rol de mascare/ acoperire a mirosului
Descriere:
-
extract de galbenele
-
proprietati antiinflamatoare si antibacteriene
Reactii adverse:
- Alergii / Imunotoxicitate:
- Nu exista informatii
- Expunere multipla, cumulativa:
- Nu exista informatii
- Toxicitate la nivelul organelor:
- Nu exista informatii
- Probleme la nivel endocrin:
- Nu exista informatii
- Neurotoxicitate:
- Nu exista informatii
- Genotoxicitate / Mutagenicitate:
- Nu exista informatii
- Persistenta si bioacumulare:
- Nu exista informatii
- Iritatii (piele, ochi, plamani):
- Nu exista informatii
- Ecotoxicologie:
- Nu exista informatii
- Cancer:
- Nu exista informatii
- Toxicitate la nivel reproductiv:
- Nu exista informatii
- Restrictii de folosinta:
- Nu exista informatii
- Contaminati:
- Nu exista informatii
- Riscuri profesionale:
- Nu exista informatii
- Capacitate absorbtie:
- Nu exista informatii
- Modificari celulare:
- Nu exista informatii
Siguranta/Rating ingredient:
Food and Drug Administration's (FDA) permite folosirea acestui ingredient ca agent de aroma si condiment (GRAS).
Cosmetic Ingredient Review (CIR) permite folosirea acestui ingredient in cosmetice si produse de ingrijire personala.
Citeste mai mult
Sinonime: ALLIGATOR PEAR OIL; AVOCADO OIL; PERSEA GRATISSIMA OIL
Functii: agent de ingrijire a pielii
Descriere:
-
ulei extras din fructele de avocado
-
bogat in trigliceride ale acidului oleic
-
incetineste pierderea apei din piele formand o bariera la nivelul pielii
Reactii adverse:
- Alergii / Imunotoxicitate:
- Nu exista informatii
- Expunere multipla, cumulativa:
- Nu exista informatii
- Toxicitate la nivelul organelor:
- Nu
- Probleme la nivel endocrin:
- Nu exista informatii
- Neurotoxicitate:
- Nu exista informatii
- Persistenta si bioacumulare:
- Nu
- Iritatii (piele, ochi, plamani):
- Nu exista informatii
- Ecotoxicologie:
- Nu
- Cancer:
- Nu exista informatii
- Toxicitate la nivel reproductiv:
- Nu exista informatii
- Restrictii de folosinta:
- Nu exista informatii
Siguranta/Rating ingredient:
Cosmetic Ingredient Review (CIR) permite folosirea acestui ingredient in cosmetice si produse de ingrijire personala.
Conform Sage Advice, acest ingredient este comedogen (2/5).
Citeste mai mult
Sinonime: GLYCERINE, GLYCEROL, GLYCYL ALCOHOL, CONCENTRATED GLYCERIN
Functii: denaturant, ingredient parfum, agent de ingrijire a parului, agent de umectare, agent de ingrijire orala, agent de ingrijire a pielii, protector piele, agent de micsorare a vascozitatii, solvent
Descriere:
-
compus alcoolic ce apare in mod natural dar poate fi produs si sintetic
-
baza pentru multe lipide
-
poate fi de origine animala sau vegetala
-
echilibreaza nivelul apei din piele pentru a facilita hidratarea
-
poate fi inlocuita de Sorbitol
Reactii adverse:
- Alergii / Imunotoxicitate:
- Nu exista informatii
- Expunere multipla, cumulativa:
- Este considerat sigur
- Toxicitate la nivelul organelor:
- Da
- Probleme la nivel endocrin:
- Nu exista informatii
- Neurotoxicitate:
- Nu exista informatii
- Genotoxicitate / Mutagenicitate:
- Nu exista informatii
- Persistenta si bioacumulare:
- Nu
- Iritatii (piele, ochi, plamani):
- Nu exista informatii
- Ecotoxicologie:
- Nu
- Cancer:
- Nu exista informatii
- Toxicitate la nivel reproductiv:
- Nu exista informatii
- Restrictii de folosinta:
- Nu exista informatii
- Contaminati:
- Nu exista informatii
- Riscuri profesionale:
- Nu exista informatii
- Capacitate absorbtie:
- Nu exista informatii
- Modificari celulare:
- Nu exista informatii
Siguranta/Rating ingredient:
Food and Drug Administration's (FDA) permite folosirea acestui ingredient atat ca aditiv alimentar direct cat si ca aditiv alimentar indirect. Este permisa folosirea acestui ingredient si in produsele farmaceutice (fara prescriptie medicala) de protectie a pielii, produsele de uscare a urechii si produsele de calmare a ochilor.
Citeste mai mult
Functii: Agent de ingrijire a pielii
Descriere:
Frunzele de Aloe barbadensis sau aloe vera, sunt zdrobite pentru a forma un lichid. Acest lichid se numeste suc de aloe.
Planta de aloe este apreciata pentru proprietatile sale medicinale, dar si sucul extras din frunzele sale, de a calma si de a grabi vindecarea anumitor boli.
Exista doua tipuri diferite de suc de frunze de aloe:
-
produs preambalat, comercializat in magazine
-
suc proaspat, facut la domiciliu.
Beneficiile consumului de suc de aloe:
-
imbunatateste digestia
-
o mai buna circulatie a sangelui,
-
controleaza zaharul din sange si tensiunea arteriale,
-
intareste sistemul imunitar
Atunci cand este utilizat extern si local, sucul de aloe vera poate calma pielea si serveste ca un antiinflamator.
Cel mai adesea, sucul este aplicat pe pielea arsa de soare sau utilizat intr-o cada de baie pentru reducerea durerii si a senzatiei de ardere.
Ajuta la stabilizarea metabolismului astfel incat corpul arde mai multe calorii.
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
Desi efectele secundare a consumului de suc de frunze de Aloe barbadensis sunt rare, ele pot sa apara.
Acesta poate provoca:
-
disconfort intestinal nespecificat (crampe)
-
pierderea de electroliti
-
dezechilibru de lichide in organism.
Food and Drug Administration (FDA) a revizuit siguranta diferitelor specii de aloe, inclusiv Aloe Barbadensis si a stabilit ca aceasta poate fi utilizata ca substanta aromatizanta naturala si poate fi adaugata in mod direct in produsele alimentare.
Cosmetic Ingredient Review (CIR) permite utilizarea acestui ingredient in cosmetic si produse de ingrijire personala.
CIR a mai observat ca derivatele din aloe pot contine antrachinone, care poate fi periculos daca este prezent intr-un nivel ridicat.
Citeste mai mult
Sinonime: SODIUM BIBORAS; SODIUM BORATE;
Functii: Reglator pH
Descriere:
-
Compus mineral din sodiu, bor, oxigen si apa.
Are proprietati fungicide, de conservare, insecticide, erbicide si dezinfectante. Functioneaza si ca agent de albire prin conversia unor molecule de apa in peroxid de hidrogen (H2O2) ceea ce genereaza distrugerea radicalilor liberi si este o problema pentru piele.
Este utilizat cu functia de astringent usor si ca emulgator in creme.
Poate fi un iritant semnificativ al pielii atunci cand este utilizat in produsele cosmetice.
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
-
Poate fi periculos atunci cand este inhalat si atunci cand patrunde in piele.
-
Poate provoca iritatii, eruptii cutanate, uscaciune si roseata
-
Poate afecta rinichii.
-
Poate provoca dureri de cap, slabiciune și convulsii.
-
Cosmetic Ingredient Review (CIR) a restrictionat utilizarea acestui ingredient in cosmetice; nu este sigur pentru utlizarea in produse pentru copii; este sigur pentru utilizarea in alte produse cosmetice cu conditia respectarii concentratiilor existente.
-
Este interzisa utilizarea acestui ingredient in Canada.
Citeste mai mult
Sinonime: BUTYROSPERMUM PARKII, SHEA BUTTER
Functii: agent de ingrijire a pielii, agent de crestere a vascozitatii
Descriere:
Untul de shea este compus in principal din acizi grasi precum acid oleic si stearic si este derivat din seminte din arborele african Shea (Butyrospermum parkii).
Previne deshidratarea pielii, ajuta in procesul de vindecare, previne iritatiile si regenereaza pielea, absoarbe razele UV, protejand pielea si are proprietati antioxidante.
Reactii adverse:
- Alergii / Imunotoxicitate:
- Nu exista informatii
- Expunere multipla, cumulativa:
- Nu exista informatii
- Toxicitate la nivelul organelor:
- Nu
- Probleme la nivel endocrin:
- Nu exista informatii
- Neurotoxicitate:
- Nu exista informatii
- Genotoxicitate / Mutagenicitate:
- Nu exista informatii
- Persistenta si bioacumulare:
- Nu exista informatii
- Iritatii (piele, ochi, plamani):
- Nu exista informatii
- Ecotoxicologie:
- Nu
- Cancer:
- Nu exista informatii
- Toxicitate la nivel reproductiv:
- Nu exista informatii
- Restrictii de folosinta:
- Nu exista informatii
- Contaminati:
- Nu exista informatii
- Riscuri profesionale:
- Nu exista informatii
- Capacitate absorbtie:
- Nu exista informatii
- Modificari celulare:
- Nu exista informatii
Siguranta/Rating ingredient:
Food and Drug Administration's (FDA) permite folosirea acestui ingredient ca aditiv alimentar direct. Intrucat exista persoane care sunt alergice la nuci, inclusiv la nucile arborelui Shea, produsele care au in componenta acest ingredient trebuie sa fie clar etichetate.
Cosmetic Ingredient Review (CIR) permite folosirea acestui ingredient in cosmetice si produse de ingrijire personala.
Citeste mai mult
Sinonime: CORN SUGAR GUM; XANTHAN
Functii: liant, stabilizator emulsie, agent de ingrijire a pielii, surfactant, agent de emulsifiere, agent de crestere a vascozitatii, peliculogen
Descriere:
-
polizaharida (polimer pe baza de zahar produs de bacterii)
-
pudra colorata, fara miros
-
derivat din fermentatia porumbului dulce
In Codex Alimentarius are numarul E415, este o substanta de ingrosare, face parte din categoria E-urilor suspecte.
Proprietati:
-
gelifiant
-
stabilizator in emulsii
-
vascozant pentru produse lavante
-
adaugat in apa demineralizata nu are niciun efect
-
foarte stabil pana la temperatura de +70°C
-
nu este influentat de pH-ul compozitiei
Recomandari:
-
este potrivit pentru orice tip de piele
-
prepararea gelurilor, lotiunilor lejere, cremelor emulsificate
-
geluri fermizante pentru contur de ochi
-
geluri dupa ras
-
deodorante tip gel
-
stabilizarea emulsiilor
-
ingrosarea gelurilor de baie
Reactii adverse:
- Alergii / Imunotoxicitate:
- Nu exista informatii
- Expunere multipla, cumulativa:
- Nu exista informatii
- Toxicitate la nivelul organelor:
- Nu
- Probleme la nivel endocrin:
- Nu exista informatii
- Neurotoxicitate:
- Nu exista informatii
- Genotoxicitate / Mutagenicitate:
- Nu exista informatii
- Persistenta si bioacumulare:
- Nu exista informatii
- Iritatii (piele, ochi, plamani):
- Nu exista informatii
- Ecotoxicologie:
- Nu
- Cancer:
- Nu exista informatii
- Toxicitate la nivel reproductiv:
- Nu exista informatii
- Restrictii de folosinta:
- Nu exista informatii
- Contaminati:
- Nu exista informatii
- Riscuri profesionale:
- Nu exista informatii
- Capacitate absorbtie:
- Nu exista informatii
- Modificari celulare:
- Nu exista informatii
Siguranta/Rating ingredient:
Food and Drug Administration's (FDA) permite folosirea acestui ingredient ca aditiv alimentar direct (stabilizator, emulsifiant, agent de ingrosare, spumant). Xanthan Gum poate fi folosit si in anumite branzeturi procesate si drept aditiv alimentar indirect, in polimerii ce intra in contact cu mancarea.
Conform Regulamentului nr. 1129/2011 privind aditivii alimentari adoptat de Comisia Europeana, acest ingredient poate fi folosit ca aditiv alimentar.
Conform Regulamentului nr. 1130/2011 privind aditivii alimentari folositi in alimente (enzime, coloranti si nutrienti), adoptat de Comisia Europeana la 2 decembrie 2011, acest ingredient poate fi folosit ca aditiv alimentar sub denumirea E 415.
Citeste mai mult
Sinonime: COFFEA ROBUSTA SEED EXTRACT, CONGO COFFEETREE SEED EXTRACT; GREEN COFFEE BEAN EXTRACT
Functii: Agent de ingrijire a pielii
Descriere:
-
Extract din boabele de cafea, Coffea robusta.
Cafeau Robusta este o specie de cafea care isi are originile in Africa Centrala si de Vest sub-sahariana.
-
este mai putin aromata decat cafeaua arabica
-
are o cantitate de cofeina de doua ori mai mare decat cafeaua arabica.
-
este o cafea tare, cu un gust puternic, usor amarui
Extractul din boabele verzi de cafea este considerat a fi bogat in polifenoli (acizi hydroxycinnamic) ai caror principale componente sunt acidul cafeic si acidul clorogenic.
Acidul clorogenic este asociat cu urmatoarele functia antiinflamatoare.
Acidul clorogenic ajuta ficatul la procesarea rapida a grasimilor in organism, de aceea extractul de boabe verzi de cafea este eficient in curele de slabire.
Acest acid este folosit si in industria alimentara cu functia de conservant, al ajuta la pastrarea prospetimii alimentelor pe o perioada mai indelungata, deoarece previne oxidarea grasimilor si a uleiurilor din alimente.
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
-
Ingrediente botanice si derivate din plante utilizate in formulele de cosmetice sunt, in general, blande si sigure. Inainte de introducerea pe piata a produsului cosmetic finit, siguranta fiecarui ingredient trebuie sa fie explicata, in conformitate cu 21 CFR 740.10. Fundamentarea sigurantei ingredientelor cosmetice pot include teste pentru depistarea iritatiei oculare si a pielii, precum si alergenicitate si mutagenitate, in functie de aplicarea sau utilizarea prevazuta.
Citeste mai mult
Sinonime: MIXED TOCOPHEROLS; NATURAL VITAMIN E; VITAMIN E; ALPHA-TOCOPHEROL; E 306
Functii: antioxidant, ingredient parfum, agent de ingrijire a pielii
Descriere:
-
compus asociat cu vitamina E, ce apare in mod natural
-
se regaseste in carne, oua, cereale, legume, nuci
-
antioxidant, ce poate fi izolat de uleiul vegetal
Reactii adverse:
- Alergii / Imunotoxicitate:
- Nu exista informatii
- Expunere multipla, cumulativa:
- Este considerat sigur
- Toxicitate la nivelul organelor:
- Nu exista informatii
- Probleme la nivel endocrin:
- Nu exista informatii
- Neurotoxicitate:
- Nu exista informatii
- Genotoxicitate / Mutagenicitate:
- Nu exista informatii
- Persistenta si bioacumulare:
- Nu
- Iritatii (piele, ochi, plamani):
- Nu exista informatii
- Ecotoxicologie:
- Nu
- Cancer:
- Nu
- Toxicitate la nivel reproductiv:
- Nu exista informatii
- Restrictii de folosinta:
- Nu exista informatii
- Contaminati:
- Da
- Riscuri profesionale:
- Nu exista informatii
- Capacitate absorbtie:
- Nu exista informatii
- Modificari celulare:
- Nu exista informatii
Siguranta/Rating ingredient:
Food and Drug Administration (FDA) include acest ingredient pe lista cu nutrientii considerati a fi fara riscuri. Tocopherol se afla si pe lista cu conservantii alimentari permisi.
Cosmetic Ingredient Review (CIR) permite folosirea acestui ingredient in cosmetice si produse de ingrijire personala.
Conform Sage Advice si DermaDoctor, acest ingredient este considerat a fi comedogen (2/5).
Conform Regulamentului nr. 1129/2011 privind aditivii alimentari adoptat de Comisia Europeana (ce va intra in vigoare la 1 iunie 2013), acest ingredient poate fi folosit ca aditiv alimentar.
Conform Regulamentului nr. 1130/2011 privind aditivii alimentari folositi in alimente (enzime, coloranti si nutrienti), adoptat de Comisia Europeana la 2 decembrie 2011, acest ingredient poate fi folosit ca aditiv alimentar sub denumirea E 307 - Alpha-tocopherol (E 306 - Tocopherol-rich extract; E 308 - Gamma-tocopherol; E 309 - Delta-tocopherol).
Citeste mai mult
Functii: Agent de aroma; analgesic, antiseptic, astringent, hepatic
Descriere:
-
Ulei de menta, lichid galben pal sau incolor cu miros puternic, penetrant.
-
Uleiul de menta este extras din planta intreaga chiar inainte de inflorire.Uleiul este extras prin distilare cu vapori a plantelor proaspete sau partial uscate.
-
De asemenea, are un gust picant, care este urmat de senzatia de raceala cand aerul este aspirat in gura.
-
Compozitie chimica: menthol, menthone, 1,8-cineole, methyl acetate, methofuran, isomenthone, limonene, b-pinene, a-pinene, germacrene-d, trans-sabinene hydrate and pulegone.
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
-
Food and Drug Administration (FDA) include menta pe lista sa de mirodenii si condimente naturale si a altor aroma considerate general recunoscute ca fiind sigure (GRAS). Menta este, de asemenea, pe lista de uleiuri esentiale GRAS, oleorasini si extractibile naturale.
-
Cosmetic Ingredient Review (CIR) permite utilizarea acestui ingredient in produse de ingrijire personala cu conditia ca concentratia de pulegone (o componenta natural a uleiului de menta) din aceste ingrediente sa nu depaseasca 1%.
-
Uleiul de menta nu este toxic si nu produce iritatii in in dilutii joase, dar sensibilizare poate fi o problema datorita continutului de mentol.
-
Acesta poate provoca iritatii la nivelul pielii si a membranelor mucoase si ar trebui sa fie tinute departe de ochii.
-
Ar trebui sa fie evitata in timpul sarcinii si nu trebuie administrat copiilor sub sapte ani.
Citeste mai mult
Important! Informatiile despre ingredientele si produsele prezentate pe site-ul www.alegesanatos.ro au caracter informativ, sunt realizate utilizand informatiile oferite de producator privind ingredientele si nu inlocuiesc indicatiile unui medic sau ale unui specialist. Va recomandam sa cereti o opinie avizata inainte de a cumpara un produs, daca nu sunteti sigur ca vi se potriveste.
Va rugam sa cititi cu atentie lista de ingrediente, atentionarile si instructiunile tiparite pe produs inainte de a-l consuma sau folosi. Este posibil ca in unele cazuri lista de ingrediente a unui produs sa se schimbe, iar aceste informatii sa nu ajunga la noi in timp util. Aparitia efectelor adverse mentionate pe site in urma consumului sau folosirii unui produs nu este obligatorie si poate varia de la o persoana la alta, in functie de starea de sanatate, varsta si stilul de viata.