Formula fara sulfati curata toate tipurile de par si poate fi folosita zilnic. Hidrateaza fara sa ingrase, lasa scalpul curat si parul stralucitor si matasos. Samponul bio fara sulfati de la Cattier ajuta la regenerarea parului.
Pentru o descriere amanuntita, dati click pe oricare dintre ingredientele de mai jos:
Grad de risc ingrediente:
Sinonime: WATER, ONSEN-SUI, DEIONIZED WATER, DISTILLED WATER, PURIFIED WATER, DIHYDROGEN OXIDE, DISTILLED WATER
Functii: solvent
Descriere:
-
ingredient ce se regaseste in aproape toate cosmeticele si produsele de ingrijire personala
-
cosmeticele si produsele de ingrijire personala contin numai apa fara toxine, poluanti si microbi
Reactii adverse:
- Alergii / Imunotoxicitate:
- Nu exista informatii
- Expunere multipla, cumulativa:
- Nu exista informatii
- Toxicitate la nivelul organelor:
- Nu
- Probleme la nivel endocrin:
- Nu exista informatii
- Neurotoxicitate:
- Nu exista informatii
- Genotoxicitate / Mutagenicitate:
- Nu exista informatii
- Persistenta si bioacumulare:
- Nu
- Iritatii (piele, ochi, plamani):
- Nu exista informatii
- Ecotoxicologie:
- Nu
- Cancer:
- Nu exista informatii
- Toxicitate la nivel reproductiv:
- Nu exista informatii
- Restrictii de folosinta:
- Nu exista informatii
- Contaminati:
- Nu exista informatii
- Riscuri profesionale:
- Nu exista informatii
- Capacitate absorbtie:
- Nu exista informatii
- Modificari celulare:
- Nu exista informatii
Siguranta/Rating ingredient:
Conform Guidance on Cosmetic Manufacturing Practice Guidelines, Food and Drug Administration (FDA) monitorizeaza calitatea apei (denumita “apa de proces”) folosite in cosmetice si in produsele de ingrijire personala.
Exista si alte companii care se supun cu standardele U.S. Pharmacopeia (USP) privind puritatea apei folosite in medicamente. Apa purificata conform acestor standard este preparata din apa supusa reglementarilor U.S. Environmental Protection Agency (EPA) cu privire la apa potabila. Nu contine alte substante adaugate intentionat.
Citeste mai mult
Sinonime: COCOGLUCOSIDE
Functii: surfactant, agent de curatare, spumant
Descriere:
-
derivat in urma reactiei dintre glucoza si ulei de nuca de cocos
-
rol de curatare a pielii si parului datorita caracteristicii sale de a amesteca apa cu grasimea si murdaria prezente la suprafata pielii pentru a putea sa fie curatate/indepartate
-
neiritant, cel mai bland dintre surfactanti
Reactii adverse:
- Alergii / Imunotoxicitate:
- Nu exista informatii
- Expunere multipla, cumulativa:
- Nu exista informatii
- Toxicitate la nivelul organelor:
- Nu exista informatii
- Probleme la nivel endocrin:
- Nu exista informatii
- Neurotoxicitate:
- Nu exista informatii
- Genotoxicitate / Mutagenicitate:
- Nu exista informatii
- Persistenta si bioacumulare:
- Nu exista informatii
- Iritatii (piele, ochi, plamani):
- Nu exista informatii
- Ecotoxicologie:
- Nu exista informatii
- Cancer:
- Nu exista informatii
- Toxicitate la nivel reproductiv:
- Nu exista informatii
- Restrictii de folosinta:
- Nu exista informatii
- Contaminati:
- Nu exista informatii
- Riscuri profesionale:
- Nu exista informatii
- Capacitate absorbtie:
- Nu exista informatii
- Modificari celulare:
- Nu exista informatii
Siguranta/Rating ingredient:
Acest ingredient nu a fost evaluat de comisiile si/sau asociatiile din domeniu in privinta gradului sau de risc atunci cand este folosit in cosmetice si produse de ingrijire personala.
Citeste mai mult
Sinonime: GLYCERINE, GLYCEROL, GLYCYL ALCOHOL, CONCENTRATED GLYCERIN
Functii: denaturant, ingredient parfum, agent de ingrijire a parului, agent de umectare, agent de ingrijire orala, agent de ingrijire a pielii, protector piele, agent de micsorare a vascozitatii, solvent
Descriere:
-
compus alcoolic ce apare in mod natural dar poate fi produs si sintetic
-
baza pentru multe lipide
-
poate fi de origine animala sau vegetala
-
echilibreaza nivelul apei din piele pentru a facilita hidratarea
-
poate fi inlocuita de Sorbitol
Reactii adverse:
- Alergii / Imunotoxicitate:
- Nu exista informatii
- Expunere multipla, cumulativa:
- Este considerat sigur
- Toxicitate la nivelul organelor:
- Da
- Probleme la nivel endocrin:
- Nu exista informatii
- Neurotoxicitate:
- Nu exista informatii
- Genotoxicitate / Mutagenicitate:
- Nu exista informatii
- Persistenta si bioacumulare:
- Nu
- Iritatii (piele, ochi, plamani):
- Nu exista informatii
- Ecotoxicologie:
- Nu
- Cancer:
- Nu exista informatii
- Toxicitate la nivel reproductiv:
- Nu exista informatii
- Restrictii de folosinta:
- Nu exista informatii
- Contaminati:
- Nu exista informatii
- Riscuri profesionale:
- Nu exista informatii
- Capacitate absorbtie:
- Nu exista informatii
- Modificari celulare:
- Nu exista informatii
Siguranta/Rating ingredient:
Food and Drug Administration's (FDA) permite folosirea acestui ingredient atat ca aditiv alimentar direct cat si ca aditiv alimentar indirect. Este permisa folosirea acestui ingredient si in produsele farmaceutice (fara prescriptie medicala) de protectie a pielii, produsele de uscare a urechii si produsele de calmare a ochilor.
Citeste mai mult
Sinonime: COCOAMPHOACETATE, COCOAMPHOGLYCINAT, NATRIUMCOCOAMPHOACETAT, REWOTERIC AM-2C/NM
Functii: Surfactant, Spumant, Agent de curatare,
Descriere:
Sodium cocoamphoacetate este un lichid cu o culoare ca de chihlimbar,care are un miros slab de fructe.Se foloseste cu precadere in compozitia produselor de curatare a pielii si a sampoanelor.
Sodium Cocoamphocetate curata pielea si parul ajutand apa sa se amestece cu uleiul altfel indepartand murdaria.Este folosit deasemenea si ca spumant sau stabilizator de spuma.Acest ingredient imbunatateste aspectul pielii si textura parului deteriorat fizic sau prin tratament chimic.
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
CIR Expert Panel a evaluat datele stiintifice produse de Sodium Cocoamphoacetate si concluzia este ca poate fi folosit in siguranta ca un ingredient cosmetic
Citeste mai mult
Functii: agent de conditionare, agent de emulsionare, agent de control al vascozitatii
Descriere:
Este este o guma de fermentatie produsa din sorbitol. Acesta este un polizaharid format din fucozei, reziduuri acide de galactoza si galacturonic.
Acest ingredient este utilizat intr-o gama larga de produse cosmetice si produse de ingrijire personala, inclusiv produse de baie, machiaj, de ingrijire a pielii si a parului, pasta de dinti etc.
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
Analizele realizate de grupul de experti CIR au indicat faptul ca nu este considerata o substanta toxica pentru reproducere sau de dezvoltare. Biosaccharide Gum-1 nu au fost considerat un ingredient care poate cauza iritatii sau sensibilizari cutanate.
Poate fi utilizat in compozitia produselor cosmetice si produse de ingrijire personala comercializate in Uniunea Europeana in conformitate cu dispozitiile generale ale Directivei privind produsele cosmetice a Uniunii Europene.
Citeste mai mult
Sinonime: RICINI OLEUM, OLEUM RICINI, RIZINUS, HYDROGENATED RICINUS COMMUNIS, RICINUS COMMUNIS SEED OIL, RICINUS COMMUNIS, CASTOR OIL
Functii: Hidratant, Solvent, Agent de conditionare al pielii, Emolient
Descriere:
Ricinus communis (ricin) seed oil este un ulei vegetal obtinut din seminte de plante Ricinus communis.
Acest ingredient este compus in principal din uleiuri ale acizilor grasi. Nouazeci la suta din acizii grasi din uleiul de ricin este reprezentat de acidul ricinoleic, care este un acid mononesaturat, 18-carbon acid gras.
Uleiul de ricin mentine fluiditatea la ambele temperaturi extrem de ridicate si scazute. Derivatele sale au aplicatii în procesul de fabricatie a produselor farmaceutice, sapunuri si parfumuri.
Ricinus communis seed oil nu contine ricin, substanta care este considerata extrem de toxica, deoarece este solubil in apa si nu se dizolva.
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
Food and Drug Administration include uleiul de ricin pe lista sa de substante aromatizante naturale si pe lista de aditivi alimentari multifunctionali directi. Uleiul de ricin este, de asemenea, clasificat de catre FDA ca o substanta sigura si cu rol laxativ.
CIR Expert Panel au ajuns la concluzia ca Uleiul de Ricin ( Ricinus Communis Seed Oil) poate fi folosit in siguranta ca ingredient pentru produsele cosmetice.
Citeste mai mult
Sinonime: CITRUS AURANTIUM DULCIS FRUIT WATER; ORANGE FRUIT WATER; ORANGE WATER; WATER, ORANGE
Functii: agent de aroma
Descriere:
Solutie apoasa obtinuta din portocole, in mod obisnuti prin abur distilat.
Apa de portocale este folosita pentru a da un miros placut produse cosmetice si de ingrijire personala.
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
Ingrediente botanice si derivate din plante utilizate in formulele de cosmetice sunt, in general, blande si sigure. inainte de introducerea pe piata a produsului cosmetic finit, siguranta fiecarui ingredient trebuie sa fie explicata, in conformitate cu 21 CFR 740.10. Fundamentarea sigurantei ingredientelor cosmetice pot include teste pentru depistarea iritatiei oculare si a pielii, precum si alergenicitate si mutagenitate, in functie de aplicarea sau utilizarea prevazuta.
Citeste mai mult
Sinonime: AROMA; PARFUME, PARFUM;
Functii: deodorant, rol de mascare/acoperire a mirosului, parfum
Descriere:
- Conform U.S. Food and Drug Regulation (FDA), termenul “fragrance” de pe eticheta unui produs inseamna "orice substanta(e) naturala(e) sau sintetica(e) folosita(e) exclusiv pentru a oferi miros unui produs cosmetic”. In Europa, acest ingredient poarta denumirea de Parfum.
- Alcatuit din compusi sintetici naturali sau sintetici, folositi singuri sau impreuna
Reactii adverse:
- Alergii / Imunotoxicitate:
- Da
- Expunere multipla, cumulativa:
- Nu exista informatii
- Toxicitate la nivelul organelor:
- Nu exista informatii
- Probleme la nivel endocrin:
- Da
- Neurotoxicitate:
- Da
- Genotoxicitate / Mutagenicitate:
- Nu exista informatii
- Persistenta si bioacumulare:
- Da
- Iritatii (piele, ochi, plamani):
- Nu exista informatii
- Ecotoxicologie:
- Nu exista informatii
- Cancer:
- Da
- Toxicitate la nivel reproductiv:
- Nu exista informatii
- Restrictii de folosinta:
- Da
Siguranta/Rating ingredient:
*Intrucat nu se cunosc ingredientele componente ale acestui complex, nu se pot afla toate detaliile privind riscurile sale de utilizare si concentratie.
Ingredientele care intra in componenta Fragrance sunt evaluate de International Fragrance Association (IFRA), evaluarea propriu-zisa fiind efectuata in cadrul Research Institute for Fragrance Materials (RIFM), institut stiintific, non-profit, al IFRA. Informatiile stiintifice utilizate de RIFM provin de la Expert Panel (REXPAN), un grup de toxicologi, farmacologi, dermatologi si oameni de stiinta din domeniul mediului, care nu au nicio legatura cu industria parfumului. Astfel, de-a lungul timpului, International Fragrance Association (IFRA) a restrictionat folosirea anumitor ingrediente care intra in componenta Flagrance.
Conform legislatiei in vigoare, nu este obligatoriu ca pe eticheta produsului sa fie listate toate ingredientele componente ale Flagrance. Se considera insa ca un parfum contine cel putin 14 chimicale ce nu sunt trecute pe eticheta, multe dintre ele nefiind evaluate in ceea ce priveste gradul lor de siguranta.
Conform European Union’s Scientific Committee, este ingrijorator faptul ca din ce in ce mai multe persoane dezvolta sensibilitate in urma expunerii la ingredientele din Fragrance. Odata dezvoltata aceasta sensibilitate, persoanele in cauza pot suferi alergii si chiar atacuri de astm de fiecare data cand sunt expuse la Fragrance.
Exista un numar de 26 compusi ai Fragrance care sunt considerati alergeni (Anexa III, Directiva Cosmetica UE) si care trebuie declarati pe eticheta, in functie de concentratie:
- Amyl cinnamal
- Anisyl alcohol
- Benzyl alcohol
- Benzyl cinnamate
- Cinnamyl alcohol
- Farnesol
- Citral
- 2-(4-tert-Butylbenzyl) propionald-hyd
- Eugenol
- Linalool
- Hydroxy-citronellal
- Benzyl benzoate
- Isoeugenol
- Citronellol
- Amylcin-namyl alcohol
- Hexyl cinnam-aldehyd
- Benzyl salicylate
- d-Limonene
- Cinnamal
- Methyl heptin carbonate
- Coumarin
- 3-Methyl-4-(2,6,6-tri-methyl-2-cyclohexen-1-yl)-3-buten-2-one
- Geraniol
- Oak moss and treemoss extract
- Hydroxy-methylpentylcyclohexenecarboxaldehyd
- Treemoss extract.
Citeste mai mult
Functii: Agent de ingrijire a pielii
Descriere:
Frunzele de Aloe barbadensis sau aloe vera, sunt zdrobite pentru a forma un lichid. Acest lichid se numeste suc de aloe.
Planta de aloe este apreciata pentru proprietatile sale medicinale, dar si sucul extras din frunzele sale, de a calma si de a grabi vindecarea anumitor boli.
Exista doua tipuri diferite de suc de frunze de aloe:
-
produs preambalat, comercializat in magazine
-
suc proaspat, facut la domiciliu.
Beneficiile consumului de suc de aloe:
-
imbunatateste digestia
-
o mai buna circulatie a sangelui,
-
controleaza zaharul din sange si tensiunea arteriale,
-
intareste sistemul imunitar
Atunci cand este utilizat extern si local, sucul de aloe vera poate calma pielea si serveste ca un antiinflamator.
Cel mai adesea, sucul este aplicat pe pielea arsa de soare sau utilizat intr-o cada de baie pentru reducerea durerii si a senzatiei de ardere.
Ajuta la stabilizarea metabolismului astfel incat corpul arde mai multe calorii.
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
Desi efectele secundare a consumului de suc de frunze de Aloe barbadensis sunt rare, ele pot sa apara.
Acesta poate provoca:
-
disconfort intestinal nespecificat (crampe)
-
pierderea de electroliti
-
dezechilibru de lichide in organism.
Food and Drug Administration (FDA) a revizuit siguranta diferitelor specii de aloe, inclusiv Aloe Barbadensis si a stabilit ca aceasta poate fi utilizata ca substanta aromatizanta naturala si poate fi adaugata in mod direct in produsele alimentare.
Cosmetic Ingredient Review (CIR) permite utilizarea acestui ingredient in cosmetic si produse de ingrijire personala.
CIR a mai observat ca derivatele din aloe pot contine antrachinone, care poate fi periculos daca este prezent intr-un nivel ridicat.
Citeste mai mult
Sinonime: DETOXIFIANT
Descriere:
Varietate de argila.
Tipuri:
-
Sodium bentonite
-
Calcium bentonite
-
Potassium bentonite
Este un tip de argila comestibila aparuta in mod natural din sedimente de cenusa vulcanica si contine peste 70 de minerale
este una dintre cele mai eficiente si puternice cand vine vorba de vindecare, fiind utilizata pentru a trata boli atat pe cale interna, cat si externa.
Extern, bentonitul este utilizat ca si cataplasma, pentru impachetare, in baie sau in alte retete pentru ingrijirea pielii.
Are capacitatati de a absorbi:
-
toxine
-
impuritati
-
metale grelt
-
alti contaminanti din organism
Argila din bentonit este ingerata in scopuri medicinale, precum detoxifiere sau deficiente minerale.
Este ingerata pentru a trata deficientele de:
-
Minerale
-
Anemie
-
ulcere ale stomacului
-
diareea
-
probleme intestinale
-
hemoroizi
Reactii adverse:
- Alergii / Imunotoxicitate:
- Nu exista informatii
- Expunere multipla, cumulativa:
- Nu exista informatii
- Toxicitate la nivelul organelor:
- Nu exista informatii
- Probleme la nivel endocrin:
- Nu exista informatii
- Neurotoxicitate:
- Nu exista informatii
- Persistenta si bioacumulare:
- Nu exista informatii
- Iritatii (piele, ochi, plamani):
- Nu
- Ecotoxicologie:
- Nu exista informatii
- Cancer:
- Da
Siguranta/Rating ingredient:
The Food and Drug Administration (FDA) a declarat kaolinul un ingredient Generally Recognized as Safe (GRAS) si a permis utilizarea lui in produse alimentare ca aditiv alimentar indirect.
Cosmetic Ingredient Review (CIR) permite folosirea acestui ingredient in cosmetice si in produsele de ingrijire personala.
Conform www.cancer-new-drug.com, bentonita este considerata o substanta cancerigena, poate colmata porii si sufoca pielea.
Citeste mai mult
Sinonime: BENZENEMETHANOL, BENZYLIC ALCOHOL, PHENYLCARBINOL, PHENYLMETHANOL, BENZENECARBINOL
Functii: conservant; analgezic extern, ingredient parfum, medicament igiena orala, conservant, solvent, agent de micsorare a vascozitatii, rol de mascare/acoperire a mirosului
Descriere:
-
ingredient sintetic care poate aparea in mod natural in caise, merisor, ciuperci si miere
-
poate fi gasit si in uleiul esential al multor plante precum iasomia, zambila
Reactii adverse:
- Alergii / Imunotoxicitate:
- Da
- Expunere multipla, cumulativa:
- Este considerat sigur
- Toxicitate la nivelul organelor:
- Da
- Probleme la nivel endocrin:
- Nu exista informatii
- Neurotoxicitate:
- Da
- Genotoxicitate / Mutagenicitate:
- Nu exista informatii
- Persistenta si bioacumulare:
- Nu exista informatii
- Iritatii (piele, ochi, plamani):
- Nu exista informatii
- Ecotoxicologie:
- Nu exista informatii
- Cancer:
- Nu exista informatii
- Toxicitate la nivel reproductiv:
- Nu exista informatii
- Restrictii de folosinta:
- Da
- Contaminati:
- Nu exista informatii
- Riscuri profesionale:
- Da
- Capacitate absorbtie:
- Nu exista informatii
- Modificari celulare:
- Nu exista informatii
Siguranta/Rating ingredient:
Food and Drug Administration (FDA) a aprobat folosirea acestui ingredient ca agent sintetic de aroma pentru adaugarea directa in mancare. Benzyl Alcohol poate, de asemenea, fi folosit ca anestezic in produsele farmaceutice fara prescriptie medicala precum produsele ano-rectale, de igiena orala si de tipul analgezice locale.
Cosmetic Ingredient Review (CIR) permite folosirea acestui ingredient in cosmetice si produse de ingrijire personala in concentratii de pana la 5%. In plus, Benzyl Alcohol poate fi folosit si in produsele de vopsire a parului, in concentratii de pana la 10%.
Research Institute for Fragrance Materials Expert Panel (REXPAN) restrictioneaza folosirea acestui ingredient in parfumuri din cauza posibilitatii dezvoltarii unei potentiale sensibilitati.
Conform Directivei UE 1223/2009, acest ingredient este inclus pe lista cu substante alergene (Anexa 3 – Substante pe care produsele cosmetice nu trebuie sa le contina decat cu anumite restricti). Benzyl Alcohol trebuie indicat pe eticheta atunci cand este folosit in concentratii mai mari de 0.001% in produsele leave-on, si 0.01% in produsele care se clatesc, rinse-off. Acest ingredient poate fi folosit si drept conservant in cosmetice si produse pentru ingrijire personala in concentratii de pana la 1%. Nu este permisa folosirea acestui ingredient in parfumuri.
Conform Regulamentului nr. 1129/2011 privind aditivii alimentari adoptat de Comisia Europeana (intrat in vigoare la 1 iunie 2013), acest ingredient poate fi folosit ca aditiv alimentar.
Conform Regulamentului nr. 1130/2011 privind aditivii alimentari folositi in alimente (enzime, coloranti si nutrienti), adoptat de Comisia Europeana la 2 decembrie 2011, acest ingredient poate fi folosit ca aditiv alimentar sub denumirea E 1519 Benzyl Alcohol.
Citeste mai mult
Sinonime: E 902, EUPHORBIA CERIFERA (CANDELILLA) WAX
Functii: Stabilizator, agent de glazurare
Descriere:
Este secretata de arbustul Euphorbia cerifera.
Se obtine prin cufundarea frunzelor in apa clocotinda.
Este utilizata atat in industria alimentara cat si in cea cosmetica.
-
In industria cosmetica –datorita proprietatilor de durizare, glazurare.
-
Este un excelent filmogen, favorizeaza uscarea compozitiilor.
-
Este un ingredient important in formulele rujurilor protectoare folosite pentru buzele uscate sau crapate datorita duritatii si topirii doar la temperaturi foarte ridicate.
-
Ofera stabilitate rujurilor, deodorantelor tip stick, creioanelor de contur si rimelului.
-
Ca ingredient inclus in compozitiile cosmetice, ajuta pielea sa retina umezeala. Are rol de bariera formand un strat fin de protectie pe piele.
-
Faciliteaza uscarea si pastrarea consistentei rujurilor si a rimelurilor.
In industria alimentara este folosit ca aditiv alimentar si are denumirea de E 902. Este considerat inofensiv.
Agent de separare si glazurare natural. Nu se digera.
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
-
The Food and Drug Administration (FDA) permite utilizarea acestui ingredient in produsele alimentare ca aditiv direct si este considerat un ingredient sigur – Generally Recognized As Safe (GRAS).
-
Cosmetic Ingredient Review (CIR) permite utilizarea acestui ingredient in cosmetic si produse de ingrijire personala.
Citeste mai mult
Sinonime: CELLULOSE, CELLULOSUM, E 460, ZELLSTOFF, ZELLULOSE, ZELLWOLLE, MIKROKRISTALLINE CELLULOSE
Functii: agent de vascozitate, ingrosare, matifiere si absorbtie
Descriere:
Celuloza este o substanta macromoleculara naturala din clasa glucidelor, fiind constituentul principal al membranelor celulelor vegetale.
-
celuloza se obtine in general din bumbac, lemn, stuf si paie.Cea mai pura varietate de celuloza se obtine din bumbac prin egrenarea(indepartarea semintelor) si apoi spalarea vatei din capsulele plantei de bumbac
-
are proprietati de reducere a valorii calorice a unor alimente daca in acestea se adauga celuloza cristalizata
-
celuloza si derivatii sai sunt folositi ca ingredient in cosmetice si produse de ingrijire personala ca produse de baie, par, piele, ochi, makeup facial si produse de barbierit.
-
nu este digerabil, nu este toxic și nu este un alergen
Reactii adverse:
- Alergii / Imunotoxicitate:
- Nu
- Toxicitate la nivelul organelor:
- Nu
Siguranta/Rating ingredient:
Cosmetic Ingredient Review (CIR) confirma siguranta acestui ingredient si aproba utilizarea lui in produsele cosmetice.
Citeste mai mult
Sinonime: CARBOXYMETHYL CELLULOSE; CARBOXYMETHYLCELLULOSE; ODIUM CARBOXYMETHYL CELLULOSE
Functii: liant, stabilizator emulsie, peliculogen, ingredient parfum, agent de crestere a vascozitatii
Descriere:
Reactii adverse:
- Alergii / Imunotoxicitate:
- Nu exista informatii
- Expunere multipla, cumulativa:
- Este considerat sigur
- Toxicitate la nivelul organelor:
- Nu
- Probleme la nivel endocrin:
- Nu exista informatii
- Neurotoxicitate:
- Nu exista informatii
- Genotoxicitate / Mutagenicitate:
- Nu exista informatii
- Persistenta si bioacumulare:
- Nu exista informatii
- Iritatii (piele, ochi, plamani):
- Nu exista informatii
- Ecotoxicologie:
- Nu
- Cancer:
- Nu exista informatii
- Toxicitate la nivel reproductiv:
- Nu exista informatii
- Restrictii de folosinta:
- Nu exista informatii
- Contaminati:
- Nu exista informatii
- Riscuri profesionale:
- Nu exista informatii
- Capacitate absorbtie:
- Nu exista informatii
- Modificari celulare:
- Nu exista informatii
Siguranta/Rating ingredient:
Food and Drug Administration (FDA) permite folosirea acestui ingredient ca aditiv alimentar indirect, in adevizii ce intra in contact cu mancarea. Acest ingredient poate fi folosit si ca demulcent oftalmologic in medicamentele farmaceutice fara prescriptie medicala destinate ochilor.
Cosmetic Ingredient Review (CIR) a hotarat ca acest ingredient poate fi folosit in cosmetice fara riscuri.
Joint FAO/WHO Expert Committee on Food Additives a stabilit o limita zilnica, totala de consum a Hydroxypropylcellulose, Methylcellulose, Methyl Ethylcellulose, Hydroxypropyl Methylcellulose si Cellulose Gum, intre 0-25 mg/kg, greutate corporala.
Conform Regulamentului nr. 1129/2011 privind aditivii alimentari adoptat de Comisia Europeana (ce va intra in vigoare la 1 iunie 2013), acest ingredient poate fi folosit ca aditiv alimentar.
Conform Regulamentului nr. 1130/2011 privind aditivii alimentari folositi in alimente (enzime, coloranti si nutrienti), adoptat de Comisia Europeana la 2 decembrie 2011, acest ingredient poate fi folosit ca aditiv alimentar sub denumirea E 466.
Citeste mai mult
Sinonime: ANHYDROUS CITRIC ACID, ACILETTEN
Functii: agent chelatic, ingredient parfum, reglor ph, rol de acoperire/mascare a mirosului, amortizor
Descriere:
-
pudra alba, cristalina
-
acid alfa hidroxi (AHA)
-
se regaseste in mod natural in citrice si suc de citrice (sucul de lamaie contine pana la 8% acid citric)
-
proprietati exfoliante, astringente
Reactii adverse:
- Alergii / Imunotoxicitate:
- Nu exista informatii
- Expunere multipla, cumulativa:
- Este considerat sigur
- Toxicitate la nivelul organelor:
- Nu
- Probleme la nivel endocrin:
- Nu exista informatii
- Neurotoxicitate:
- Nu exista informatii
- Genotoxicitate / Mutagenicitate:
- Nu exista informatii
- Persistenta si bioacumulare:
- Nu
- Iritatii (piele, ochi, plamani):
- Nu exista informatii
- Ecotoxicologie:
- Nu
- Cancer:
- Nu exista informatii
- Toxicitate la nivel reproductiv:
- Nu exista informatii
- Restrictii de folosinta:
- Da
- Contaminati:
- Nu exista informatii
- Riscuri profesionale:
- Nu exista informatii
- Capacitate absorbtie:
- Nu exista informatii
- Modificari celulare:
- Nu exista informatii
Siguranta/Rating ingredient:
Food and Drug Administration's (FDA) permite folosirea acestui ingredient ca substanta ce poate fi adaugata direct la mancare.
Joint FAO/WHO Expert Committee on Food Additives nu considera a fi necesara limitarea consumului de Acid Citric.
Conform Regulamentului nr. 1129/2011 privind aditivii alimentari adoptat de Comisia Europeana (intrat in vigoare la 1 iunie 2013), acest ingredient poate fi folosit ca aditiv alimentar.
Conform Regulamentului nr. 1130/2011 privind aditivii alimentari folositi in alimente (enzime, coloranti si nutrienti), adoptat de Comisia Europeana la 2 decembrie 2011, acest ingredient poate fi folosit ca aditiv alimentar sub denumirea E 330 – Citric acid.
Citeste mai mult
Sinonime: ARABINO-2-HEXULOSE; DFRUCTOSE; FRUIT SUGAR; LEVULOSE; METHOSE; NEVULOSE; ARABINO-HEXULOSE; FRUCTOSE, D- (8CI) ; FRUIT SUGAR; FURUCTON; LEVULOSE
Functii: agent de aroma, umectant, agent de ingrijire a pielii
Descriere:
-
Fructoza este un zahar care apare in fructe si in miere.
-
Fructoza este cel mai dulce dintre toate zaharurile naturale.
-
In cosmetice si produse de ingrijire personala, fructoza poate fi utilizata in formulele produselor de baie, produse de curatarea machiajului si a ochilor, pudre de fata, produse de ingrijire a parului si produse de ingrijire a pielii.
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
-
Food and Drug Administration (FDA) include siropul de fructoza de porumb pe lista aditivilor directi alimentari si pe lista substatelor recunoscute ca fiind in general sigure (GRAS).
Citeste mai mult
Sinonime: DEXTROZA; DGLUCOSE; ANHYDROUS DEXTROSE; CARTOSE; CERELOSE; CORN SUGAR; D-GLUCOSE, ANHYDROUS; DEXTROPUR; DEXTROSE
Functii: agent de aroma, umectant, agent de ingrijire a pielii
Descriere:
Compusul organic, apartine clasei zaharidelor, are formula chimica C6H12O6.
Glucoza este o substanta solida, cristalizata, incolora si solubila in apa.
Are un gust dulce.
Principala sursa de energie a organismului.
Glucoza este esentiala in producerea proteinelor si in metabolismul lipidelor.
De asemenea, la cele mai multe plante si animale, este un precursor pentru vitamina C (acid ascorbic).
Obtinere: este unul dintre produsii de fotosinteza a plantelor si a unor procariote. Se gaseste indeosebi in sucul fructelor dulci ale plantelor.
Glucoza este folosita ca precursor la sinteza unor substante importante.
Amidonul, celuloza si glicogenul sunt polimeri (polizaharide) comuni ai sai.
Lactoza - zaharul din lapte, este o dizaharida compusa din glucoza si galactoza.
In zaharoza, o alta dizaharida importanta, glucoza este legata de fructoza.Glucoza intra in structura diglucidelor si poliglucidelor.
Prin oxidare in ficat se transforma in acid glucuronic, care are un rol important in glucuronoconjugare.
Cele mai importante forme de comercializare si folosire a glucozei:
-
sirop de glucoza - conține glucoza in concentratie de 32,40%;
-
glucoza tehnica - cu o concentrație de 75%;
-
glucoza cristalizata (tablete) - concentratie de 99%.
Utilizare:
-
Solutiile sub 5 % sunt utilizate pentru diluarea unor medicamente, pentru hidratare sau ca substituent energetic.
-
Solutia de glucoza 5 % este izotona si are aceleasi utilizari, fiind folosita cel mai des.
-
Solutiile de concentratii mai mari de 5 % (10, 20, 33, 40 %) sunt hipertonice si isi gasesc utilitatea ca diuretice osmotice (realizeaza deshidratare tisulara, foarte utila in edeme).
Reactii adverse:
- Alergii / Imunotoxicitate:
- Nu exista informatii
- Expunere multipla, cumulativa:
- Este considerat sigur
- Toxicitate la nivelul organelor:
- Nu
- Probleme la nivel endocrin:
- Nu exista informatii
- Neurotoxicitate:
- Nu exista informatii
- Persistenta si bioacumulare:
- Nu
- Iritatii (piele, ochi, plamani):
- Nu exista informatii
- Ecotoxicologie:
- Nu
- Cancer:
- Nu exista informatii
- Toxicitate la nivel reproductiv:
- Nu exista informatii
- Restrictii de folosinta:
- Nu exista informatii
Siguranta/Rating ingredient:
Food and Drug Administration (FDA) permite folosirea acestui ingredient ca indulcitor in alimente.
Citeste mai mult
Sinonime: OILS, VEGETABLE, HYDROGENATED
Functii: agent de ingrijire a pielii, agent de crestere a vascozitatii, emolient
Descriere:
-
rezultat din hidrogenarea uleiului vegetal
-
incetineste pierderea apei din piele formand o bariera la nivelul pielii
Reactii adverse:
- Alergii / Imunotoxicitate:
- Nu exista informatii
- Expunere multipla, cumulativa:
- Nu exista informatii
- Toxicitate la nivelul organelor:
- Nu
- Probleme la nivel endocrin:
- Nu exista informatii
- Neurotoxicitate:
- Nu exista informatii
- Genotoxicitate / Mutagenicitate:
- Nu exista informatii
- Persistenta si bioacumulare:
- Nu exista informatii
- Iritatii (piele, ochi, plamani):
- Nu exista informatii
- Ecotoxicologie:
- Nu
- Cancer:
- Nu exista informatii
- Toxicitate la nivel reproductiv:
- Nu exista informatii
- Restrictii de folosinta:
- Nu exista informatii
- Contaminati:
- Nu exista informatii
- Riscuri profesionale:
- Nu exista informatii
- Capacitate absorbtie:
- Nu exista informatii
- Modificari celulare:
- Nu exista informatii
Siguranta/Rating ingredient:
Food and Drug Administration (FDA) a aprobat folosirea acestui ingredient ca aditiv alimentar indirect. Este permisa folosirea sa drept component al adezivilor ce au contact intamplator cu mancarea.
Cosmetic Ingredient Review (CIR) permite folosirea Hydrogenated Vegetable Oil in cosmetice si produse de ingrijire personala.
Conform Sage Advice, acest ingredient este comedogen (3/5).
Citeste mai mult
Functii: agent de ingrijire a pielii
Descriere:
-
hidrolizatul semintei de mei, Panicum miliaceum.
Confera volum firului de par si il protejeaza impotriva substantelor iritante.
Este utilizat in tratamente pentru ingrijirea parului (sampoane, balsamuri, geluri de dus) si produse pentru piele sensibila.
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
Pana in prezent nu au fost depistate efecte adverse negative in urma utilizarii acestui ingredient.
Citeste mai mult
Sinonime: ALANTIN; FRUCTOSANE; SYNANTHERIN; SYNANTHRIN
Functii: umectant, conditionator de piele, agent de hidratare
Descriere:
Extract natural din plante, inulina este obtinuta din radacina plantei de cicoare (Cichorium intybus).
Polizaharid al fructozei, apartine clasei de carbohidrati cunoscuta sub denumirea de fructani.
Inulina utilizata in produsele cosmetice este obtinuta prin biotehnologie.
Este un bun agent de hidratrare si trateaza parul deteriorat.
Folosita in produsele alimentare, inulina are urmatoarele actiuni:
-
ajuta la scaderea nivelului colesterolului seric si a glicemiei
-
combate constipatia
-
este un promotor al sanatatii colonului
-
imbunatateste functionarea sistemului imunitar
-
stimuleaza cresterea Bifidobacterium sp. in intestinul gros
-
creste absorbtia calciului
-
are un impact minim asupra glicemiei, putand fi consumata si de diabetici si suferinzii de alte boli cu probleme in ceea ce priveste nivelul zaharului din sange
-
ajuta si la stabilizarea florei intestinale
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
Food and Drug Administration (FDA) permite utilizarea acestui ingredient in produsele alimentare.
Inulina este recunoscuta ca fiind un ingredient GRAS, produs declarat sigur.
Citeste mai mult
Sinonime: VEGETABLE OIL, OLUS, OLUS (VEGETABLE) OIL
Functii: emolient, hidratant
Descriere:
Ulei de origine vegetala compus in principal din trigliceride ale acizilor grasi. Hidrateaza pielea si o face moale si catifelata.
Reactii adverse:
- Alergii / Imunotoxicitate:
- Nu exista informatii
- Expunere multipla, cumulativa:
- Nu exista informatii
- Toxicitate la nivelul organelor:
- Nu exista informatii
- Probleme la nivel endocrin:
- Nu exista informatii
- Neurotoxicitate:
- Nu exista informatii
- Persistenta si bioacumulare:
- Nu exista informatii
- Iritatii (piele, ochi, plamani):
- Nu exista informatii
- Ecotoxicologie:
- Nu exista informatii
- Cancer:
- Nu exista informatii
- Toxicitate la nivel reproductiv:
- Nu exista informatii
- Restrictii de folosinta:
- Nu exista informatii
Siguranta/Rating ingredient:
Acest ingredient nu a fost evaluat de comisiile si/sau asociatiile din domeniu in privinta gradului sau de risc atunci cand este folosit in cosmetice si produse de ingrijire personala.
Citeste mai mult
Sinonime: BENZOIC ACID, SODIUM SALT; ANTIMOL; SOBENATE
Functii: ingredient parfum, conservant, anticoroziv, rol de acoperire/mascare a mirosului
Descriere:
-
sarea de sodiu a Benzoic Acid
-
conservant folosit in manacare, produse farmaceutice si cosmetice
-
pudra alba, cristalina
Reactii adverse:
- Alergii / Imunotoxicitate:
- Nu exista informatii
- Expunere multipla, cumulativa:
- Este considerat sigur
- Toxicitate la nivelul organelor:
- Da
- Probleme la nivel endocrin:
- Nu exista informatii
- Neurotoxicitate:
- Nu exista informatii
- Genotoxicitate / Mutagenicitate:
- Nu exista informatii
- Persistenta si bioacumulare:
- Nu
- Iritatii (piele, ochi, plamani):
- Nu exista informatii
- Ecotoxicologie:
- Nu
- Cancer:
- Nu exista informatii
- Toxicitate la nivel reproductiv:
- Nu exista informatii
- Restrictii de folosinta:
- Da
- Contaminati:
- Nu exista informatii
- Riscuri profesionale:
- Nu exista informatii
- Capacitate absorbtie:
- Nu exista informatii
- Modificari celulare:
- Nu exista informatii
Siguranta/Rating ingredient:
Food and Drug Administration (FDA) include acest ingredient pe lista substantelor folosite direct in mancare, evaluate drept fara riscuri.
Cosmetic Ingredient Review (CIR) permite folosirea acestui ingredient in cosmetice si produse de ingrijire personala in concentratii de pana la 5%.
Conform Regulamentului nr. 1129/2011 privind aditivii alimentari adoptat de Comisia Europeana (ce va intra in vigoare la 1 iunie 2013), acest ingredient poate fi folosit ca aditiv alimentar.
Conform Regulamentului nr. 1130/2011 privind aditivii alimentari folositi in alimente (enzime, coloranti si nutrienti), adoptat de Comisia Europeana la 2 decembrie 2011, acest ingredient poate fi folosit ca aditiv alimentar sub denumirea E 211 Sodium Benzoate.
European Commission’s Scientific Committee on Consumer Products (SCCP) permite folosirea acestui ingredient in produsele rinse-off in concentratii de pana la 2,5% si in produsele leave-on in concentratii de pana la 0.5%.
Joint FAO/WHO Expert Committee on Food Additives a stabilit un consum total acceptabil zilnic cuprins intre 0-15 mg/kg (greutate corporala) pentru cele 3 ingrediente: Benzoic Acid, Potassium si Sodium Benzoate.
Citeste mai mult
Sinonime: BENZOIC ACID, 2-HYDROXY-, MONOSODIUM SALT; MONOSODIUM SALT 2-HYDROXYBENZOIC ACID; O-HYDROXYBENZOIC ACID, SODIUM SAL; ALYSINE; ARDALL
Functii: agent de denaturare, conservant
Descriere:
-
sare de sodiu din acid salicilic
-
apare in mod natural in scoarta salciei
-
acid organic denumit si Beta-Hydroxy-Acid (BHA)
-
similar din punct de vedere chimic, dar nu identic, cu componentul activ al aspirinei (acetylsalicylic Acid)
Reactii adverse:
- Alergii / Imunotoxicitate:
- Nu exista informatii
- Expunere multipla, cumulativa:
- Nu exista informatii
- Toxicitate la nivelul organelor:
- Nu
- Probleme la nivel endocrin:
- Nu exista informatii
- Neurotoxicitate:
- Nu exista informatii
- Genotoxicitate / Mutagenicitate:
- Nu exista informatii
- Persistenta si bioacumulare:
- Nu
- Iritatii (piele, ochi, plamani):
- Nu exista informatii
- Ecotoxicologie:
- Nu
- Cancer:
- Da
- Toxicitate la nivel reproductiv:
- Nu exista informatii
- Restrictii de folosinta:
- Da
- Contaminati:
- Nu exista informatii
- Riscuri profesionale:
- Nu exista informatii
- Capacitate absorbtie:
- Nu exista informatii
- Modificari celulare:
- Nu exista informatii
Siguranta/Rating ingredient:
Food and Drug Administration (FDA) permite folosirea sa ca aditiv alimentar indirect. Acest ingredient este aprobat atat pentru folosirea in produsele farmaceutice fara prescriptie medicala cat si in cele impotriva acneei. Poate fi folosit, de asemenea, in produsele farmaceutice fara prescriptie medicala impotriva calusului, bataturilor, negilor, matretii.
Cosmetic Ingredient Review (CIR) permite folosirea acestui ingredient atata timp cat are ca scop evitarea iritatiilor la nivelul pielii sau evitarea cresterii senzitivitatii pielii datorate expunerii la soare, sau atunci cand se asteapta o astfel de senzitivitate, instructiunile de folosire sa recomande folosirea protectiei solare.
Conform unui studiu initiat de Food and Drug Administration (FDA) si coordonat de Toxicology Program (NTP), acest ingredient nu creste riscul aparitiei tumorilor de piele datorate razelor UV.
Conform Directivei UE 1223/2009, acest ingredient poate fi folosit in cosmetice si produse de ingrijire personala drept conservant, in concentratii de pana la 0,5% (Anexa VI). Sodium Salicylate mai poate fi folosit in produsele rinse-off de ingrijire a parului in concentratii de pana la 3% si in restul produselor rinse-off in concentratii de pana la 2% (Anexa III). Ingredientul nu trebuie folosit in produsele pentru copiii sub 3 ani, exceptie facand formulele de sampon.
Health Canada permite folosirea acestui ingredient in cosmetice si produse de ingrijire personala in concentratii de pana la 2%.
Citeste mai mult
Sinonime: DAISODIUM N- (1-OXOOCTADECYL) -L-GLUTAMATE; DISODIUM N-STEAROYL-L-GLUTAMATE
Functii: agent de ingrijire a parului, agent de ingrijire a pielii, surfactant, agent de curatare
Reactii adverse:
- Alergii / Imunotoxicitate:
- Nu exista informatii
- Expunere multipla, cumulativa:
- Nu exista informatii
- Toxicitate la nivelul organelor:
- Nu exista informatii
- Probleme la nivel endocrin:
- Nu exista informatii
- Neurotoxicitate:
- Nu exista informatii
- Genotoxicitate / Mutagenicitate:
- Nu exista informatii
- Persistenta si bioacumulare:
- Nu exista informatii
- Iritatii (piele, ochi, plamani):
- Nu exista informatii
- Ecotoxicologie:
- Nu exista informatii
- Cancer:
- Nu exista informatii
- Toxicitate la nivel reproductiv:
- Nu exista informatii
- Restrictii de folosinta:
- Nu exista informatii
- Contaminati:
- Nu exista informatii
- Riscuri profesionale:
- Nu exista informatii
- Capacitate absorbtie:
- Nu exista informatii
- Modificari celulare:
- Nu exista informatii
Siguranta/Rating ingredient:
Acest ingredient nu a fost evaluat de comisiile si/sau asociatiile din domeniu in privinta gradului sau de risc atunci cand este folosit in cosmetice si produse de ingrijire personala.
Citeste mai mult
Sinonime: CORN SUGAR GUM; XANTHAN
Functii: liant, stabilizator emulsie, agent de ingrijire a pielii, surfactant, agent de emulsifiere, agent de crestere a vascozitatii, peliculogen
Descriere:
-
polizaharida (polimer pe baza de zahar produs de bacterii)
-
pudra colorata, fara miros
-
derivat din fermentatia porumbului dulce
In Codex Alimentarius are numarul E415, este o substanta de ingrosare, face parte din categoria E-urilor suspecte.
Proprietati:
-
gelifiant
-
stabilizator in emulsii
-
vascozant pentru produse lavante
-
adaugat in apa demineralizata nu are niciun efect
-
foarte stabil pana la temperatura de +70°C
-
nu este influentat de pH-ul compozitiei
Recomandari:
-
este potrivit pentru orice tip de piele
-
prepararea gelurilor, lotiunilor lejere, cremelor emulsificate
-
geluri fermizante pentru contur de ochi
-
geluri dupa ras
-
deodorante tip gel
-
stabilizarea emulsiilor
-
ingrosarea gelurilor de baie
Reactii adverse:
- Alergii / Imunotoxicitate:
- Nu exista informatii
- Expunere multipla, cumulativa:
- Nu exista informatii
- Toxicitate la nivelul organelor:
- Nu
- Probleme la nivel endocrin:
- Nu exista informatii
- Neurotoxicitate:
- Nu exista informatii
- Genotoxicitate / Mutagenicitate:
- Nu exista informatii
- Persistenta si bioacumulare:
- Nu exista informatii
- Iritatii (piele, ochi, plamani):
- Nu exista informatii
- Ecotoxicologie:
- Nu
- Cancer:
- Nu exista informatii
- Toxicitate la nivel reproductiv:
- Nu exista informatii
- Restrictii de folosinta:
- Nu exista informatii
- Contaminati:
- Nu exista informatii
- Riscuri profesionale:
- Nu exista informatii
- Capacitate absorbtie:
- Nu exista informatii
- Modificari celulare:
- Nu exista informatii
Siguranta/Rating ingredient:
Food and Drug Administration's (FDA) permite folosirea acestui ingredient ca aditiv alimentar direct (stabilizator, emulsifiant, agent de ingrosare, spumant). Xanthan Gum poate fi folosit si in anumite branzeturi procesate si drept aditiv alimentar indirect, in polimerii ce intra in contact cu mancarea.
Conform Regulamentului nr. 1129/2011 privind aditivii alimentari adoptat de Comisia Europeana, acest ingredient poate fi folosit ca aditiv alimentar.
Conform Regulamentului nr. 1130/2011 privind aditivii alimentari folositi in alimente (enzime, coloranti si nutrienti), adoptat de Comisia Europeana la 2 decembrie 2011, acest ingredient poate fi folosit ca aditiv alimentar sub denumirea E 415.
Citeste mai mult
Sinonime: DL-LIMONENE, DIPENTENE, LIMONENE ESSENTIAL OIL, METHYL-4-ISOPROPENYL CYCLOHEXENE, CAJAPUTENE, CARVENE, CINENE, DIPENTENE, EFCHOLE
Functii: ingredient parfum, solvent
Descriere:
-
ingredient avand la baza miros, apare in 2 forme active: l-limonene (miros de pin) si d-limonene (miros de portocala).
-
ulei esential din flori de lamaie si alte specii de plante
Reactii adverse:
- Alergii / Imunotoxicitate:
- Da
- Expunere multipla, cumulativa:
- Este considerat sigur
- Toxicitate la nivelul organelor:
- Nu
- Probleme la nivel endocrin:
- Nu exista informatii
- Neurotoxicitate:
- Nu exista informatii
- Genotoxicitate / Mutagenicitate:
- Nu exista informatii
- Persistenta si bioacumulare:
- Nu
- Iritatii (piele, ochi, plamani):
- Da
- Ecotoxicologie:
- Da
- Cancer:
- Nu exista informatii
- Toxicitate la nivel reproductiv:
- Da
- Restrictii de folosinta:
- Da
- Contaminati:
- Nu exista informatii
- Riscuri profesionale:
- Da
- Capacitate absorbtie:
- Nu exista informatii
- Modificari celulare:
- Nu exista informatii
Siguranta/Rating ingredient:
National Industrial Chemicals Notification and Assessment Scheme (NICNAS) a evaluat acest ingredient si a constatat ca, desi nu este foarte toxic, in contact cu aerul se poate descompune si forma cantitati mici de produse oxidante, care cauzeaza alergii la nivelul pielii. Limonene este asadar considerat alergen.
De asemenea, fiind este un lichid inflamabil, trebuie manevrat cu grija deoarece poate exploda la temperaturi peste 48ºC.
Acest ingredient poate fi folosit conform Directivei UE 1223/2009, Anexa III, partea I (substante pe care produsele cosmetice nu trebuie sa le contina, exceptand cazurile cand sunt subiectul unor restrictii si conditii prezentate). Limonene trebuie indicat pe eticheta atunci cand este folosit in concentratii mai mari de 0.001% in produsele leave-on, si 0.01% in produsele care se clatesc, rinse-off.
Citeste mai mult
Sinonime: LINALYL ALCOHOL, LINALOOL ESSENTIAL OIL
Functii: ingredient parfum, deodorant, rol de mascare/acoperire a mirosului
Descriere:
-
lichid galben foarte pal sau fara culoare, cu miros floral
-
apare natural, este produs de anumite plante precum: menta, scortisoara, fructe de citru
-
poate fi folosit in productia de vitamina E
-
impotriva insectelor
Reactii adverse:
- Alergii / Imunotoxicitate:
- Da
- Expunere multipla, cumulativa:
- Este considerat sigur
- Toxicitate la nivelul organelor:
- Nu
- Probleme la nivel endocrin:
- Nu exista informatii
- Neurotoxicitate:
- Nu exista informatii
- Genotoxicitate / Mutagenicitate:
- Nu exista informatii
- Persistenta si bioacumulare:
- Nu
- Iritatii (piele, ochi, plamani):
- Nu exista informatii
- Ecotoxicologie:
- Nu
- Cancer:
- Nu exista informatii
- Toxicitate la nivel reproductiv:
- Nu exista informatii
- Restrictii de folosinta:
- Da
- Contaminati:
- Nu exista informatii
- Riscuri profesionale:
- Nu exista informatii
- Capacitate absorbtie:
- Nu exista informatii
- Modificari celulare:
- Nu exista informatii
Siguranta/Rating ingredient:
Food and Drug Administration (FDA) a aprobat folosirea acestui ingredient ca agent de aroma pentru mancare.
Research Institute for Fragrance Materials Expert Panel (REXPAN) restrictioneaza folosirea acestui ingredient in parfumuri din cauza posibilitatii dezvoltarii unei potentiale sensibilitati.
Conform Directivei UE 1223/2009, acest ingredient este inclus pe lista cu substante alergene (Anexa 3 – Substante pe care produsele cosmetice nu trebuie sa le contina decat cu anumite restrictii). Linalool trebuie indicat pe eticheta atunci cand este folosit in concentratii mai mari de 0.001% in produsele pentru ingrijirea pielii de tip leave-on, si 0.01% in produsele pentru ingrijirea pielii care se clatesc, de tip rinse-off. Nu este permisa folosirea acestui ingredient in parfumuri.
Intr-un nou studiu, prezentat la Sahlgrenska Academy (Suedia) in 2009, s-a demonstrat ca Linalool este a treia substanta ce poate provoca eczeme (atunci cand intra in contact cu oxigenul), dupa nichel si cobalt.
Citeste mai mult
Important! Informatiile despre ingredientele si produsele prezentate pe site-ul www.alegesanatos.ro au caracter informativ, sunt realizate utilizand informatiile oferite de producator privind ingredientele si nu inlocuiesc indicatiile unui medic sau ale unui specialist. Va recomandam sa cereti o opinie avizata inainte de a cumpara un produs, daca nu sunteti sigur ca vi se potriveste.
Va rugam sa cititi cu atentie lista de ingrediente, atentionarile si instructiunile tiparite pe produs inainte de a-l consuma sau folosi. Este posibil ca in unele cazuri lista de ingrediente a unui produs sa se schimbe, iar aceste informatii sa nu ajunga la noi in timp util. Aparitia efectelor adverse mentionate pe site in urma consumului sau folosirii unui produs nu este obligatorie si poate varia de la o persoana la alta, in functie de starea de sanatate, varsta si stilul de viata.