Pentru o descriere amanuntita, dati click pe oricare dintre ingredientele de mai jos:
Grad de risc ingrediente:
Sinonime: WATER, ONSEN-SUI, DEIONIZED WATER, DISTILLED WATER, PURIFIED WATER, DIHYDROGEN OXIDE, DISTILLED WATER
Functii: solvent
Descriere:
-
ingredient ce se regaseste in aproape toate cosmeticele si produsele de ingrijire personala
-
cosmeticele si produsele de ingrijire personala contin numai apa fara toxine, poluanti si microbi
Reactii adverse:
- Alergii / Imunotoxicitate:
- Nu exista informatii
- Expunere multipla, cumulativa:
- Nu exista informatii
- Toxicitate la nivelul organelor:
- Nu
- Probleme la nivel endocrin:
- Nu exista informatii
- Neurotoxicitate:
- Nu exista informatii
- Genotoxicitate / Mutagenicitate:
- Nu exista informatii
- Persistenta si bioacumulare:
- Nu
- Iritatii (piele, ochi, plamani):
- Nu exista informatii
- Ecotoxicologie:
- Nu
- Cancer:
- Nu exista informatii
- Toxicitate la nivel reproductiv:
- Nu exista informatii
- Restrictii de folosinta:
- Nu exista informatii
- Contaminati:
- Nu exista informatii
- Riscuri profesionale:
- Nu exista informatii
- Capacitate absorbtie:
- Nu exista informatii
- Modificari celulare:
- Nu exista informatii
Siguranta/Rating ingredient:
Conform Guidance on Cosmetic Manufacturing Practice Guidelines, Food and Drug Administration (FDA) monitorizeaza calitatea apei (denumita “apa de proces”) folosite in cosmetice si in produsele de ingrijire personala.
Exista si alte companii care se supun cu standardele U.S. Pharmacopeia (USP) privind puritatea apei folosite in medicamente. Apa purificata conform acestor standard este preparata din apa supusa reglementarilor U.S. Environmental Protection Agency (EPA) cu privire la apa potabila. Nu contine alte substante adaugate intentionat.
Citeste mai mult
Sinonime: EXTRACT OF RED RASPBERRY; EXTRACT OF RUBUS IDAEUS FRUIT; RASPBERRY EXTRACT; RASPBERRY FRUIT EXTRACT; RED RASPBERRY EXTRACT; RED RASPBERRY FRUIT EXTRACT; RUBUS IDAEUS EXTRACT; RUBUS IDAEUS FRUIT EXTRACT; RUBUS IDAEUS, EXT.
Functii: Agent de ingrijire a pielii
Descriere:
-
extract de fructe de zmeura, Rubus Idaeus.
Atunci cand este utilizat in produse cosmetic poate calma pielea iritata si consolideaza peretii capilarelor.
Are proprietati naturale astringent, antiiritantante, anti-inflamatorii. Este un puternic antioxidant.
Extractul de fructe de zmeura ete foarte calmant si relaxant pentru pielea inflamata. Este excelent pentru pielea sensibila si calmeaza orice iritatie de la acnee, ras sau asuri solare.
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
Extractul de zmeura poate provoca iritatii din cauza continutului de tanin.
Ingrediente botanice si derivate din plante utilizate in formulele de cosmetice sunt, in general, blande si sigure. Inainte de introducerea pe piata a produsului cosmetic finit, siguranta fiecarui ingredient trebuie sa fie explicata, in conformitate cu 21 CFR 740.10. Fundamentarea sigurantei ingredientelor cosmetice pot include teste pentru depistarea iritatiei oculare si a pielii, precum si alergenicitate si mutagenitate, in functie de aplicarea sau utilizarea prevazuta.
Citeste mai mult
Sinonime: METHYLETHYL GLYCOL; 1,2-DIHYDROXYPROPANE; ALPHA-PROPYLENEGLYCOL ; PROPANE-1,2-DIOL
Functii: ingredient parfum, agent de umectare, agent de ingrijire a pielii, solvent, agent de micsorare a vascozitatii
Descriere:
-
alcool organic
-
rol de a absorbi apa si de a pastra umiditatea in cosmetice
Reactii adverse:
- Alergii / Imunotoxicitate:
- Da
- Expunere multipla, cumulativa:
- Este considerat sigur
- Toxicitate la nivelul organelor:
- Da
- Probleme la nivel endocrin:
- Nu exista informatii
- Neurotoxicitate:
- Nu exista informatii
- Genotoxicitate / Mutagenicitate:
- Nu exista informatii
- Persistenta si bioacumulare:
- Nu exista informatii
- Iritatii (piele, ochi, plamani):
- Da
- Ecotoxicologie:
- Nu exista informatii
- Cancer:
- Nu exista informatii
- Toxicitate la nivel reproductiv:
- Nu
- Restrictii de folosinta:
- Da
- Contaminati:
- Nu exista informatii
- Riscuri profesionale:
- Da
- Capacitate absorbtie:
- Nu exista informatii
- Modificari celulare:
- Nu exista informatii
Siguranta/Rating ingredient:
Food and Drug Administration's (FDA) permite folosirea acestui ingredient ca aditiv alimentar direct si indirect (drept agent antispumant).
Cosmetic Ingredient Review (CIR) a hotarat ca folosirea acestui ingredient in cosmetice nu prezinta riscuri in concentratii de pana la 50%.
Joint FAO/WHO Expert Committee on Food Additives recomanda un consum zilnic maxim de 25 mg/kg, (greutate corporala).
Conform Regulamentului nr. 1129/2011 privind aditivii alimentari adoptat de Comisia Europeana (intrat in vigoare la 1 iunie 2013), acest ingredient poate fi folosit ca aditiv alimentar.
Conform Regulamentului nr. 1130/2011 privind aditivii alimentari folositi in alimente (enzime, coloranti si nutrienti), adoptat de Comisia Europeana la 2 decembrie 2011, acest ingredient poate fi folosit ca aditiv alimentar sub denumirea E 1520, Propane-1, 2-diol (propylene glycol).
Citeste mai mult
Sinonime: A-HYDROXYPROPANOIC ACID, 2-HYDROXYPROPANOIC ACID
Functii: exfoliant, ingredient parfum, agent de umectare, reglor ph, agent de ingrijire a pielii, agent de protectie/tamponare
Descriere:
-
acid alfa hidroxi, produs in mod natural in urma procesului de fermentare (a laptelui de exemplu)
-
poate fi produs si pe cale sintetica
-
rol de imbunatatire a aspectului pielii
Reactii adverse:
- Alergii / Imunotoxicitate:
- Nu exista informatii
- Expunere multipla, cumulativa:
- Este considerat sigur
- Toxicitate la nivelul organelor:
- Nu
- Probleme la nivel endocrin:
- Nu exista informatii
- Neurotoxicitate:
- Nu exista informatii
- Genotoxicitate / Mutagenicitate:
- Nu exista informatii
- Persistenta si bioacumulare:
- Nu
- Iritatii (piele, ochi, plamani):
- Nu exista informatii
- Ecotoxicologie:
- Nu
- Cancer:
- Nu exista informatii
- Toxicitate la nivel reproductiv:
- Nu exista informatii
- Restrictii de folosinta:
- Nu exista informatii
- Contaminati:
- Nu exista informatii
- Riscuri profesionale:
- Nu exista informatii
- Capacitate absorbtie:
- Nu exista informatii
- Modificari celulare:
- Nu exista informatii
Siguranta/Rating ingredient:
Food and Drug Administration's (FDA) permite folosirea acestui ingredient ca aditiv alimentar direct (GRAS).
Cosmetic Ingredient Review (CIR) a hotarat ca acest ingredient poate fi folosit in cosmetice si produse de ingrijire personala in concentratii de 10% sau pana la 10%, cu un ph final de 3,5 sau mai mare, atunci cand are ca scop evitarea cresterii sensibilitatii solare sau atunci cand instructiunile de folosire includ folosirea zilnica a protectiei solare. Acest ingredient poate fi folosit in produsele profesionale (de salon) in concentratii de pana la 30% (inclusiv), cu un ph final de 3 sau mai mare, atunci cand sunt aplicate de specialisti si atunci cand aplicarea este acompaniata de instructiuni privind folosirea zilnica a protectiei solare.
Health Canada permite folosirea acestui ingredient in cosmetice si produse de ingrijire personala in concentratii de pana la 10%, cu un ph de 3,5 sau mai mare, atata timp cat nu prezinta riscuri de intrebuintare iar eticheta produsului contine avertismente si restrictionari.
Conform Regulamentului nr. 1129/2011 privind aditivii alimentari adoptat de Comisia Europeana (intrat in vigoare la 1 iunie 2013), acest ingredient poate fi folosit ca aditiv alimentar.
Conform Regulamentului nr. 1130/2011 privind aditivii alimentari folositi in alimente (enzime, coloranti si nutrienti), adoptat de Comisia Europeana la 2 decembrie 2011, acest ingredient poate fi folosit ca aditiv alimentar sub denumirea E 270 – Lactic Acid.
Citeste mai mult
Sinonime: GLYCERINE, GLYCEROL, GLYCYL ALCOHOL, CONCENTRATED GLYCERIN
Functii: denaturant, ingredient parfum, agent de ingrijire a parului, agent de umectare, agent de ingrijire orala, agent de ingrijire a pielii, protector piele, agent de micsorare a vascozitatii, solvent
Descriere:
-
compus alcoolic ce apare in mod natural dar poate fi produs si sintetic
-
baza pentru multe lipide
-
poate fi de origine animala sau vegetala
-
echilibreaza nivelul apei din piele pentru a facilita hidratarea
-
poate fi inlocuita de Sorbitol
Reactii adverse:
- Alergii / Imunotoxicitate:
- Nu exista informatii
- Expunere multipla, cumulativa:
- Este considerat sigur
- Toxicitate la nivelul organelor:
- Da
- Probleme la nivel endocrin:
- Nu exista informatii
- Neurotoxicitate:
- Nu exista informatii
- Genotoxicitate / Mutagenicitate:
- Nu exista informatii
- Persistenta si bioacumulare:
- Nu
- Iritatii (piele, ochi, plamani):
- Nu exista informatii
- Ecotoxicologie:
- Nu
- Cancer:
- Nu exista informatii
- Toxicitate la nivel reproductiv:
- Nu exista informatii
- Restrictii de folosinta:
- Nu exista informatii
- Contaminati:
- Nu exista informatii
- Riscuri profesionale:
- Nu exista informatii
- Capacitate absorbtie:
- Nu exista informatii
- Modificari celulare:
- Nu exista informatii
Siguranta/Rating ingredient:
Food and Drug Administration's (FDA) permite folosirea acestui ingredient atat ca aditiv alimentar direct cat si ca aditiv alimentar indirect. Este permisa folosirea acestui ingredient si in produsele farmaceutice (fara prescriptie medicala) de protectie a pielii, produsele de uscare a urechii si produsele de calmare a ochilor.
Citeste mai mult
Sinonime: PYRROLIDONE CARBOXYLIC ACID L-PYROGLUTAMIC ACID, PYROGLUTAMIC ACID, PIDOLIC ACID, 5-OXO-L-PROLINE, (S)-(-)-2-PYRROLIDONE-5-CARBOXYLIC ACID, 98-79-3, L-5-OXOPROLINE
Functii: Antistatic, agent de ingrijire al pielii, agent de ingrijire al parului, umectant
Descriere:
Se gaseste in multe proteine, inclusiv in bacteriorhodopsin.
-
Sarea de sodiu a acidului este aplicata pe piele pentru a retine umezeala.
-
Acidul Piroglutamic este vandut ca un supliment dietetic in Statele Unite ale Americii
Reactii adverse:
Citeste mai mult
Sinonime: ANHYDROUS CITRIC ACID, ACILETTEN
Functii: agent chelatic, ingredient parfum, reglor ph, rol de acoperire/mascare a mirosului, amortizor
Descriere:
-
pudra alba, cristalina
-
acid alfa hidroxi (AHA)
-
se regaseste in mod natural in citrice si suc de citrice (sucul de lamaie contine pana la 8% acid citric)
-
proprietati exfoliante, astringente
Reactii adverse:
- Alergii / Imunotoxicitate:
- Nu exista informatii
- Expunere multipla, cumulativa:
- Este considerat sigur
- Toxicitate la nivelul organelor:
- Nu
- Probleme la nivel endocrin:
- Nu exista informatii
- Neurotoxicitate:
- Nu exista informatii
- Genotoxicitate / Mutagenicitate:
- Nu exista informatii
- Persistenta si bioacumulare:
- Nu
- Iritatii (piele, ochi, plamani):
- Nu exista informatii
- Ecotoxicologie:
- Nu
- Cancer:
- Nu exista informatii
- Toxicitate la nivel reproductiv:
- Nu exista informatii
- Restrictii de folosinta:
- Da
- Contaminati:
- Nu exista informatii
- Riscuri profesionale:
- Nu exista informatii
- Capacitate absorbtie:
- Nu exista informatii
- Modificari celulare:
- Nu exista informatii
Siguranta/Rating ingredient:
Food and Drug Administration's (FDA) permite folosirea acestui ingredient ca substanta ce poate fi adaugata direct la mancare.
Joint FAO/WHO Expert Committee on Food Additives nu considera a fi necesara limitarea consumului de Acid Citric.
Conform Regulamentului nr. 1129/2011 privind aditivii alimentari adoptat de Comisia Europeana (intrat in vigoare la 1 iunie 2013), acest ingredient poate fi folosit ca aditiv alimentar.
Conform Regulamentului nr. 1130/2011 privind aditivii alimentari folositi in alimente (enzime, coloranti si nutrienti), adoptat de Comisia Europeana la 2 decembrie 2011, acest ingredient poate fi folosit ca aditiv alimentar sub denumirea E 330 – Citric acid.
Citeste mai mult
Functii: Exfoliant, abraziv, agent de hidratare
Descriere:
Acidul glicolic este parte din familia acizilor alfa-hidroxi (AHA) si sunt considerate ingrediente naturale.
Este derivat din trestie de zahar si este in esenta, un acid de fructe.
Deoarece acidul glicolic este derivat din trestie de zahar, acesta este considerat un produs natural si intra sub aceeasi clasificare ca acidul citric din fructe citrice, cum ar fi lamai si portocale.
Ajuta la rezolvarea problemelor cum ar fi:
-
riduri
-
pete de hiperpigmentare
-
acnee
-
vergeturi
-
pielea lasata.
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
-
Acest produs poate fi dur pentru persoanele cu pielea foarte sensibila.
-
Se crede ca acidul glicolic poate face pielea mult mai sensibila la soare.
-
Acidul glicolic este un iritant puternic, in functie de nivelul pH-ului.
The Food and Drug Administration (FDA) declara acest ingredient Generally Recognized As Safe (GRAS) si permite utilizarea lui ca aditiv alimentar direct.
The Cosmetic and Ingredients Review (CIR) permite utilizarea acestui ingredient in cosmetice si produse de ingrijire persoanala in concentratii de 10% sau mai putin, intr-o formula finala de pH de 3,5 sau mai mare, atunci cand sunt folosite in formulele de protectie solara sau atunci cand instructiunile de utilizare includ utilizarea de zi cu zi de protectie solara.
De asemnea, acest ingredient este sigur pentru utilizarea in produsele de salon, la concentratii de 30% sau mai putin, la un pH de formula finala de 3,0 sau mai mare, in produse destinate utilizarii de scurta durata, discontinua, urmata de o clatire a pielei, atunci cand sunt aplicate de catre profesionisti si atunci cand cererea este insotita de instructiunile de utilizare de zi cu zi de protectie solara.
Citeste mai mult
Sinonime: L-MALIC ACID D-MALIC ACID (–)-MALIC ACID (+)-MALIC ACID (S)-HYDROXYBUTANEDIOIC ACID (R)-HYDROXYBUTANEDIOIC ACID
Functii: agent de aroma, acidulant, agent de ajustarea a pH-ului
Descriere:
Acid organic slab care se gaseste din abundenta in sucurile multor plante, dar in mod special in fructe de padure, in mar si in strugure.
In scopuri comerciale este obtinut prin sinteza.
Este parte din metabolismul fiecarei celule vii si participa ca ion la ciclul Krebs (acidului citric).
Utilizari:
1. este un acidulant care se adauga produselor alimentare si bauturilor cu scopul de a:
-
scadea pH-ul
-
oferi un gust acrisor
2. in produse cosmetice pentru ajustarea pH-ului si in peelingul facial
3. in producerea medicamentelor, intrucat studii clinice au indicat ca acidul malic
-
reduce sechelele ischemice
-
reduce tensiunea arteriala
-
reduce durerilor cauzate de fibromialgie
4. in tratamentele dentare pentru curatarea si pregatirea dintilor pentru plombare.
In Codex Alimentarius, acidul malic are numarul E296 si face parte din categoria E-urilor inofensive.
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
Potrivit Comisiei Codex Alimentarius, acidul malic este in lista aditivilor permisi pentru fabricarea: dulciurilor, berii cu arome, branzeturilor, bauturii racoritoare carbogazoase, sucurilor de fructe, vinurilor etc .
Potrivit studiilor publicate de FAO (Food and Agriculture Organisation) si OMS (Organizatia Mondiala a Sanatatii) „alimentele cu continut de acid malic au fost consumate de om de secole fara efecte adverse”. Cu toate acestea exista elemente ale acidului malic, precum acidul maleic, al caror continut trebuie controlat cu strictete.
De aceea, atat OMS cat si reglementarile UE sunt stricte in ceea ce priveste standardele de calitate ale acidului malic.
Citeste mai mult
Sinonime: 2-OXO- PROPANOIC ACID; PROPANOIC ACID, 2-OXO-; PROPANOIC ACID, 2OXO; 2-OXOPROPANOIC ACID; 2-OXOPROPIONIC ACID; ACETYLFORMIC ACID; ALPHA-KETOPROPIONIC ACID; BTS; PROPANOIC ACID, 2-OXO- (9CI) ; PYRORACEMIC ACID
Functii: Agent de mascare, agent de parfum, exfoliant
Descriere:
-
Acidul piruvic este un acid carboxilic cu formula CH3-CO-COOH.
-
Este cel mai simplu cetoacid.
-
Acidul piruvic este un lichid incolor, miros similar cu acidul acetic.
-
Este miscibil in apa si solubila in etanol si eter.
-
Compus intermediar in metabolismul glucidelor, grasimilor si aminoacizilor, cu rol important in ciclul Krebs.
-
Produs de metabolism al glucozei.
Folosit in produsele de ingrijire personal, acest ingredient reduce sau inhiba mirosul sau gustul produsului.
Reactii adverse:
Citeste mai mult
Sinonime: E334, ACID L-TARTRIC
Functii: aditiv, regulator de pH , sechestrant, acidifiant, antioxidant natural, vegetal
Descriere:
Acid organic cristalizat, cu gust acru, solubil in apa, care se gaseste in fructe, mai ales in mustul de struguri, si care se intrebuinteaza in industria alimentara, in vopsitoria textila, in medicina etc.; sare de lamaie.
In Codex Alimentarius, acidul tartric are denumirea de E334. Face parte din categoria "E-uri inofensive".
Doza maxima zilnica pentru E334 (Acid tartric) este nelimitata.
Poate determina asimilarea calciului. Este considerat inofensiv.
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
The Food and Drug Administration (FDA) considera acest ingredient unul Generally Recognized as Safe (GRAS) si permite utilizarea lui in produse alimentare ca aditiv direct.
Citeste mai mult
Important! Informatiile despre ingredientele si produsele prezentate pe site-ul www.alegesanatos.ro au caracter informativ, sunt realizate utilizand informatiile oferite de producator privind ingredientele si nu inlocuiesc indicatiile unui medic sau ale unui specialist. Va recomandam sa cereti o opinie avizata inainte de a cumpara un produs, daca nu sunteti sigur ca vi se potriveste.
Va rugam sa cititi cu atentie lista de ingrediente, atentionarile si instructiunile tiparite pe produs inainte de a-l consuma sau folosi. Este posibil ca in unele cazuri lista de ingrediente a unui produs sa se schimbe, iar aceste informatii sa nu ajunga la noi in timp util. Aparitia efectelor adverse mentionate pe site in urma consumului sau folosirii unui produs nu este obligatorie si poate varia de la o persoana la alta, in functie de starea de sanatate, varsta si stilul de viata.