FARA parfum - coloranti - siliconi - alcool - alergeni cunoscuti - uleiuri minerale si nichel.
Acest produs contine 51 ingrediente dintre care 37 sunt considerate sigure, 13 ingrediente prezinta risc mediu de dauna, iar 1 ingredient prezinta risc mare de dauna.
, ingredient cu risc de dauna ridicat, are rol de mascare/acoperire a mirosului neplacut. Conform legislatiei in vigoare, nu este obligatoriu ca pe eticheta produsului sa fie listate toate ingredientele componente ale Fragrance. Se considera insa ca un parfum contine cel putin 14 chimicale ce nu sunt trecute pe eticheta, multe dintre ele nefiind evaluate in ceea ce priveste gradul lor de siguranta.
ingredient cu risc mediu de dauna, este un ingredient de parfum, agent protectie solara, absorbant UV si filtru UV. Conform Directivei UE 1223/2009, acest ingredient poate fi folosit in cosmetice si produse de ingrijire personala drept filtru UV, in concentratii de pana la 5%.
ingredient cu risc mediu de dauna, are functiile de agent de protectie solara, filtru UV, absorbant UV. Are capacitatea de a bloca razele UVB, dar nu protejeaza impotriva razelor UVA de la distanta. Din acest motiv, este de multe ori asociat cu alte ingrediente, inclusiv avobenzone, dioxid de titan, oxid de zinc sau Tinosorb. Eficacitatea sa si calitatile de protectie nu se degradeaza la expunerea la soare, scade partial degradarea altor ingrediente care blocheza razele UVB din produsele de protectie solara. In general, este considerat un ingredient de protectie solara sigur, cu risc moderat. Totusi exista banuiri ca ar provoca cancer si modificari la nivel celular. In cazuri rare, acesta a cauzat dermatita de contact si reactii alergice. Poate fi folosit in concentratii de pana la 4% in Statele Unite si 8% in Europa (CosmeticsInfo.org).
ingredient cu risc mediu de dauna, este un ingredient parfum si conservant. Este o alternativa pentru parabeni. Previne sau intarzie cresterea microbiana protejand astfel cosmeticele de la alterare. Se regaseste, in mod natural, in ceai verde. Poate cauza iritatii.
, ingredient cu risc mediu de dauna, este un antioxidant si agent de intretinere a pielii. Este un ester format din acid acetic si vitamina E (Tocopherol). Acest ingredient poate fi potential iritant pentru piele, cauzand roseata, eruptii cutanate si potentialele reactii alergice. Conform Cosmetic Ingredients Review (CIR) acest ingredient prezinta efecte antioxidante, dar in acelasi timp a produs pielii iritatii intr-un studiu pe animale. Un anul 1991 un studiu a detaliat patru cazuri de dermatita de contact cauzata de creme cosmetice care contineau acetat de tocoferil.
, ingredient cu risc mediu de dauna, este un ingredient de parfum si absorbant UV. Food and Drug Administration (FDA) a aprobat folosirea acestui ingredient ca agent de aroma pentru adaugarea directa in mancare. Conform Directivei UE 1223/2009, acest ingredient este inclus pe lista cu substante alergene.
ingredient cu risc mediu de dauna, este un ingredient parfum cu rol de mascare/acoperire a mirosului si tonic. Este, de asemenea, un feromon secretat de albine cu rolul de a semnaliza locatia nectarului. Geraniolul este o componenta naturala a uleiurilor esentiale, cum ar fi uleiul de trandafir, uleiul de muscata, uleiul Palmarosa, uleiul de lavanda si ylang-ylang. Se recomanda evitarea acestui ingredient persoanelor alergice la parfumuri.
ingredient cu risc mediu de dauna, este un agent de aroma cu rol de mascare/acoperire a mirosului. Este produs, in mod natural, de anumite plante precum: menta, scortisoara, fructele de citru. Research Institute for Fragrance Materials Expert Panel (REXPAN) restrictioneaza folosirea acestui ingredient in parfumuri din cauza posibilitatii dezvoltarii unei potentiale sensibilitati. Poate provoca eczeme conform unui studiu prezentat la Sahlgrenska Academy (Suedia).
este un ingredient de parfum si agent cu rol de mascare/acoperire a mirosului. Apare in mod natural si este produs de anumite plante (trandafir). Citronellolul are cel mai mare efect antioxidant (34.2%) dintre componentele uleiului de trandafiri. Research Institute for Fragrance Materials Expert Panel (REXPAN) restrictioneaza folosirea acestui ingredient in parfumuri din cauza posibilitatii dezvoltarii unei potentiale sensibilitati.
ingredient cu risc mediu de dauna, este un solvent si un agent de aroma, disponibil in doua variante: cu miros de pin si cu miros de portocala. Nu este toxic, dar in contact cu aerul se poate descompune si forma cantitati mici de produse oxidante, care cauzeaza alergii la nivelul pielii.
, ingredient cu risc mediu de dauna, are functiile de ingredient parfum, rol de acoperire/mascare a mirosului. Este un chimical cu miros care apare in mod natural sau care poate fi produs in mod sintetic. Research Institute for Fragrance Materials Expert Panel (REXPAN) a restrictionat folosirea Alpha-Isomethyl Ionone in parfumuri intrucat poate produce o potentiala sensibilizare.
Pentru o descriere amanuntita, dati click pe oricare dintre ingredientele de mai jos:
Grad de risc ingrediente:
Sinonime: WATER, ONSEN-SUI, DEIONIZED WATER, DISTILLED WATER, PURIFIED WATER, DIHYDROGEN OXIDE, DISTILLED WATER
Functii: solvent
Descriere:
-
ingredient ce se regaseste in aproape toate cosmeticele si produsele de ingrijire personala
-
cosmeticele si produsele de ingrijire personala contin numai apa fara toxine, poluanti si microbi
Reactii adverse:
- Alergii / Imunotoxicitate:
- Nu exista informatii
- Expunere multipla, cumulativa:
- Nu exista informatii
- Toxicitate la nivelul organelor:
- Nu
- Probleme la nivel endocrin:
- Nu exista informatii
- Neurotoxicitate:
- Nu exista informatii
- Genotoxicitate / Mutagenicitate:
- Nu exista informatii
- Persistenta si bioacumulare:
- Nu
- Iritatii (piele, ochi, plamani):
- Nu exista informatii
- Ecotoxicologie:
- Nu
- Cancer:
- Nu exista informatii
- Toxicitate la nivel reproductiv:
- Nu exista informatii
- Restrictii de folosinta:
- Nu exista informatii
- Contaminati:
- Nu exista informatii
- Riscuri profesionale:
- Nu exista informatii
- Capacitate absorbtie:
- Nu exista informatii
- Modificari celulare:
- Nu exista informatii
Siguranta/Rating ingredient:
Conform Guidance on Cosmetic Manufacturing Practice Guidelines, Food and Drug Administration (FDA) monitorizeaza calitatea apei (denumita “apa de proces”) folosite in cosmetice si in produsele de ingrijire personala.
Exista si alte companii care se supun cu standardele U.S. Pharmacopeia (USP) privind puritatea apei folosite in medicamente. Apa purificata conform acestor standard este preparata din apa supusa reglementarilor U.S. Environmental Protection Agency (EPA) cu privire la apa potabila. Nu contine alte substante adaugate intentionat.
Citeste mai mult
Sinonime: DIBUTYL ESTER HEXANEDIOIC ACID; HEXANEDIOIC ACID, DIBUTYL ESTER; 3PS; BUTYL ADIPATE; CETIOL B; DI-N-BUTYL ADIPATE; DIBUTYL ADIPINATE; DIBUTYL HEXANEDIOATE; DIBUTYLESTER KYSELINY ADIPOVE (CZECH) ;
Functii: Plastifiant, solvent, emolient, agent de ingrijire a pielii.
Descriere:
-
diester de alcool butilic si acid adipic.
Este un lichid uleios, incolor si limpede.
In cosmetice si produse de ingrijire personala, dibutil adipat este utilizat in lacurile de unghii si in produse de ingrijire a pielii.
Actiune: inmoaie polimerii sintetici prin reducerea fragilitatii si cracarii.
De asemenea, actioneaza ca un lubrifiant pe suprafata pielii, conferind pielii un aspect moale si neted.
Are si functia de solvent: ajuta la dizolvarea altor substante.
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
Cosmetic Ingredient Review permite utilizarea acestui ingredient in produse cosmetice si de ingrijire personala.
Citeste mai mult
Sinonime: ALKYL (C12-C15) BENZOATE; BENZOIC ACID, C12-15 ALKYL ESTERS
Functii: agent de ingrijire, emolient, antimicrobian
Descriere:
-
compus din acid benzoic si alcooli cu lant lung
-
lasa pielea moale si catifelata
Reactii adverse:
- Alergii / Imunotoxicitate:
- Nu exista informatii
- Expunere multipla, cumulativa:
- Nu exista informatii
- Toxicitate la nivelul organelor:
- Nu
- Probleme la nivel endocrin:
- Nu exista informatii
- Neurotoxicitate:
- Nu exista informatii
- Persistenta si bioacumulare:
- Nu
- Iritatii (piele, ochi, plamani):
- Nu exista informatii
- Ecotoxicologie:
- Da
- Cancer:
- Nu exista informatii
- Toxicitate la nivel reproductiv:
- Nu exista informatii
- Restrictii de folosinta:
- Nu exista informatii
Siguranta/Rating ingredient:
Acest ingredient nu a fost evaluat de comisiile si/sau asociatiile din domeniu in privinta gradului sau de risc atunci cand este folosit in cosmetice si produse de ingrijire personala.
Citeste mai mult
Sinonime: DHHB; 2- [4- (DIETHYLAMINO) -2-HYDROXYBENZOYL] - HEXYL ESTER BENZOIC ACID; BENZOIC ACID, 2- [4- (DIETHYLAMINO) -2-HYDROXYBENZOYL] -, HEXYL ESTER; DIETHYLAMINO HYDROXYBENZOYLHEXYL BENZOATE; HEXYL ESTER BENZOIC ACID, 2- [4- (DIETHYLAMINO) -2-HYDROXYBEN
Functii: filtru UV, absorbant UV
Descriere:
-
Un compus organic folosit in produsele de protectie solara pentru a absorbi radiatiile UV.
-
Are fotostabilitate excelenta si compatibilitate cu alti absorbanti UV si alte ingrediente cosmetice.
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
-
DHHB a fost aprobat pentru utilizare in produsele de protectie solara in Uniunea Europeana din anul 2005, cu un maxim de 10%.
Citeste mai mult
Sinonime: OCTISALATE ; 2-ETHYLHEXYL 2-HYDROXYBENZOATE
Functii: ingredient parfum, agent protectie solara, absorbant UV, filtru UV
Descriere:
-
sare a Salicylic Acid (acid salicilic)
-
agent de protectie solara
-
lichid fara culoare cu consistenta uleioasa si aroma florala
Octisalate este un compus organic folosit ca ingredient in produsele cosmetice si de protectie solara cu functia de a absorbi razele UVB.
Este un ester format prin condensarea acidului salicilic cu 2-etilhexanol.
Componenta salicilat absoarbe lumina ultravioleta si protejeaza pielea de efectele nocive in urma expunerii la lumina soarelui. Portiunea etilhexanol serveste ca un alcool gras, cu proprietati emoliente si de similare a hidrocarburilor (rezistent la apa).
Reactii adverse:
- Alergii / Imunotoxicitate:
- Da
- Expunere multipla, cumulativa:
- Nu exista informatii
- Toxicitate la nivelul organelor:
- Nu
- Probleme la nivel endocrin:
- Nu exista informatii
- Neurotoxicitate:
- Nu exista informatii
- Genotoxicitate / Mutagenicitate:
- Nu exista informatii
- Persistenta si bioacumulare:
- Nu
- Iritatii (piele, ochi, plamani):
- Nu exista informatii
- Ecotoxicologie:
- Da
- Cancer:
- Nu exista informatii
- Toxicitate la nivel reproductiv:
- Nu exista informatii
- Restrictii de folosinta:
- Da
- Contaminati:
- Nu exista informatii
- Riscuri profesionale:
- Nu exista informatii
- Capacitate absorbtie:
- Da
- Modificari celulare:
- Nu exista informatii
Siguranta/Rating ingredient:
Food and Drug Administration (FDA) a aprobat folosirea acestui ingredient ca ingredient activ in produsele farmaceutice (fara prescriptie medicala) cu protectie solara in concentratii de pana la 5%. Atunci cand este folosit in astfel de produse, poarta numele de Octisalate.
Cosmetic Ingredient Review (CIR) permite folosirea Ethylhexyl Salicylate atunci cand are ca scop evitarea iritarii pielii si evitarea cresterii sensibilitatii solare sau, atunci are loc o astfel de sensibilitate, instructiunile de folosire includ folosirea zilnica a protectiei solare.
Conform Directivei UE 1223/2009, acest ingredient poate fi folosit in cosmetice si produse de ingrijire personala drept filtru UV, in concentratii de pana la 5% (Anexa VII).
In Canada este permisa folosirea Ethylhexyl Salicylate in produse cu protectie solara in concentratii de pana la 6%.
Citeste mai mult
Sinonime: BENZOIC ACID, 4,4',4"- (1,3,5-TRIAZINE-2,4,6-TRIYLTRIIMINO) TRIS-, TRIS (2-ETHYLHEXYL) ESTER; OCTYL TRIAZONE
Functii: absorbant UV, filtru UV
Descriere:
-
compus organic ce absoarbe razele UV
Reactii adverse:
- Alergii / Imunotoxicitate:
- Da
- Expunere multipla, cumulativa:
- Nu exista informatii
- Toxicitate la nivelul organelor:
- Nu exista informatii
- Probleme la nivel endocrin:
- Nu exista informatii
- Neurotoxicitate:
- Nu exista informatii
- Persistenta si bioacumulare:
- Nu exista informatii
- Iritatii (piele, ochi, plamani):
- Nu exista informatii
- Ecotoxicologie:
- Da
- Cancer:
- Nu exista informatii
- Toxicitate la nivel reproductiv:
- Nu exista informatii
- Restrictii de folosinta:
- Nu exista informatii
Siguranta/Rating ingredient:
European Commission's Scientific Committee on Cosmetology permite folosirea acestui ingredient in cosmetice ca absorbant UV, in concentratii de pana la 5%.
Food and Drug Administration (FDA) nu a analizat si aprobat acest ingredient pentru folosirea in produsele de protectie solara. Ethylhexyl Triazone poate insa sa fie folosit pe post de absorbant UV ce protejeaza cosmeticele de la deteriorare.
Conform Directivei UE 1223/2009, acest ingredient face parte din lista filtrelor UV ce se pot regasi in cosmetice si produse de ingrijire personala, putand fi folosit in concentratii de pana la 5%.
Citeste mai mult
Sinonime: ENSULIZOLE
Functii: agent de protectie solara, filtru UV, absorbant UV
Descriere:
-
Compus organic folosit in produsele de protectie solara si alte produse cosmetice si de infrumusetare, cu functia de protectie solara SPF sau ca o componenta care blocheaza razele UVB.
In Statele Unite este cunoscut in Statele Unite ca Ensuizole.
Are capacitatea de a bloca razele UVB, dar nu protejeaza impotriva razelor UVA de la distanta. Din acest motiv, este de multe ori asociat cu alte ingrediente, inclusiv avobenzone, dioxid de titan, oxid de zinc sau Tinosorb.
Eficacitatea sa si calitatile de protectie nu se degradeaza la expunerea la soare, scade partial degradarea altor ingrediente care blocheza razele UVB din produsele de protectie solara.
Acest ingredient are capacitatea de a converti radiatiile ultraviolete incidente in radiatii infrarosii mai putin daunatoare sau in caldura.
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
In general, este considerat un ingredient de protectie solara sigur, cu risc moderat. Totusi exista banuiri ca ar provoca cancer si modificari la nivel celular. Potrivit unui studiu realizat in anul 2002, “produce in exces specii reactive de oxigen care pot interfera cu semnalizarea celulara, cauzeaza mutatii, duce la moartea celulelor si pot fi implicate in boli cardiovasculare."
In cazuri rare, acesta a cauzat dermatita de contact si reactii alergice. Poate fi folosit in concentratii de pana la 4% in Statele Unite si 8% in Europa (CosmeticsInfo.org).
Cunoscut pentru faptul ca produce radicali liberi atunci cand este expus la lumina soarelui, ceea ce duce la deteriorarea ADN-ului.
Citeste mai mult
Sinonime: 2-ETHYLHEXYLOXYPHENOL METHOXYPHENYL TRIAZINE; TINOSORB S
Functii: Filtru UV, agent de ingrijire a pielii
Descriere:
-
compus organic care absoarbe razele ultraviolete (UV).
Acest ingredient poate fi adaugat la produsele de protectie solara, care sunt destinate pentru a proteja pielea de soare. In Europa, produsele de protectie solara sunt considerate produse cosmetice.
Este un agent de protectie UV fotostabil si nonestrogenic.
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
-
Comitetul stiintific al Comisiei Europene pentru produse cosmetice si produse nealimentare destinate consumatorilor (SCCNFP) a efectuat o evaluare a sigurantei a acestui ingredient. Pe baza analizei lor, SCCNFP a concluzionat ca utilizarea acestui ingredient in produsele cosmetice, ca un absorbant de lumina UV la o concentratie maxima de 10% nu ar reprezenta un pericol pentru sanatate.
Citeste mai mult
Sinonime: L-ARGININE; L-A-AMINO-D -GUANIDINOVALERIC ACID
Functii: ingredient parfum, agent de ingrijire a parului, agent de ingrijire a pielii, antistatic, rol de mascare/acoperire a mirosului
Descriere:
-
amino acid care apare in mod natural
-
ajuta la vindecarea ranilor
-
se regaseste in carne, lactate, cereale
-
prezinta proprietati antioxidante, ajutand la producerea colagenului in piele
Reactii adverse:
- Alergii / Imunotoxicitate:
- Nu exista informatii
- Expunere multipla, cumulativa:
- Este considerat sigur
- Toxicitate la nivelul organelor:
- Nu
- Probleme la nivel endocrin:
- Nu exista informatii
- Neurotoxicitate:
- Nu exista informatii
- Genotoxicitate / Mutagenicitate:
- Nu exista informatii
- Persistenta si bioacumulare:
- Nu
- Iritatii (piele, ochi, plamani):
- Nu exista informatii
- Ecotoxicologie:
- Nu
- Cancer:
- Nu exista informatii
- Toxicitate la nivel reproductiv:
- Nu exista informatii
- Restrictii de folosinta:
- Nu exista informatii
- Contaminati:
- Nu exista informatii
- Riscuri profesionale:
- Nu exista informatii
- Capacitate absorbtie:
- Nu exista informatii
- Modificari celulare:
- Nu exista informatii
Siguranta/Rating ingredient:
The Food and Drug Administration (FDA) a aprobat folosirea acestui ingredient pentru adaugare directa la mancare (GRAS).
Citeste mai mult
Functii: emolient, emulgator
Descriere:
Este utilizat in principal in produsele cosmetice ca emolient si emulgator pentru formulari.
Este un ester de alcool gras de nuca de cocos, acidul caprilic si acidul capric. In timpul aplicarii si lasa un non-gras, moale dupa atingere.
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
Desi exista putine informatii disponibile cu privire la acest ester, componentele prezente in aceast ingredient (alcool de nuca de cocos, acidul caprilic si acidul capric) sunt acceptate pe scara larga ca ingrediente sigure, non-toxice din produsele de ingrijire a parului si a pielii.
Citeste mai mult
Sinonime: 1-HEXADECANOL, DIHYDROGEN PHOSPHATE, MONOPOTASSIUM SALT; PHOSPHORIC ACID, CETYL ESTER, POTASSIUM SALT
Functii: surfactant, emulsifiant
Descriere:
-
sare de potasiu dintr-un amestec de esteri din acid fosforic si acid cetil
-
pudra alba spre bej, fara miros
Reactii adverse:
- Alergii / Imunotoxicitate:
- Nu exista informatii
- Expunere multipla, cumulativa:
- Nu exista informatii
- Toxicitate la nivelul organelor:
- Nu exista informatii
- Probleme la nivel endocrin:
- Nu exista informatii
- Neurotoxicitate:
- Nu exista informatii
- Genotoxicitate / Mutagenicitate:
- Nu exista informatii
- Persistenta si bioacumulare:
- Nu exista informatii
- Iritatii (piele, ochi, plamani):
- Nu exista informatii
- Ecotoxicologie:
- Nu exista informatii
- Cancer:
- Nu exista informatii
- Toxicitate la nivel reproductiv:
- Nu exista informatii
- Restrictii de folosinta:
- Nu exista informatii
- Contaminati:
- Nu exista informatii
- Riscuri profesionale:
- Nu exista informatii
- Capacitate absorbtie:
- Nu exista informatii
- Modificari celulare:
- Nu exista informatii
Siguranta/Rating ingredient:
Acest ingredient nu a fost evaluat de comisiile si/sau asociatiile din domeniu in privinta gradului sau de risc atunci cand este folosit in cosmetice si produse de ingrijire personala.
Citeste mai mult
Functii: emolient, emulgator
Descriere:
- Actiune: ajuta la amestecarea unor lichide care nu ar face-o in mod natural.
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
Pana in prezent nu au fost depistate efecte adverse negative in urma utilizarii acestui ingredient.
Citeste mai mult
Functii: umectant, agent de cuplare
Descriere:
-
este deosebit de util in lipirea produselor din silicon si poate fi utilizat la concentratii mai mici decat alti agenti de cuplare, reducand astfel probabilitatea de iritare.
1,2-hexanediol contine multe substante chimice in compozitia sa, printre care:
-
Acizd alfa-lipoic, un antioxidant;
-
Chrysin, un bioflavonoid antiinflamator,
-
diosgenin, un operator de intretinere a nivelului colesterolului din sange
-
clorhidrat de glucozamina, care incetineste degenerarea comune
-
indol-3-carbinol, un nutrient care poate preveni cancerul
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
-
Momentan nu exista avertizari legate de siguranta pentru 1,2-hexanediol.
-
Cu toate acestea, este cunoscut a fi un iritant in unele cazuri, mai ales la nivelul ochilor. Acesta poate provoca, de asemenea dermatita, desi Cosmetics Working Group nu ofera avertismente de utilizare pentru acesta.
Citeste mai mult
Functii: stabilizator de emulsie
Descriere:
Actiuni:
-
Ajuta la procesul de emulsionare si imbunatateste stabilitatea emulsiei si durata ei de viata.
-
Produce, la cerere, o pelicula continua pe piele, par sau unghii.
-
Creste sau reduce vascozitatea produselor cosmetice.
-
Imbunatateste aspectul pielii, facand-o moale si catifelata.
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
Nu exista studii care sa fi constatat/raportat efecte secundare negative sau avertismente asociate cu produse care contin acest ingredient.
Citeste mai mult
Sinonime: ETHYLENE GLYCOL MONOPHENYL ETHER, PHENOXETHOL
Functii: ingredient parfum, conservant
Descriere:
-
lichid uleios, usor vascos cu miros discret asemanator cu cel al trandafirului
-
previne sau intarzie cresterea microbiana protejand astfel cosmeticele de la alterare
-
se regaseste, in mod natural, in ceai verde
-
alternativa la parabeni
Reactii adverse:
- Alergii / Imunotoxicitate:
- Da
- Expunere multipla, cumulativa:
- Nu exista informatii
- Toxicitate la nivelul organelor:
- Da
- Probleme la nivel endocrin:
- Nu exista informatii
- Neurotoxicitate:
- Nu exista informatii
- Genotoxicitate / Mutagenicitate:
- Nu exista informatii
- Persistenta si bioacumulare:
- Nu
- Iritatii (piele, ochi, plamani):
- Da
- Ecotoxicologie:
- Nu
- Cancer:
- Nu exista informatii
- Toxicitate la nivel reproductiv:
- Nu exista informatii
- Restrictii de folosinta:
- Da
- Contaminati:
- Nu exista informatii
- Riscuri profesionale:
- Da
- Capacitate absorbtie:
- Nu exista informatii
- Modificari celulare:
- Nu exista informatii
Siguranta/Rating ingredient:
Food and Drug Administration's (FDA) permite folosirea acestui ingredient ca aditiv alimentar indirect ce intra in componenta adezivilor.
Cosmetic Ingredient Review (CIR) permite folosirea Phenoxyethanol in cosmetice.
Conform Directivei UE 1223/2009, acest ingredient poate fi folosit drept conservant in concentratii de pana la 1%.
Citeste mai mult
Sinonime: AROMA; PARFUME, PARFUM;
Functii: deodorant, rol de mascare/acoperire a mirosului, parfum
Descriere:
- Conform U.S. Food and Drug Regulation (FDA), termenul “fragrance” de pe eticheta unui produs inseamna "orice substanta(e) naturala(e) sau sintetica(e) folosita(e) exclusiv pentru a oferi miros unui produs cosmetic”. In Europa, acest ingredient poarta denumirea de Parfum.
- Alcatuit din compusi sintetici naturali sau sintetici, folositi singuri sau impreuna
Reactii adverse:
- Alergii / Imunotoxicitate:
- Da
- Expunere multipla, cumulativa:
- Nu exista informatii
- Toxicitate la nivelul organelor:
- Nu exista informatii
- Probleme la nivel endocrin:
- Da
- Neurotoxicitate:
- Da
- Genotoxicitate / Mutagenicitate:
- Nu exista informatii
- Persistenta si bioacumulare:
- Da
- Iritatii (piele, ochi, plamani):
- Nu exista informatii
- Ecotoxicologie:
- Nu exista informatii
- Cancer:
- Da
- Toxicitate la nivel reproductiv:
- Nu exista informatii
- Restrictii de folosinta:
- Da
Siguranta/Rating ingredient:
*Intrucat nu se cunosc ingredientele componente ale acestui complex, nu se pot afla toate detaliile privind riscurile sale de utilizare si concentratie.
Ingredientele care intra in componenta Fragrance sunt evaluate de International Fragrance Association (IFRA), evaluarea propriu-zisa fiind efectuata in cadrul Research Institute for Fragrance Materials (RIFM), institut stiintific, non-profit, al IFRA. Informatiile stiintifice utilizate de RIFM provin de la Expert Panel (REXPAN), un grup de toxicologi, farmacologi, dermatologi si oameni de stiinta din domeniul mediului, care nu au nicio legatura cu industria parfumului. Astfel, de-a lungul timpului, International Fragrance Association (IFRA) a restrictionat folosirea anumitor ingrediente care intra in componenta Flagrance.
Conform legislatiei in vigoare, nu este obligatoriu ca pe eticheta produsului sa fie listate toate ingredientele componente ale Flagrance. Se considera insa ca un parfum contine cel putin 14 chimicale ce nu sunt trecute pe eticheta, multe dintre ele nefiind evaluate in ceea ce priveste gradul lor de siguranta.
Conform European Union’s Scientific Committee, este ingrijorator faptul ca din ce in ce mai multe persoane dezvolta sensibilitate in urma expunerii la ingredientele din Fragrance. Odata dezvoltata aceasta sensibilitate, persoanele in cauza pot suferi alergii si chiar atacuri de astm de fiecare data cand sunt expuse la Fragrance.
Exista un numar de 26 compusi ai Fragrance care sunt considerati alergeni (Anexa III, Directiva Cosmetica UE) si care trebuie declarati pe eticheta, in functie de concentratie:
- Amyl cinnamal
- Anisyl alcohol
- Benzyl alcohol
- Benzyl cinnamate
- Cinnamyl alcohol
- Farnesol
- Citral
- 2-(4-tert-Butylbenzyl) propionald-hyd
- Eugenol
- Linalool
- Hydroxy-citronellal
- Benzyl benzoate
- Isoeugenol
- Citronellol
- Amylcin-namyl alcohol
- Hexyl cinnam-aldehyd
- Benzyl salicylate
- d-Limonene
- Cinnamal
- Methyl heptin carbonate
- Coumarin
- 3-Methyl-4-(2,6,6-tri-methyl-2-cyclohexen-1-yl)-3-buten-2-one
- Geraniol
- Oak moss and treemoss extract
- Hydroxy-methylpentylcyclohexenecarboxaldehyd
- Treemoss extract.
Citeste mai mult
Functii: agent de control al vascozitatii
Descriere:
Actiune: reduce tensiunea superficiala a produselor cosmetice si ajuta la distribuirea uniforma a produsului atunci cand este aplicat. De asemenea, asigura o consistenta a produsului asemanatoare cu ce a mierii.
Este folosit cu preponderenta in geluri de dus, sampoane si produse de curatare a fetei.
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
Acest ingredient nu are nicio interdictie pe teritoriul Uniunii Europene.
Nu exista studii care sa fi constatat/raportat efecte secundare negative sau avertismente asociate cu produse care contin acest ingredient.
Citeste mai mult
Sinonime: CAPRYL GLYCOL; 1,2-DIHYDROXYOCTANE. 1,2-OCTANEDIOL
Functii: agent de ingrijire a parului, agent de ingrijire a pielii, emolient, agent de umectare
Descriere:
- antimicrobian, imbunatateste eficacitatea conservantilor din cosmetice
- se poate forma in mod natural (in plante) sau sintetic
Reactii adverse:
- Alergii / Imunotoxicitate:
- Nu exista informatii
- Expunere multipla, cumulativa:
- Nu exista informatii
- Toxicitate la nivelul organelor:
- Nu
- Probleme la nivel endocrin:
- Nu exista informatii
- Neurotoxicitate:
- Nu exista informatii
- Genotoxicitate / Mutagenicitate:
- Nu exista informatii
- Persistenta si bioacumulare:
- Nu
- Iritatii (piele, ochi, plamani):
- Nu exista informatii
- Ecotoxicologie:
- Nu
- Cancer:
- Nu exista informatii
- Toxicitate la nivel reproductiv:
- Nu exista informatii
- Restrictii de folosinta:
- Nu exista informatii
- Contaminati:
- Nu exista informatii
- Riscuri profesionale:
- Nu exista informatii
- Capacitate absorbtie:
- Nu exista informatii
- Modificari celulare:
- Nu exista informatii
Siguranta/Rating ingredient:
Acest ingredient nu a fost evaluat de comisiile si/sau asociatiile din domeniu in privinta gradului sau de risc atunci cand este folosit in cosmetice si produse de ingrijire personala.
Citeste mai mult
Functii: antioxidant
Descriere:
-
ingredient cosmetic multifunctional cu antioxidant si agent calmant. Ingrijeste pielea si o protejeaza.
Imbunateste actiunea conservantilor din formula cosmetica in care este folosit.
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
Pana in prezent nu au fost depistate efecte adverse negative in urma utilizarii acestui ingredient.
Citeste mai mult
Sinonime: CORN SUGAR GUM; XANTHAN
Functii: liant, stabilizator emulsie, agent de ingrijire a pielii, surfactant, agent de emulsifiere, agent de crestere a vascozitatii, peliculogen
Descriere:
-
polizaharida (polimer pe baza de zahar produs de bacterii)
-
pudra colorata, fara miros
-
derivat din fermentatia porumbului dulce
In Codex Alimentarius are numarul E415, este o substanta de ingrosare, face parte din categoria E-urilor suspecte.
Proprietati:
-
gelifiant
-
stabilizator in emulsii
-
vascozant pentru produse lavante
-
adaugat in apa demineralizata nu are niciun efect
-
foarte stabil pana la temperatura de +70°C
-
nu este influentat de pH-ul compozitiei
Recomandari:
-
este potrivit pentru orice tip de piele
-
prepararea gelurilor, lotiunilor lejere, cremelor emulsificate
-
geluri fermizante pentru contur de ochi
-
geluri dupa ras
-
deodorante tip gel
-
stabilizarea emulsiilor
-
ingrosarea gelurilor de baie
Reactii adverse:
- Alergii / Imunotoxicitate:
- Nu exista informatii
- Expunere multipla, cumulativa:
- Nu exista informatii
- Toxicitate la nivelul organelor:
- Nu
- Probleme la nivel endocrin:
- Nu exista informatii
- Neurotoxicitate:
- Nu exista informatii
- Genotoxicitate / Mutagenicitate:
- Nu exista informatii
- Persistenta si bioacumulare:
- Nu exista informatii
- Iritatii (piele, ochi, plamani):
- Nu exista informatii
- Ecotoxicologie:
- Nu
- Cancer:
- Nu exista informatii
- Toxicitate la nivel reproductiv:
- Nu exista informatii
- Restrictii de folosinta:
- Nu exista informatii
- Contaminati:
- Nu exista informatii
- Riscuri profesionale:
- Nu exista informatii
- Capacitate absorbtie:
- Nu exista informatii
- Modificari celulare:
- Nu exista informatii
Siguranta/Rating ingredient:
Food and Drug Administration's (FDA) permite folosirea acestui ingredient ca aditiv alimentar direct (stabilizator, emulsifiant, agent de ingrosare, spumant). Xanthan Gum poate fi folosit si in anumite branzeturi procesate si drept aditiv alimentar indirect, in polimerii ce intra in contact cu mancarea.
Conform Regulamentului nr. 1129/2011 privind aditivii alimentari adoptat de Comisia Europeana, acest ingredient poate fi folosit ca aditiv alimentar.
Conform Regulamentului nr. 1130/2011 privind aditivii alimentari folositi in alimente (enzime, coloranti si nutrienti), adoptat de Comisia Europeana la 2 decembrie 2011, acest ingredient poate fi folosit ca aditiv alimentar sub denumirea E 415.
Citeste mai mult
Sinonime: CHA
Functii: Agent de chelare, antioxidant
Descriere:
Acidul Caprylhydroxamic actioneaza superb la pH neutru si are eficacitate excelenta ca agent antifungic.
Acesta este singurul acid organic care isi poate mentine starea deionizata de acid in mucegai care este un inhibitor puternic.
Poate tine locul unui conservant traditional atunci cand este inclus ca ingredient in cosmetice.
Este o alternativa pentru parabeni.
Agentii de chelare reactioneaza pentru a forma complexe cu ionii metalici susceptibili sa afecteze stabilitatea si / sau aspectul produselor cosmetice.
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
-
Cosmetic Ingredients Review (CIR) permite utilizarea acestui ingredient in cosmetice si produse de ingrjire personala.
In prezent, datele despre acest ingredient sunt limitate. Cu toate acestea, in conformitate cu pagina MSDS acest ingredient nu produce iritatii.
Citeste mai mult
Sinonime: TOCOPHERYL ACETATE, VITAMIN E ACETATE, VIT-E ACETATE
Functii: antioxidant, agent de intretinere a pielii
Descriere:
-
ester din acid acetic si vitamina E (Tocopherol)
-
se gaseste in carne, oua, cereale, legume, nuci
-
poate inlocui Tocopherol
Reactii adverse:
- Alergii / Imunotoxicitate:
- Da
- Expunere multipla, cumulativa:
- Este considerat sigur
- Toxicitate la nivelul organelor:
- Da
- Probleme la nivel endocrin:
- Nu exista informatii
- Neurotoxicitate:
- Nu exista informatii
- Genotoxicitate / Mutagenicitate:
- Nu exista informatii
- Persistenta si bioacumulare:
- Nu
- Iritatii (piele, ochi, plamani):
- Nu exista informatii
- Ecotoxicologie:
- Da
- Cancer:
- Da
- Toxicitate la nivel reproductiv:
- Nu exista informatii
- Restrictii de folosinta:
- Nu exista informatii
- Contaminati:
- Da
- Riscuri profesionale:
- Nu exista informatii
- Capacitate absorbtie:
- Nu exista informatii
- Modificari celulare:
- Nu exista informatii
Siguranta/Rating ingredient:
Food and Drug Administration (FDA) include Tocopherol pe lista cu nutrientii considerati a fi fara riscuri si pe cea cu conservantii alimentari permisi.
Cosmetic Ingredient Review (CIR) permite folosirea acestui ingredient in cosmetice si produse de ingrijire personala.
Citeste mai mult
Sinonime: OCTOXYGLYCERIN; 1,2-PROPANEDIOL, 3- ( (2-ETHYLHEXYL) OXY) -
Functii: deodorant, agent de ingrijire a pielii
Descriere:
-
eter de gliceril (gliceril eter)
-
derivat din glicerina
-
poate fi folosit ca inlocuitor al parabenilor
Reactii adverse:
- Alergii / Imunotoxicitate:
- Nu exista informatii
- Expunere multipla, cumulativa:
- Nu exista informatii
- Toxicitate la nivelul organelor:
- Da
- Probleme la nivel endocrin:
- Nu exista informatii
- Neurotoxicitate:
- Nu exista informatii
- Genotoxicitate / Mutagenicitate:
- Nu exista informatii
- Persistenta si bioacumulare:
- Nu exista informatii
- Iritatii (piele, ochi, plamani):
- Da
- Ecotoxicologie:
- Nu exista informatii
- Cancer:
- Nu exista informatii
- Toxicitate la nivel reproductiv:
- Nu exista informatii
- Restrictii de folosinta:
- Nu exista informatii
- Contaminati:
- Nu exista informatii
- Riscuri profesionale:
- Nu exista informatii
- Capacitate absorbtie:
- Nu exista informatii
- Modificari celulare:
- Nu exista informatii
Siguranta/Rating ingredient:
Cosmetic Ingredient Review (CIR) permite folosirea acestui ingredient in cosmetice si produse de ingrijire personala atata timp cat se respecta procedeele actuale privind modul sau de intrebuintare si concentratie.
Conform a 2 studii intreprinse de Department of Dermatology at the University Hospital, respectiv Contact Dermatitis Journal, Ethylhexyl Glycerin este considerat a fi iritant pentru piele. De asemenea, in urma altor studii facute pe animale, acesta s-a dovedit a fi iritant pentru zona din jurul ochilor.
Citeste mai mult
Sinonime: LECITHINE; LECITHINS; SOY LECITHIN; EGG YOLK LECITHIN
Functii: agent de ingrijire a pielii, emusifiant, atistatic, emolient
Descriere:
- component predominant al tesutului nervos
- se regaseste in boabe de soia, porumb, galbenus de ou
- poate fi de origine vegetala sau animala
Componentele benefice ale lecitinei includ fosfolipide, acizi grasi si trigliceride care pot ajuta la refacerea pielii.
De asemenea, lecitina poate fi utilizata pentru a incapsula o gama larga de ingrediente active.
Reactii adverse:
- Alergii / Imunotoxicitate:
- Da
- Expunere multipla, cumulativa:
- Da
- Persistenta si bioacumulare:
- Nu
- Ecotoxicologie:
- Da
- Restrictii de folosinta:
- Da
Siguranta/Rating ingredient:
Lecitina este un ingredient sigur, deoarece este natural si nu are efecte secundare. Nu exista restrictii de utilizare in produsele care se clatesc (rinse off), insa in produsele care nu se clatesc (leave on) procentul de utilizare recomandat este de 1,5%, dar poate ajunge si pana la 15-20% in anumite produse, cum sunt cremele pentru calcaie.
Lecitina se potriveste tuturor tipurilor de piele si par - este benefica in special pentru cele uscate.
Cu toate acestea, ar trebui evitat in general daca pielea este predispusa la acnee.
Putinele date existente arata ca nu exista riscuri ale utilizarii lecitinei in timpul sarcinii sau in timpul alaptarii, dar este recomandat consultul medical inainte de administrare.
Food and Drug Administration's (FDA) permite folosirea acestui ingredient ca substanta ce poate fi adaugata direct in mancare.
Conform Regulamentului nr. 1129/2011 privind aditivii alimentari adoptat de Comisia Europeana (intrat in vigoare la 1 iunie 2013), acest ingredient poate fi folosit ca aditiv alimentar.
Conform Regulamentului nr. 1130/2011 privind aditivii alimentari folositi in alimente (enzime, coloranti si nutrienti), adoptat de Comisia Europeana la 2 decembrie 2011, acest ingredient poate fi folosit ca aditiv alimentar sub denumirea E 322 - Lecithins.
Citeste mai mult
Sinonime: L-GLUTAMIC ACID, N,N-BIS (CARBOXYMETHYL) -, TETRASODIUM SALT; N,N-BIS (CARBOXYMETHYL) - TETRASODIUM SALT L-GLUTAMIC ACID; TETRASODIUM N,N-BIS (CARBOXYLATOMETHYL) -L-GLUTAMATE; TETRASODIUM SALT L-GLUTAMIC ACID, N,N-BIS (CARBOXYMETHYL) –
Functii: Agent de chelare, stabilizator
Descriere:
-
Agent de chelare de o puritate mare, versatil si usor biodegradabile, pe baza de acid L-glutamic, o materie prima naturala si regenerabila.
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
-
Cosmetic Ingredient Review (CIR) permite utilizarea acestui ingredient in produsele cosmetice si cele de ingrijire personala.
Citeste mai mult
Sinonime: ACEROLA EXTRACT BG-25; 1,3-BUTANEDIOL; 1,3-BUTYLENE GLYCOL; ROSE APPLE LEAF EXTRACT BG-30; BUTANEDIOL
Functii: ingredient parfum, agent de ingrijire a pielii, solvent, agent de micsorare a vascozitatii, umectant, rol de mascare/acoperire a mirosului
Descriere:
-
alcool organic
-
lichid fara culoare
In produsele cosmetice si de ingrijire personala, acest ingredient este utilizat in formularea produselor pentru par si baie, produse de machiaj pentru ochi si fata, parfumuri, produse pentru ingrijire personala si produse pentru barbierit.
Butilen Glicolul este utilizat ca solvent si agenti de scadere a vascozitatii in produsele cosmetice si de ingrijire personala.
Reactii adverse:
- Alergii / Imunotoxicitate:
- Nu exista informatii
- Expunere multipla, cumulativa:
- Este considerat sigur
- Toxicitate la nivelul organelor:
- Nu
- Probleme la nivel endocrin:
- Nu exista informatii
- Neurotoxicitate:
- Nu exista informatii
- Genotoxicitate / Mutagenicitate:
- Nu exista informatii
- Persistenta si bioacumulare:
- Nu
- Iritatii (piele, ochi, plamani):
- Da
- Ecotoxicologie:
- Nu
- Cancer:
- Nu exista informatii
- Toxicitate la nivel reproductiv:
- Nu exista informatii
- Restrictii de folosinta:
- Nu exista informatii
- Contaminati:
- Nu exista informatii
- Riscuri profesionale:
- Nu exista informatii
- Capacitate absorbtie:
- Nu exista informatii
- Modificari celulare:
- Nu exista informatii
Siguranta/Rating ingredient:
Food and Drug Administration's (FDA) permite folosirea acestui ingredient ca agent de aroma sintetic si adjuvant pentru adaugarea directa la mancare. Este de asemenea permisa folosirea sa ca aditiv alimentar indirect, in invelisurile polimerice care intra in contact cu alimentele.
Cosmetic Ingredient Review (CIR) permite folosirea acestui ingredient in cosmetice si produse de ingrijire personala.
Conform Sage Advice si DermaDoctor, acest ingredient este considerat a fi comedogen (1/5).
Citeste mai mult
Sinonime: MIXED TOCOPHEROLS; NATURAL VITAMIN E; VITAMIN E; ALPHA-TOCOPHEROL; E 306
Functii: antioxidant, ingredient parfum, agent de ingrijire a pielii
Descriere:
-
compus asociat cu vitamina E, ce apare in mod natural
-
se regaseste in carne, oua, cereale, legume, nuci
-
antioxidant, ce poate fi izolat de uleiul vegetal
Reactii adverse:
- Alergii / Imunotoxicitate:
- Nu exista informatii
- Expunere multipla, cumulativa:
- Este considerat sigur
- Toxicitate la nivelul organelor:
- Nu exista informatii
- Probleme la nivel endocrin:
- Nu exista informatii
- Neurotoxicitate:
- Nu exista informatii
- Genotoxicitate / Mutagenicitate:
- Nu exista informatii
- Persistenta si bioacumulare:
- Nu
- Iritatii (piele, ochi, plamani):
- Nu exista informatii
- Ecotoxicologie:
- Nu
- Cancer:
- Nu
- Toxicitate la nivel reproductiv:
- Nu exista informatii
- Restrictii de folosinta:
- Nu exista informatii
- Contaminati:
- Da
- Riscuri profesionale:
- Nu exista informatii
- Capacitate absorbtie:
- Nu exista informatii
- Modificari celulare:
- Nu exista informatii
Siguranta/Rating ingredient:
Food and Drug Administration (FDA) include acest ingredient pe lista cu nutrientii considerati a fi fara riscuri. Tocopherol se afla si pe lista cu conservantii alimentari permisi.
Cosmetic Ingredient Review (CIR) permite folosirea acestui ingredient in cosmetice si produse de ingrijire personala.
Conform Sage Advice si DermaDoctor, acest ingredient este considerat a fi comedogen (2/5).
Conform Regulamentului nr. 1129/2011 privind aditivii alimentari adoptat de Comisia Europeana (ce va intra in vigoare la 1 iunie 2013), acest ingredient poate fi folosit ca aditiv alimentar.
Conform Regulamentului nr. 1130/2011 privind aditivii alimentari folositi in alimente (enzime, coloranti si nutrienti), adoptat de Comisia Europeana la 2 decembrie 2011, acest ingredient poate fi folosit ca aditiv alimentar sub denumirea E 307 - Alpha-tocopherol (E 306 - Tocopherol-rich extract; E 308 - Gamma-tocopherol; E 309 - Delta-tocopherol).
Citeste mai mult
Functii: liant
Descriere:
Substanta de origine naturala care protejeaza pielea de efectele induse de razele UVA: deteriorarea celulelor pielii.
Ectoin este este folosit in intreaga lume ca ingredient in creme de zi, combinate cu blocante UV in produsele de protectie solara, sau incorporate in produse antirid.
Ectoin formeaza un sistem special de protectie a apei din piele. Proteinele din piele, care initiaza toate procesele biologice, sunt stabilizate cu apa si concentratii de sare. Ectoin asigura prezenta apei in proteine. Acest lucru face pielea mai rezistenta la radiatiile razelor ultraviolete.
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
Nu exista efecte secundare negative sau avertismente asociate cu Ectoin in produsele de ingrijire a pielii.
Citeste mai mult
Sinonime: L-TYROSINE, N-ACETYL-; N-ACETYL- L-TYROSINE; N-ACETYL-L-TYROSINE
Functii: agent de stimulare a bronzului, agent de ingrijire a pielii
Descriere:
Functioneaza ca agent de ingrijire a pielii - o ingrijeste si o mentine intr-o stare buna.
Exista studii care confirma ca ingredientul ajuta la un bronz mai rapid al pielii.
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
Pana in prezent nu au fost depistate efecte adverse negative in urma utilizarii acestui ingredient.
Citeste mai mult
Sinonime: VITAMIN C PALMITATE; ASCORBYL PALMITATE, L-ASCORBIC ACID, 6-HEXADECANOATE; ASCORBIC ACID PALMITATE
Functii: antioxidant, ingredient parfum, rol de mascare/acoperire a mirosului
Descriere:
-
compus din acid ascorbic (vitamina C) si acid palmitic
Reactii adverse:
- Alergii / Imunotoxicitate:
- Nu exista informatii
- Expunere multipla, cumulativa:
- Nu exista informatii
- Toxicitate la nivelul organelor:
- Nu
- Probleme la nivel endocrin:
- Nu exista informatii
- Neurotoxicitate:
- Nu exista informatii
- Persistenta si bioacumulare:
- Nu
- Iritatii (piele, ochi, plamani):
- Nu exista informatii
- Ecotoxicologie:
- Da
- Cancer:
- Nu exista informatii
- Toxicitate la nivel reproductiv:
- Nu exista informatii
- Restrictii de folosinta:
- Nu exista informatii
Siguranta/Rating ingredient:
Food and Drug Administration (FDA) a decis ca acest ingredient poate fi folosit drept conservant chimic si conservant in margarina (GRAS).
Cosmetic Ingredient Review (CIR) permite folosirea Ascorbyl Palmitate in cosmetice si produse de ingrijire personala.
Joint FAO/WHO Expert Committee on Food Additives a stabilit un consum acceptabil zilnic cuprins intre 0-1.25 mg/kg (greutate corporala).
Conform Sage Advice si DermaDoctor, acest ingredient este considerat a fi comedogen (2/5).
Citeste mai mult
Sinonime: ULEI DE RAPITA; LOW ERUCIC ACID RAPESEED OIL; OILS, GLYCERIDIC, CANOLA
Functii: Emollient, agent de ingrijire a pielii
Descriere:
Rapita este o planta ce face parte din familia varzei si a mustarului, uleiul de rapita fiind cunoscut si sub denumirea de ulei de canola. Trebuie insa mentionat faptul ca uleiul de canola este un tip de ulei de rapita, fiind derivat din acesta.
Astfel, uleiul de canola este compus 100% din grasimi (7% saturate, 63% mononesaturate, 28% polinesaturate), avand 884 de calorii pe 100 g. Acesta nu contine carbohidrati, proteine, fibre sau zaharuri, ci doar vitaminele K si E.
Datorita prezentei vitaminelor E si K, uleiul de rapita ajuta la tratamentul problemelor pielii cum ar fi riduri, linii fine, acnee, pete.
Este folosit ca baza in multe creme si lotiuni, deoarece face pielea supla si stralucitoare.
Conform Codex Alimentarius, Standardul 210-1999, uleiul vegetal se regaseste in categoria 02.0 Grasimi, uleiuri si emulsii grase, grupa 02.1 Grasimi si uleiuri esentiale fara apa, subgrupa 02.1.2 Uleiuri si grasimi vegetale: grasimi si uleiuri comestibile obtinute din plante(produsele pot proveni dintr-o singura planta sau promovate drept un amestec de uleiuri).
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
Consumul de ulei de rapita poate cauza:
-
Reactii alergice
-
Crestere in greutate (obezitate)
-
Boli cardiovasculare (cresterea colesterolului)
-
Deficiente nutritionale
-
Toxicitate datorata acidului euricic
Consumul de ulei de rapita nu este in acest moment restrictionat, neexistand astfel o limita zilnica care trebuie respectata. Se recomanda insa consumul cu moderatie.
Food and Drug Administration (FDA) permite utilizarea acestui ingredient in produsele alimentare ca aditiv.
Cosmetic Ingredient Review (CIR) permite utilizarea acestui ingredient in produse cosmetice.
Citeste mai mult
Sinonime: PROTEINS, VEGETABLE, HYDROLYSATE; VEGETABLE PROTEIN HYDROLYSATE
Functii: agent de ingrijire a parului, agent de ingrijire a pielii, antistatic
Descriere:
-
Acest ingredient este produs prin hidroliza enzimatica sau cu acid a proteinelor vegetale (soia, grau, porumb, ovaz etc.)
Proteinele hidrolizate sunt bine cunoscute pentru proprietatile sale hidratante. Ingredientul poate fi adaugat in produse de ingrijire a pielii si ingrijire a parului.
De exemplu, proteinele din soia sunt utile din cauza efectelor lor de gelifiere si de emulsionare. Iar proteinele de grau sunt benefice parului datorita proprietatilor sale de intarire. Penetrand cortexul, acestea asigura reaprovizionarea cu cistina pentru parul slabit de tratamente chimice si de intretinere periodica a parului.
De asemenea, imbunatatesc aspectul pielii uscate sau deteriorate prin reducerea gradului de exfoliere si restaurarea supletii. Sunt utilizate in produsele pentru ingrijirea parului deoarece impiedica electrizarea firelor de par.
Reactii adverse:
- Alergii / Imunotoxicitate:
- Nu exista informatii
- Expunere multipla, cumulativa:
- Este considerat sigur
- Toxicitate la nivelul organelor:
- Nu exista informatii
- Probleme la nivel endocrin:
- Nu exista informatii
- Neurotoxicitate:
- Nu exista informatii
- Persistenta si bioacumulare:
- Nu exista informatii
- Iritatii (piele, ochi, plamani):
- Nu exista informatii
- Ecotoxicologie:
- Nu exista informatii
- Cancer:
- Nu exista informatii
- Toxicitate la nivel reproductiv:
- Nu exista informatii
- Restrictii de folosinta:
- Nu exista informatii
Siguranta/Rating ingredient:
Food and Drug Administration's (FDA) permite folosirea acestui ingredient ca aditiv alimentar.
Cosmetic Ingredients Review (CIR) considera sigur acest ingredient si permite utilizarea lui in cosmetice si produse de ingrijire personala.
Citeste mai mult
Functii: agent de ingrijire a pielii
Descriere:
Actiune: ajuta la reducerea aparitiei semnelor de imbatranire.
Studiile au aratat ca utilizarea repetata a ATP-ului local poate avea ca rezultat o piele mai tanara, cu aspect mai stralucitor.
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
Pana in prezent, comisiile de specialitate nu au semnalat efecte adverse negative ale acestui ingredient.
Citeste mai mult
Sinonime: ANHYDROUS CITRIC ACID, ACILETTEN
Functii: agent chelatic, ingredient parfum, reglor ph, rol de acoperire/mascare a mirosului, amortizor
Descriere:
-
pudra alba, cristalina
-
acid alfa hidroxi (AHA)
-
se regaseste in mod natural in citrice si suc de citrice (sucul de lamaie contine pana la 8% acid citric)
-
proprietati exfoliante, astringente
Reactii adverse:
- Alergii / Imunotoxicitate:
- Nu exista informatii
- Expunere multipla, cumulativa:
- Este considerat sigur
- Toxicitate la nivelul organelor:
- Nu
- Probleme la nivel endocrin:
- Nu exista informatii
- Neurotoxicitate:
- Nu exista informatii
- Genotoxicitate / Mutagenicitate:
- Nu exista informatii
- Persistenta si bioacumulare:
- Nu
- Iritatii (piele, ochi, plamani):
- Nu exista informatii
- Ecotoxicologie:
- Nu
- Cancer:
- Nu exista informatii
- Toxicitate la nivel reproductiv:
- Nu exista informatii
- Restrictii de folosinta:
- Da
- Contaminati:
- Nu exista informatii
- Riscuri profesionale:
- Nu exista informatii
- Capacitate absorbtie:
- Nu exista informatii
- Modificari celulare:
- Nu exista informatii
Siguranta/Rating ingredient:
Food and Drug Administration's (FDA) permite folosirea acestui ingredient ca substanta ce poate fi adaugata direct la mancare.
Joint FAO/WHO Expert Committee on Food Additives nu considera a fi necesara limitarea consumului de Acid Citric.
Conform Regulamentului nr. 1129/2011 privind aditivii alimentari adoptat de Comisia Europeana (intrat in vigoare la 1 iunie 2013), acest ingredient poate fi folosit ca aditiv alimentar.
Conform Regulamentului nr. 1130/2011 privind aditivii alimentari folositi in alimente (enzime, coloranti si nutrienti), adoptat de Comisia Europeana la 2 decembrie 2011, acest ingredient poate fi folosit ca aditiv alimentar sub denumirea E 330 – Citric acid.
Citeste mai mult
Sinonime: 1,2-DIHYDROXYPENTANE; 1,2-PENTANEDIOL
Functii: solvent, agent de ingrijire a pielii
Descriere:
-
umectant sintetic ce poate fi folosit si pe post de conservant
-
beneficiaza de proprietati asemanatoare cu Propylene glycol
Reactii adverse:
- Alergii / Imunotoxicitate:
- Nu exista informatii
- Expunere multipla, cumulativa:
- Nu exista informatii
- Toxicitate la nivelul organelor:
- Nu exista informatii
- Probleme la nivel endocrin:
- Nu exista informatii
- Neurotoxicitate:
- Nu exista informatii
- Persistenta si bioacumulare:
- Nu exista informatii
- Iritatii (piele, ochi, plamani):
- Nu exista informatii
- Ecotoxicologie:
- Nu exista informatii
- Cancer:
- Nu exista informatii
- Toxicitate la nivel reproductiv:
- Nu exista informatii
- Restrictii de folosinta:
- Nu exista informatii
Siguranta/Rating ingredient:
Acest ingredient nu a fost evaluat de comisiile si/sau asociatiile din domeniu in privinta gradului sau de risc atunci cand este folosit in cosmetice si produse de ingrijire personala.
Conform unui studiu din Belgia, Pentylene glycol este suspectat a cauza dermatita de contact, avand proprietati asemanatoare alergenilor.
Citeste mai mult
Descriere:
Riboflavina mai este cunoscuta sub numele de vitamina B2, avand rol in procesele metabolice, formarea anticorpilor, celulelor pielii si celulelor rosii.
Necesarul zilnic de vitamina B2 recomandat unui adult este urmatorul:
-
1,1 mg (femei)
-
1,3 mg (barbati)
Vitamina B2 se regaseste in: cereale, fructe, legume, migdale, carne si peste, produse lactate si oua.
Conform Regulamentului nr. 1129/2011 privind aditivii alimentari adoptat de Comisia Europeana (ce va intra in vigoare la 1 iunie 2013), riboflavina poate fi folosit ca aditiv alimentar sub denumirea E 101 – Riboflavine.
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
Consumul de riboflavina poate cauza:
-
Reactii alergice
-
Sensibilitate la razele solare
-
Probleme la nivel digestiv
-
Interactiuni asupra efectului anumitor medicamente
Consumul de riboflavina nu este in acest moment restrictionat, neexistand astfel o limita zilnica care trebuie respectata. Se recomanda insa consumul cu moderatie.
Citeste mai mult
Sinonime: CAPRYLIC/CAPRIC ACID TRIGLYCERIDE, GLYCEROL CALRYLATE CAPRINATE
Functii: ingredient parfum, agent de ingrijire a pielii
Descriere:
-
triester din glicerina, acid caprilic si acid capric
-
rol de prevenire a deshidratarii pielii
-
derivat din ulei de nuca de cocos
-
prezinta stabilitate mare si rezistenta la oxidare
Reactii adverse:
- Alergii / Imunotoxicitate:
- Nu exista informatii
- Expunere multipla, cumulativa:
- Nu exista informatii
- Toxicitate la nivelul organelor:
- Nu
- Probleme la nivel endocrin:
- Nu exista informatii
- Neurotoxicitate:
- Nu exista informatii
- Genotoxicitate / Mutagenicitate:
- Nu exista informatii
- Persistenta si bioacumulare:
- Nu
- Iritatii (piele, ochi, plamani):
- Nu exista informatii
- Ecotoxicologie:
- Da
- Cancer:
- Nu exista informatii
- Toxicitate la nivel reproductiv:
- Nu exista informatii
- Restrictii de folosinta:
- Nu exista informatii
Siguranta/Rating ingredient:
Food and Drug Administration's (FDA) permite folosirea acestui ingredient ca aditiv alimentar direct.
Cosmetic Ingredient Reviews (CIR) permite folosirea Caprylic/Capric Triglyceride in cosmetice atata timp cat se respecta cele mai bune procedee privind modul sau de intrebuintare si concentratie.
Citeste mai mult
Descriere:
- planta cu flori din familia Apiaceae; morcov
Morcovul este bogat in caroten:
- ajuta la producerea vitaminei A care contribuie la formarea pigmentilor vizuali din ochi ( cu ajutorul carora ochiul se adapteaza la conditiile de lumina slaba)
- asigura o buna functionare a sistemului imunitar
- contribuie la cresterea celulelor pielii, parului, dintilor si gingiilor (mentine sanatoase membranele celulare si straturile exterioare ale tesuturilor si organelor)
- imbunatateste respiratia
- curata ficatul si reduce riscul de boli cardiovasculare
- echilibreaza nivelul de zahar din sange
- este unul dintre cei mai buni antioxidanti
- reduce riscul de cancer si formarea de ulcere gastrice si tulburari digestive
In cosmetica, extractul de morcov ajuta la reducerea ridurilor, confera pielii prospetime si o culoare mai intensa. De asemenea, protejeaza pielea de razele nocive UV.
Pro-Vitamina A are actiuni antioxidante, in special in regiunile grase din celule, protejeaza anumiti acizi grasi impotriva oxidarii, imbunatateste comunicarea celulara.
Extractul de morcov, amestecat cu un ulei de seminte de floarea-soarelui, poate fi extrem de nutritiv, avand si proprietati de curatare.
- Este bogat in flavonoide.
- Catifeleaza pielea crapata.
- Trateaza arsurile solare.
- Protejeaza pielea de la radicali liberi si promoveaza productia de celule noi. Excelent pentru pielea uscata si matura.
Pe langa vitamina A, morcovul mai contine vitaminele B, C si E, calciu, fosfor, zinc.
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
- Ingrediente botanice si derivate din plante utilizate in formulele de cosmetice sunt, in general, blande si sigure. Inainte de introducerea pe piata a produsului cosmetic finit, siguranta fiecarui ingredient trebuie sa fie explicata, in conformitate cu 21 CFR 740.10. Fundamentarea sigurantei ingredientelor cosmetice pot include teste pentru depistarea iritatiei oculare si a pielii, precum si alergenicitate si mutagenitate, in functie de aplicarea sau utilizarea prevazuta.
Citeste mai mult
Functii: Emolient, agent de ingrijire a pielii
Descriere:
O forma de vitamina C, mai precis, tetraester de acid ascorbic si acid isopalmitic.
-
Functioneaza ca un antioxidant puternic si agent de albire, cu capacitati atat anti-acnee cat si anti-imbatranire.
-
Este o forma a vitaminei C, un ester puternic, solubil in ulei.
-
Ca si alte forme de vitamina C, ajuta la prevenirea imbatranirii celulare prin inhibarea reticularii de colagen, oxidarea proteinelor si peroxidarea lipidelor.
-
De asemenea, functioneaza sinergic cu antioxidantul vitamina E, si-a demonstrat absorbtia cutanata superioara si stabilitatea.
Multe studii au confirmat proprietatile de iluminare a pielii, foto-protectie, hidratare. Acesta poate fi gasit in diverse produse de ingrijire a pielii, cum ar fi seruri anti-imbatranire, tratamente pentru ochi, geluri pentru piele, lotiuni si creme.
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
-
Spre deosebire de acidul L-ascorbic, ascorbil Tetraisopalmitate nu va exfolia sau irita pielea.
-
Este bine tolerat de chiar si de tipurile de piele cele mai sensibile.
-
De asemenea, spre deosebire vitamina C, acesta poate fi utilizat in doze mari, pana la optsprezece luni fara a se oxida.
Citeste mai mult
Sinonime: CARBOXYPOLYMETHYLENE, CABOMER, CARBOMER
Functii: stabilizator emulsie, agent de crestere a vascozitatii, peliculogen, controlor vascozitate
Descriere:
-
compus polimeric alcatuit din monomeri de acid acrilic
-
pudra alba, pufoasa
-
ajuta la distribuirea unui solid insolubil intr-un lichid
-
poate absorbi si retine apa, umflandu-se pana la 1000 de ori volumul sau atunci cand este imprastiat in apa
Reactii adverse:
- Alergii / Imunotoxicitate:
- Nu exista informatii
- Expunere multipla, cumulativa:
- Nu exista informatii
- Toxicitate la nivelul organelor:
- Nu
- Probleme la nivel endocrin:
- Nu exista informatii
- Neurotoxicitate:
- Nu exista informatii
- Genotoxicitate / Mutagenicitate:
- Nu exista informatii
- Persistenta si bioacumulare:
- Nu
- Iritatii (piele, ochi, plamani):
- Nu exista informatii
- Ecotoxicologie:
- Nu
- Cancer:
- Nu exista informatii
- Toxicitate la nivel reproductiv:
- Nu exista informatii
- Restrictii de folosinta:
- Nu exista informatii
- Contaminati:
- Nu exista informatii
- Riscuri profesionale:
- Nu exista informatii
- Capacitate absorbtie:
- Nu exista informatii
- Modificari celulare:
- Nu exista informatii
Siguranta/Rating ingredient:
Cosmetic Ingredient Review (CIR) permite folosirea acestui ingredient in cosmetice si produse de ingrijire personala.
Citeste mai mult
Sinonime: SUNFLOWER SEED OIL, SUNFLOWER OIL, HELIANTHUS ANNUUS OIL
Functii: agent de ingrijire a pielii, emolient
Descriere:
-
extract din seminte de floarea-soarelui (Helianthus annuus)
Uleiul de floarea-soarelui contine vitaminele E si K (contine cea mai mare concentratie de vitamina E dintre toate uleiurile vegetale).
Este un antioxidant excelent care neutralizeaza radicalii liberi din organism si se utilizeaza in tratamentul bolilor de piele.
Uleiul sau este bogat in acid linoleic - acid gras esential ce reduce colesterolul, presiunea sangelui si previne bolile cardiace.
Utilizare cosmetica:
Regenereaza unghiile exfoliate, moi si sfaramicioase de aceea este recomandata baia unghiilor cu ulei de floarea-soarelui.
Reactii adverse:
- Alergii / Imunotoxicitate:
- Nu exista informatii
- Expunere multipla, cumulativa:
- Nu exista informatii
- Toxicitate la nivelul organelor:
- Nu
- Probleme la nivel endocrin:
- Nu exista informatii
- Neurotoxicitate:
- Nu exista informatii
- Genotoxicitate / Mutagenicitate:
- Nu exista informatii
- Persistenta si bioacumulare:
- Nu
- Iritatii (piele, ochi, plamani):
- Nu exista informatii
- Ecotoxicologie:
- Nu
- Cancer:
- Nu exista informatii
- Toxicitate la nivel reproductiv:
- Nu exista informatii
- Restrictii de folosinta:
- Nu exista informatii
- Contaminati:
- Nu exista informatii
- Riscuri profesionale:
- Nu exista informatii
- Capacitate absorbtie:
- Nu exista informatii
- Modificari celulare:
- Nu exista informatii
Siguranta/Rating ingredient:
Food and Drug Administration (FDA) permite folosirea acestui ingredient ca aditiv alimentar indirect. Acesta poate fi folosit drept component al invelisurilor polimerice si rasinoase ce intra intamplator/accidental in contact cu mancarea.
Atentie la administrarea interna a uleiului deorece tulpina, frunzele, floarea, dar si radacinile acestei plante cauzeza frecvent reactii alergice.
Ingrediente botanice si derivate din plante utilizate in formulele de cosmetice sunt, in general, blande si sigure. Inainte de introducerea pe piata a produsului cosmetic finit, siguranta fiecarui ingredient trebuie sa fie explicata, in conformitate cu 21 CFR 740.10. Fundamentarea sigurantei ingredientelor cosmetice pot include teste pentru depistarea iritatiei oculare si a pielii, precum si alergenicitate si mutagenitate, in functie de aplicarea sau utilizarea prevazuta.
Citeste mai mult
Sinonime: BETA-CAROTENE, B,BCAROTENE; B-CAROTENE; BETA,BETA-CAROTENE; FOOD ORANGE 5; NATURAL YELLOW 26; C.I. 75130; KAROTIN (CZECH) ; KPMK; NATURAL YELLOW 26; SERLABO; ZLUT PRIRODNI 26 (CZECH)
Functii: Agent de ingrijire a pielii; colorant cosmetic
Descriere:
-
Betacarotenul este un compus carotenoid preparat sintetic sau obtinut din surse naturale.
In corpul uman, betacarotenul este convertit in vitamina A.
Exista sute de carotenoide printre care licopena si luteina.
Betacarotenul este un precursor care ajuta la formarea retinolului (vitamina A). Acesta este transformat in vitamina A in ficat.
Aplicat topic, betacarotenul este un antioxidant cu potential bun si poate reduce efectele daunelor solare, acest beneficiu fiind dependent de doza administrata.
Betacarotenul confera o culoare portocalie produselor cosmetice si produselor de ingrijire personala.
Imbunatateste aspectul pielii uscate sau deteriorate prin reducerea exfolierii si restaurarea supletii.
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
Exista cercetari care sustin ca betacarotenul in cantitati mari poate genera daune oxidative.
Citeste mai mult
Functii: agent de ingrijire a pielii
Descriere:
Actiune: mentine pielea intr-o stare buna.
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
Nu au fost identificate avertizari cu privire la efectele adverse pentru acest ingredient inafara de avertismentele obisnuite pentru persoanele cu pielea sensibila.
Citeste mai mult
Sinonime: 3-BUTEN-2-ONE, CETONE, ISOMETHYL-A –IONONE, ALPHA-ISO-METHYLIONONE
Functii: ingredient parfum, rol de acoperire/mascare a mirosului
Descriere:
-
chimical cu miros care apare in mod natural sau care poate fi produs in mod sintetic
Reactii adverse:
- Alergii / Imunotoxicitate:
- Da
- Expunere multipla, cumulativa:
- Este considerat sigur
- Toxicitate la nivelul organelor:
- Nu
- Probleme la nivel endocrin:
- Nu exista informatii
- Neurotoxicitate:
- Nu exista informatii
- Genotoxicitate / Mutagenicitate:
- Nu exista informatii
- Persistenta si bioacumulare:
- Nu
- Iritatii (piele, ochi, plamani):
- Nu exista informatii
- Ecotoxicologie:
- Da
- Cancer:
- Nu exista informatii
- Toxicitate la nivel reproductiv:
- Nu exista informatii
- Restrictii de folosinta:
- Da
- Contaminati:
- Nu exista informatii
- Riscuri profesionale:
- Nu exista informatii
- Capacitate absorbtie:
- Nu exista informatii
- Modificari celulare:
- Nu exista informatii
Siguranta/Rating ingredient:
Food and Drug Administration (FDA) si permite folosirea acestui ingredient ca agent de aroma pentru adaugarea directa la mancare.
Research Institute for Fragrance Materials Expert Panel (REXPAN) a restrictionat folosirea Alpha-Isomethyl Ionone in parfumuri intrucat poate produce o potentiala sensibilizare.
Conform Directivei UE 1223/2009, acest ingredient este inclus pe lista cu substante alergene (Anexa 3 – Substante pe care produsele cosmetice nu trebuie sa le contina decat cu anumite restrictii). Alpha-Isomethyl Ionone trebuie indicat pe eticheta atunci cand este folosit in concentratii mai mari de 0.001% in produsele pentru ingrijirea pielii de tip leave-on, si 0.01% in produsele pentru ingrijirea pielii care se clatesc, de tip rinse-off.
Citeste mai mult
Sinonime: BENZOIC ACID, PHENYLMETHYL ESTER, SALICYLIC ACID, HYDROXYBENZOIC ACID
Functii: ingredient parfum, mascare/ acoperire, absorbant UV
Descriere:
-
derivat din alcool benzilic si acid salicilic
Reactii adverse:
- Alergii / Imunotoxicitate:
- Da
- Expunere multipla, cumulativa:
- Este considerat sigur
- Toxicitate la nivelul organelor:
- Nu
- Probleme la nivel endocrin:
- Da
- Neurotoxicitate:
- Nu exista informatii
- Genotoxicitate / Mutagenicitate:
- Nu exista informatii
- Persistenta si bioacumulare:
- Nu
- Iritatii (piele, ochi, plamani):
- Nu exista informatii
- Ecotoxicologie:
- Da
- Cancer:
- Nu exista informatii
- Toxicitate la nivel reproductiv:
- Nu exista informatii
- Restrictii de folosinta:
- Da
- Contaminati:
- Nu exista informatii
- Riscuri profesionale:
- Nu exista informatii
- Capacitate absorbtie:
- Nu exista informatii
- Modificari celulare:
- Nu exista informatii
Siguranta/Rating ingredient:
Standardul International Fragrance Association (IFRA) restrictioneaza folosirea acestui ingredient in parfumuri din cauza posibilitatii dezvoltarii unei potentiale sensibilitati.
Food and Drug Administration (FDA) a aprobat folosirea acestui ingredient ca agent de aroma pentru adaugarea directa in mancare.
Conform Directivei UE 1223/2009, acest ingredient este inclus pe lista cu substante alergene (Anexa 3 – Substante pe care produsele cosmetice nu trebuie sa le contina decat cu anumite restrictii). Benzyl Salicylate trebuie indicat pe eticheta atunci cand este folosit in concentratii mai mari de 0.001% in produsele pentru ingrijirea pielii de tip leave-on, si 0.01% in produsele pentru ingrijirea pielii care se clatesc, de tip rinse-off. Nu este permisa folosirea acestui ingredient in parfumuri.
Citeste mai mult
Sinonime: DL-CITRONELLOL, L-CITRONELLOL, CEPHROL, RHODINOL, RODINOL
Functii: ingredient parfum, rol de mascare/acoperire a mirosului
Descriere:
-
lichid fara culoare, uleios, cu miros floral
-
apare in mod natural si este produs de anumite plante (trandafir)
-
folosit si in produsele impotriva insectelor
Reactii adverse:
- Alergii / Imunotoxicitate:
- Da
- Expunere multipla, cumulativa:
- Este considerat sigur
- Toxicitate la nivelul organelor:
- Nu
- Probleme la nivel endocrin:
- Nu exista informatii
- Neurotoxicitate:
- Nu exista informatii
- Genotoxicitate / Mutagenicitate:
- Nu exista informatii
- Persistenta si bioacumulare:
- Nu
- Iritatii (piele, ochi, plamani):
- Nu exista informatii
- Ecotoxicologie:
- Nu
- Cancer:
- Nu exista informatii
- Toxicitate la nivel reproductiv:
- Nu exista informatii
- Restrictii de folosinta:
- Da
- Contaminati:
- Nu exista informatii
- Riscuri profesionale:
- Nu exista informatii
- Capacitate absorbtie:
- Nu exista informatii
- Modificari celulare:
- Nu exista informatii
Siguranta/Rating ingredient:
Food and Drug Administration (FDA) a aprobat folosirea acestui ingredient ca agent de aroma pentru adaugarea directa la mancare.
Research Institute for Fragrance Materials Expert Panel (REXPAN) restrictioneaza folosirea acestui ingredient in parfumuri din cauza posibilitatii dezvoltarii unei potentiale sensibilitati.
Conform Directivei UE 1223/2009, acest ingredient este inclus pe lista cu substante alergene (Anexa 3 – Substante pe care produsele cosmetice nu trebuie sa le contina decat cu anumite restrictii). Geraniol trebuie indicat pe eticheta atunci cand este folosit in concentratii mai mari de 0.001% in produsele leave-on, si 0.01% in produsele care se clatesc, rinse-off.
Citeste mai mult
Sinonime: ALLYLGUAIACOL, CARYOPHYLLIC ACID, EUGENIC ACID
Functii: denaturant, ingredient parfum, rol de mascare/acoperire a mirosului, tonic
Descriere:
-
se regaseste in mod natural in ulei de cuisoare, nucsoara, scortisoara si frunze de dafin
Reactii adverse:
- Alergii / Imunotoxicitate:
- Da
- Expunere multipla, cumulativa:
- Este considerat sigur
- Toxicitate la nivelul organelor:
- Da
- Probleme la nivel endocrin:
- Nu exista informatii
- Neurotoxicitate:
- Nu exista informatii
- Genotoxicitate / Mutagenicitate:
- Nu exista informatii
- Persistenta si bioacumulare:
- Nu exista informatii
- Iritatii (piele, ochi, plamani):
- Nu exista informatii
- Ecotoxicologie:
- Nu exista informatii
- Cancer:
- Nu exista informatii
- Toxicitate la nivel reproductiv:
- Nu exista informatii
- Restrictii de folosinta:
- Da
- Contaminati:
- Nu exista informatii
- Riscuri profesionale:
- Nu exista informatii
- Capacitate absorbtie:
- Nu exista informatii
- Modificari celulare:
- Nu exista informatii
Siguranta/Rating ingredient:
Food and Drug Administration (FDA) permite folosirea acestui ingredient ca substanta ce poate fi adaugata direct la mancare (GRAS).
Research Institute for Fragrance Materials Expert Panel (REXPAN) restrictioneaza folosirea Eugenol in parfumuri din cauza posibilitatii dezvoltarii unei potentiale sensibilitati.
Joint FAO/WHO Expert Committee on Food Additives a stabilit un consum zilnic acceptabil de pana la 2.5 mg/kg (greutate corporala), atunci cand acest ingredient este folosit pe post de agent de aroma.
Flavor and Extract Manufacturers Association Expert Panel a aprobat folosirea acestui ingredient ca agent de aroma.
Conform Directivei UE 1223/2009, acest ingredient este inclus pe lista cu substante alergene (Anexa 3 – Substante pe care produsele cosmetice nu trebuie sa le contina decat cu anumite restrictii). Eugenol trebuie indicat pe eticheta atunci cand este folosit in concentratii mai mari de 0.001% in produsele leave-on, si 0.01% in produsele care se clatesc, rinse-off.
Citeste mai mult
Sinonime: GERANIOL ALCOHOL, GERANIOL EXTRA, GERANYL ALCOHOL, GUANIOL
Functii: ingredient parfum, rol de mascare/acoperire a mirosului, tonic
Descriere:
-
ingredient cu miros, care apare in mod natural
-
poate fi gasit anumite uleiuri esentiale (trandafir, lamai)
-
impotriva insectelor
-
feromon secretat de albine cu rolul de a semnaliza locatia nectarului
Reactii adverse:
- Alergii / Imunotoxicitate:
- Da
- Expunere multipla, cumulativa:
- Este considerat sigur
- Toxicitate la nivelul organelor:
- Nu
- Probleme la nivel endocrin:
- Nu exista informatii
- Neurotoxicitate:
- Nu exista informatii
- Genotoxicitate / Mutagenicitate:
- Nu exista informatii
- Persistenta si bioacumulare:
- Nu
- Iritatii (piele, ochi, plamani):
- Nu exista informatii
- Ecotoxicologie:
- Da
- Cancer:
- Nu exista informatii
- Toxicitate la nivel reproductiv:
- Nu exista informatii
- Restrictii de folosinta:
- Da
- Contaminati:
- Nu exista informatii
- Riscuri profesionale:
- Nu exista informatii
- Capacitate absorbtie:
- Nu exista informatii
- Modificari celulare:
- Nu exista informatii
Siguranta/Rating ingredient:
Food and Drug Administration (FDA) a aprobat folosirea acestui ingredient ca agent de aroma pentru mancare.
Research Institute for Fragrance Materials Expert Panel (REXPAN) restrictioneaza folosirea acestui ingredient in parfumuri din cauza posibilitatii dezvoltarii unei potentiale sensibilitati.
Conform Directivei UE 1223/2009, acest ingredient este inclus pe lista cu substante alergene (Anexa 3 – Substante pe care produsele cosmetice nu trebuie sa le contina decat cu anumite restrictii). Geraniol trebuie indicat pe eticheta atunci cand este folosit in concentratii mai mari de 0.001% in produsele leave-on, si 0.01% in produsele care se clatesc, rinse-off. Nu este permisa folosirea acestui ingredient in parfumuri.
Citeste mai mult
Sinonime: 7-HYDROXY-3,7-DIMETHYLOCTANOL, CYCLALIA
Functii: ingredient parfum, rol de mascare/acoperire a mirosului
Descriere:
-
lichid de culoare galben pal cu aroma dulce, florala
-
apare in mod natural in plante precum levantica
-
compus organic – aldehida
-
compus in principal din Citral si Geraniol
Reactii adverse:
- Alergii / Imunotoxicitate:
- Da
- Expunere multipla, cumulativa:
- Este considerat sigur
- Toxicitate la nivelul organelor:
- Nu
- Probleme la nivel endocrin:
- Nu exista informatii
- Neurotoxicitate:
- Nu exista informatii
- Genotoxicitate / Mutagenicitate:
- Nu exista informatii
- Persistenta si bioacumulare:
- Nu
- Iritatii (piele, ochi, plamani):
- Nu exista informatii
- Ecotoxicologie:
- Nu
- Cancer:
- Nu exista informatii
- Toxicitate la nivel reproductiv:
- Nu exista informatii
- Restrictii de folosinta:
- Da
- Contaminati:
- Nu exista informatii
- Riscuri profesionale:
- Nu exista informatii
- Capacitate absorbtie:
- Nu exista informatii
- Modificari celulare:
- Nu exista informatii
Siguranta/Rating ingredient:
Food and Drug Administration (FDA) a aprobat folosirea acestui ingredient ca agent de aroma pentru adaugarea directa la mancare.
Research Institute for Fragrance Materials Expert Panel (REXPAN) a restrictionat folosirea Hydroxycitronellal in parfumuri intrucat poate produce o potentiala sensibilizare.
Joint FAO/WHO Expert Committee on Food Additives (JECFA) a aprobat folosirea acestui ingredient ca agent de aroma.
Conform Directivei UE 1223/2009, acest ingredient este inclus pe lista cu substante alergene (Anexa 3 – Substante pe care produsele cosmetice nu trebuie sa le contina decat cu anumite restrictii). Hydroxycitronellal trebuie indicat pe eticheta atunci cand este folosit in concentratii mai mari de 0.001% in produsele pentru ingrijirea pielii de tip leave-on, si 0.01% in produsele pentru ingrijirea pielii care se clatesc, de tip rinse-off.
Citeste mai mult
Sinonime: DL-LIMONENE, DIPENTENE, LIMONENE ESSENTIAL OIL, METHYL-4-ISOPROPENYL CYCLOHEXENE, CAJAPUTENE, CARVENE, CINENE, DIPENTENE, EFCHOLE
Functii: ingredient parfum, solvent
Descriere:
-
ingredient avand la baza miros, apare in 2 forme active: l-limonene (miros de pin) si d-limonene (miros de portocala).
-
ulei esential din flori de lamaie si alte specii de plante
Reactii adverse:
- Alergii / Imunotoxicitate:
- Da
- Expunere multipla, cumulativa:
- Este considerat sigur
- Toxicitate la nivelul organelor:
- Nu
- Probleme la nivel endocrin:
- Nu exista informatii
- Neurotoxicitate:
- Nu exista informatii
- Genotoxicitate / Mutagenicitate:
- Nu exista informatii
- Persistenta si bioacumulare:
- Nu
- Iritatii (piele, ochi, plamani):
- Da
- Ecotoxicologie:
- Da
- Cancer:
- Nu exista informatii
- Toxicitate la nivel reproductiv:
- Da
- Restrictii de folosinta:
- Da
- Contaminati:
- Nu exista informatii
- Riscuri profesionale:
- Da
- Capacitate absorbtie:
- Nu exista informatii
- Modificari celulare:
- Nu exista informatii
Siguranta/Rating ingredient:
National Industrial Chemicals Notification and Assessment Scheme (NICNAS) a evaluat acest ingredient si a constatat ca, desi nu este foarte toxic, in contact cu aerul se poate descompune si forma cantitati mici de produse oxidante, care cauzeaza alergii la nivelul pielii. Limonene este asadar considerat alergen.
De asemenea, fiind este un lichid inflamabil, trebuie manevrat cu grija deoarece poate exploda la temperaturi peste 48ºC.
Acest ingredient poate fi folosit conform Directivei UE 1223/2009, Anexa III, partea I (substante pe care produsele cosmetice nu trebuie sa le contina, exceptand cazurile cand sunt subiectul unor restrictii si conditii prezentate). Limonene trebuie indicat pe eticheta atunci cand este folosit in concentratii mai mari de 0.001% in produsele leave-on, si 0.01% in produsele care se clatesc, rinse-off.
Citeste mai mult
Sinonime: LINALYL ALCOHOL, LINALOOL ESSENTIAL OIL
Functii: ingredient parfum, deodorant, rol de mascare/acoperire a mirosului
Descriere:
-
lichid galben foarte pal sau fara culoare, cu miros floral
-
apare natural, este produs de anumite plante precum: menta, scortisoara, fructe de citru
-
poate fi folosit in productia de vitamina E
-
impotriva insectelor
Reactii adverse:
- Alergii / Imunotoxicitate:
- Da
- Expunere multipla, cumulativa:
- Este considerat sigur
- Toxicitate la nivelul organelor:
- Nu
- Probleme la nivel endocrin:
- Nu exista informatii
- Neurotoxicitate:
- Nu exista informatii
- Genotoxicitate / Mutagenicitate:
- Nu exista informatii
- Persistenta si bioacumulare:
- Nu
- Iritatii (piele, ochi, plamani):
- Nu exista informatii
- Ecotoxicologie:
- Nu
- Cancer:
- Nu exista informatii
- Toxicitate la nivel reproductiv:
- Nu exista informatii
- Restrictii de folosinta:
- Da
- Contaminati:
- Nu exista informatii
- Riscuri profesionale:
- Nu exista informatii
- Capacitate absorbtie:
- Nu exista informatii
- Modificari celulare:
- Nu exista informatii
Siguranta/Rating ingredient:
Food and Drug Administration (FDA) a aprobat folosirea acestui ingredient ca agent de aroma pentru mancare.
Research Institute for Fragrance Materials Expert Panel (REXPAN) restrictioneaza folosirea acestui ingredient in parfumuri din cauza posibilitatii dezvoltarii unei potentiale sensibilitati.
Conform Directivei UE 1223/2009, acest ingredient este inclus pe lista cu substante alergene (Anexa 3 – Substante pe care produsele cosmetice nu trebuie sa le contina decat cu anumite restrictii). Linalool trebuie indicat pe eticheta atunci cand este folosit in concentratii mai mari de 0.001% in produsele pentru ingrijirea pielii de tip leave-on, si 0.01% in produsele pentru ingrijirea pielii care se clatesc, de tip rinse-off. Nu este permisa folosirea acestui ingredient in parfumuri.
Intr-un nou studiu, prezentat la Sahlgrenska Academy (Suedia) in 2009, s-a demonstrat ca Linalool este a treia substanta ce poate provoca eczeme (atunci cand intra in contact cu oxigenul), dupa nichel si cobalt.
Citeste mai mult
Important! Informatiile despre ingredientele si produsele prezentate pe site-ul www.alegesanatos.ro au caracter informativ, sunt realizate utilizand informatiile oferite de producator privind ingredientele si nu inlocuiesc indicatiile unui medic sau ale unui specialist. Va recomandam sa cereti o opinie avizata inainte de a cumpara un produs, daca nu sunteti sigur ca vi se potriveste.
Va rugam sa cititi cu atentie lista de ingrediente, atentionarile si instructiunile tiparite pe produs inainte de a-l consuma sau folosi. Este posibil ca in unele cazuri lista de ingrediente a unui produs sa se schimbe, iar aceste informatii sa nu ajunga la noi in timp util. Aparitia efectelor adverse mentionate pe site in urma consumului sau folosirii unui produs nu este obligatorie si poate varia de la o persoana la alta, in functie de starea de sanatate, varsta si stilul de viata.