Descriere:
-
Element chimic prezent in natura si in corpul uman.
Calciul este necesar organismului pentru o buna soliditate osoasa cat si pentru functionarea muschilor.
Acest mineral se regaseste in oase si dinti (contin aproximativ 1 kg de calciu) si asigura soliditatea lor.
Corpul uman nu produce calciu. Cel mai bun mod de a obtine mai mult calciu este de a introduce in dieta alimente care il contin. In mare parte, calciul este gasit in lactate – 60-80% din calciul total consumat. Alte alimente care sunt bogate in calciu:
-
spanac
-
nap
-
boabe de soia
-
fasole alba
-
unii pesti, cum ar fi sardine, somonul, bibanul si pastravul
-
suc de portocale
-
fulgi de ovaz
-
cereale pentru micul dejun
Studiile au aratat: calciul ajuta nu doar la prevenirea osteoporozei dar si la piederea in greutate. De asemenea, este implicat in reglarea fluxului de sange si eliberarea hormonilor in corp.
Doza zilnica recomanda:
Sugari: 0-5 luni: 210 mg/zi
6-11 luni: 270 mg/zi
Copii: 1-3 ani: 500 mg/zi
4-8 ani: 800 mg/zi
9-18 ani: 1300 mg/zi
Adulti: 19-25 de ani: 1000 mg/zi
51-70 de ani:1200 mg/zi.
Femeile au un necesar de calciu particular:
- cele insarcinate: 1300 mg/zi
- peste 50 de ani: 1500 mg/zi.
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
Este interzis consumul de calciu persoanelor care sufera de o supraincarcare cu acest mineral (hipercalcemie, calcul urinar) si pacientilor tratati cu digitalice (medicamente utilizate in cardiologie).