Sinonime: E968; MEZOERITRITOL, TETRAHIDROXIBUTAN, ERITRITA
Functii: Indulcitor natural
Descriere:
-
Alcool din zahar (sau poliol), care a fost aprobat pentru utilizare ca aditiv alimentar in Statele Unite ale Americii in multe alte tari ale lumii printre care si Romania. Acesta a fost descoperit in 1848 de catre chimistul britanic John Stenhouse.
Apare in mod natural in unele fructe si alimente fermentate. La nivel industrial, este produs din glucoza prin fermentare cu o drojdie, Moniliella pollinis.
Acesta la fel de dulce ca zaharul de masa in proportie de 60-70%, insa este aproape noncaloric, nu afecteaza nivelul de zahar din sange, nu produce carii dentare si este partial absorbit de catre organism, excretat in urina si fecale.
Poate fi folosit ca un substitut in majoritatea retetelor fara zahar.
In Codex Alimentarius are numarul E968 si face parte din categoria E-urilor inofensive.
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
Este mai putin probabil sa provoace efecte secundare gastrice in comparativ cu alti alcooli din zahar din cauza calii sale unice in apartul digestiv.
Dozele de peste 50 de grame poate provoca greata si “huruit” in stomac). In rare cazuri Eritritolul poate provoca urticarie.
In general, Eritritolul este lipsit de efecte secundare in utilizarea regulata. Este mai dificil de digerat pentru bacteriile intestinale, de aceea e mai putin probabil sa provoace gaze sau balonari comparativ cu alti indulcitori cum ar fi maltitol, sorbitol, sau Lactitol.