Descriere:
Termenul “zahar” se aplica unui numar mare de carbohidrati prezenti in multe plante (caracterizate printr-un gust mai mult sau mai putin dulce). Zaharul principal, glucoza, apare in urma procesului de fotosinteza care are loc in toate plantele verzi, in timp ce alte amestecuri de zahar se regasesc in seva anumitor plante, sub forma de sirop.
In alimentatie, zaharul poate:
-
Sa apara in mod natural: lactoza din lapte, fructoza din fructe, miere si legume, maltoza din bere
-
Sa fie adaugat din surse precum: porumb, struguri, sfecla, trestie de zahar
Zaharul din trestie de zahar (granule) contine (per lingura):
-
15 calorii
-
4 g de carbohidrati
Varianta bruta, neprelucrata a acestuia contine si calciu, potasiu, vitamina B2.
Conform Codex Alimentarius, Standardul 212-1999, zaharul se regaseste in categoria 11.0 Indulcitori, inclusiv miere, grupa 11.1. Zahar refinat si brut, subgrup 11.1.3 Zahar alb fin, zahar brun fin, sirop de glucoza, sirop de glucoza uscat, zahar din trestie de zahar.
-
Poate contine urmatorii aditivi: sulfiti (20 mg/kg)
Conform Regulamentului Consiliului European nr. 318/2006, zaharul alb, de calitate standard trebuie sa aiba urmatoarele caracteristici:
-
Sa fie intact, autentic si de calitate comerciala; uscat, sub forma de cristale granulate omogene;
-
Sa detina o polarizare minima de 99,7°;
-
Sa aiba o umiditate maxima de 0,06%;
-
Sa aiba un grad de invertire de maximum 0,04%;
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
Consumul excesiv de zahar poate cauza:
-
Diabet
-
Obezitate
-
Probleme la nivelul dintilor
-
Boli cardiovasculare (datorita cresterii colesterolului LDL si a trigliceridelor)
-
Probleme de memorie
Exista si cazuri in care anumite persoane pot manifesta intoleranta fata de zaharuri.
World Health Organization recomanda un consum de zaharuri care sa acopere nu mai mult de 10% din numarul total de calorii. Astfel, o dieta zilnica de 2000 de calorii ar presupune maximum 50 de grame de carbohidrati sub forma de zaharuri.
National Academy of Sciences Dietary Reference Intake (DRI) limiteaza consumul de zahar la 25% din numarul de calorii, respectiv 125 de grame de carbohidrati.
United States Department of Agriculture (USDA) recomanda un consum de zaharuri limitat la pana la 10% din totalul de calorii.