de Elena-Alina Constantinescu 24 Sep 2012
Tags:
In cazul acestei maladii, dieta are o importanta deosebita si uneori numai cu regimul igieno-dietetic se poate restabili echilibrul digestiv al bolnavului cu dischinezie biliara
In cazul acestei maladii, dieta are o importanta deosebita si uneori numai cu regimul igieno-dietetic se poate restabili echilibrul digestiv al bolnavului cu dischinezie biliara. Este recomandata o dieta protectoare hepatica si biliara, in sensul alimentelor permise si mai ales al modului lor de preparare (tabel). In afara de ce mancam este important si cand, si cum mancam etc. Iata cateva sfaturi in acest sens:
ALIMENTE | PERMISE | INTERZISE |
Supe | supe de legume, fara grasimi sau rantas, sarate moderat, supe de fulgi de ovaz, de orez, gris | supe grase |
Carne | slaba, curatata de piele, fascii si grasime si de preferat alba (pui, curcan), fiarta sau la gratar (dupa ameliorarea bolii) | porc, rata, gasca, vanat, carnea prajita, carnea conservata prin afumare, mezeluri, organe (creier, rinichi, ficat, plamani) |
Legume | fasole verde, cartofi, morcovi, dovlecei, gulii, conopida, spanac, salata verde, laptuci, rosii | legume uscate (fasole, linte, mazare), mazare verde, sparanghel, varza, vinete, ardei iute, ciuperci, ridichi, ceapă, usturoi, telina, praz, muraturile |
Peste | slab (salau, stiuca, biban) | gras (nisetru, cega, somn, morun, sardele, heringi), icre de peste, raci, fructe de mare |
Grasimi | unt, ulei de masline | untura, slanina |
Oua | moi (se consuma cu prudenta, dupa ameliorarea simptomelor) | sub forma de omleta, ochiuri prajite sau maioneza |
Lapte si produse derivate | lapte dulce, lapte batut, iaurt, kefir, branza dulce de vaca | branzeturi fermentate, smantana |
Paine si paste fainoase | paine prajita, paine veche de o zi, biscuiti, gris, orez, macaroane, fidea, tapioca, fulgi de ovaz | paine neagra |
Dulciuri, prajituri | pregatite cu putine oua si foarte putina grasime, prajituri uscate, prajituri cu miere, aluaturi fragede, tarte cu fructe sau marmelada, placinta cu mere sau branza dulce; gemuri, dulceturi, miere | prajituri cu creme grase, cu oua, cacao, frisca ori grasime, ciocolata |
Fructe | crude, coapte la cuptor, sub forma de compoturi, gem, jeleuri de mere, prune, citrice, fragi, capsuni, zmeura, pepene verde, struguri | nuci, alune, migdale, masline |
Condimente | ˗ | piper, hrean, boia, dafin, mustar, otet |
Bauturi | apa plata, limonada, sucuri de fructe, ceaiuri de plante (menta, sunatoare, musetel, tei, macese) | cafea, bauturi pe baza de cola, alcool (bere, vin, tuica, etc) |
Spune-ne opinia ta despre
"Cum putem trata dischinezia biliara?"
Spune-ne opinia ta despre
"Cum putem trata dischinezia biliara?"
Ti-a placut acest articol? Atunci poate te intereseaza si:
Uleiul de ricin. 3 intrebuintari mai putin cunoscute
Uleiul de ricin este destul de popular la noi, mai ales in randul femeilor care il folosesc pentru cresterea parului, ca tratament pentru varfurile despicate sau pentru unghii cu probleme. [detalii]
3 metode pentru a tine sub control transpiratia vara
Transpiratia excesiva apare, de obicei, atunci cand este foarte cald afara, insa poate fi si efectul ingerarii anumitor medicamente sau al unor conditii medicale. [detalii]
Cum sa nu racesti cand este frig afara
Imunitatea organismului nostru poate scadea drastic in anumite conditii, iar acest lucru iti poate afecta sanatatea. Vei raci mai repede si poti dezvolta si alte boli mai acute. [detalii]
Bicarbonatul de sodiu. 3 beneficii mai putin cunoscute
Bicarbonarul de sodiu a fost dintotdeauna de mare ajutor oamenilor, fiind folosit in diferite scopuri. [detalii]
Ingrijirea parului. Greseli frecvente care il strica
Daca si tu iti doresti sa ai un par stralucitor, ferm, care sa nu se rupa, trebuie sa ai o ingrijire a parului bine stabilita, sa folosesti produse de calitate, adaptate tipului tau de par, dar si sa eviti cateva greseli frecvente pe care le faci dupa baie. [detalii]