Igiena orala in 5 pasi simpli
de AlegeSanatos.ro 06 Ian 2020
Tags: dantura ingrijire orala
Iti doresti dinti mai frumosi si mai sanatosi, care sa atraga atentia tuturor atunci cand razi? Atunci trebuie sa urmaresti cu rigurozitate cateva reguli de igiena orala, care iti vor aduce cu siguranta zambetul pe buze.
Problemele legate de dantura pot depinde atat de genetica, cat si de felul in care ne ingrijim cavitatea bucala. Fie ca te confrunti cu carii sau tartru, fie ca iti doresti un zambet mai stralucitor, trebuie sa acorzi o atentie sporita regulilor de igiena orala.
Iata cativa pasi simpli in vederea unei danturi sanatoase, care sa intre in rutina ta zilnica de ingrijire:
1. Periajul
O buna igiena orala incepe cu periajul dintilor, de minim doua ori pe zi. Este necesar sa te speli pe dinti dupa fiecare masa si, in special, seara, inainte de culcare.
Periajul trebuie facut cu atentie, pentru a nu ramane resturi in spatiile interdentare care iti pot provoca carii sau chiar tartru, iar timpul unui periaj corect si complet este de patru minute pentru o periuta clasica, doua pentru una electrica.
De asemenea, important este si felul in care iti periezi dintii:
-tine periuta la un unghi de 45 de grade si misca periuta vertical, dinspre gingie spre marginea dinĊ£ilor;
-periaza usor suprafaĊ£a interioara si ocluzala a fiecarui dinte;
-periaza partea din fata a dintilor cu miscari de sus in jos, iar partea din spate cu miscari inainte si inapoi.
Daca ne referim la o periuta electrica, nu trebuie sa acordati o mare atentie acestor miscari, deoarece perii sunt inclinati in mai multe directii si va vor oferi curatarea necesara.
2.Curatarea limbii
Chiar daca nu te-ai gandit pana acum la acest lucru, este absolut obligatoriu sa periezi si sa elimini toate reziduurile de pe limba. Atunci cand mancam, o parte din alimente ramane intre dinti sau chiar pe limba. Pe langa acestea, multe bacterii stau pe aceasta suprafata si iti pot provoca o respiratie urat mirositoare daca nu le indepartezi la timp.
Pentru curatarea limbii poti folosi atat periute speciale sau chiar partea din spate a unei periute normale, daca este conceputa in acest scop.
3. Ata dentara
Folosirea atei dentare nu trebuie sa lipseasca din rutina zilnica de curatare a dintilor si a gingiilor. Aceasta te ajuta sa indepartezi usor si sigur resturile alimentare care raman in spatiile interdentare si care iti pot afecta atat dintii, cat si gingiile.
Trebuie sa folosesti ata dentara cel putin o data pe zi. Daca folosesti o ata dentara clasica, trebuie sa infasori o parte din aceasta pe degetele aratatoare, pentru a putea controla mai usor introducerea si miscarea atei printre dinti.
4. Apa de gura
Dupa ce ti-ai curatat corect dintii si limba, trebuie sa te ingrijesti si de cavitatea bucala. Apa de gura are rolul de a curata intreaga zona bucala si previne aparitia placii bacteriene.
5. Periutele interdentare
Anterior am prezentat importanta atei dentare si a rolului ei in eliminarea tuturor resturilor de alimente ramase intre dinti. Ata dentara are, intr-adevar, o importanta ridicata in vederea curatarii cavitatii bucale, insa ea nu este intotdeauna suficienta. Uneori este indicat sa folosim o periuta special destinata spatiilor interdentare pentru o curatare mai profunda. Acestea sunt de mici dimensiuni si pot fi introduse direct in spatiile interdentare.
Mentionam ca pentru o buna preventie a oricarei probleme dentare este recomandata, pe langa o igiena orala corecta si atenta, programarea unui consult de rutina stumatologic la minim sase luni.
Nota articol: 4 din 5 (4 voturi)
Parerea ta conteaza pentru noi!
Scriem pentru tine. Spune-ne daca a fost util acest articol!
Voteaza articolul!
Alege o nota de la 0 la 5
de AlegeSanatos.ro 27 Ian 2020
Te confrunti des cu stranut sau mancarime nazala? Este posibil sa fii alergic la praf. Desi nu ai primit un diagnostic sau nu ti se pare o afectiune grava, ea trebuie identificata si tratata corespunzator, pentru ca devine suparatoare. [detalii]
de AlegeSanatos.ro 24 Ian 2020
Sunatoarea este o planta erbacee, foarte folosita in medicina traditionala, in scop terapeutic. Aceasta se regaseste in multe creme si tincturi, insa cel mai des o intalnim in ceaiuri si are un rol important pentru starea noastra de sanatate. [detalii]
de AlegeSanatos.ro 23 Ian 2020
Pastele sunt un aliment destul de des folosit in bucataria romaneasca si nu numai. Pentru ca se gatesc usor si sunt foarte gustoase, acestea au inceput sa fie asociate cu multe alte ingrediente. Va propunem sa incercati un tip de paste cu spanac si usturoi. [detalii]
de AlegeSanatos.ro 22 Ian 2020
Gogosarii sunt foarte des folositi in bucataria romaneasca, in special iarna, cand ii putem alatura drept garnitura multor feluri de mancare. Gogosarii sunt de fapt ardei grasi pusi la murat. Daca si tu obisnuiesti sa mananci muraturi, te poti considera norocos, pentru ca acestea aduc multe beneficii organismului tau.
[detalii]
de AlegeSanatos.ro 22 Ian 2020
Daca vrei sa scapi rapid si fara prea mult efort de kilogramele in plus, atunci dieta cu mere este perfecta pentru tine. Recomandata si de medicii nutritionisti, cura de slabire cu mere te va ajuta sa slabesti in scurt timp si este si benefica pentru organismul tau. [detalii]