Ceaiul verde reprezinta una din cele mai sanatoase bauturi din lume. Contine antioxidanti si nutrienti care au efecte pozitive asupra organismului.
Vom face o lista cu cinci dintre cele mai importante beneficii ale ceaiului verde, potrivit
healthline.com.
1. Ceaiul verde contine compusi bioactivi care imbunatatesc sanatatea
Compusii bioactivi din frunzele de ceai contin multi nutrienti importanti. Ceaiul verde are polifenoli, cum ar fi flavonoide si catechine, care functioneaza ca antioxidanti puternici.
Aceste substante pot reduce riscul aparitiei radicalilor liberi in organism, protejand celulele si moleculele. Radicalii liberi sunt cunoscuti pentru faptul ca duc la imbatranirea prematura a pielii si la dezvoltarea anumitor boli.
Unul din cei mai puternici compusi din ceaiul verde este galatul de epigalocatechina, benefic pentru tratarea diferitelor boli si poate constitui unul din cele mai importante motive pentru care ceaiul verde are proprietati medicinale atat de puternice.
In ceaiul verde, regasim, de asemenea, cantitati mici de minerale care sunt bune pentru sanatate.
2. Compusii din ceaiul verde pot duce la functionarea optima a creierului si la imbunatatirea capacitatii de concentrare
Ceaiul verde nu te tine doar treaz, ci te face mai inteligent. Principalul ingredient activ este cafeina, cunoscuta pentru faptul ca actioneaza ca stimulent.
Ceaiul verde contine L-teanina, un aminoacid care are capacitatea de a trece peste bariera hemato-encefalica. In plus, L-teanina intensifica activitatea neurotransmitatorului inhibitor GABA, care te scapa de starile de anxietate. De asemenea, L-teanina ajuta dopamina, unul dintre principalii neurotransmitatori de la nivelul sistemului nervos, si sporeste producerea undelor alfa in creier.
3. Ceaiul verde ajuta la arderea grasimii si imbunatateste performantele fizice
Conform mai mult studii, polifenolii din ceaiul verde contribuie la reducerea absorbtiei grasimii in sange si la scaderea colesterolului, ducand astfel la reducerea greutatii corporale. Mai mult decat atat, fara acele kilograme in plus, poti avea o conditie fizica mai buna.
4. Antioxidantii din ceaiul verde pot reduce riscul dezvoltarii mai multor tipuri de cancer
Cancerul este provocat de cresterea necontrolata a celulelor si reprezinta una dintre principalele cauze ale deceselor din lume. Daunele oxidative contribuie, de asemenea, la dezvoltarea cancerului, iar antioxidantii pot avea un efect protector pentru organism.
Ceaiul verde reprezinta o sursa excelenta de antioxidanti puternici si poate astfel sa reduca riscul aparitiei cancerului, mai ales pentru urmatoarele tipuri:
- cancer la san: studiile arata ca femeile, care consuma ceai verde, au un risc de 22% mai mic de a dezvolta cancer de san (cea mai des intalnita forma de cancer la femei);
- cancer la prostata: studiile arata ca barbatii, care beau ceai verde, au un risc de 48% mai mic de a dezvolta cancer de prostata (cea mai des intalnita forma de cancer la barbati);
- cancer colorectal: studiile arata ca persoanele care, consuma ceai verde, au un risc mai mic de 57% de a dezvolta acest tip de cancer.
De retinut ca nu este o idee buna sa adaugi lapte in ceaiul verde, caci astfel vei reduce din beneficiile aduse de antioxidanti organismului.
5. Ceaiul verde ucide bacteriile, ceea ce duce la imbunatatirea sanatatii dentare
Conform unor studii, ceaiul verde mentine sub control flora bacteriana orala si reduce aciditatea salivei. Mai mult decat atat, proprietatile antiinflamatorii ale compusilor din ceaiul verde pot fi eficiente asupra afectiunilor gingivale. Nu in ultimul rand, ceaiul verde ne ajuta sa pastram sanatatea danturii si improspateaza respiratia.
Sursa foto: www.pexels.com
Nota articol: 4.58 din 5 (24 voturi)
Parerea ta conteaza pentru noi!
Scriem pentru tine. Spune-ne daca a fost util acest articol!
Voteaza articolul!
Alege o nota de la 0 la 5