Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri.
Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri. Sunt de acord cu politica de cookie
AlegeSanatos.ro cauta meniuMeniu

Studiu privind sarea iodata. Cat de daunatoare este in alimentatie?

de Elena-Alina Constantinescu 29 Dec 2015

Tags: apc romania sare sanatate tensiune


Studiu privind sarea iodata. Cat de daunatoare este in alimentatie?

APC Romania (Asociatia pentru Protectia Consumatorilor din Romania) atrage atentia ca unele produse alimentare sunt foarte bogate in sare si astfel prezinta un risc ridicat asupra sanatatii noastre. Romanii consuma zilnic de 2-3 ori mai multa sare iodata decat cantitatea recomandata de Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), care este de 5 grame.

Consumata in exces, sarea dauneaza sanatatii putand provoca tensiune mare, infarct sau atac de cord.

APC Romania a analizat 25 de sortimente de sare in vederea realizarii unui studiu prin care sa atraga atentia asupra potentialele efecte asupra sanatatii consumatorilor.

Sortimentele de sare analizate sunt urmatoarele:

- Sare iodata alimentara de masa recristalizata – Salina Cacica;
- Sare de masa iodata – Olympia;
- Sare marina iodata – Ilida;
- Sare de mare iodata cu verdeturi de Provence – Pirifan;
- Sare de mare grunjoasa, iodata cu piper – Pirifan;
- Sare de masa iodata extra fina recristalizata – Defne;
- Sare iodata alimentara de masa gema extra fina – Salina Slanic Prahova;
- Sare de mare naturala iodata pentru gatit si masa – Hera
- Sare de mare fina iodata pentru bucatarie – Niki
- Sare de mare fina iodata – SanoVita
- Sare fina iodata – Himalaya
- Sare de mare iodata semigrunjoasa – Ilida
- Sare de masa iodata extra fina – Xion
- Sare de mare iodata – Kamis
- Sare de mare iodata (granule) – Dora
- Sare de mare iodata – Orient
- Sare de mare naturala iodata – Kalas
- Sare de mare iodata – CIO
- Sare de mare iodata – Kotanyi
- Sare de mare lichida – Pic de sare
- Sare de mare iodata fina – Cora
- Sare roz de Himalaya cristale neiodata – Solaris
- Sare gema fina alimentara neiodata– Solaris
- Sare neiodata – Naturalia
- Sare de mare iodata grunjoasa – Natur All green

Interesant este ca in cele 25 de produse analizate s-au identificat 6 tipuri de substante si aditivi alimentari, dupa cum urmeaza: iod, iodat de potasiu, iodura de potasiu, carbonat de sodiu, carbonat de magneziu si ferocianura de potasiu.

“Sarea, din pacate, a fost transformata dintr-un condiment folosit zilnic in alimentatia noastra intr-un medicament printr-o masura legala intrata in vigoare in anul 2002. Sarea iodata ar trebui sa fie exceptia si nu regula. Nu putem pleca, in aplicarea acestei masuri de aditivare obligatorie a sarii, de la premisa ca toti cei 20 de milioane de consumatori au probleme cu asimilarea iodului. Majoritatea covarsitoare a consumatorilor nu realizeaza pericolele la care se expun prin consumarea zilnica a sarii iodate. Administrarea sarii iodate in alimentatie trebuie realizata numai in baza unei retete prescrise de catre medicul endocrinolog. Avand in vedere ca se incalca un drept fundamental al consumatorilor – dreptul de a alege – solicitam eliminarea restrictiei legale de comercializare a sarii neiodate din micile si marile structuri comerciale.” Conf. univ. dr. Costel Stanciu, presedinte APC Romania.

Foto: pixabay.com
Sursa: APC Romania




Spune-ne opinia ta despre
"Studiu privind sarea iodata. Cat de daunatoare este in alimentatie?"

3 + 2 =

Ce au spus ceilalti utilizatori despre
"Studiu privind sarea iodata. Cat de daunatoare este in alimentatie?"

Capatina Mirela @ 04 Ian 2016
"Diadnosticul meu este HIPOTIROIDIE de foarte multi ani. Specialistul mi-a recomandat sa nu consum alimente care contin iod, cum ar fi: nucile, peste de mareocean. Bineinteles, ar trebui sa pot cumpara alimente care au sare fara iod si sa utilizez la masa acelasi tip de sare, insa in Romania nu e posibil acest lucru. Oare care este scopul ascuns al Legii care a scos sarea fara iod din alimentatia romanilor?"
Alexandru Bodrojan @ 03 Ian 2016
"Sunt de acord,ne este incalcat dreptul de a alege, suntem indopati cu chimicale ca vrem ca nu vrem.Vom ajunge sa cumparam bulgari de sare sa-i macinam acasa pentru a avea o sare nechimizata (imtentionat)"
Frasineanu Ion @ 01 Ian 2016
"Sunt de acord cu cele prezentate si subscriu la initiativa din toata inima."
Nicolae @ 31 Dec 2015
"Consider acest articol de o calitate informationala ffff slaba. Nu ati facut un clasament al produselor prezentate. Eu de exemplu consum sare de Himalaya, cristale si sare neiodata. Nicio informatie care sa ma lamureasca despre acest produs!!! Ati plasat un citat cu informatii pe care le cunoaste lumea de....ani buni si ....atat!"

Spune-ne opinia ta despre
"Studiu privind sarea iodata. Cat de daunatoare este in alimentatie?"

Ti-a placut acest articol? Atunci poate te intereseaza si:

Care sunt alimentele care duc la aparitia celulitei

Care sunt alimentele care duc la aparitia celulitei

de Raluca Garbea 15 Feb 2019

Celulita este o problema cu care se confrunta multe femei, indiferent de varsta, greutate sau de stilul de viata. [detalii]

Caise - Top 4 beneficii pentru sanatate

Caise - Top 4 beneficii pentru sanatate

de Raluca Garbea 13 Feb 2019

Caisele ofera numeroase beneficii pentru sanatate, cum ar fi: capacitatea de a trata indigestia, constipatia, durerile de urechi, febra, afectiunile cutanate si anemia. [detalii]

Cum iti dai seama daca ananasul este copt

Cum iti dai seama daca ananasul este copt

de Raluca Garbea 11 Feb 2019

Este foarte important sa stii daca un ananas este suficient de copt sau nu, pentru a te putea bucura de gustul inconfundabil al ananasului proaspat. [detalii]

Unt - Top 5 beneficii pentru sanatate

Unt - Top 5 beneficii pentru sanatate

de Raluca Garbea 09 Feb 2019

Untul are beneficii surprinzatoare pentru sanatatea organismului! [detalii]

Ce este ceaiul Yunnan

Ce este ceaiul Yunnan

de Raluca Garbea 06 Feb 2019

Daca nu ai incercat niciodata ceaiul Yunnan, inseamna ca ai pierdut un excelent ajutor digestiv si un soi de ceai unic care iti poate oferi mai multe beneficii pentru sanatate! [detalii]

Abonare Newsletter
TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania

Descarca GRATUIT
"TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Sfaturi si date esentiale
Cum te pot afecta ingredientele cosmetice si alimentare din produsele tale preferate? Invata sa eviti produsele nepotrivite pentru tine.
Abonare Newsletter
TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania

Descarca GRATUIT
"TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Abonare Newsletter
TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania
Descarca GRATUIT
"TOP 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania"

Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016