Pentru o descriere amanuntita, dati click pe oricare dintre ingredientele de mai jos:
Grad de risc ingrediente:
Descriere:
Faina alba prezinta urmatoarele caracteristici nutritionale (125 g):
- 455 de calorii
- 96 g de carbohidrati
- 3 g de fibre
- 13 g de proteine
- <1 g de grasimi
Conform Codex Alimentarius, Standardul 152-1985, faina alba se regaseste in grupa 06.2 Fainuri si amidonuri (inclusiv pudra de soia), subgrupa 06.2.1 Fainuri: faina este produsa prin macinarea granelor, cerealelor, tuberculilor si miezul palmierului. In aceasta categorie intra: faina folosita in fabricarea pastelor, a produselor de cofetarie si patiserie, a painii si amestecuri de fainuri.
Acesta poate contine urmatorii aditivi:
- azodicarbonamide - 45 mg/kg
- peroxid de benzoil - 75 mg/kg
- clor - 2500 mg/kg
- dioxid de clor - 30 mg/kg
- proteaze – gmp
- sulfiti - 200 mg/kg
Conform Regulamentului nr. 1129/2011 privind aditivii alimentari adoptat de Comisia Europeana (intrat in vigoare la 1 iunie 2013), faina poate contine:
- Acid fosforic – fosfati – di-, tri- si polifosfati (E 338-452)
- Acid ascorbic (E 300)
- L-cisteina (E 920)
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
Consumul de faina de grau poate cauza:
- Reactii alergice (intoleranta la gluten)
- Crestere in greutate
- Probleme la nivel digestiv
- Acnee
Consumul de faina de grau nu este in acest moment restrictionat, neexistand astfel o limita zilnica care trebuie respectata. Se recomanda insa consumul cu moderatie.
Citeste mai mult
Functii: indulcitor, conservant
Descriere:
Zaharul este un ingredient folosit pe scara larga in alimentatie si in diverse industrii pentru a indulci alimentele si bauturile
Cel mai utilizat tip de zahar este zaharul alb rafinat (sucroza), obtinut din trestia de zahar sau din sfecla de zahar.
Tipuri de zahar:
-
- zahar alb rafinat (sucroza): este cel mai comun tip de zahar, utilizat in majoritatea produselor de patiserie, bauturi si deserturi
- zahar brun: contine melasa, care ii confera culoarea mai inchisa si un gust mai intens, usor caramelizat.
- zahar pudra: este un un zahar fin, adesea folosit in glazuri si prajituri
- zahar de cocos: obtinut din seva florilor de cocos, este considerat mai putin procesat, avand un indice glicemic mai scazut
- zahar din fructe (fructoza): natural prezent in fructe si utilizat si sub forma concentrata in diverse produse.
Desi nu sunt tehnic "zaharuri" pure, mierea, siropul de artar si siropul de agave sunt alternative mai naturale la zaharul rafinat.
Utilizarile zaharului in alimentatie:
-
- indulcire: zaharul este folosit pentru a indulci alimentele si bauturile, de la cafea si ceai la deserturi, prajituri si bomboane.
- conservare: ajuta la conservarea fructelor si legumelor in gemuri, dulceata si compoturi, prin reducerea activitatii apei, ceea ce impiedica dezvoltarea bacteriilor.
- textura si volum: in patiserie, zaharul contribuie la obtinerea texturii corecte, ajuta la formarea crustei si la inaltarea aluatului.
Zaharul este o sursa rapida de glucoza, care este utilizata de organism ca energie rapida. Este important pentru functionarea creierului si a muschilor, in special in activitati intense.
Organizatiile de sanatate, cum ar fi Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), recomanda limitarea consumului de zahar adaugat la mai putin de 10% din totalul caloriilor zilnice, ideal pana la 5% pentru beneficii suplimentare de sanatate. Astfel, o dieta zilnica de 2000 de calorii ar presupune aproximativ 50 de grame de carbohidrati sub forma de zaharuri, ideal 25 de grame.
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
Consumul excesiv de zahar este asociat cu o serie de probleme de sanatate, inclusiv obezitatea, diabetul de tip 2, boli de inima, si probleme dentare (carii). De asemenea, poate contribui la cresterea inflamatiei in organism.
De asemenea, zaharul rafinat si alte forme de zahar procesate au un indice glicemic ridicat, ceea ce inseamna ca pot creste rapid nivelul de zahar din sange, avand un impact negativ asupra insulinei si metabolismului.
Citeste mai mult
Descriere:
Grasimile vegetale nehidrogenate (nesaturate) reprezinta varianta sanatoasa a celor hidrogenate (saturate), fiind de 2 tipuri:
-
Mononesaturate (avocado, ulei de canola, ulei de masline, nuci si seminte)
-
Polinesaturate (ulei de sofranel, ulei de porumb, ulei de soia, ulei din seminte de bumbac)
Conform Codex Alimentarius, Standardul 210-1999, grasimile vegetale se regasesc in categoria 02.0 Grasimi, uleiuri si emulsii grase, grupa 02.1 Grasimi si uleiuri esentiale fara apa, subgrupa 02.1.2 Uleiuri si grasimi vegetale: grasimi si uleiuri comestibile obtinute din plante (produsele pot proveni dintr-o singura planta sau promovate drept un amestec de uleiuri). Aditivi pe care ii pot contine:
-
Esteri de ascorbil - 500 mg/kg 10
-
Hidroxianisol butilat - 200 mg/kg
-
Butilhidroxitoluen - 200 mg/kg
-
Beta-, Caroteni, Legume - 1000 mg/kg
-
Esteri ai acidului diacetiltartric si acizi grasi din glicerina - 10000 mg/kg
-
Rasina de guaiac - 1000 mg/kg
-
Citrati de izopropil - 200 mg/kg
-
Polidimetilsiloxan - 10 mg/kg
-
Polisorbati - 5000 mg/kg
-
Galat de propil - 200 mg/kg
-
Esteri propilenglicolici ai acizilor grasi - 10000 mg/kg
-
Citrat de stearil – gmp
-
Butylhydroquinone tertiar - 200 mg/kg
-
Thiodipropionate - 200 mg/kg
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
Consumul de grasimi vegetale nehidrogenate poate cauza:
-
Reactii alergice
-
Boli cardiovasculare
-
Obezitate
Consumul de grasimi vegetale nehidrogenate nu este in acest moment restrictionat, neexistand astfel o limita zilnica care trebuie respectata. Se recomanda insa consumul cu moderatie.
Citeste mai mult
Descriere:
Doua linguri de miere contin:
-
128 calorii
-
35 g de carbohidrati
-
34,5 g de zaharuri
-
0 grasimi
-
0 proteine
Conform Codex Alimentarius, Standardul 012-1987, mierea se regaseste in categoria 11.0 Indulcitori, inclusiv miere, grupa 11.5 Miere: substanta dulce, naturala, produsa de albine din nectarul florilor sau secretiile plantelor.
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
Consumul de miere poate cauza:
-
Reactii alergice
-
Crestere in greutate (obezitate)
-
Diabet
-
Botulism infantil (nerecomandata copiilor sub 1 an)
-
Probleme la nivelul dintilor
Consumul de miere nu este in acest moment restrictionat, neexistand astfel o limita zilnica care trebuie respectata. Se recomanda insa consumul cu moderatie.
Citeste mai mult
Descriere:
Laptele praf integral se obtine in urma pasteurizarii si omogenizarii laptelui integral sau prin amestecarea laptelui praf si a celui fluid.
Laptele praf integral prezinta urmatoarele caracteristici (per portie, 1/4 cana):
-
159 calorii
-
21% proteine
-
31% carbohidrati
-
48% grasimi
-
31 mg colesterol
Conform Codex Alimentarius, Standardul 207-1999, laptele praf integral se regaseste in grupa 01.5 Lapte praf si pudra crema si analogi sub forma de pudra (simpla), subgrupa 01.5.1 Lapte praf si pudra crema (simpla): produse obtinute prin inlaturarea partiala a apei din lapte sau crema, produse in forma de pudra. Acesta poate contine:
-
Esteri de ascorbil (Ascorbyl palmitate si Ascorbyl stearate) - 500 mg/kg;
-
Butylated Hydroxyanisole - 100 mg/kg;
-
Butylated Hydroxytoluene - 200 mg/kg;
-
Esteri ai acidului diacetiltartric si acizi grasi ai Glycerol - 10000 mg/kg;
-
Polydimethylsiloxane - 10 mg/kg;
-
Propyl gallate - 200 mg/kg;
-
Sucrogliceride - 10000 mg/kg;
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
Consumul de lapte praf integral poate cauza:
-
Reactii alergice
-
Crestere in greutate
-
Probleme la nivel digestiv
Consumul de lapte praf integral nu este in acest moment restrictionat, neexistand astfel o limita zilnica care trebuie respectata. Se recomanda insa consumul cu moderatie.
Citeste mai mult
Descriere:
Zaharul invertit:
-
Contine aproximativ 4 calorii/g
-
Denumit si miere artificiala
-
Nu contine zaharoza (nu mai trebuie invertit in organism)
Conform Codex Alimentarius, zaharul invertit se regaseste in categoria 11.0 Indulcitori, inclusiv miere, grupa 11.3 Solutii si siropuri de zahar, inclusiv (partial) invertite: zaharul invertit reprezinta un amestec echimolar din glucoza si fructoza produse in urma hidrolizei sucrozei.
Aditivi pe care ii poate contine:
-
Riboflavine - 300 mg/kg
-
Sulfiti - 70 mg/kg
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
Consumul excesiv de zahar invertit poate cauza:
-
Diabet
-
Obezitate
-
Probleme la nivelul dintilor
-
Boli cardiovasculare
-
Deficiente nutritionale
-
Probleme de memorie
Exista si cazuri in care anumite persoane pot manifesta intoleranta fata de zaharuri.
World Health Organization recomanda un consum de zaharuri care sa acopere nu mai mult de 10% din numarul total de calorii. Astfel, o dieta zilnica de 2000 de calorii ar presupune maximum 50 de grame de carbohidrati sub forma de zaharuri.
National Academy of Sciences Dietary Reference Intake (DRI) limiteaza consumul de zahar la 25% din numarul de calorii, respectiv 125 de grame de carbohidrati.
United States Department of Agriculture (USDA) recomanda un consum de zaharuri limitat la pana la 10% din totalul de calorii.
Citeste mai mult
Sinonime: GLUCOZA
Descriere:
Compusul organic, apartine clasei zaharidelor, are formula chimica C6H12O6.
Glucoza este o substanta solida, cristalizata, incolora si solubila in apa.
Are un gust dulce.
Principala sursa de energie a organismului.
Glucoza este esentiala in producerea proteinelor si in metabolismul lipidelor.
De asemenea, la cele mai multe plante si animale, este un precursor pentru vitamina C (acid ascorbic).
Obtinere: este unul dintre produsii de fotosinteza a plantelor si a unor procariote. Se gaseste indeosebi in sucul fructelor dulci ale plantelor.
Glucoza este folosita ca precursor la sinteza unor substante importante.
Amidonul, celuloza si glicogenul sunt polimeri (polizaharide) comuni ai sai.
Lactoza - zaharul din lapte, este o dizaharida compusa din glucoza si galactoza.
In zaharoza, o alta dizaharida importanta, glucoza este legata de fructoza.Glucoza intra in structura diglucidelor si poliglucidelor.
Prin oxidare in ficat se transforma in acid glucuronic, care are un rol important in glucuronoconjugare.
Cele mai importante forme de comercializare si folosire a glucozei:
-
sirop de glucoza - conține glucoza in concentratie de 32,40%;
-
glucoza tehnica - cu o concentrație de 75%;
-
glucoza cristalizata (tablete) - concentratie de 99%.
Utilizare:
-
Solutiile sub 5 % sunt utilizate pentru diluarea unor medicamente, pentru hidratare sau ca substituent energetic.
-
Solutia de glucoza 5 % este izotona si are aceleasi utilizari, fiind folosita cel mai des.
-
Solutiile de concentratii mai mari de 5 % (10, 20, 33, 40 %) sunt hipertonice si isi gasesc utilitatea ca diuretice osmotice (realizeaza deshidratare tisulara, foarte utila in edeme).
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
Consumul de dextroza (glucoza) poate cauza:
-
Reactii alergice (poate contine urme de gluten)
-
Crestere in greutate (obezitate)
-
Diabet
-
Boli cardiovasculare
-
Probleme la nivelul dintilor (carii)
Consumul de dextroza (glucoza) nu este in acest moment restrictionat, neexistand astfel o limita zilnica care trebuie respectata. Se recomanda insa consumul cu moderatie.
Citeste mai mult
Descriere:
Amidonul poate proveni din:
- Cereale
- Porumb
- Grau
- Orez
- Fasole
- Mazare
- Cartofi
- Tapioca
Conform Codex Alimentarius, amidonul se regaseste in grupa
06.2 Fainuri si amdonuri (inclusiv pudra de soia), subgrupa
06.2.2 Amidonuri: amidonul este un polimer de glucoza ce se regaseste in forma granulara in diverse specii de plante, seminte si tuberculi.
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
In general, amidonul este considerat a fi un ingredient alimentar sigur pentru consum.
Totusi, consumul excesiv de amidon rafinat (din produse procesate) poate duce la probleme de sanatate, cum ar fi cresterea in greutate sau un risc crescut de diabet de tip 2.
Consumul de amidon nu este in acest moment restrictionat, neexistand astfel o limita zilnica care trebuie respectata. Se recomanda insa consumul cu moderatie.
Citeste mai mult
Sinonime: E503II, HIDROGENOCARBONAT DE AMONIU
Functii: emulgator, regulator de aciditate si antiagregant
Descriere:
Bicarbonatul de amoniu este un compus anorganic folosit in special in industria alimentara si tehnologica, fiind un precursor al bicarbonatului de sodiu.
Functii:
- elibereaza dioxid de carbon in timpul coacerii, ajutand aluatul sa creasca; folosit mai ales in produse plate sau crocante (ex: biscuiti, napolitane)
- juta la obtinerea unei structuri usoare si sfaramicioase, ideale pentru fursecuri si biscuiti
- permite controlul asupra expansiunii aluatului, pentru a evita deformarea produselor subtiri
- reactioneaza imediat la temperatura, facandu-l eficient pentru retete cu timp scurt de coacere
Conform Regulamentului nr. 1129/2011 privind aditivii alimentari adoptat de Comisia Europeana, acest ingredient poate fi folosit ca aditiv alimentar sub denumirea E 503 - Carbonati de amoniu (E503(ii) Bicarbonat de amoniu).
Conform Regulamentului nr. 1130/2011 privind aditivii alimentari folositi in alimente (enzime, coloranti si nutrienti) acest ingredient poate fi folosit ca aditiv alimentar.
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
Consumul de bicarbonat de amoniu poate cauza:
- reactii alergice
- probleme gastrointestinale (gaze la stomac, balonare)
- iritatii la nivelul pielii, ochilor, nasului, gatului si plamanilor
Consumul de bicarbonat de amoniu nu este in acest moment restrictionat, neexistand astfel o limita zilnica care trebuie respectata. Se recomanda insa consumul cu moderatie.
Citeste mai mult
Sinonime: E500II; CARBONAT ACID DE SODIU, HIDROGENOCARBONAT DE SODIU
Functii: agent de afanare si neutralizator al acizilor
Descriere:
Bicarbonatul de sodiu, cunoscut si sub denumirile soda de copt sau bicarbonat de sodiu alimentar, este un compus chimic alb, cristalin, care se dizolva usor in apa.
Acesta are un ph de 12.0, ajutand la reducerea aciditatii la stomac (care se situeaza la 2.0).
Beneficiile utilizarii in produsele alimentare:
- face aluatul sa creasca in timpul coacerii, eliberand dioxid de carbon cand reactioneaza cu acizii din aluat (de exemplu, otet, lamaie, iaurt). Se foloseste mai ales in prajituri, biscuiti, patiserie si tarte.
- daca este combinat cu un acid (de exemplu, suc de lamaie sau otet), bicarbonatul de sodiu provoaca o reactie chimica care produce bule de dioxid de carbon. Aceste bule fac aluatul mai pufos si aerat
- se foloseste pentru neutralizarea aciditatii in unele preparate, de exemplu, la gatirea legumelor sau prepararea anumitor supe, pentru a reduce gustul acid
- ajuta la obtinerea unei texturi mai moi si mai pufoase.
Conform Regulamentului nr. 1129/2011 privind aditivii alimentari adoptat de Comisia Europeana, acest ingredient poate fi folosit ca aditiv alimentar sub denumirea E 500 - Carbonati de sodiu (E500(ii) Bicarbonat de sodiu).
Conform Regulamentului nr. 1130/2011 privind aditivii alimentari folositi in alimente (enzime, coloranti si nutrienti), acest ingredient poate fi folosit ca aditiv alimentar.
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
Consumul excesiv de bicarbonat de sodiu poate cauza:
- reactii alergice
- probleme gastrointestinale (gaze la stomac, balonare)
- oboseala
- picioare umflate
- tensiune arteriala
- probleme la nivelul rinichilor
- alcaloza metabolica
- interferente asupra efectului anumitor medicamente
Consumul de bicarbonat de sodiu nu este in acest moment restrictionat, neexistand astfel o limita zilnica care trebuie respectata. Se recomanda insa consumul cu moderatie.
Conform unui studiu publucat pe site-ul Sanatatea Femeilor,
bicarbonatul de sodiu te ajuta sa slabesti. Afla mai multe detalii!
Citeste mai mult
Descriere:
Pudra de zer comerciala (proteica) contine in general (30 g, care reprezinta si doza zilnica recomandata):
-
110 calorii
-
1,5 g de grasimi
-
2 g carbohidrati
-
22 g de proteine
Alte tipuri de pudra de zer: amara sau acida, dulce, demineralizata si fara lactoza.
Conform Codex Alimentarius, Standardul 289-1995, zerul praf se regaseste in grupa 01.8 Zer si produse din zer, excluzand branzeturile din zer, subgrupa 01.8.2 Zer uscat si produse din zer, excluzand branzeturile din zer. Pudra de zer este preparata prin pulverizarea sau trecerea zerului sau zerului acid (din care a fost indepartat in mare parte laptele) prin intermediul rolelor de uscare. Aditivi pe care ii poate contine:
-
Silicat de aluminiu - 10000 mg/kg
-
Peroxid de benzoil - 100 mg/kg
-
Siliat de calciu si aluminiu - 10000 mg/kg
-
Carbonat de calciu - 10000 mg/kg
-
Clorura de calciu – gmp
-
Hidroxid de calciu – gmp
-
Silicat de calciu - 10000 mg/kg
-
Fosfat de diamidon hidroxipropilat - 10000 mg/kg
-
Carbonat de magneziu - 10000 mg/kg
-
Oxid de magneziu - 10000 mg/kg
-
Silicat sintetic de magneziu - 10000 mg/kg
-
Celuloza microcristalina (gel de celuloza) - 10000 mg/kg
-
fosfati - 4400 mg/kg
-
carbonat de potasiu – gmp
-
clorura de potasiu – gmp
-
citrat de potasiu dihidrogenat – gmp
-
carbonat de potasiu hidrogenat – gmp
-
hidroxid de potasiu – gmp
-
celuloza pudra - 10000 mg/kg
-
dioxid de silicon amorf - 10000 mg/kg
-
aluminosilicat de sodiu - 10000 mg/kg
-
carbonat de sodiu – gmp
-
citrat de sodiu dihidrogenat – gmp
-
carbonat de sodiu hidrogenat – gmp
-
hidroxid de sodiu – gmp
-
carbonat de sodiu Sesqui – gmp
-
talc - 10000 mg/kg
-
citrat de tripotasiu – gmp
-
citrat de trisodiu - gmp
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
Consumul de zer praf poate cauza:
-
Reactii alergice
-
Osteoporoza
-
Probleme la nivelul rinichilor (in cazul unui consum continuu, in cantitati mari)
Consumul de zer praf nu este in acest moment restrictionat, neexistand astfel o limita zilnica care trebuie respectata. Se recomanda insa consumul cu moderatie.
Citeste mai mult
Functii: emulgator
Descriere:
-
component predominant al tesutului nervos
-
functie de antioxidant, emulgator
Lecitina folosita in produsele alimentare poate proveni din surse vegetale (soia, floarea-soarelui, rapita, germeni de grau) sau animale. Este compusa din trigliceride, fosfolipide, glicerol, acizi grasi si colina.
In principal, este folosita cu functia de emulgator - ajuta la amestecarea grasimilor cu apa - si este utilizata in margarina, maioneza si alte tipuri de sosuri. Inmoaie ciocolata.
Conform Codex Alimentarius, Standardul 150-1985, lecitina poate fi utilizata pe post de aditiv alimentar, sub denumirea 322(i) Lecithins, si face parte din categoria E-urilor inofensive.
Conform Regulamentului nr. 1129/2011 privind aditivii alimentari adoptat de Comisia Europeana (intrat in vigoare la 1 iunie 2013), acest ingredient poate fi folosit ca aditiv alimentar.
Conform Regulamentului nr. 1130/2011 privind aditivii alimentari folositi in alimente (enzime, coloranti si nutrienti), adoptat de Comisia Europeana la 2 decembrie 2011, acest ingredient poate fi folosit ca aditiv alimentar sub denumirea E 322 - Lecithins.
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
Consumul de lecitina poate cauza:
-
reactii alergice
-
probleme gastrointestinale
-
dureri de cap
-
ameteli
-
probleme la nivel reproductiv (inclusiv infertilitate)
Food and Drug Administration's (FDA) permite folosirea acestui ingredient ca substanta ce poate fi adaugata direct in mancare.
Citeste mai mult
Descriere:
Sare obisnuita la care s-a adaugat iod, microelement nutritiv implicat in cresterea si dezvoltarea armonioasa a organismului.
Iodul este un oligoelement esential pentru organismul uman, fiind indispensabil pentru sinteza hormonilor tiroidieni.
Sarea iodata lupta impotriva:
-
tulburarilor de memorie
-
scaderii capacitatii de concentrare
-
stimuleaza producerea hormonilor tiroidieni
Cantitatea de iod in sare in Romania, stipulata prin HG nr 1904/2006, este de 30 mg/kg sare sub forma de iodat sau de iodura de potasiu.
Se recomanda consumul a:
-
100 mcg de sare iodata pe zi in cazul copiilor
-
150 mcg/zi in cazul adultilor.
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
Studiile au aratat ca dupa 4 ani de functionare a Hotararii de Guvern nr 1904/2006, numarul cancerelor tiroidiene s-a dublat, de la 235 la 431 de cazuri in 2006. Si numarul hipertiroidiilor s-a dublat: de la 3127 cazuri in 2001 la 6387 cazuri in 2006.
Citeste mai mult
Descriere:
Aroma de provenienta animala, extrasa din mierea de albine.
Aromele mierii fac parte din acele substante care stimuleaza pofta de mancare si faciliteaza digestia.
Aroma mierii este data de uleiurile etirice prezente in nectarul floral.
Aceste uleiuri etirice sunt specifice plantelor melifere din care provine nectarul.
Aromele se pierd cu timpul si prin incalzire.
Conform Regulamentului nr. 1334/2008 privind aromele si anumite ingrediente alimentare cu proprietati aromatizante destinate utilizarii in si pe produsele alimentare, aromele “se utilizeaza pentru a imbunatati sau modifica mirosul si/sau gustul produselor alimentare, in beneficiul consumatorului”. Termenul “arome” se refera la produsele:
-
care nu sunt destinate consumului sub aceasta forma, care sunt adaugate produselor alimentare pentru a le da sau a le modifica mirosul si/sau gustul;
-
compuse sau formate din urmatoarele categorii: substante aromatizante, preparate aromatizante, arome obtinute prin tratament termic, precursori de arome, alte arome sau amestecuri ale acestora.
Aromele pot de asemenea contine aditivi alimentari (conform Regulamentului (UE) nr. 1130/2011):
-
Sorbitol, Manitol, Isomalt, Maltitol, Lactitol, Xilitol, Eritritol
-
Acid sorbic si sorbati, Acid benzoic, Benzoat de sodiu, Benzoat de potasiu, Benzoat de calciu
-
Galat de propil, Galat de octil, Galat de dodecil, Butilhidrochinona tertiara (TBHQ), Butilhidroxianisol butilat (BHA)
-
Acid fosforic – fosfati – di-, tri- si polifosfati
-
Extracte de rozmarin
-
Guma Karaya
-
Konjac
-
Polisorbati
-
Beta-ciclodextrina
-
Dioxid de siliciu
-
Dimetil polisiloxan
-
Ceara de albine
-
Trietil citrat
-
Diacetat de gliceril (diacetina)
-
Triacetat de glicerina (triacetina)
-
Propan-1, 2-diol (propilenglicol)
-
Alcool benzilic
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
Consumul de arome poate cauza:
-
Inrautatirea astmului
-
Reactii alergice
-
Cancer
-
Ameteli
Consumul de arome nu este in acest moment restrictionat, neexistand astfel o limita zilnica care trebuie respectata. Se recomanda insa consumul cu moderatie.
Citeste mai mult
Important! Informatiile despre ingredientele si produsele prezentate pe site-ul www.alegesanatos.ro au caracter informativ, sunt realizate utilizand informatiile oferite de producator privind ingredientele si nu inlocuiesc indicatiile unui medic sau ale unui specialist. Va recomandam sa cereti o opinie avizata inainte de a cumpara un produs, daca nu sunteti sigur ca vi se potriveste.
Va rugam sa cititi cu atentie lista de ingrediente, atentionarile si instructiunile tiparite pe produs inainte de a-l consuma sau folosi. Este posibil ca in unele cazuri lista de ingrediente a unui produs sa se schimbe, iar aceste informatii sa nu ajunga la noi in timp util. Aparitia efectelor adverse mentionate pe site in urma consumului sau folosirii unui produs nu este obligatorie si poate varia de la o persoana la alta, in functie de starea de sanatate, varsta si stilul de viata.