Pentru o descriere amanuntita, dati click pe oricare dintre ingredientele de mai jos:
Grad de risc ingrediente:
Descriere:
-
Laptele pasteurizat este laptele obtinut prin procesul de pasteurizare in timpul caruia sunt distrusi germenii, dar pot fi distruse si alte bacterii si nutrienti benefici. In cazul laptelui pasteurizat insa se pot pierde pana la 10% din nutrienti (vitamina E, B12, biotina).
-
Laptele semidegresat este laptele tratat termic, al carui continut de grasimi a fost redus.
Conform Codex Alimentarius, laptele pasteurizat semidegresat se regaseste in categoria 01.1 Lapte si produse lactate, grupa 01.1.1 Lapte si lapte batut (simplu), subgrupa 01.1.1.1 Lapte (simplu): lapte fluid de la animale (vaci, oi, capre, bivol). Laptele este in general tratat termin prin pasteurizare, tratament UHT (temperatura foarte ridicata) sau sterilizare. In aceasta subgrupa intra lapte degresat si semi-degresat, integral si cu continut redus de grasimi.
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
Consumul de lapte pasteurizat semidegresat poate cauza:
-
Reactii alergice (intoleranta)
-
Crestere in greutate (obezitate)
-
Boli cardiovasculare
-
Boli la nivelul rinichilor
-
Probleme la nivel digestiv
Consumul de lapte pasteurizat semidegresat nu este in acest moment restrictionat, neexistand astfel o limita zilnica care trebuie respectata. Se recomanda insa consumul cu moderatie.
Citeste mai mult
Functii: indulcitor, conservant
Descriere:
Zaharul este un ingredient folosit pe scara larga in alimentatie si in diverse industrii pentru a indulci alimentele si bauturile
Cel mai utilizat tip de zahar este zaharul alb rafinat (sucroza), obtinut din trestia de zahar sau din sfecla de zahar.
Tipuri de zahar:
-
- zahar alb rafinat (sucroza): este cel mai comun tip de zahar, utilizat in majoritatea produselor de patiserie, bauturi si deserturi
- zahar brun: contine melasa, care ii confera culoarea mai inchisa si un gust mai intens, usor caramelizat.
- zahar pudra: este un un zahar fin, adesea folosit in glazuri si prajituri
- zahar de cocos: obtinut din seva florilor de cocos, este considerat mai putin procesat, avand un indice glicemic mai scazut
- zahar din fructe (fructoza): natural prezent in fructe si utilizat si sub forma concentrata in diverse produse.
Desi nu sunt tehnic "zaharuri" pure, mierea, siropul de artar si siropul de agave sunt alternative mai naturale la zaharul rafinat.
Utilizarile zaharului in alimentatie:
-
- indulcire: zaharul este folosit pentru a indulci alimentele si bauturile, de la cafea si ceai la deserturi, prajituri si bomboane.
- conservare: ajuta la conservarea fructelor si legumelor in gemuri, dulceata si compoturi, prin reducerea activitatii apei, ceea ce impiedica dezvoltarea bacteriilor.
- textura si volum: in patiserie, zaharul contribuie la obtinerea texturii corecte, ajuta la formarea crustei si la inaltarea aluatului.
Zaharul este o sursa rapida de glucoza, care este utilizata de organism ca energie rapida. Este important pentru functionarea creierului si a muschilor, in special in activitati intense.
Organizatiile de sanatate, cum ar fi Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), recomanda limitarea consumului de zahar adaugat la mai putin de 10% din totalul caloriilor zilnice, ideal pana la 5% pentru beneficii suplimentare de sanatate. Astfel, o dieta zilnica de 2000 de calorii ar presupune aproximativ 50 de grame de carbohidrati sub forma de zaharuri, ideal 25 de grame.
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
Consumul excesiv de zahar este asociat cu o serie de probleme de sanatate, inclusiv obezitatea, diabetul de tip 2, boli de inima, si probleme dentare (carii). De asemenea, poate contribui la cresterea inflamatiei in organism.
De asemenea, zaharul rafinat si alte forme de zahar procesate au un indice glicemic ridicat, ceea ce inseamna ca pot creste rapid nivelul de zahar din sange, avand un impact negativ asupra insulinei si metabolismului.
Citeste mai mult
Descriere:
Pentru 166 de grame de
capsuni:
- calorii 50
- proteine 1 g
- carbohidrati 11.65 g
- fibre dietetice 3.81 g
- calciu 23.24 mg
- fier 0.63 mg
- magneziu 16.60 mg
- fosfor 31.54 mg
- potasiu 44.82 mg
- seleniu 1.16 mg
- vitamina C 94.12 mg
- acid folic 29.38 mcg
- Vitamina A 44.82 IU
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
Consumul de capsuni nu este in acest moment restrictionat, neexistand astfel o limita zilnica care trebuie respectata. Se recomanda insa consumul cu moderatie.
Citeste mai mult
Descriere:
Fructul de kiwi contine mai multa vitamina C decat o portocala si mai mult potasiu decat bananele.
Dupa porumb, kiwi este considerat, pana acum, cea mai bogata sursa de luteina. Luteina este o substanta care reduce riscul de aparitie a cancerului, a bolilor de inima si previne cataracta.
Kiwi mai contine:
-
magneziu
-
fier
-
calciu
-
vitamina E si B6
-
acid folic
-
magneziu
-
crom
Pulpa de kiwi contine o cantitate impresionanta de enzime digestive si fibre solubile care stimuleaza absorbtia substantelor nutritive si curata intestinele de toxine, scrie www.ezinearticles.com.
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
-
Contraindicatii: persoanele care sufera de boli ale rinichiului sau ale vezicii biliare este bine sa evite consumul masiv de kiwi fiindca acest fruct poate scadea nivelul de calciu din organism; si persoanele care au alergie la latex trebuie sa evite consumul de kiwi (sursa: dietetic.ro)
Citeste mai mult
Descriere:
Exista 2 tipuri de sirop de glucoza-fructoza:
-
Siropul simplu – glucoza este atasata de fructoza din punct de vedere chimic; se compune, in general, din sucroza (obtinuta in mod natural) si apa.
-
Siropul de porumb cu continut mare de fructoza – amestec de molecule de glucoza si fructoza, nelegate din punct de vedere chimic intre ele; nu se poate obtine decat in mod artificial, prin proceduri chimice.
Conform Codex Alimentarius, Standardul 212-1999, siropul de glucoza se regaseste in categoria 11.0 Indulcitori, inclusiv miere, grupa 11.1 Zaharuri ranifate si neprelucrate, subgrupa 11.1.3 Zahar alb si brun, sirop de glucoza, sirop de glucoza deshidratat, zahar neprelucrat din trestie de zahar – 11.1.3.2 Sirop de glucoza folosit in produsele de cofetarie. Siropul de glucoza reprezinta o solutie apoasa, purificata si concentrata din zaharide nutritive derivate din amidon si/sau inulina.
Aditivi pe care ii poate contine:
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
Consumul de sirop de glucoza-fructoza poate cauza:
-
Reactii alergice
-
Crestere in greutate (obezitate)
-
Diabet
-
Boli cardiovasculare
-
Probleme la nivelul dintilor (carii)
Consumul de sirop de glucoza-fructoza nu este in acest moment restrictionat, neexistand astfel o limita zilnica care trebuie respectata. Se recomanda insa consumul cu moderatie.
Citeste mai mult
Descriere:
Conform Regulamentului nr. 1334/2008 privind aromele si anumite ingrediente alimentare cu proprietati aromatizante destinate utilizarii in si pe produsele alimentare, aromele “se utilizeaza pentru a imbunatati sau modifica mirosul si/sau gustul produselor alimentare, in beneficiul consumatorului”. Termenul “arome” se refera la produsele:
-
“care nu sunt destinate consumului sub aceasta forma, care sunt adaugate produselor alimentare pentru a le da sau a le modifica mirosul si/sau gustul;
-
compuse sau formate din urmatoarele categorii: substante aromatizante, preparate aromatizante, arome obtinute prin tratament termic, precursori de arome, alte arome sau amestecuri ale acestora.”
Substanta aromatizanta – “substanta chimica definita cu proprietati aromatizante”.
Preparatele aromatizante - “arome, altele decât substantele chimice definite, obtinute din materii de origine vegetala, animala sau microbiologica, prin procese fizice, enzimatice sau microbiologice corespunzatoare, fie in stare bruta, fie dupa procesarea pentru consumul uman”.
Aroma obtinuta prin tratament termic – “produs obtinut dupa tratamentul termic al unui amestec de ingrediente care nu au in mod obligatoriu proprietati aromatizante, dintre care cel putin unul contine azot (gruparea amino) si altul este un zahar reducator”.
Aroma de fum – “produs obtinut prin fractionarea si purificarea unui condensat de fum care produce condensate de fum primare, fractii primare de gudron si/sau arome de fum derivate”.
Precursorii de arome (carbohidratii, oligopeptidele si aminoacizii) – “confera aroma alimentelor prin reactiile chimice care au loc in timpul procesarii alimentelor”.
Aromele pot de asemenea contine aditivi alimentari (conform Regulamentului (UE) nr. 1130/2011):
-
Sorbitol, Manitol, Isomalt, Maltitol, Lactitol, Xilitol, Eritritol
-
Acid sorbic si sorbati, Acid benzoic, Benzoat de sodiu, Benzoat de potasiu, Benzoat de calciu
-
Galat de propil, Galat de octil, Galat de dodecil, Butilhidrochinona tertiara (TBHQ), Butilhidroxianisol butilat (BHA)
-
Acid fosforic – fosfati – di-, tri- si polifosfati
-
Extracte de rozmarin
-
Guma Karaya
-
Konjac
-
Polisorbati
-
Beta-ciclodextrina
-
Dioxid de siliciu
-
Dimetil polisiloxan
-
Ceara de albine
-
Trietil citrat
-
Diacetat de gliceril (diacetina)
-
Triacetat de glicerina (triacetina)
-
Propan-1, 2-diol (propilenglicol)
-
Alcool benzilic
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
Consumul de arome poate cauza:
-
Inrautatirea astmului
-
Reactii alergice
-
Cancer
-
Ameteli
Consumul de arome nu este in acest moment restrictionat, neexistand astfel o limita zilnica care trebuie respectata. Se recomanda insa consumul cu moderatie.
Citeste mai mult
Sinonime: EXTRACT DE MORCOV NEGRU
Functii: colorant natural
Descriere:
Sucul de morcov poate fi obtinut prin centrifugare. Aceasta metoda este cea mai eficienta forma de administrare a acestei legume, deoarece vitaminele, enzimele, mineralele si pigmentii pe care ii contine sunt foarte usor de asimilat.
Morcovul negru este bogat in doua tipuri de polifenoli: antocieni si acizi fenolici.
De asemenea, morcovul negru contine pigmenti antocianici, care:
-
contribuie la scaderea nivelului colesterolului negativ (LDL)
-
impiedica oxidarea acestuia pe artere
-
incetinesc procesele degenerative
-
protejeaza impotriva diferitelor forme ale bolii canceroase.
Morcovul negru ca sic el portocaliu, contine fibre care, conform unui studiu realizat de specialistii de la Universitatea Queensland, se leaga de 80% dintre polifenoli, antioxidanti care inhiba dezvoltarea cancerului.
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
-
Sucul de morcovi este contraindicat in cazul ulcerului peptic si diareei.
Citeste mai mult
Functii: colorant natural
Descriere:
Sfecla rosie stimuleaza sistemul imunitar imbunatatind respiratia celulelor si oxigenarea tesuturilor deoarece incurajeaza producerea de globule rosii.
Aceasta isi pastreaza proprietatile indiferent de modul de gatire.
Sfecla rosie contine potasiu, acid folic (Vitamina B9), sodiu, calciu, glucide, oligoelemente (magneziu, fosfor, potasiu, fier) si vitamine (A, B, C si PP).
Actiuni:
-
Antioxidant
-
Antitumoral
-
Scade tensiunea
-
Ajuta creierul
-
Contribuie la detoxifierea ficatului
-
Purifica sangele
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
Consumul excesiv de sfecla rosie/suc de sfecla rosie poate cauza paralizie temporara a corzilor vocale, dar si tulburari digestive (greaţa, varsaturi), hipocalcemie, hipotiroidism, hipovitaminoza A.
Citeste mai mult
Sinonime: CAPSANTINA, CAPSORUBINA, EXTRACT DE PAPRICA, EXTRACT DE ARDEI ROSU
Functii: colorant
Descriere:
Colorant, rosu-portocaliu natural obtinut prin extractie cu solventi din ardeiul rosu, Capsicum anum L.
-
In Codex Alimentarius, extractul de boia de ardei are denumirea de E160c.
-
Doza maxima zilnica pentru E160c (Extract de ardei rosu, capsantina) este nelimitata.
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
-
E160c este considerat sigur, inofensiv.
Citeste mai mult
Descriere:
Fibrele dietetice sau alimentare se refera la toate tipurile de vegetale pe care organismul nu le poate digera sau absorbi.
Spre deosebire de alte produse alimentare, cum ar fi grasimile, proteinele sau carbohidratii, pe care organismul le descompune si le absoarbe, fibrele nu sunt digerate de catre organism.
Fibrele sunt de doua tipuri:
-
care nu se dizolva in apa (insolubile) - faina din grau nerafinata, tarate din grau, oleaginoase si diferite tipuri de legume.
-
care se dizolva in apa (solubile) ovaz, mazare, fasole, mere, citrice, morcovi.
Beneficii:
• ajuta la mentinerea sanatatii colonului prin scaderea riscului de a dezvolta hemoroizi si diverticuli
• reduce nivelul colesterolului din sange -
• tine sub control nivelul de zahar din sange
• contribuie la stoparea procesului de pierdere in greutate in cazul pacientilor cu SIDA.
• se presupune ca ar avea efect pozitiv in cazul cancerului colorectal
Cele mai bune alegeri privind fibrele dietetice sunt:
- cereale si produse din cereale integrale;
- fructe;
- legume: fasole, mazare, etc.;
- nuci si seminte.
- consumul ridicat de fibre impune si cresterea consumului de apa. Prin absorbirea apei, fibrele ajuta la detoxifierea organismului si la golirea colonului, prevenind astfel constipatia.
- fibrele vor fi introduse treptat in dieta pentru a oferi timp tractului gastrointestinal sa se adapteze, in caz contrat puteti manifesta: balonare, flatulenta, crampe abdominale;
Sursa: www.sfatulmedicului.ro
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
Food and Drug Administration (FDA) permite folosirea acestui ingredient ca substanta ce poate fi adaugata la mancare.
Citeste mai mult
Sinonime: ACACIA SENEGAL GUM, GUMA DE SALCAM, GUMA DE ACACIA
Descriere:
Guma arabica este o fibra solubila (prebiotic) ce provine din copacul Acacia si care nu contine gluten.
Conform Codex Alimentarius, guma arabica (de acacia) poate fi folosita pe post de emulsifiant, stabilizator, agent de ingrosare, substanta transportatoare.
Conform Regulamentului nr. 1129/2011 privind aditivii alimentari adoptat de Comisia Europeana (ce va intra in vigoare la 1 iunie 2013), acest ingredient poate fi folosit ca aditiv alimentar.
Conform Regulamentului nr. 1130/2011 privind aditivii alimentari folositi in alimente (enzime, coloranti si nutrienti), adoptat de Comisia Europeana la 2 decembrie 2011, acidul citric poate fi folosit ca aditiv alimentar sub denumirea E 414 – Guma arabica (guma de acacia).
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
Consumul de guma acacia poate cauza:
- Reactii alergice
- Probleme pe timpul sarcinii
- Cresterea nivelului colesterolului
- Probleme la nivelul rinichilor si ficatului (atunci cand se utilizeaza intravenos)
- Interferente asupra efectului anumitor medicamente
Consumul de guma acacia nu este in acest moment restrictionat, neexistand astfel o limita zilnica care trebuie respectata. Se recomanda insa consumul cu moderatie.
Citeste mai mult
Descriere:
Laptele contine toti cei 9 aminoacizi esentiali unei alimentatii sanatoase.
Proteinele din lapte se impart in 2 grupe principale:
-
Proteine din zer (care se digera repede) – 18% din totalul proteic; folosite inainte si dupa efort fizic pentru a repara mai repede tesutul muscular si pentru a da energie;
-
Cazeina (se digera mai greu – pana la 7 ore) – se regaseste in cea mai mare cantitate (aproximativ 82%) si contine si fosfor; ajuta la repararea tesutului muscular (folosita cel mai des peste noapte).
Restul proteinelor din lapte se regasesc sub forma de enzime, inclusiv lipaze si fosfataze, cat si proteaze.
Conform Codex Alimentarius, proteina din lapte se regaseste in categoria 12.10 Produse proteice din alte surse decat boabele de soia: proteina din lapte, proteina din cereale si proteina din analogi sau inlocuitori vegetali pentru produsele standard, precum carne, peste sau lapte.
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
Consumul de proteine din lapte poate cauza:
-
Reactii alergice (intoleranta)
-
Probleme la nivel digestiv
Consumul de proteine din lapte nu este in acest moment restrictionat, neexistand astfel o limita zilnica care trebuie respectata. Se recomanda insa consumul cu moderatie.
Citeste mai mult
Sinonime: ENZIME
Descriere:
Fermentul este un compus organic de natura proteica, solubil, care provoaca sau accelereaza o reactie.
Fermentii sunt cei care transforma laptele in iaurt in conditii de temperatura constanta pentru o perioada optima de timp.
Fermenti lactici utilizati pentru fabricarea iaurtului sunt:
-
Streptococcus thermophilus
-
Thermobacterium bulgaricus
In prezent, iaurtul este imbogatit cu alti fermenti benefici, cum ar fi: Lactobacilus bifidus, care completeaza actiunea fermentilor naturali din iaurt. Fermentul lactobacilus este acel care confera iaurtului un gust mai acrisor.
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
-
Numeroase studii au confirmat faptul ca bacteriile de fermentare existente in iaurt pot intradevar favoriza scaderea nivelului colesterolului.
Citeste mai mult
Descriere:
Bifidus, numele marcii comerciale asociate bacteriei Bifidobacterium animalis lactis DN-173 010, este un probiotic (microorganism sanatos ce poate ajuta la digestie si care protejeaza organismul impotriva bacteriilor periculoase) ce se regaseste doar in produsele Danone.
Conform Codex Alimentarius, Standardul 243-2003, iaurtul (fermentii lactici) se regaseste in categoria 01.0 Produse lactate si analogi, grupa 01.2 Produse lactate fermentate si cu cheag, subgrupa 01.2.1 Lapte fermentat (simplu) – 01.2.1.1 Lapte fermentat (simplu), netratate termic dupa fermentare: produse fluide si non-fluide, precum iaurtul.
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
Consumul de ferment Bifidus ActiRegularis poate cauza:
-
Reactii alergice (intoleranta la lactoza)
-
Probleme la nivel digestiv
Conform unui studiu publicat in British Journal of Nutrition in 2009, consumarea a 125 g de lapte fermentat ce contine Bifidobacterium lactis DN-173 010 de 2 ori pe zi, timp de patru saptamani, imbunatateste digestia persoanelor cu probleme gastrointestinale medii.
Consumul de ferment Bifidus ActiRegularis nu este in acest moment restrictionat, neexistand astfel o limita zilnica care trebuie respectata. Se recomanda insa consumul cu moderatie.
Citeste mai mult
Important! Informatiile despre ingredientele si produsele prezentate pe site-ul www.alegesanatos.ro au caracter informativ, sunt realizate utilizand informatiile oferite de producator privind ingredientele si nu inlocuiesc indicatiile unui medic sau ale unui specialist. Va recomandam sa cereti o opinie avizata inainte de a cumpara un produs, daca nu sunteti sigur ca vi se potriveste.
Va rugam sa cititi cu atentie lista de ingrediente, atentionarile si instructiunile tiparite pe produs inainte de a-l consuma sau folosi. Este posibil ca in unele cazuri lista de ingrediente a unui produs sa se schimbe, iar aceste informatii sa nu ajunga la noi in timp util. Aparitia efectelor adverse mentionate pe site in urma consumului sau folosirii unui produs nu este obligatorie si poate varia de la o persoana la alta, in functie de starea de sanatate, varsta si stilul de viata.