Nota 8 / 10 din 331 voturi 1 - cea mai mica nota
10 - cea mai mare nota
Risc scazut*
* Conform voturilor utilizatorilor
Acest produs contine 12 ingrediente dintre care 8 sunt considerate sigure, 3 ingrediente prezinta risc mediu de dauna, iar 1 ingredient prezinta risc mare de dauna.
ingredient cu risc de dauna ridicat, este un agent de ingrosare. Poate contine dioxina, o substanta foarte daunatoare care poate provoaca malformatii la nou nascuti si despre care se crede ca este si o cauza a cancerului.
ingredient cu risc mediu de dauna, este un indulcitor chimic. Este mai dulce decat zaharul de 130-200 de ori, dar nu are valoare energetica. Criticii sustin ca Acesulfam K prezinta risc carcinogen, desi acest lucru a fost respins de FDA si de catre autoritatile competente din Uniunea Europeana.
ingredient cu risc mediu de dauna, este un agent de ingrosare. Face parte din categoria E-urilor suspecte. In majoritatea tarilor din UE, amidonul modificat este interzis sa se foloseasca ca agent al produselor lactate simple (iaurturi), utilizandu-se doar pentru iaurturile cremoase si pentru unele sortimente de iaurturi cu fructe.
Pentru o descriere amanuntita, dati click pe oricare dintre ingredientele de mai jos:
Grad de risc ingrediente:
Descriere:
-
Laptele pasteurizat este laptele obtinut prin procesul de pasteurizare in timpul caruia sunt distrusi germenii, dar pot fi distruse si alte bacterii si nutrienti benefici. In cazul laptelui pasteurizat insa se pot pierde pana la 10% din nutrienti (vitamina E, B12, biotina).
-
Laptele degresat este laptele tratat termic, al carui continut de grasimi a fost redus.
Conform Codex Alimentarius, laptele pasteurizat degresat se regaseste in categoria
01.1 Lapte si produse lactate, grupa
01.1.1 Lapte si lapte batut (simplu), subgrupa 01.1.1.1 Lapte (simplu): lapte fluid de la animale (vaci, oi, capre, bivol).
Laptele este in general tratat termin prin pasteurizare, tratament UHT (temperatura foarte ridicata) sau sterilizare. In aceasta subgrupa intra lapte degresat si semi-degresat, integral si cu continut redus de grasimi.
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
Consumul de lapte degresat pasteurizat poate cauza:
Consumul de lapte degresat pasteurizat nu este in acest moment restrictionat, neexistand astfel o limita zilnica care trebuie respectata. Se recomanda insa consumul cu moderatie.
Citeste mai mult
Descriere:
Afinele contin:
-
antioxidanti (antocianina)
-
vitamine (C, B, E, A)
-
cupru
-
selenium
-
zinc
-
fier
Proprietatile afinelor:
-
Intaresc imunitatea
-
Previne aparitia infectiilor
-
Contribuie la eliminarea grasimilor din corp
-
Neutralizeaza radicalii liberi si incetinesc imbatranirea
-
Mentin sanatatea creierului
-
Scad posibilitatea dezvoltarii bolilor de inima
-
Lupta impotriva cancerului
-
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
Consumul excesiv de afine poate cauza:
-
Reactii alergice
-
Crestere in greutate
-
Diabet
Consumul de afine nu este in acest moment restrictionat, neexistand astfel o limita zilnica care trebuie respectata. Se recomanda insa consumul cu moderatie.
Citeste mai mult
Functii: aditiv alimentar, agent de ingrosare
Descriere:
Un aditiv alimentar cu simbolul E1420 (amidon modificat acetilat), 1421, E1422 sau E1440 (amidon modificat hidroxipropilic), din grupul agentilor de ingrosare.
-
amidon tratat fizic sau chimic (cu acizi, baze, tratamente termice extreme, etc.), solubil si in apa rece, folosit in industria alimentara pentru prepararea iaurturilor cremoase ori ca agent de ingrosare, datorita caracteristicilor tixotrope.
-
un adaos artificial, strain esentei alimentului si fara similitudini in natura.
E 1422 este un adipat de diamidon acetilat. Face parte din categoria "E-uri suspecte".
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
-
Printre pericolele care pandesc organismul in urma consumarii e-urilor "suspecte" se numara: alergiile, dereglarile hormonale, tulburarile hepatice, bolile intestinale si ale ficatului, tulburarile hepato-biliare, tulburari ale tubului digestiv, tulburarile nervoase si cresterea nivelului de colesterol.
-
In majoritatea tarilor din UE, amidonul modificat este interzis sa se foloseasca ca agent al produselor lactate simple (iaurturi), utilizandu-se doar pentru iaurturile cremoase si pentru unele sortimente de iaurturi cu fructe.
Citeste mai mult
Sinonime: ENZIME
Descriere:
Fermentul este un compus organic de natura proteica, solubil, care provoaca sau accelereaza o reactie.
Fermentii sunt cei care transforma laptele in iaurt in conditii de temperatura constanta pentru o perioada optima de timp.
Fermenti lactici utilizati pentru fabricarea iaurtului sunt:
-
Streptococcus thermophilus
-
Thermobacterium bulgaricus
In prezent, iaurtul este imbogatit cu alti fermenti benefici, cum ar fi: Lactobacilus bifidus, care completeaza actiunea fermentilor naturali din iaurt. Fermentul lactobacilus este acel care confera iaurtului un gust mai acrisor.
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
-
Numeroase studii au confirmat faptul ca bacteriile de fermentare existente in iaurt pot intradevar favoriza scaderea nivelului colesterolului.
Citeste mai mult
Sinonime: E331
Descriere:
Citratul de sodiu este sarea de sodiu a acidului citric, avand rol de substanta alcalina in corpul uman.
Citratii de sodiu se impart in:
-
Citrat monosodic – E 331(i)
-
Citrat disodic – E 331(ii)
-
Citrat trisodic – E 331(iii)
Conform Regulamentului nr. 1129/2011 privind aditivii alimentari adoptat de Comisia Europeana (ce va intra in vigoare la 1 iunie 2013), acest ingredient poate fi folosit ca aditiv alimentar sub denumirea E 331 – Citrati de sodiu.
Conform Regulamentului nr. 1130/2011 privind aditivii alimentari folositi in alimente (enzime, coloranti si nutrienti), adoptat de Comisia Europeana la 2 decembrie 2011, citratul de sodiu poate fi folosit ca aditiv alimentar.
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
Consumul de citrati de sodiu poate cauza:
-
Probleme la nivelul muschilor (spasme si contractii necontrolate si dureroase)
-
Hipernatremie
-
Cresterea nivelului de potasiu
-
Probleme la nivel digestiv (diaree)
Consumul de citrati de sodiu nu este in acest moment restrictionat, neexistand astfel o limita zilnica care trebuie respectata. Se recomanda insa consumul cu moderatie.
Citeste mai mult
Sinonime: TRICITRAT DE SODIU
Descriere:
Acidul citric se regaseste in numeroase fructe, dar este folosit cu roluri de agent de aroma, acidifiant sau conservant in produsele alimentare.
Cu toate ca acidul citric pe care il produce organismul este esential, parerile privind consumul de acid citric sunt impartite.
Acidul citric este o celula formata din carbon, oxigen si hidrogen, avand aproximativ 2,5 calorii/g.Faptul ca este acid ii confera aroma si proprietatile de conservant -previne dezvoltarea bacteriilor.
Acidul citric este confundat deseori cu acidul ascorbic (vitamina C) deoarece se regasesc in aceleasi produse alimentare. Prin comparatie, acidul citric nu este esential pentru mentinerea functiei celulelor, precum este acidul ascorbic.
Mai poate fi confundat si cu “sarea de lamaie” (acidul tartric E 334) care are un anumit grad de toxicitate.
Acidul citric produs de celulele umane nu este daunator. Este esential in procesul de productie a energiei din nutrientii ce o contin - proteine, carbohidrtati si grasimi. Asa se produce citratul, efectele lui neputand fi inlocuite cu cele ale unui citrat consumat.
Consumul de citrice duce direct si la consum de acid citric. Acesta patrunde in sange, iar majoritatea acidului ajunge in urina si, spre urmare, este eliminat din organism.
O mica parte din acidul citric ajunge si in celule, in mare parte cele ale ficatului. Atunci cand citratul ajunge in celule, acesta este convertit in grasime. In concluzie, doar o mica parte de citrat ajunge in celule, efectele fiind minime.
Consumul scazut de acid citric nu este daunator. In acelasi timp, nu a fost stabilita o doza zilnica recomandata, de aceeea producatorii sunt cei care decid ce cantitate sa foloseasca in produse.
Conform Codex Alimentarius, acidul citric poate fi folosit ca regulator de aciditate, antioxidant si agent de chelare.
Acesta se poate regasi in urmatoarele produse:
-
01.6.6 Proteine din branza de zer - gmp
-
02.1.1 Ulei de unt, grasime din lapte, unt clarificat - gmp
-
14.1.2.1 Suc de fruncte - 3000 mg/kg
-
14.1.2.3 Concentrat pentru suc de fructe - 3000 mg/kg
-
14.1.3.1 Nectar de fructe - 5000 mg/kg
-
14.1.3.3 Concentrat pentru nectar de fructe - 5000 mg/kg
Conform Regulamentului nr. 1129/2011 privind aditivii alimentari adoptat de Comisia Europeana (intrat in vigoare la 1 iunie 2013), acest ingredient poate fi folosit ca aditiv alimentar sub denumirea E 330 – Acid Citric.
Conform Regulamentului nr. 1130/2011 privind aditivii alimentari folositi in alimente (enzime, coloranti si nutrienti), adoptat de Comisia Europeana la 2 decembrie 2011, acidul citric poate fi folosit ca aditiv alimentar.
Surse: livestrong.com, alive.com.
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
Consumul de acid citric poate fi daunator pentru anumite persoane care au diverse sensibilitati. De asemenea, consumul excesiv este si el daunator, acest lucru fiind valabil in cazul oricarui aliment.
Un studiu al cercetatorilor germani au demonstrat ca un consum mare de acid citric poate duce la eroziune dentara (aparitia cariilor), mai ales printre copii si adolescenti. Acest lucru se intampla din cauza faptului ca a crescut consumul de sucuri, dulciuri si sosuri printre aceste doua categorii, iar aceste produse contin acid citric.
Copiii si adolescentii mai sunt expusi si la urmatoarele efecte advserse ale consumului excesiv de acid citric:
-
iritarea sistemului digestiv
-
iritarea sistemului respirator (de la inhalarea acidului din bauturile carbogazoase)
Consumul excesiv de acid citric poate cauza:
-
Reactii alergice (intoleranta)
-
Interferente asupra efectului anumitor medicamente
-
Probleme la nivel digestiv (arsuri, dureri, senzatie de voma)
-
Probleme la nivelul dintilor (afecteaza smaltul)
Consumul de acid citric nu este in acest moment restrictionat, neexistand astfel o limita zilnica care trebuie respectata. Se recomanda insa consumul cu moderatie.
Acidul citric nu este recomandat in alimentatia copiilor.
Citeste mai mult
Descriere:
Pectina este o substanta bogata in fibre se regaseste in fructe (lamai, portocale, grapefruit, mere, etc.) .
Valori nutritionale (28,35 g):
-
3 calorii; 0 grasimi; 0,6 g de carbohidrati (pectina lichida)
-
92 calorii; 0,1 g de grasimi; 25,6 g de carbohidrati (pectina uscata, neindulcita)
Conform Codex Alimentarius, pectina poate fi folosita ca emulgator, stabilizator, agent de gelificare si agent de ingrosare in:
-
14.1.2.1 Suc de fructe – gmp
-
14.1.2.3 Concentrat pentru suc de fructe – gmp
-
14.1.3.1 Nectar de fructe – gmp
-
14.1.3.3 Concentrat pentru nectar de fructe – gmp
Conform Regulamentului nr. 1129/2011 privind aditivii alimentari adoptat de Comisia Europeana (intrat in vigoare la 1 iunie 2013), acest ingredient poate fi folosit ca aditiv alimentar sub denumirea E 440 – Pectina.
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
Consumul de pectina poate cauza:
-
Reactii alergice
-
Probleme la nivel digestiv (crampe, diaree, balonare, flatulenta)
-
Interferente asupra efectului anumitor medicamente
-
Astm
Consumul de pectina nu este in acest moment restrictionat, neexistand astfel o limita zilnica care trebuie respectata. Se recomanda insa consumul cu moderatie.
Citeste mai mult
Functii: agent de ingrosare
Descriere:
Guma de guar provine din India, dintr-o planta specifica zonei indiene, fasolea de guar.
Este o substanta de adaos in industria alimentara obtinuta din boabele recoltei.
In industria alimentara este utilizata pentru:
-
a face mai consistente unele produse
-
gelatinare
-
marirea in volumul
-
stabilizator in prepararea multor produse alimentare.
In Codus Alimentarius, guma de guar poarta denumirea de E412.
Reactii adverse:
- Cancer:
- Da
Siguranta/Rating ingredient:
-
E412 este considerat nociv deoarece contine dioxina, o substanta foarte daunatoare care provoaca malformatii la nou nascuti si despre care se crede ca este si o cauza a cancerului.
-
Faina boabelor de guar favorizeaza aparitia alergiei si chiar substanta in sine provoaca eruptii alergice, consumul in cantitati mari duce la colica si umflare.
Citeste mai mult
Descriere:
Aroma naturala este aroma compusa numai din substante aromatice naturale si/sau concentrate aromatice naturale care pot fi dizolvate in solventi sau depuse pe suport solid cu/sau adaos de emulgatori naturali.
Conform Regulamentului nr. 1334/2008 privind aromele si anumite ingrediente alimentare cu proprietati aromatizante destinate utilizarii in si pe produsele alimentare, aromele “se utilizeaza pentru a imbunatati sau modifica mirosul si/sau gustul produselor alimentare, in beneficiul consumatorului”. Termenul “arome” se refera la produsele:
-
care nu sunt destinate consumului sub aceasta forma, care sunt adaugate produselor alimentare pentru a le da sau a le modifica mirosul si/sau gustul;
-
compuse sau formate din urmatoarele categorii: substante aromatizante, preparate aromatizante, arome obtinute prin tratament termic, precursori de arome, alte arome sau amestecuri ale acestora.
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
Consumul de arome poate cauza:
Consumul de arome naturale nu este in acest moment restrictionat, neexistand astfel o limita zilnica care trebuie respectata. Se recomanda insa consumul cu moderatie.
Citeste mai mult
Sinonime: E 950; ACESULFAM DE POTASIU
Functii: indulcitor chimic
Descriere:
-
Edulcorant intens si potentiator de aroma
-
Este mai dulce decat zaharul de 130-200 de ori, dar nu are valoare energetica.
-
In Codex Alimentarius are numarul E950 si face parte din categoria "E-uri periculoase".
-
Doza maxima zilnica pentru E950 (Acesulfam-K, acesulfam de potasiu) este de 15 mg/kg.
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
FDA (Food and Drugs Administration) a analizat acest ingredient si a permis utilizarea acestuia ca aditiv alimentar.
Criticii sustin ca Acesulfam K prezinta risc carcinogen, desi acest lucru a fost respins de FDA si de catre autoritatile competente din Uniunea Europeana.
-
Determina stres metabolic
-
Nu este recomandat copiilor, in curele de slabire, femeilor gravide si cele care alapteaza, batranilor, diabeticilor
-
Nu se recomanda consumul frecvent al acestui aditiv.
Citeste mai mult
Sinonime: 1',4,6'-TRICHLORO-GALACTO-SUCROSE
Functii: agent de aroma, agent de ingrijire
Descriere:
- Sucraloza este un indulcitor artificial.
- Acesta este un indulcitor nu-caloric si nu promoveaza cariie dentare, este sigur pentru consumul de diabetici si nu afecteaza nivelurile de insulina.
- Majoritatea sucralozei aspirate nu este defalcata in functie de organism, de aceea este noncalorica.
- Sucraloza este de aproximativ 600 de ori mai dulce decat zaharoza (zahar de masa), de doua ori la fel de dulce ca zaharina si de trei ori mai dulce ca aspartamul.
- Aceasta este stabila in caldura si intr-o gama larga de conditii de pH.
In Uniunea Europeana, este, de asemenea, cunoscut sub numarul E955.
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
- Food and Drug Administration (FDA) a revizuit siguranta acestui ingredient si a aprobat utilizarea sa ca aditiv alimentar.
- Poate afecta timusul, organul care este responsabil cu sistemul imunitar.
- Scade fertilitatea si are efecte neurotoxice.
- Consumul ridicat de sucraloza si de clorina implicit, duce la atacuri de panica.
- Se recomanda consumul moderat.
Citeste mai mult
Descriere:
Vitamina D joaca un rol esential in mentinerea sanatatii, contribuind la reglarea cantitatii de calciu si fosfor, necesare pentru mentinerea sanatoasa a oaselor si a dintilor.
Cei mai multi oameni isi iau vitamina D de la lumina soarelui si printr-o dieta corespunzatoare.
Forme ale vitaminei D:
-
Vitamina D1 compusa din ergocalciferol si lumisterol
-
Vitamina D2 ergocalciferol (sintetizat din ergosterol)
-
Vitamina D3 colecalciferol
-
Vitamina D4 22-dehidroergocalciferol
-
Vitamina D5 sitocalciferol
Beneficiile asupra sanatatii:
-
mentine sanatatea sistemului osos
-
previne si trateaza multe forme de cancer
-
joaca un rol esential in dezvoltarea si functionarea cerebrala
Doze zilnica recomandata este de 600 Ul de vitamina D, cu exceptiile urmatoarelor categorii:
-
sugari - 400 UI
-
adolescenti - 400-600 UI
-
adulti cu varste de peste 70 de ani - 800 UI
Reactii adverse:
Siguranta/Rating ingredient:
Consumul excesiv de Vitamina (peste 4.000 UI) poate duce la un risc crescut de hiperabsorbtie a calciului, care se poate depune pe artere. Acest lucru poate duce la obturari sau chiar blocaje ale sangelui, provocand infarct sau accident vascular cerebral.
Citeste mai mult
Important! Informatiile despre ingredientele si produsele prezentate pe site-ul www.alegesanatos.ro au caracter informativ, sunt realizate utilizand informatiile oferite de producator privind ingredientele si nu inlocuiesc indicatiile unui medic sau ale unui specialist. Va recomandam sa cereti o opinie avizata inainte de a cumpara un produs, daca nu sunteti sigur ca vi se potriveste.
Va rugam sa cititi cu atentie lista de ingrediente, atentionarile si instructiunile tiparite pe produs inainte de a-l consuma sau folosi. Este posibil ca in unele cazuri lista de ingrediente a unui produs sa se schimbe, iar aceste informatii sa nu ajunga la noi in timp util. Aparitia efectelor adverse mentionate pe site in urma consumului sau folosirii unui produs nu este obligatorie si poate varia de la o persoana la alta, in functie de starea de sanatate, varsta si stilul de viata.