7 alimente care provoaca reactii alergice neasteptate
de Laura Galescu 17 Apr 2018
Tags: alergii reactii alergice alimente alergii
Stiai ca sapte alimente extrem de populare sunt responsabile pentru mai mult de 90% dintre alergiile alimentare? Le consumi aproape in fiecare zi si te poti simti rau din cauza lor, fara sa fii stiut pana acum ca decalnseaza alergii.
Daca esti alergica la unul dintre aceste alimente, singurul tratament eficient este sa eviti alergenul cu totul.
1. Lapte
Alergia la proteinele din lapte de vaca afecteaza pana la 7,5% dintre copii. in schimb, la varsta adulta, lucrurile sunt diferite, deoarece toleranta se dezvolta in 51% dintre cazuri in decurs de doi ani, iar in 80% dintre cazuri in decurs de doi pana la trei ani. Alergia este reactia imunologica la una sau mai multe proteine din lapte.
2. Oua
Ouale se regasesc intr-o gama larga de produse alimentare, asa ca evitarea lor poate fi o provocare. Persoanele care au dezvoltat o alergie la oua este important sa inteleaga potentialul de expunere accidentala. Acest lucru se poate intampla unde iau masa, inclusiv in restaurante si brutarii. In plus, ouale se pot intalni in bauturile pe baza de alcool sau de cafea. De asemenea, se regasesc in produsele de panificatie.
3. Arahide
Produsele care contin arahide au fost interzise, in SUA, in foarte multe şcoli, dar si la petrecerile pentru copii. In America, aproximativ 2% din populatie are o alergie la arahide, iar procentul continua sa creasca. Daca nucile cresc in copac, arahidele se incadreaza in categoria leguminoaselor, pentru ca provin din pamant. De aceea, oamenii pot fi alergici la arahide, dar nu la nuci, si viceversa. Persoanele care dezvolta acest tip de alergie pot avea reactii si la urmele de arahide. Alergia pot fi prezenta inca de la inceputul vietii, iar, de multe ori, nu poate fi depasita. Copiii care au fost diagnosticati cu aceasta afectiune s-au confruntat cu simptomele inca de la prima expunere.
4. Nuci
Nucile fac parte din categoria alimentelor care provoaca reactii alergice, asemenea altor fructe cu coaja lemnoasa, renumite pentru reactiile alergice fatale. Persoanele care sunt alergice la nuci pot avea reactii adverse si la alune, migdale, pecan, fistic etc.
5. Grau
Alergia la grau este greu de tinut sub control, deoarece graul se gaseşte in multe alimente, inclusiv ketchup, sos de soia şi bere. Exista chiar si produse cosmetice pe baza de grau.
Aceasta afectiune este, de multe ori, confundata cu boala celiaca, dar conditiile sunt diferite. Cei care au o alergie la grau se lupta cu reactiile cauzate de anticorpi. Persoanele cu boala celiaca reactioneaza la gluten, o proteina speciala din grau, care determina o reactie anormala a sistemului imunitar.
6. Peste si scoici
Alergiile la peste si la crustacee sunt diferite. O persoana poate fi alergica la un tip de peste, dar nu si la celalalt. Alergia la peste se dezvolta la inceputul vietii, dar cea la crustacee tinde sa apara mai tarziu, in adolescenta.
7. Soia
In ultimii ani, impactul suplimentelor din soia asupra sanatatii a devenit tot mai controversat. Astazi, studiile care privesc beneficiile si riscurile pentru sanatate sunt contradictorii. Un lucru nu poate fi insa contestat: cercetatorii sunt siguri ca alergiile din soia devin tot mai frecvente si afecteaza tot mai multi copii.
Nota articol: 4.33 din 5 (3 voturi)
Parerea ta conteaza pentru noi!
Scriem pentru tine. Spune-ne daca a fost util acest articol!
Voteaza articolul!
Alege o nota de la 0 la 5
de AlegeSanatos.ro 00 00 0000
Vitamina D se numara printre cele mai importante vitamine de care are nevoie corpul nostru. Aceasta are un rol deosebit in dezvoltarea si functionarea muschilor, absorbtia calciului in organism, formarea oaselor, a dintilor si mentinerea sanatatii lor. [detalii]
de AlegeSanatos.ro 09 Feb 2021
Poate ca si tu porti sau ai purtat pantofi de dama incomozi, deoarece se potrivesc perfect cu anumite tinute sau pentru ca, pur si simplu, adori designul lor. Chiar daca pare ceva banal, decizia de a purta incaltarile nepotrivite poate avea consecinte serioase, care te pot afecta si pe viitor! [detalii]
de AlegeSanatos.ro 00 00 0000
Diabetul nu este o afectiune pe care sa o ignori, pentru ca se poate agrava. Asa ca trebuie sa mananci mai sanatos si sa renunti la zahar, in principiu, dar exista si alte reguli. [detalii]
de AlegeSanatos.ro 00 00 0000
Zaharul este un produs utilizat in majoritatea produselor alimentare, fie ca sunt bomboane sau nu. Pe langa gustul dulce si starea buna pe care o declanseaza zaharul, iti poate provoca dependenta, dar si alte probleme de sanatate. [detalii]
de AlegeSanatos.ro 19 Ian 2021
Sarea in mancare este minunata. Contribuie la potentarea gustului pretaratelor si in plus, este necesara si organismului. Regleaza echilibrul fluid de celule si plasma. Din pacate insa, atunci cand este consumata in exces poate avea si efecte adverse. [detalii]