Alimentatia sanatoasa, indicata pentru a respira fara probleme
de Andreea Pestisan 28 Mai 2015
Tags: boli ale sistemului respirator
Dieta bazata pe alimente cat mai sanatoase contribuie din plin la buna functionare a organismului tau. In plus, s-a demonstrat ca alimentele sanatoase asigura protectie impotriva bolilor pulmonare obstructive cronice (BPOC). Asadar, este indicat sa mananci echilibrat pentru a putea ameliora problemele respiratorii.
Tutunul este principalul factor de risc al aparitiei BPOC, o obstructie lenta si progresiva a cailor respiratorii si a plamanilor. Bronhopneumopatia obstructiva cronica sau BPOC include boli respiratorii frecvente Aceasta boala pulmonara este catalogata ca fiind una dintre principalele cauze de deces la nivel mondial. Intr-o treime din cazuri, aceasta boala afecteaza persoanele nefumatoare.
Cercetatorii americani au examinat dosarele medicale a aproximativ 100.000 de persoane pe durata a 20 de ani. Niciuna nu a prezentat vreun simptom al vreunei boli pulmonare la inceput. Acesti oameni au comunicat, regulat, care sunt obiceiurile lor alimentare, care au fost sintetizate intr-o serie de componente:
• favorabile (legume, fructe, cereale integrale, nuci, legume, acizi grasi Omega-3 etc.)
• nefavorabile (bauturi dulci, carne rosie, mezeluri, sare etc.)
• mai mult alcool (pozitiv sau negativ, in functie de suma).
In general, "riscul de a dezvolta BPOC a fost redus semnificativ la persoanele cu un scor dietetic mare”, potrivit dr. Boris Hansel (Journal International de Medecine). Chiar daca s-au luat in considerare si alti parametri (varsta, activitate fizica), aceasta relatie a ramas considerabila, atat in cazul femeilor, cat si in cazul barbatilor.
Rezultatele studiului au aratat ca alimentatia adecvata vis-a-vis de BPOC este aceeasi ca si pentru bolile cardiovasculare si cancer. Se considera ca un aport echilibrat de antioxidanti are un rol important in protectia cailor respiratorii. Indiferent de efectul preventiv asupra BPOC, dieta ar putea ajuta la mentinerea in stare buna a functiei respiratorii, care este asociata cu o reducere a mortalitatii premature.
Incearca sa mananci cat mai sanatos pentru a putea sa respiri bine si pentru a incerca, astfel, sa contribui la prevenirea bolilor cronice.
Sursa foto: iStock
Nota articol: 5 din 5 (1 voturi)
Parerea ta conteaza pentru noi!
Scriem pentru tine. Spune-ne daca a fost util acest articol!
Voteaza articolul!
Alege o nota de la 0 la 5
de AlegeSanatos.ro 19 Ian 2021
Sarea in mancare este minunata. Contribuie la potentarea gustului pretaratelor si in plus, este necesara si organismului. Regleaza echilibrul fluid de celule si plasma. Din pacate insa, atunci cand este consumata in exces poate avea si efecte adverse. [detalii]
de AlegeSanatos.ro 15 Ian 2021
Infarctul miocardic face parte din categoria problemelor de sanatate cu potential letal, necesitand interventie medicala inaintea sau imediat dupa ce are loc. Cunoscut si sub denumirea de atac de cord, infarctul se produce atunci cand muschiul inimii – miocardul – nu mai primeste sange suficient prin intermediul arterelor coronare. [detalii]
de AlegeSanatos.ro 00 00 0000
Cauza acestei boli nu este cunoscuta. Se crede ca este determinata genetic si ca anumite grupe ale populatiei sunt mai predispuse sa dezvolte aceasta boala. [detalii]
de AlegeSanatos.ro 18 Dec 2020
Foarte multi factori din prezent determina deteriorarea rapida a dintilor. Obiceiurile daunatoare, precum desfacerea cu dintii a recipientelor sau fumatul, dar si consumul anumitor alimente pot afecta stabilitatea danturii. [detalii]
de AlegeSanatos.ro 03 Dec 2020
Sevrajul nicotinic este numit si ca boala de DSM-IV, reprezentand totalitatea simptomelor pe care le resimte organismul dupa ce ne-am lasat de fumat. [detalii]
Sfaturi si date esentiale
Cum te pot afecta ingredientele cosmetice si alimentare din produsele tale preferate? Invata sa eviti produsele nepotrivite pentru tine.
Top cele mai citite articole din site