Bauturile fierbinti cresc riscul de cancer esofagian
de AlegeSanatos.ro 27 Mar 2019
Tags: bauturi fierbinti cafea fierbinte ceai fierbinte cancer cancer esofagian
Multi dintre noi ne incepem ziua cu o bautura calda, in special ceai sau cafea, insa un nou studiu arata ca acest lucru creste riscurile de cancer esofagian.
Cercetatorii au descoperit ca indivizii care consuma zilnic circa 700 de mililitri (doua cani foarte mari) de ceai cu o temperatura de peste 60 de grade au un risc de 90% mai mare de cancer esofagian comparativ cu cei care beau mai putin ceai si la temperaturi mai mici.
"Multi oameni prefera sa bea ceai, cafea si alte bauturi fierbiinti. Potrivit raportului nostru, consumul de ceai foarte fierbinte poate creste riscul de cancer esofagian si, de aceea, este recomandabil sa astepte pâna bauturile fierbinti se mai racesc, inainte sa le ingereze", a afirmat dr. Farhad Islam, de la Societatea de Cancer Americana si conducatorul studiului publicat in 20 martie in International Journal of Cancer.
Cercetari anterioare au aratat legatura dintre consumul de ceai fierbinte si cancerul esofagian, insa noul studiu este primul care indica care este temperatura ce mareste riscul de aparitie a acestei boli, potrivit
CNN.
Cancerul esofagian este al optulea cel mai raspândit cancer din lume si este deseori fatal, omorând aproximativ 400.000 de oameni in fiecare an, potrivit Agentiei Internationale pentru Cercetarea Cancerului. Cauzele frecvente ale acestei boli sunt leziunile la nivelul esofagului ca urmare a fumatului, alcoolului, refluxului gastric si, in urma noii cercetari, bauturilor fierbinti.
Esofagul este un tub lung prin care alimentele si lichidele ajung in stomac.
Studiul a fost realizat pe 50.045 de persoane din Golestan, o provincie din nord-estul Iranului. Subiectii, cu vârste cuprinse intre 40 si 75 de ani, au fost monitorizati in parte pe o perioada de minim 10 ani, incepând din 2004. in intervalul 2004 -2017, cercetatorii au identificat 317 cazuri noi de cancer esofagian.
Autorii afirma ca sunt necesare cercetari suplimentare pentru a arata cu exactitate de ce consumul de ceai fierbinte este asociat cu un risc ridicat de cancer esofagian.
Potrivit lui Stephen Evans, profesor de farmacoepidemiologie la scoala Londoneza de Igiena si Medicina Tropicala, care nu a fost implicat in cercetare, valoarea temperaturii este cel mai probabil cauza, si nu tipul de bautura.
In SUA si Europa, ceaiul este rar consumat la temperaturi de peste 65 de grade Celsius, dar in Rusia, Iran, Turcia si America de Sud este o obisnuinta ceaiului fierbinte si foarte fierbinte.
Nota articol: 5 din 5 (2 voturi)
Parerea ta conteaza pentru noi!
Scriem pentru tine. Spune-ne daca a fost util acest articol!
Voteaza articolul!
Alege o nota de la 0 la 5
Cum sa ameliorezi in mod natural infectiile urinare
de AlegeSanatos.ro 08 Iun 2022
Studiile arata ca peste 50% din femei s-au confruntat, cel putin o data in viata, cu o infectie urinara. Aceasta afectiune nu este neaparat grava, insa nu trebuie nici neglijata, pentru ca poate recidiva sau se poate agrava. [detalii]
Alimente benefice persoanelor care sufera de indigestie
de AlegeSanatos.ro 00 00 0000
Atunci cand mananci prea iute, prajit sau foarte gras, s-ar putea sa te confrunti cu indigestie. Aceasta afectiune este destul de comuna si nu trebuie sa te ingrijorezi. Schimba-ti usor alimentatia si in scurt timp te vei simti mai bine. [detalii]
3 sfaturi prin care iti poti regenera ficatul
de AlegeSanatos.ro 29 Mar 2022
Ficatul este un organ extrem de important pentru functionarea optima a organismului nostru. Din pacate insa acesta absoarbe toate toxinele din corp atunci cand filtreaza sangele si uneori se poate imbolnavi. [detalii]