Boala Alzheimer. Cum poate fi depistata inainte de aparitia simptomelor
de AlegeSanatos.ro 23 Ian 2019
Tags: boala alzheimer alzheimer depistare alzheimer test alzheimer analize sange alzheimer
Boala Alzheimer poate fi depistata din vreme. Un test simplu de sange poate detecta cu o marja mica de eroare semnele leziunilor creierului la oamenii care sunt pe drumul de a dezvolta boala Alzheimer, chiar inainte de simptomele asociate bolii, precum semne de confuzie si pierderea memoriei.
Descoperirea, realizata de o echipa de cercetatori de la Washington University School of Medicine si de la German Center for Neurodegenerative Diseases din Germania, a fost descrisa in detaliu in noul numar al jurnalului Nature Medicine, publicat pe 21 ianuarie.
"Este ceva ce ar putea fi incorporat cu usurinta intr-un set de analize a unei clinici de neurologie", a precizat Brian Gordon, profesor asistent de radiologie la Mallinckrodt Institute of Radiology, din cadrul Washington University, si unul dintre autorii studiului.
Testul detecteaza o proteina structurala care formeaza o parte din scheletul intern al neuronilor. Atunci cand neuronii sunt afectati sau mor, proteina se scurge in lichidul cefalorahidian si in coloana vertebrala si de aici in sistemul circulator, potrivit
Medical Xpress.
Nivelurile ridicate ale acestei proteine in lichidul cefalorahidian sunt deja indicatori ca unele celule cerebrale au fost afectate, dar prelevarea acestui lichid este o procedura mai complicata decat o simpla analiza la sange. De aceea, autorul principal al studiului, Mathias Jucker de la German Center for Neurodegenerative Diseases din Tübingen, Germania si colegii sai au vrust sa vada daca nivelurile acestei proteine reflecta de asemenea leziuni neurologice.
O mutatie rara, esentiala pentru aceasta realizare
Au apelat la un grup de familii cu variatii genetice rare care cauzeaza boala Alzheimer in anii 50, 40 sau chiar 30 ale unei persoane. Familiile din studiu fac parte din DIAN (Dominantly Inherited Alzheimer's Network), un consortiu international condus de University of Washington. Un parinte cu o astfel de mutatie are 50% sanse de a o transmite la copii, iar orice persoana care mosteneste mutatia va dezvolta, in mod garantat, boala Alzheimer. Singura parte buna este ca mutatia genetica reprezinta o sansa pentru cercetatori sa studieze metode de depistare a bolii inainte de aparitia simptomelor.
Cercetatorii au studiat mai mult de 400 de persoane din proiectul DIAN, unde acestia au donat sange, li s-a scanat creierul si au completat teste cognitive. Circa jumatate dintre acestia au fost evaluati mai mult de o singura data, de obicei la un interval de timp de 2-3 ani.
La cei cu mutatiile genetice (247 din cei 400), nivelurile de proteina erau mai ridicate si au crescut odata cu trecerea timpului. La cei cu o varianta sanatoasa de gene, nivelurile acestei proteine erau si au ramas normale. De asemenea, aceasta diferenta a fost detectabila cu 16 ani inainte de aparitia simptomelor cognitive.
Mai mult, cercetatorii au analizat rezultatele RMN, determinand ca rapiditatea cu care nivelurile de proteina au crescut este proportionala cu rapiditatea cu care precuneusul (o parte a creierului responsabila cu memoria) se subtiaza si scade in dimensiune.
Pentru a afla daca nivelurile de proteina din sange pot fi folosite pentru a prezice declinul cognitiv, cercetatorii au adunat date de la 39 de oameni cu mutatii nocive. si in acest caz, savantii au observat o legatura intre declinul cognitiv si cresterea cantitatii de acest tip de proteina din sange, ambele fiind asociate si cu atrofierea creierului observata la RMN.
Nota articol: 4.5 din 5 (2 voturi)
Parerea ta conteaza pentru noi!
Scriem pentru tine. Spune-ne daca a fost util acest articol!
Voteaza articolul!
Alege o nota de la 0 la 5
Cum sa ameliorezi in mod natural infectiile urinare
de AlegeSanatos.ro 08 Iun 2022
Studiile arata ca peste 50% din femei s-au confruntat, cel putin o data in viata, cu o infectie urinara. Aceasta afectiune nu este neaparat grava, insa nu trebuie nici neglijata, pentru ca poate recidiva sau se poate agrava. [detalii]
Alimente benefice persoanelor care sufera de indigestie
de AlegeSanatos.ro 00 00 0000
Atunci cand mananci prea iute, prajit sau foarte gras, s-ar putea sa te confrunti cu indigestie. Aceasta afectiune este destul de comuna si nu trebuie sa te ingrijorezi. Schimba-ti usor alimentatia si in scurt timp te vei simti mai bine. [detalii]
3 sfaturi prin care iti poti regenera ficatul
de AlegeSanatos.ro 29 Mar 2022
Ficatul este un organ extrem de important pentru functionarea optima a organismului nostru. Din pacate insa acesta absoarbe toate toxinele din corp atunci cand filtreaza sangele si uneori se poate imbolnavi. [detalii]