de Elena-Alina Constantinescu 20 Nov 2013
Tags:
Un studiu a relevat faptul ca iodul in exces in dieta poate provoca hipotiroidism subclinic, care a fost legat de bolile de inima. Deficitul de iod este o problema majora de sanatate la nivel mondial, dar ce se intampla cand avem in alimentatie exces de iod. Daca ne gandim putin majoritatea alimentelor ambalate contin sare...iodata. Oare nu acumulam prea mult iod in organism?
Iodul este un mineral gasit in sare iodata, in fructe de mare, oua, produse lactate si in unele sortimente de paine. Iodul este utilizat de catre glanda tiroida pentru a ajuta la reglarea metabolismului si la dezvoltare, mai ales la sugari si copii.
Deficitul de iod in timpul dezvoltarii fetale si a dezvoltarii prescolarilor este principala cauza a deficientei cerebrale in cea mai mare parte a lumii. Foarte multe cercetari au fost facute pentru a studia efectele consumului inadecvat de iod, chiar si a consumului in exces.
Se stiu putine lucruri despre consumul in exces de iod. Totusi cercetatorii chinezi au realizat un nou studiu cu privire la acest subiect. Cercetatorii chinezi au repartizat aleatoriu adulti sanatosi, pentru a lua diverse doze de suplimente de iod timp de patru saptamani.
Ei au descoperit ca, la doze relativ mari, mai mari de 400 de micrograme pe zi, participantii la studiu au inceput sa dezvolte ceea ce se numeste hipotiroidism subclinic (se refera la o stare in care pacientii nu prezinta simptome de hipotiroidism- care includ probleme cum ar fi oboseala , depresie , piele uscata si cresterea in greutate.)
In acest studiu, persoanele care luau 400 de micrograme de iod pe zi, li s-a marit doza la 800 micrograme de iod pe zi.
Constatarile au sugerat faptul ca oamenii - cel putin in China - ar trebui sa nu includa in dieta lor mai mult de 800 de micrograme pe zi.
Situatia este putin diferita in America, unde Institutul National de Sanatate a stabilit ca limita superioara in conditii de siguranta pentru adulti este de 1.100 de micrograme de iod pe zi .
Totusi , americanul de rand, prin dieta sa obtine mult mai putin de 800 de micrograme de iod pe zi afirma Dr. Elizabeth Pearce , un profesor asociat la Universitatea de Medicina din Boston , care nu a fost implicat in studiu.
Dr. Pearce a avertizat ca este impotriva suplimentelor de iod , cu mai mult de 150 de micrograme intr-o doza zilnica. Si majoritatea americanilor ar putea sari suplimentele cu totul .
" In general , avem iod suficient in organsim ", a declarat Pearce , care studiaza suficienta de iod si functia tiroidiana .
Insa , exista anumite persoane care au nevoie de suplimente , inclusiv femeile insarcinate. In SUA , adultii sunt sfatuiti sa obtina 150 de micrograme de iod in fiecare zi , femeile insarcinate ar trebui sa 220 micrograme , in timp ce mamele care alapteaza sunt sfatuite sa includa in dieta lor zilnica 290 micrograme.
Asociatia Americana pentru Tiroida recomanda ca femeile insarcinate si care alapteaza sa ia o vitamina cu iod , deoarece un nivel de iod scazut poate creste riscul de avort spontan si probleme cu tiroida la mame , in plus exista riscul ca bebelusii sa dezvolte dizabilitati mintale la copii .
Pearce recomanda ca, vegani sa ia un supliment . Intr-un studiu recent , Pearce si colegii sai au constatat ca nivelul mediu de iod intr- un grup de 63 de vegani a fost mai mic decat cel recomandat - chiar daca nivelul hormonilor tiroidieni sunt in limite normale .
Vegetarienii evita toate produsele de origine animala , inclusiv lapte si oua , astfel incat sursele de iod sunt limitate .
Cine sunteti, unde locuiti
Rezultatele actuale se bazeaza pe 256 de adulti sanatosi, care nu aveau probleme cu tiroida, atunci cand au intrat in studiu. Participantii la studiu au luat aleatoriu suplimente de iod intre 0 – 2000 micrograme pe zi, timp de 4 saptamani.
Dintre cei care au luat 400 micrograme, 5% au dezvoltat hipotiroidism subclinic. Si numerele au crescut in tandem cu doza de iod: dintre oamenii care au consumat cele mai mari doze de iod ( 2.000 de micrograme pe zi ) , 47% dintre acestia au dezvoltat hipotiroidism subclinic.
" Acestea sunt date interesante ", a declarat Pearce , " pentru ca in general nu avem informatii cu privire la excesul de iod. "
Hipotiroidism subclinic nu are simptome vizibile , dar studiile l-au legat de un risc crescut de boli de inima pe termen lung , a declarat Pearce. Aceste studii nu dovedesc ca hipotiroidismul subclinic este de vina. Totusi, acestea ridica probleme care ar putea avea consecinte asupra sanatatii.
Dar, in general, se crede ca efectele aportului de iod poate depinde de "cine sunteti si unde locuiti."
In anumite parti ale lumii, solul este scazut in iod, iar oamenii care mananca preponderent produse locale au un risc ridicat de deficit. In alte parti ale lumii - Japonia, de exemplu - oamenii au un aport ridicat de iod inca de la inceputul vietii si ei par sa "tolereze" acel nivel inalt, a explicat Pearce.
In China, nivelurile de iod natural variaza in functie de regiune. Aceasta tara a introdus iodarea sarii in 1996, astfel incat problema deficitului de iod a fost controlata in majoritatea regiunilor.
Spune-ne opinia ta despre
"Consecintele consumului excesiv de iod"
Ti-a placut acest articol? Atunci poate te intereseaza si:
Cum sa iti intaresti imunitatea in sezonul rece
In sezonul rece temperaturile sunt mai scazute si de aceea putem fi mai predispusi la raceli si gripe. [detalii]
3 pozitii de somn gresite care iti pot afecta coloana
Un somn odihnitor si de calitate este esential pentru o viata si o minte sanatoase. Iar pozitia in care dormim poate avea un impact crucial asupra sanatatii noastre. [detalii]
Efectele secundare ale chimioterapiei: Cum sa le gestionezi eficient
Acest articol abordeaza o tema de interes major pentru persoanele care se confrunta cu lupta impotriva cancerului, sau care au un apropiat care face fata acestui diagnostic: efectele secundare ale chimioterapiei si modul in care acestea pot fi gestionate eficient. Poti afla care sunt efectele secundare comune si cele severe, dar si strategii de gestionare a acestora, individual sau in colaborare cu echipa medicala. [detalii]
4 alimente care pot inhiba aparitia cancerului
Cancerul este o boala periculoasa, pentru care nu s-a gasit inca un tratament 100% eficient, insa trebuie sa stii ca alimentatia poate juca un rol important in prevenirea lui. [detalii]
3 alimente benefice cand ai probleme cu inima
Bolile si afectiunile de la nivelul inimii sunt destul de dese si apar chiar si la tineri, in special din cauza fumatului excesiv, alcoolului sau a unei alimentatii precare. In acest articol vom discuta despre 3 alimente benefice pe care sa le consumi cand ai probleme cu inima. [detalii]