de Andreea Pestisan 07 Mai 2013
Tags:
Diabetul insipid in ciuda denumirii aparent asemanatoare cu cea de diabet zaharat este o afectiune cat se poate de diferita si care se caracterizeaza prin poliurie (emisia unei cantitati foarte mari de apa prin urina) si polidipsie (sete si aport hidric exagerat). Mecanismul prin care se produce aceasta boala este legat de producerea, eliberarea sau efectul defectuos al unui hormon care se numeste ADH sau vasopresina.
Organismul produce ADH la nivel hipotalamic insa acest hormon este ulterior stocat in hipofiza (glanda localizata la baza creierului). Rolul vasopresinei in organism este de a concentra urina determinand reabsorbtia apei prin efecte la nivelul tubilor distali si colectori. In absenta acestui hormon apa nu mai este absorbita si apare poliuria. In momentul in care apare un dezechilibru legat de hormonul ADH organismul nu mai poate regla metabolismul lichidelor aparand diabetul insipid.
Clasificarea diabetului insipid
- Diabetul insipid central este fara doar si poate cel mai frecvent tip de diabet insipid si apare secundar afectiunilor hipotalamusului sau hipofizei. Printre acestea se numara traumatismele craniene, tumorile cerebrale, infectiile si afectiunile autoimune.
- Diabetul insipid nefrogen care se caracterizeaza prin defecte la nivelul rinichilor si prin imposibilitatea unui raspuns din partea acestora la hormonul ADH. Exista mai multe cauze de afectare renala care duc la acest tip de diabet si printre acestea se numara: hipercalcemia, hipopotasemia, diverse tratamente medicamentoase, siclemia, boala polichistica renala si insuficienta renala.
- Diabetul insipid gestational apare din cauza faptului ca hormonul diuretic este distrus de o enzima de la nivelul placentei. De cele mai multe ori acest tip de diabet dispare la cateva luni dupa nastere.
- Diabetul insipid dipsogenic care este cauzat de un defect localizat la nivelul centrului setei din hipotalamus. Acest lucru duce la aparitia senzatiei de sete cu consumul a unor cantitati foarte mari de lichide lucru ce are drept consecinta inhibitia hormonului ADH.
Tabloul clinic al diabetului insipid
Simptomele sugestive si caracteristice pentru diabetul insipid sunt setea exagerata, consumul mare de lichide care are drept consecinta si volumul crescut de urina diluata. Pacientul cu diabet insipid poate ajunge sa elimine un volum urinar de 3-15L pe zi in conditiile in care un adult sanatos urineaza in jur de 1,5-2 L/zi. Pacientul cu diabet insipid se trezeste de foarte multe ori pe noapte pentru a bea apa si pentru a urina.
Acest lucru este extrem de suparator lasand pacientul cu diabet extrem obosit si nervos. Copilul cu diabet insipid este de cele mai multe ori nelinistit, cu greutate si inaltime in mod frecvent sub cele normale caracteristice sexului si varstei. Acesta mai poate prezenta extremitati reci si uneori chiar febra fara o cauza aparenta.
Diagnostic si conduita terapeutica
Atat diabetul insipid cat si cel zaharat sunt afectiuni extrem de serioase care pot prezenta complicatii, unele dintre ele chiar amenintatoare de viata. Daca observati ca va este sete in mod constant si ca emisia de urina este din punct de vedere cantitativ mult mai mare decat de obicei ar fi bine sa mergeti la medic pentru investigatii si analize.
Diabetul insipid se diagnosticheaza prin efectuarea testului de deprivare hidrica, a sumarului de urina si prin dozarea ADH-ului. In cazul in care diagnosticul este confirmat este necesara si o evaluare imagistica hipotalamo-hipofizara (de preferat RMN). In urma acestor analize si investigatii medicul de specialitate poate stabilii conduita terapeutica in functie de tipul de diabet insipid descoperit.
Dr. Alin POPESCU
www.dralinpopescu.ro
Spune-ne opinia ta despre
"Diabetul insipid"
Ti-a placut acest articol? Atunci poate te intereseaza si:
Cum sa iti intaresti imunitatea in sezonul rece
In sezonul rece temperaturile sunt mai scazute si de aceea putem fi mai predispusi la raceli si gripe. [detalii]
3 pozitii de somn gresite care iti pot afecta coloana
Un somn odihnitor si de calitate este esential pentru o viata si o minte sanatoase. Iar pozitia in care dormim poate avea un impact crucial asupra sanatatii noastre. [detalii]
Efectele secundare ale chimioterapiei: Cum sa le gestionezi eficient
Acest articol abordeaza o tema de interes major pentru persoanele care se confrunta cu lupta impotriva cancerului, sau care au un apropiat care face fata acestui diagnostic: efectele secundare ale chimioterapiei si modul in care acestea pot fi gestionate eficient. Poti afla care sunt efectele secundare comune si cele severe, dar si strategii de gestionare a acestora, individual sau in colaborare cu echipa medicala. [detalii]
4 alimente care pot inhiba aparitia cancerului
Cancerul este o boala periculoasa, pentru care nu s-a gasit inca un tratament 100% eficient, insa trebuie sa stii ca alimentatia poate juca un rol important in prevenirea lui. [detalii]
3 alimente benefice cand ai probleme cu inima
Bolile si afectiunile de la nivelul inimii sunt destul de dese si apar chiar si la tineri, in special din cauza fumatului excesiv, alcoolului sau a unei alimentatii precare. In acest articol vom discuta despre 3 alimente benefice pe care sa le consumi cand ai probleme cu inima. [detalii]