de AlegeSanatos.ro 15 Ian 2021
Tags:
Infarctul miocardic face parte din categoria problemelor de sanatate cu potential letal, necesitand interventie medicala inaintea sau imediat dupa ce are loc. Cunoscut si sub denumirea de atac de cord, infarctul se produce atunci cand muschiul inimii – miocardul – nu mai primeste sange suficient prin intermediul arterelor coronare.
Aceste vase asigura irigarea miocardului, si, atunci cand fluxul sangvin este insuficient, zona respectiva se necrozeaza. Asta inseamna ca tesutul moare, si, in cele din urma, muschiul inimii ajunge sa se blocheze. Mai exact, inima inceteaza sa mai bata, iar, daca nu sunt aplicate cat mai rapid manevre de resuscitare, poate surveni decesul. Din pacate, acest lucru se intampla in 15% din cazuri, arata statisticile internationale.
Principalele simptome ale infarctului sunt durerea in piept si dificultatile de respiratie, care difera, ca intensitate, de la persoana la persoana. Principalul indiciu ca exista riscul unui infarct este durerea in piept, care, in unele cazuri, poate aparea de timpuriu, cu 3-4 zile inainte de producerea atacului de cord. De asemenea, oboseala, senzatia de presiune si disconfort in zona pieptului si starea de indispozitie pot prevesti iminenta unui infarct.
Persoanele care sunt pe cale sa sufere un atac de cord mai pot resimti dureri in zona superioara a corpului, in spate sau in zona maxilarului. De la caz la caz, durerea poate dura timp de cateva minute sau poate fi intermitenta.
Alte simptome pot fi senzatia de greata insotita, uneori, de varsaturi, ameteala, anxietate, tuse si transpiratie abundenta. Un alt semn de alarma il reprezinta intensificarea batailor inimii in minutele premergatoare.
In cazul in cazul in care pacientul nu ajunge de urgenta la medic, acesta isi va pierde cunostinta, atunci cand inima se opreste, fiind necesara aplicarea manevrelor de resuscitare. Pacientul trebuie resuscitat cat mai rapid, pentru ca, in acest timp, creierul si celelalte organe nu mai primesc oxigen, iar cel in cauza risca sa ramana cu sechele grave, chiar daca este salvat.
Paradoxal, o problema atat de grava poate fi prevenita intr-un mod simplu, fara foarte mari eforturi. Este de ajuns sa elimini din stilul tau viata acele obiceiuri nocive care constituie principalii factori ce duc la aparitia infarctului.
Fluxul de sange care ajunge la miocard se diminueaza din cauza ingustarii sau infundarii arterelor. Asta se intampla in urma acumularii de colesterol si grasimi aflate in sange, care se depun pe peretii arterelor. Aceste substante provin din alimentele pe care le consumi. Atunci cand concentratia lor in sange depaseste anumite niveluri, devin periculoase. Iata ce trebuie sa faci pentru a evita acest lucru:
Pentru a reduce si mai mult riscul unui infarct, poti apela si la o serie de produse pentru prevenirea afectiunilor cardiace, insa, acestea nu trebuie sa inlocuiasca un stil de viata sanatos.
Vitamina D se numara printre cele mai importante vitamine de care are nevoie corpul nostru. Aceasta are un rol deosebit in dezvoltarea si functionarea muschilor, absorbtia calciului in organism, formarea oaselor, a dintilor si mentinerea sanatatii lor. [detalii]
Poate ca si tu porti sau ai purtat pantofi de dama incomozi, deoarece se potrivesc perfect cu anumite tinute sau pentru ca, pur si simplu, adori designul lor. Chiar daca pare ceva banal, decizia de a purta incaltarile nepotrivite poate avea consecinte serioase, care te pot afecta si pe viitor! [detalii]
Diabetul nu este o afectiune pe care sa o ignori, pentru ca se poate agrava. Asa ca trebuie sa mananci mai sanatos si sa renunti la zahar, in principiu, dar exista si alte reguli. [detalii]
Zaharul este un produs utilizat in majoritatea produselor alimentare, fie ca sunt bomboane sau nu. Pe langa gustul dulce si starea buna pe care o declanseaza zaharul, iti poate provoca dependenta, dar si alte probleme de sanatate. [detalii]
Sarea in mancare este minunata. Contribuie la potentarea gustului pretaratelor si in plus, este necesara si organismului. Regleaza echilibrul fluid de celule si plasma. Din pacate insa, atunci cand este consumata in exces poate avea si efecte adverse. [detalii]