Intoleranta la lactoza. Simptome, tratament si factori de risc
de AlegeSanatos.ro 00 00 0000
Tags: intoleranta la lactoza
Cauza acestei boli nu este cunoscuta. Se crede ca este determinata genetic si ca anumite grupe ale populatiei sunt mai predispuse sa dezvolte aceasta boala.
Medicamentele pot provoca, de asemenea, intoleranta la lactoza. Persoanele care sufera de boli cronice pot suferi uneori si de intoleranta la lactoza.
Factori de risc:
-Cresterea vârstei. Intoleranta la lactoza apare de obicei la vârsta adulta. Boala este mai putin frecventa la copii.
-Etnie. Intoleranta la lactoza este cea mai frecvent intâlnita in rândul persoanelor de origine africana, asiatica, hispanica si indiana americana.
- Nastere prematura. Sugarii nascuti prematur pot avea niveluri scazute de lactaza, deoarece intestinul subtire nudezvolta celule producatoare de lactaza pâna la sfârsitul celui de-al treilea trimestru de sarcina.
-Boli care afecteaza intestinul subtire. Problemele intestinului subtire care pot cauza intoleranta la lactoza includ cresterea excesiva a numarului bacteriilor, boala celiaca si boala Crohn.
-Anumite tratamente pentru cancer. Daca am primit radioterapie pentru cancer la nivelul abdomenului sau avem complicatii intestinale de la chimioterapie, avem un risc crescut de intoleranta la lactoza.
Simptomele intolerantei la lactoza
- dureri abdominale
- balonare
- gaze
- greata
- diaree
- crampe stomacale
Cum depistam intoleranţa la lactoza?
Medicul specialist poate suspecta intoleranta la lactoza pe baza simptomelor noastre si pe baza raspunsului la reducerea poate confirma diagnosticul efectuând unul sau mai multe dintre urmatoarele teste:
1. Testul de toleranta la lactoza. Testul de toleranta la lactoza masoara reactia corpului nostru la un lichid care contine niveluri ridicate de lactoza. Dupa câteva ore dupa ce am baut lichidul, vom fi supusi testelor de sânge pentru a masura cantitatea de glucoza din sânge. Daca nivelul glucozei nu creste, inseamna ca organismul nostru nu digera corect si nu absoarbe bautura plina de lactoza.
2. Testul de aciditate al scaunului. Pentru sugari si copiii care nu pot fi supusi altor teste, poate fi utilizat un test de aciditate al scaunului. Fermentarea lactozei nedigerate creeaza acid lactic si alti acizi care pot fi detectati intr-o proba de scaun.
Tratament
Intoleranta la lactoza poate fi tratata printr-o dieta simpla. Lactaza este o enzima necesara pentru descompunerea laptelui. Gestionarea si intelegerea intolerantei la lactoza este importanta in managementul ei. Mentinerea unei alimentatii adecvate este ceea ce ne salveaza si de aceasta data si ne ajuta sa tinem sub control simptomele.
Desi majoritatea dintre noi asociaza lactoza doar cu laptele si derivatele din acesta, exista alimente la care nu v-ati fi asteptat sa o contina si care ar trebui evitate in cazul in care avem simptomele specifice acestei afectiuni. Printre acestea se numara: pâinea, cerealele, supele la plic, sosurile (ketchup, maioneza), mustarul, margarina, produsele de patiserie sau mezelurile.
Parerea ta conteaza pentru noi!
Scriem pentru tine. Spune-ne daca a fost util acest articol!
Voteaza articolul!
Alege o nota de la 0 la 5
de AlegeSanatos.ro 00 00 0000
Vitamina D se numara printre cele mai importante vitamine de care are nevoie corpul nostru. Aceasta are un rol deosebit in dezvoltarea si functionarea muschilor, absorbtia calciului in organism, formarea oaselor, a dintilor si mentinerea sanatatii lor. [detalii]
de AlegeSanatos.ro 09 Feb 2021
Poate ca si tu porti sau ai purtat pantofi de dama incomozi, deoarece se potrivesc perfect cu anumite tinute sau pentru ca, pur si simplu, adori designul lor. Chiar daca pare ceva banal, decizia de a purta incaltarile nepotrivite poate avea consecinte serioase, care te pot afecta si pe viitor! [detalii]
de AlegeSanatos.ro 00 00 0000
Diabetul nu este o afectiune pe care sa o ignori, pentru ca se poate agrava. Asa ca trebuie sa mananci mai sanatos si sa renunti la zahar, in principiu, dar exista si alte reguli. [detalii]
de AlegeSanatos.ro 00 00 0000
Zaharul este un produs utilizat in majoritatea produselor alimentare, fie ca sunt bomboane sau nu. Pe langa gustul dulce si starea buna pe care o declanseaza zaharul, iti poate provoca dependenta, dar si alte probleme de sanatate. [detalii]
de AlegeSanatos.ro 19 Ian 2021
Sarea in mancare este minunata. Contribuie la potentarea gustului pretaratelor si in plus, este necesara si organismului. Regleaza echilibrul fluid de celule si plasma. Din pacate insa, atunci cand este consumata in exces poate avea si efecte adverse. [detalii]