de AlegeSanatos.ro 02 Apr 2019
Tags:
O problema frecvent intalnita in practica medicala, hemoroizii reprezinta dilatarea venelor localizate in peretele rectului si anusului. Spre deosebire de hemoroizii interni care nu provoaca durere, hemoroizii externi apar sub pielea din jurul anusului, acolo unde exista numerosi nervi.
Asta inseamna ca pe langa sangerari, acestia prezinta si alte simptome foarte agresive, precum mancarimi, iritatii si dureri locale. In momentul in care se exteriorizeaza in afara rectului, in timpul tranzitului intestinal, hemoroizii externi se pot vedea si palpa, iar atunci cand cresc, pot provoca umflaturi in zona anusului.
Ii poti recunoaste dupa textura moale si umeda a umflaturii si a nuantei de roz mult mai deschisa decat in restul zonei. De asemenea, pot provoca dureri in momentul defecarii.
In timp ce hemoroizii interni sunt mult mai periculosi decat cei externi, deoarece se depisteaza intotdeauna mai tarziu din cauza lipsei simptomelor, hemoroizii externi se pot diagnostica dupa primul simptom.
Exista si cazuri in care in interiorul lor se pot forma cheaguri de sange ce provoaca dureri foarte mari. Patologia poarta numele de tromboza hemoroidala.
Durerile si sangerarile anale nu trebuie ignorate pentru ca nu vor trece de la sine, uneori putand chiar ascunde afectiuni mai grave. Este important sa te adresezi unui medic proctolog pentru un diagnostic specializat.
Acesta va sti ce plan de tratament trebuie urmat in functie de rezultatele unei evaluari atente. Evaluarea presupune examinarea zonei afectate cu examen digital rectal, in care medicul va introduce in anusul pacientului un deget invelit in manusa si lubrifiat, urmand sa realizeze apoi o anuscopie care permite vizualizarea directa a canalului anal si a rectului inferior.
Pentru a exclude alte cauze ale sangerarii, este important ca intregul colon si rectul sa fie examinate cu un telescop flexibil, examinare ce poarta numele de colonoscopie. Alternativ, se poate efectuata o varianta speciala de tomografie computerizata denumita colonoscopie virtuala. Aceste procedee de diagnostic exclud eventuale leziuni patologice mai grave care determina sangerare, cum ar fi cancerul de colon.
Exista numeroase tratamente disponibile pentru tratarea hemoroizilor externi, printre care remedii simple, efectuate la domiciliu, sau proceduri chirurgicale minim invazive, in functie de severitatea afectiunii. De multe ori, hemoroizii externi pot fi tratati cu ajutorul schimbarilor dietetice, tratamentelor locale si bailor de sezut. Totusi, in cazul in care prolapsul este mai accentuat, pot fi necesare interventii chirurgicale.
Printre procedurile minim invazive amintim ligatura cu banda de cauciuc, scleroterapia, crioterapia si coagularea prin cauterizare. Ligatura cu banda de cauciuc presupune legarea hemoroizilor externi la baza lor pentru a intrerupe alimentarea cu sange a tesuturilor.
In cele din urma, tesuturile hemoroidale se vor usca si vor cadea odata cu banda de cauciuc. Scleroterapia este utilizata pentru hemoroizii de dimensiuni mai mici si implica injectarea unui produs chimic in tesutul hemoroidal pentru obstructionarea fluxului de sange in interiorul acestuia. Crioterapia elimina hemoroizii prin inghetare, iar coagularea prin cauterizare ii indeparteaza prin ardere.
Interventiile chirurgicale, pe de alta parte, sunt tratamente mai severe si includ hemoroidectomia, hemoroidopexia capsata si chirurgia laser.
Hemoroidectomia este una dintre modalitatile cele mai eficiente si complete de indepartare a hemoroizilor, dar implica riscul aparitiei complicatiilor.
Hemoroidopexia capsata utilizeaza elimina tesutul hemoroidal cu ajutorul unui dispozitiv circular pentru capsat. Aceasta operatie implica dureri minore comparativ cu hemoroidectomia, dar si un risc mai mare de recurenta.
Chirurgia laser este utilizata pentru indepartarea completa a hemoroizilor externi. Avantajul acestei interventii chirurgicale implica durere si disconfort redus, medicamente mai putine si vindecare mult mai rapida decat in cazul celorlalte tipuri de interventii chirurgicale.
Vitamina D se numara printre cele mai importante vitamine de care are nevoie corpul nostru. Aceasta are un rol deosebit in dezvoltarea si functionarea muschilor, absorbtia calciului in organism, formarea oaselor, a dintilor si mentinerea sanatatii lor. [detalii]
Poate ca si tu porti sau ai purtat pantofi de dama incomozi, deoarece se potrivesc perfect cu anumite tinute sau pentru ca, pur si simplu, adori designul lor. Chiar daca pare ceva banal, decizia de a purta incaltarile nepotrivite poate avea consecinte serioase, care te pot afecta si pe viitor! [detalii]
Diabetul nu este o afectiune pe care sa o ignori, pentru ca se poate agrava. Asa ca trebuie sa mananci mai sanatos si sa renunti la zahar, in principiu, dar exista si alte reguli. [detalii]
Zaharul este un produs utilizat in majoritatea produselor alimentare, fie ca sunt bomboane sau nu. Pe langa gustul dulce si starea buna pe care o declanseaza zaharul, iti poate provoca dependenta, dar si alte probleme de sanatate. [detalii]
Sarea in mancare este minunata. Contribuie la potentarea gustului pretaratelor si in plus, este necesara si organismului. Regleaza echilibrul fluid de celule si plasma. Din pacate insa, atunci cand este consumata in exces poate avea si efecte adverse. [detalii]