de AlegeSanatos.ro 09 Sep 2021
Tags:
Daca ati fost recent diagnosticat cu hipertensiune arteriala, medicii s-ar putea sa va sfatuiasca sa va masurati regulat tensiunea acasa.
Trebuie sa stiti insa ca valorile presiunii arteriale pot fi afectate serios de medicamentele administrate, de schimbarile bruste de temperatura, de consumul de cafea, de stres, teama, greutate corporala, efort fizic intens sau momentul zilei in care sunt efectuate masuratorile.
Factorii de risc care ofera valori false ale tensiunii si pe care trebuie sa ii evitati inainte de a masura presiunea arteriala sunt:
Inainte cu aproximativ jumatate de ora de a folosi tensiometrul nu beti alcool, cafea si nu fumati.
Asigurati-va ca se foloseste doar echipament validat clinic si ca tensiometrele sunt verificate periodic, o data sau de doua ori pe an, si ca sunt calibrate conform instructiunilor de un cadru medical. Atunci cand mergeti la un consult de rutina rugati-va medicul sa va verifice tensiometrul.
Sindromul de „halat alb”. Sindromul de halat alb se refera la situatii in care pacientul inregistreaza o crestere a tensiunii arteriale datorata prezentei unui cadru medical, si nu hipertensiunii arteriale propriu-zise.
Este recomandat sa urinati inainte de a va masura tensiunea.
Nu adoptati o pozitie incordata si nu va stresati in momentul in care folositi tensiometrul.
Stai linistit timp de cinci minute inainte de inceperea testului.
In timpul masuratorii, stai asezat pe scaun cu picioarele pe podea si bratul sprijinit pe o masa, astfel incat cotul sa fie aproximativ la nivelul inimii.
Partea gonflabila a mansetei tensiometrului ar trebui sa acopere complet cel putin 80% din brat, iar manseta trebuie sa fie pusa pe pielea goala, nu peste un tricou. Pozitioneaza manseta la 2 cm deasupra plicii cotului.
Nu vorbi in timpul masuratorii si nu misca bratul!
Masoara tensiunea arteriala de doua ori, cu o scurta pauza (1 minut) intre masuratori. In cazul in care exista o diferenta de 5 milimetri coloana de mercur (mm Hg) sau mai mult intre cele doua rezultate, fa o a treia masuratoare.
Avand in vedere fluctuatiile tensiunii arteriale pe parcursul zilei, medicul rareori stabileste diagnosticul de hipertensiune arteriala pe baza unei singure masuratori. De obicei, este nevoie de cel putin doua masuratori, efectuate la un interval de cateva saptamani. Fac exceptie de la aceasta regula cazurile in care medicul observa ca tensiunea arteriala este foarte mare, peste 180/110 mm Hg. In general, o tensiune arteriala atat de ridicata necesita tratament imediat.
De asemenea, se recomanda masurarea tensiunii arteriale la ambele brate cel putin o data, deoarece valorile inregistrate intr-un singur brat (de obicei dreapta) pot fi mai mari decat in celalalt brat. Un studiu publicat in American Journal of Medicine, in 2014, a evidentiat diferente considerabile, de aproximativ 5 mmHg, intre valorile tensiunii arteriale de la un brat la altul, fapt care poate conduce, asa cum am mai spus, la stabilirea unui diagnostic gresit.
In general, cand tensiometrul arata valori intre 160/100 mm Hg si 179/109 mm Hg, se recomanda o noua masuratoare dupa doua saptamani, in timp ce tensiunile intre 140/90 mm Hg si 159/99 mm Hg trebuie repetate la patru saptamani.
Persoanele cu valori intre 120/80 mm Hg si 139/89 mm Hg ar trebui sa repete masuratoarea in termen de patru pana la sase luni, iar persoanele cu valori mai mici de 120/80 mm Hg ar trebui sa-si masoare tensiunea arteriala cel putin o data pe an.
Spune-ne opinia ta despre
"Reguli de care sa tineti cont atunci cand va masurati tensiunea arteriala"
Spune-ne opinia ta despre
"Reguli de care sa tineti cont atunci cand va masurati tensiunea arteriala"
Ti-a placut acest articol? Atunci poate te intereseaza si:
6 lucruri importante pe care trebuie sa le stii despre vitamina B12
Vitamina B12 este o vitamina necesara pentru functionarea optima a organismului nostru si contribuie la formarea celulelor rosii din sange (eritrocite), la functionarea nervilor si la mentinerea functiei cognitive. [detalii]
Cum sa ameliorezi in mod natural infectiile urinare
Studiile arata ca peste 50% din femei s-au confruntat, cel putin o data in viata, cu o infectie urinara. Aceasta afectiune nu este neaparat grava, insa nu trebuie nici neglijata, pentru ca poate recidiva sau se poate agrava. [detalii]
Alimente benefice persoanelor care sufera de indigestie
Atunci cand mananci prea iute, prajit sau foarte gras, s-ar putea sa te confrunti cu indigestie. Aceasta afectiune este destul de comuna si nu trebuie sa te ingrijorezi. Schimba-ti usor alimentatia si in scurt timp te vei simti mai bine. [detalii]
3 sfaturi prin care iti poti regenera ficatul
Ficatul este un organ extrem de important pentru functionarea optima a organismului nostru. Din pacate insa acesta absoarbe toate toxinele din corp atunci cand filtreaza sangele si uneori se poate imbolnavi. [detalii]
Factori care predispun la decompensarea tiroidei
Intrebarile care staruie in minte fiecaruia dintre noi sunt: putem sa evitam aparitia bolilor de tiroida? Si daca da, in ce fel? [detalii]