de Alege Sanatos 17 Dec 2019
Tags:
Hemangiomul este o tumora benigna (necanceroasa) care apare la nivelul pielii. Unii copii se nasc cu aceasta afectiune, iar altii o dezvolta pe parcursul primelor saptamani de viata. Este acest tip de tumora un motiv de ingrijorare? Iata ce trebuie sa stii despre hemangiom.
Hemangiomul are aspectul unei pete rosii sau al unei aglomerari de vase de sange. Acesta poate fi de mai multe feluri:
Hemangiomul plat: este neted la nivelul pielii.
Hemangiomul tumoral: are aspect denivelat.
Hemangiomul cavernos: este situat profund in piele.
Hemangiomul cirsoid: arata ca un nodul.
O persoana are de obicei un singur hemangiom. Acesta poate fi prezent la nivelul fetei, scalpului, pieptului sau spatelui, fara sa provoace dureri. In acest caz, hemangiomul nu necesita tratament, deoarece se va remite de la sine in decursul anilor urmatori. De cele mai multe ori, in jurul varstei de 5 ani, tumora dispare. Desigur, sunt si cazuri cand dispare mult mai tarziu. Cu cat hemangiomul dispare mai tarziu, cu atat cicatricile lasate in urma sunt mai evidente. Insa in general, acestea sunt discrete.
Evolutia bolii prezinta 3 faze. Faza de crestere este perioada in care hemangiomul isi mareste diametrul odata cu dezvoltarea copilului. Faza de stagnare reprezinta perioada in care hemangiomul nu isi modifica dimensiunile. Faza de remitere este perioada in care tumora se micsoreaza pana ce dispare complet.
Complicatii usoare ale hemangiomului apar in cazul in care acesta se rupe si sangereaza, ceea ce poate provoca durere si infectii.
Insa exista cazuri rare in care hemangiomul este raspandit (hemangiomatoza difuza). Copii ce prezinta aceasta complicatie au mai multe hemangioame pe piele (minim 5), dar si la nivelul organelor interne – cel mai adesea este afectat ficatul. Aceasta afectiune este periculoasa si poate provoca moartea bebelusului. De aceea, tratamentul este absolut necesar.
Alte complicatii ale hemangiomului sunt:
Sindromul PHACE – hemangioame multiple insotite de anomalii ale creierului, ochilor si inimii.
Sindromul SACRAL – tumori aparute la nivelul rinichilor si coloanei vertebrale.
Sindromul PELVIS – hemangioame la nivelul pelvisului, insotite de malformatii ale organelor genitale, vezicii urinare si anusului.
Nu se cunosc cauzele clare ale acestei afectiuni. Insa se stie ca fetele sunt predispuse la aceasta afectiune. De asemenea, persoanele de rasa caucaziana sunt mai des afectate. Nasterea prematura si greutatea mica la nastere sunt alti factori de risc pentru hemangiom.
Cercetarile au demonstrat ca aceasta tumora poate fi transmisa genetic. Din pacate, deoarece cauzele nu sunt complet cunoscute, afectiunea nu poate fi prevenita.
Tratamentul este absolut necesar daca hemangiomatoza prezinta complicatii sau daca aspectul estetic este puternic afectat. In cazul in care exista un singur hemangiom, cel mai bine este sa fie lasat sa se vindece de la sine. Insa trebuie totusi monitorizat de medic.
Medicul poate recomanda tratament cu corticosteroizi sub forma de injectii sau unguente. De asemenea, medicul poate prescrie unguente cu betablocante sau cu interferon alfa. Daca hemangioamele prezinta ulceratii, va fi nevoie de administrare de antibiotice.
Chirurgia clasica sau laser este folosita pentru indepartarea hemangiomului cu aspect inestetic de la nivelul pielii. De asemenea, chirurgia laser este utilizata pentru ameliorarea cicatricei ramase.
Embolizarea hemangiomului este o procedura minim invaziva, utila in tratarea hemangioamelor de la nivelul organelor interne. Aceasta metoda presupune abordul vaselor de sange. Se efectueaza o punctie (intepatura), iar prin piele sunt introduse tuburi subtiri numite catetere, care sunt ghidate prin vasele de sange.
Odata ajunse la nivelul arterelor care alimenteaza cu sange hemangiomul, se injecteaza substante care blocheaza circulatia sangvina. Astfel, hemangioamele nu mai sunt hranite. In lipsa substantelor nutritive si oxigenului, hemangiomul se usuca si dispare. Metoda interventionala are avantajul ca nu presupune incizii mari. De aceea, nu lasa cicatrici, iar riscurile sunt foarte mici.
Asadar, hemangiomul este deseori inofensiv si nu trebuie tratat decat in cazuri exceptionale.
Spune-ne opinia ta despre
"Semn din nastere inofensiv, sau afectiune care trebuie tratata? Ce trebuie sa stii despre hemangiom"
Spune-ne opinia ta despre
"Semn din nastere inofensiv, sau afectiune care trebuie tratata? Ce trebuie sa stii despre hemangiom"
Ti-a placut acest articol? Atunci poate te intereseaza si:
Ce sa faci cand te simti coplesit emotional. Sfaturi simple
Uneori, fie din cauza presiunii sociale, fie in urma unor esecuri pe plan sentimental, profesional sau din diverse alte motive, ne simtim incarcati si coplesiti emotional. [detalii]
4 cauze frecvente ale durerilor de stomac
Durerea de stomac este o problema frecvent intalnita si destul de neplacuta. Cauzele pot fi multiple, iar identificarea lor este esentiala pentru a lua masurile corecte de tratament. [detalii]
Alimente interzise in dieta fara gluten. Scurta lista
Intoleranta la gluten apare atunci cand sistemul digestiv nu poate procesa corect glutenul, o proteina prezenta in grau, secara, orz si altele. [detalii]
Cum sa scapi de aftele bucale in mod natural
Aftele bucale sunt mici leziuni care apar in zona bucala, adica se manifesta atat pe gingii, pe limba, in cerul gurii sau chiar pe interiorul obrajilor. [detalii]
TOP 3 categorii de alimente nepotrivite pentru sistemul digestiv
Un rol foarte important in organism este jucat de sistemul digestiv. Cu cat alimentele pe care le ingeram sunt mai sanatoase, cu atat vor fi mai usor de digerat, iar nutrientii mai rapid asimilati. [detalii]