7 alimente usor de digerat
de Laura Galescu 05 Iul 2018
Tags: alimente usor de digerat mancare usor de digerat alimente pentru digestie rapida
Unele alimente sunt mai usor digerabile decat altele, si sunt momente in care este extrem de important sa alegem cele mai usoare. Astfel de momente sunt acelea in care avem tulburari stomacale, suntem bolnavi sau ne recuperam dupa o boala.
Alimentele cu un continut ridicat de fibre precum legumele si graul se pot dovedi a fi mai greu digerabile comparativ cu carbohidratii simpli. La grupa de alimente greu de digerat putem adaugat si cele bogate in grasimi, cat si cateva proteine de origine animala, a caror descompunere supraincarca sistemul digestiv.
Alimentele descrise mai jos sunt adesea digerate mai usor si sunt potrivite pentru momentele in care ne confruntam cu tulburari stomacale:
1. Paine prajita (toast)
Painea prajita este un prieten al stomacului, fiind usor de prelucrat. Mai mult, ea poate reduce aciditatea gastrica si greata.
insa, sa nu uitam ca tipul de faina din care este facuta este de o importanta majora. Painea integrala, desi cu un continut ridicat de fibre si recomandat pentru uzul zilnic, adesea ingreuneaza digestia in cazul stomacurilor mai sensibile. Astfel, incercati sa optati pentru paine prajita alba, daca va confruntati cu tulburari stomacale, pentru a ale evita.
2. Orez alb
Orezul este o cereala care este o sursa minunata de energie pentru corpul nostru. Dar este vreo diferenta intre consumul de orez alb si consumul de orez brun? In ce priveste digestia, raspunsul este “Da”. Orezul brun are continut ridicat de fibre, iar acest fapt poate duce la tulburari alimentare precum balonare si flatulenta.
Orezul alb este o solutie mai buna atunci cand cand suntem in cautarea unor cereale pentru o buna digestie, care, in acelasi timp, ne asigura carbohidratii necesari.
3. Biscuiti sarati
Biscuitii sarati sunt o alegere minunata in cazul gretei si a problemelor de digestie. Acestia contint carbohidrati care asigura energia necesara corpului, fiind si moi in acelasi timp, ceea ce ii face usor de asimilat de catre sistemul digestiv.
4. Banane
Bananele sunt o sursa minunata de carbohidrati, care sunt usor asimilati de marea majoritate. intr-o banana bine coapta se contin o cantitate si mai mare.
Bananele sunt o alegere potrivita datorita faptului ca asigura potasiu organismului, care se pierde cu usurinta in cazul tulburarilor stomacale.
5. Piure de mere
Nu exista un regim sanatos care sa nu includa fructe. insa, dupa cum am mentionat anterior, fructele contin fibre, care nu sunt mereu preferate de stomacul nostru.
Probabil deja ati auzit ca piureul de mere contine pectina, a carei fibre sunt solubile, iar aceasta ajuta in cazul tulburarilor de stomac. Zaharul si carbohidratii, pe de alta parte, asigura organismului un stimul de energie.
Merele si piureul de mere contin carbohidrati fermentabili si zaharuri care imbunatatesc flora interstinala, insa pot inrautati simptomele sindromului de intestin iritabil. incercati sa inlocuiti merele cu afine sau struguri, daca va confruntati cu asemenea probleme
6. Cartofii dulci
Cartofii dulci sunt o sursa buna de fibre solubile, care sunt mai bande cu sistemul digestiv decat fibrele insolubile. Pe langa aceasta, fibrele solubile maresc bacteriile bune din intestine, ceea ce duce la o conditie buna a sistemului digestiv.
Nu in ultimul rand, cartofii dulci contin potasiu, un electrolit care adesea se pierde in timpul procesului de digestie.
7. Carnea de pui
Carnea de pui ne asigura o proteina curata, care ajuta la auto-recuperarea organismului. Puiul nu contine fibre, ceea ce il face potrivit pentru persoanele ce se confrunta cu tulburari gastrointestinale precum sindromul intestinului iritabil.
Daca alegeti sa consumati pui, optati pentru cel copt, nu prajit- grasimea de asemenea poate inrautati problemele digestive.
Nota articol: 3.55 din 5 (20 voturi)
Parerea ta conteaza pentru noi!
Scriem pentru tine. Spune-ne daca a fost util acest articol!
Voteaza articolul!
Alege o nota de la 0 la 5
de AlegeSanatos.ro 20 Ian 2021
Odata intrate intr-un nou an, foarte multe persoane decid sa isi imbunatateasca dieta. Este, de altfel, una dintre rezolutiile cele mai comune de inceput de an. O dieta echilibrata te ajuta sa iti mentii sanatatea la cote ridicate, sa ai energie, sa nu mai fii atat de stresat si sa combati diversele boli de sezon. [detalii]
de AlegeSanatos.ro 09 Dec 2020
Detoxifierea nu este o cura de slabire, desi efectul imediat poate fi o reducere a numarului de kilograme. Detoxifierea organismului este o perioada in care ii permitem sa se reseteze, este procesul natural prin care se elimina si neutralizeaza toxinele din organism. Detoxifierea nu este nici cura de slabire, nici stil de viata, nici tratament pentru diversele probleme gastrointestinale (constipatie, colesterol) [detalii]
de AlegeSanatos.ro 12 Oct 2020
Alimentatia este, fara doar si poate, destul de importanta si trebuie sa avem grija atunci cand alegem mesele de zi cu zi. Ei bine, aceeasi atentie sau chiar mai mare trebuie acordata si procedeelor prin care trec ingredientele. Acestea fac cu adevarat diferenta! [detalii]
de AlegeSanatos.ro 18 Sep 2020
Alimentele pe care le consumi au un impact semnificativ asupra sanatatii, dar si a starii tale de bine. Desi o alimentatie echilibrata si sanatoasa poate fi usor de pus la punct, risti sa te pierzi prin tot soiul de informatii. [detalii]
de AlegeSanatos.ro 00 00 0000
Tocmai ai terminat de dezosat un piept de pui sau o bucata de carne de vita, insa ai ramas fara piper? De obicei acest condiment este foarte utilizat in domeniul culinar, insa are mai multi inlocuitori. [detalii]