10 adevaruri despre grasimi de care trebuie sa tii cont
de AlegeSanatos.ro 09 Dec 2020
Tags: grasimi adevaruri despre grasimi
Grasimile ne-au dat intotdeauna batai de cap, indiferent ca vorbim despre silueta sau despre sanatate. Insa sunt ele atat de nocive pe cat se spune?
In continuare prezentam zece adevaruri despre grasimi pe care si tu trebuie sa le stii si de care sa tii cont:
1. Grasimile sunt surse concentrate de energie.
2. Ca si proteinele, grasimile tind sa ingreuneze digestia si absorbtia carbohidratilor, ca si golirea stomacului.
3. O masa bogata in grasimi va genera un raspuns mai slab al glicemiei comparativ cu o masa saraca in grasimi, continand aceeasi cantitate si calitate de carbohidrati.
4. Orice grasime este nociva atunci cand este consumata in cantitati exagerate si poate spori riscul aparitiei bolilor cardio-vasculare.
5. Organismul are nevoie de anumite grasimi, in anumite cantitati pentru a-si indeplini/ regla
anumite functii:
-Functionarea corecta a nervilor, creierului
-Producerea de hormoni si echilibrarea acestora
-Generarea de eneregie
-Ajuta lipidele din sange
-Sporesc imunitatea
-Contribuie la scaderea riscului producerii de accidente vasculare sau boli de inima
-Ajuta la echilibrarea glicemiei, reduc rezistenta la insulina si permit controlul diabetului zaharat [6], [7] Mentin sanatatea pielii.
Acestea sunt grasimile polinesaturate sau acizii grasi esentiali Omega-3, Omega – 6 si mononesturate Omega – 9.
6. A nu se confunda grasimile consumate cu cele din organism! Am vazut ca acesta isi poate produce si singur grasimi, deci nu este neaparat nevoie sa le mancam pentru a ne ingrasa!
7. Este adevarat ca anumite alimente pe care le consumam, au in componenta lor grasimi si pot contine colesterol, dar colesterolul nu este o grasime!
Colesterolul este o substanta fabricata de organismul nostru. Functiile sale sunt:
-Intra in alcatuirea multor hormoni
-Participa la formarea unor substante cu rol important in digestie
-Ajuta la transformarea vitaminei D intr-o forma necesara dezvoltarii sistemului osos
-Ajuta la formarea membranelor celulare, a tesutului nervos si a creierului.
8. E bine de stiut ca:
! Grasimile saturate cresc LDL (colesterolul “rau”) - acea fractiune a colesterolului total alcatuita din lipoproteine care au tendinta de forma agregata (placi de aterom), ce micsoreaza sectiunea arterelor si venelor prin care circula cu ajutorul sangelui, provocand aparitia bolilor cardio-vasculare.
! Grasimile trans, pe langa cresterea LDL, micsoreaza si HDL (colesterolul “bun”) - acele particule de lipoproteine care indeparteaza excesul de colesterol din sange, conducandu-l catre ficat unde sa poata fi prelucrat din nou.
9. Grasimile nesaturate sunt singurele care micsoreaza LDL-ul, ba chiar si numarul trigliceridelor – molecule ce transporta grasimile din sange si sunt adesea asociate cu blocajele arterelor, cu bolile sistemului cardio- vascular.
10. Grasimile mono si polinesaturate se mai numesc si acizi grasi esentiali, deoarece sunt vitali pentru buna functionare a sistemului cardio-vascular si reduc considerabil riscul producerii unui infarct miocardic.
Citeste si
TOT CE TREBUIE SA STII DESPRE MONODIETE
Parerea ta conteaza pentru noi!
Scriem pentru tine. Spune-ne daca a fost util acest articol!
Voteaza articolul!
Alege o nota de la 0 la 5
de AlegeSanatos.ro 15 Apr 2021
Pentru un somn linistit si o digestie usoara, alimentele pe care le consumi la cina nu trebuie sa fie foarte grase si nici consumate in cantitati prea mari. [detalii]
de AlegeSanatos.ro 00 00 0000
Salatele trebuie sa faca parte din alimentatia ta! [detalii]
de AlegeSanatos.ro 08 Apr 2021
Daca nu stii ce sa mananci la pranz sau ce gustare sa iei intre mese, iti recomandam sa incerci migdalele. Le poti consuma si simple si sunt delicioase! [detalii]
de AlegeSanatos.ro 00 00 0000
Pranzul este o masa pe care nu trebuie sa o omiti, mai ales daca esti la munca, deoarece reuseste sa iti dea energie pentru restul zilei, dar si o stare de bine. [detalii]
de AlegeSanatos.ro 02 Apr 2021
Ai cumparat recent prea multe portocale si nu ai reusit sa le consumi pe toate in timp util? Iti venim in ajutor cu o serie de preparate in care le poti include! [detalii]