Traieste sanatos Traieste sanatos
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton
Liderul informatiilor specializate din Romania
AlegeSanatos.ro cauta meniuMeniu

Adevarul despre carbohidrati: ii consumam sau nu?

de Luca Dragomir 30 Ian 2014

Tags: zaharuri carbohidrati buni fasole fibre cereale integrale legume fructe

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Adevarul despre carbohidrati: ii consumam sau nu?

Care este diferenta dintre un sandwich din paine alba si unul facut din paine 100% din cereale integrale? Sau, diferenta dintre cartofi prajiti si salata facuta cu spanac, rosii, morcovi si fasole?

Toate alimentele de mai sus sunt carbohidrati. Dar a doua optiune in ambele intrebari include alimente bogate in carbohidrati buni ( cereale integrale si legume ).
 

Carbohidratii: buni sau rai?

In ultimii cinci ani reputatia carbohidratilor a scazut dramatic. Carbohidratii au fost evitati in majoritatea curelor de slabit. Totusi alti carbohidrati au fost promovat ca un nutrient sanatos asociat cu un risc mai mic de boli cronice.

Deci, care este raspunsul? Carbohidrati sunt buni sau rai ? Raspunsul scurt: ambele variante.
Din fericire, este usor de separat binele de rau.

• Putem profita de beneficiile pentru sanatate ale carbohidratilor buni prin alegerea acelora plini de fibre. Acesti carbohidrati se absorb lent in sistemele noastre, evitandu-se astfel fluctuatii in nivelurile de zahar din sange. Exemple: cereale integrale, legume, fructe si fasole.

• Putem reduce la minimum riscul de sanatate dat de carbohidrati rai prin a manca mai putine glucide rafinate si procesate, care indeparteaza fibrele benefice. Exemple: paine alba si orez alb.

De ce carbohidratii sunt importanti?

In septembrie 2002, Institutul National de Medicina a recomandat ca oamenii sa se concentreze pe consumul carbohidratilor cu fibre in dieta lor. Urmatoarele afirmatii se bazeaza pe informatiile prezentate in raport:
• Pentru a satisface nevoile nutritionale zilnice ale organismului (minimizandu-se astfel riscul aparitiei de boli cronice, adultii ar trebui sa obtina de la 45% pana la 65 % din caloriile lor din carbohidrati, 20 % pana la 35 % din grasimi, iar 10% pana la 35 % din proteine ​​.

• Exista o singura modalitate de a obtine fibre:  consuma alimente vegetale. Plante, cum ar fi fructele si legumele sunt carbohidrati de calitate, care sunt incarcate cu fibre. Studiile arata un risc crescut de boli de inima cu diete sarace in fibre. Exista, de asemenea, unele dovezi care sugereaza ca fibrele in dieta pot ajuta la prevenirea cancerului de colon si va ajuta sa va controlati greutatea.

Recomandarile:
• Barbatii cu varsta de 50 ani sau mai tineri ar trebui sa 38 de grame de fibre pe zi.
• Femeile cu varsta de 50 ani sau mai tineri ar trebui sa 25 de grame de fibre pe zi.
• Pentru ca avem nevoie de mai putine calorii si alimente pe masura ce imbatranim, barbatii de peste 50 ani ar trebui sa consume 30 de grame de fibre pe zi.
• Femeile de peste de 50 ani ar trebui sa consume 21 de grame de fibre pe zi.

Care sunt carbohidrati buni?
Cei mai multi dintre noi stiu care sunt carbohidratii buni: alimente vegetale care ofera fibre, vitamine, minerale, cereale integrale, fasole, legume si fructe. Nu se poate judeca un carbohidrat ca " bun " fara a tine cont de continutul de fibre.

Fibrele reprezinta partea din alimentele vegetale pe care oamenii nu le pot digera. Chiar daca fibrele nu sunt absorbite, fac multe lucruri benefice pentru corpul nostru.

Fibrele incetinesc absorbtia de alte elemente nutritive consumate la aceeasi masa, inclusiv carbohidrati.

• Aceasta incetinire poate ajuta la prevenirea fluctuatiilor nivelului de zahar din sange, reducand riscul de diabet de tip 2.

• Anumite tipuri de fibre care se gasesc in ovaz, fasole si unele fructe pot ajuta, de asemenea, la scaderea colesterolului din sange.

• Fibrele dau senzatia de satietate.


Pentru a obtine fibre in aproape fiecare masa necesita un pic de efort. Iata trei sfaturi:
• Mananca multe fructe si legume. Cinci portii pe zi de fructe si legume inseamna aproximativ 10 sau mai multe grame de fibre, in functie de alegerile tale.
• Include boabe de fasole si produse din boabe de fasole in dieta ta. O jumatate de ceasca de fasole fierta se va adauga 4-8 grame de fibre.
• Comutare la cereale integrale in orice mod posibil singur ( chifle, paine, tortilla, paste, biscuiti, etc ).

Care sunt cei mai rai carbohidrati?

• Zaharuri
• zaharuri "adaugate"
• cereale " albe" rafinate

Nu exista nici o modalitate de a indulci adevarul: americanii mananca mai mult zahar decat oricand. De fapt, un adult mediu consuma aproximativ 20 de lingurite de zahar adaugate in fiecare zi, confrom ultimului sondaj national. Asta inseamna aproximativ 320 de calorii, care poate adauga rapid cateva kilograme bune in plus. Multi adulti pur si simplu nu isi dau seama cat de zahar adaugat este in dieta lor.

Zaharurile si cerealele rafinate furnizeaza rapid energie pentru organism sub forma de glucoza. Asta e un lucru bun, daca organismul tau are nevoie de energie rapid, de exemplu, daca alergati sau depuneti un efort intens si sustinut. Carbohidrati buni pentru cei mai multi oameni sunt alimente integrale, neprocesate sau prelucrate minim care contin zaharuri naturale, cum ar fi fructoza din fructe sau lactoza din lapte.

" Zaharurile adaugate cunoscute, de asemenea,  sub numele de indulcitori, sunt zaharuri si siropuri care sunt adaugati la produsele alimentare in timpul masei sau in timpul prelucrari alimentelor ( cum ar fi sirop de fructoza de porumb in bauturi indulcite si produse de patiserie ) Zaharurile adauga doar calorii dar putine sau chiar nicio substanta nutritiva.



 




Spune-ne opinia ta despre
"Adevarul despre carbohidrati: ii consumam sau nu?"

9 + 6 =

Ce au spus ceilalti utilizatori despre
"Adevarul despre carbohidrati: ii consumam sau nu?"

Stoica Eva @ 05 Feb 2014
"Articolul vine sa clarifice unele aspecte legate de consumul de carbohidrati in alimentatia de zi cu zi , in jurul caruia parerile se impart..."

Spune-ne opinia ta despre
"Adevarul despre carbohidrati: ii consumam sau nu?"

Ti-a placut acest articol? Atunci poate te intereseaza si:

Meal prep pentru o saptamana sanatoasa: ghidul incepatorului

Meal prep pentru o saptamana sanatoasa: ghidul incepatorului

de Alege Sanatos

Stim cu totii scenariul: ajungi acasa tarziu, dupa o zi lunga si obositoare la birou. Esti flamand, lipsit de energie si ultimul lucru pe care vrei sa il faci este sa te apuci de gatit. In acel moment, tentatia de a comanda o pizza sau de a manca ceva rapid si procesat este uriasa. Desi ne dorim cu totii sa avem un stil de viata mai sanatos, agitatia cotidiana pare sa ne saboteze constant bunele intentii. [detalii]

Iata cat de simplu e sa faci iaurt de casa chiar in bucataria ta

Iata cat de simplu e sa faci iaurt de casa chiar in bucataria ta

de Sofia Marinescu

Iaurtul este unul dintre produsele lactate cel mai des intalnite in alimentatia zilnica, atat pentru gustul sau placut, cat si pentru beneficiile pe care le aduce organismului. Acesta are o istorie indelungata si o versatilitate care il face potrivit atat ca gustare rapida, cat si ca ingredient de baza in retete diverse. [detalii]

Cum sa gatesti corect pastele orzo? Trucuri si retete delicioase

Cum sa gatesti corect pastele orzo? Trucuri si retete delicioase

de Alege Sanatos

Orzo atrage atentia prin forma si usurinta in gatire. Daca vrei sa te distrezi preparand ceva rapid, sa gasesti o alternativa sanatoasa pentru mesele de familie sau sa creezi un pranz savuros dupa o zi incarcata, aceste paste pot fi cea mai practica alegere. Le poti adapta cu usurinta indiferent de gusturi, preferinte alimentare sau programul zilnic. Afla in continuare cum gatesti corect pastele orzo, cum le adaptezi la diverse retete si sfaturi pentru a obtine mereu o textura buna! [detalii]

Simplitatea casului cu valoare nutritiva ridicata

Simplitatea casului cu valoare nutritiva ridicata

de Alege Sanatos

Casul este unul dintre cele mai vechi si mai naturale produse lactate romanesti si continua sa ramana un aliment de baza in multe gospodarii. Este apreciat pentru gustul sau proaspat si textura sa moale, dar mai ales pentru beneficiile pe care le aduce sanatatii. [detalii]

5 tipuri populare de lapte si beneficiile lor: vaca, oaie, capra, bivolita si magarita

5 tipuri populare de lapte si beneficiile lor: vaca, oaie, capra, bivolita si magarita

de Alege Sanatos

Cand vine vorba de alimentatie echilibrata, laptele este in topul meniului pentru multi dintre noi. Fie ca il consumi pentru gust, nutrienti sau doar din obisnuinta, alegerea tipului de lapte poate dezvalui multe despre nevoile organismului tau sau despre stilul de viata. [detalii]

Abonare Newsletter
Alimente si ingrediente TOXICE pentru sanatate. Sfaturi pentru o alimentatie sanatoasa

Descarca GRATUIT
"Alimente si ingrediente TOXICE pentru sanatate. Sfaturi pentru o alimentatie sanatoasa"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Sfaturi si date esentiale
Cum te pot afecta ingredientele cosmetice si alimentare din produsele tale preferate? Invata sa eviti produsele nepotrivite pentru tine.
Abonare Newsletter
Alimente si ingrediente TOXICE pentru sanatate. Sfaturi pentru o alimentatie sanatoasa

Descarca GRATUIT
"Alimente si ingrediente TOXICE pentru sanatate. Sfaturi pentru o alimentatie sanatoasa"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Abonare Newsletter
Alimente si ingrediente TOXICE pentru sanatate. Sfaturi pentru o alimentatie sanatoasa
Descarca GRATUIT
"Alimente si ingrediente TOXICE pentru sanatate. Sfaturi pentru o alimentatie sanatoasa"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016