de Elena-Alina Constantinescu 17 Mar 2016
Tags:
Foarte multi copii primesc la micul dejun cereale cu lapte. Desi sunt gustoase, cerealele rafinate sunt tot mai departe de ideea de alimentatie sanatoasa. Alernativa sanatoasa este reprezentata de cerealele integrale.
Cerealele rafinate sunt adevarate bombe calorice. Nutritionistii ne indeamna sa le consumam pe cele integrale (grau, secara, ovaz, orz) si sa evitam cerealele rafinate deoarece au o cantitate mare de zahar. Cerealele integrale regleaza digestia datorita continutului de fibre.
Pentru a atrage atentia asupra substantelor continute de cerealele rafinate, APC Romania a realizat un studiu prin care sa atraga atentia asupra continutului acestui tip de produs si potentialele efecte asupra sanatatii consumatorilor. S-au analizat 73 de sortimente de cereale rafinate din marile centre comerciale.
De asemenea, studiul trage un semnal de alarma asupra pericolelor pe care le are zaharul asupra sanatatii copiilor. Sedentarismul si alimentatia nesanatoasa provoaca dezechilibre in organism. Cu cat acest dezechilibru are loc pe o perioada mai mare de timp, cu atat creste riscul aparitiei obezitatii.
In cele 73 de produse analizate s-au identificat 13 aditivi alimentari, dupa cum urmeaza: fosfati de sodiu, dioxid de sulf, acid citric, metabisulfit de sodiu, polidextroza, mono si digliceride ale acizilor grasi, caramel, fosfat tricalcic, glicerina, guma arabica, complexe de cupru ale clorofilelor, carbonat de calciu, carmin, pectine si acid ascorbic.
Aceste substante nu sunt recomandate in alimentatia copiilor deoarece produc hiperactivitate, deficiente de concentrare, astm, alergii, dereglari hormonale, afectiuni cardiovasculare sau renale, afectiuni ale aparatului digestiv si diaree. In plus, cauzeaza oboseala, dureri de cap, ameteala, greata.
Asadar, la micul dejun cel mai bine este sa le dati copiilor cereale integrale cu lapte, iaurt, sana sau chefir.
„Cerealele rafinate pentru micul dejun nu sunt altceva decat amestecuri de fainuri rafinate, uleiuri vegetale exotice, minerale si vitamine sintetice, arome artificiale, aditivi alimentari si zahar in exces sub diverse forme, transformate intr-o pasta de cereale care la temperaturi inalte a fost transformata prin procesul de extrudare in forme atragatoare pentru micii consumatori.
Cerealelele integrale au un continut ridicat de glucide, proteine, substante minerale, enzime si vitamine ( complexul B, PP si E ) in timp ce unele cereale rafinate contin pana la 50 de ori mai multe zaharuri decat cerealele integrale. Aportul ridicat de zahar in alimentatia din primii ani de viata a unui copil genereaza probleme mari de sanatate, cum ar fi obezitatea, care aduce si alte probleme de sanatate, precum scolioza, modificarea osaturii, fragilitatea oaselor, hipertensiune arteriala, boli cardiovasculare si diabet zaharat de tip 2.
Deci, consumul excesiv de zahar dauneaza grav sanatatii. Este mesajul pe care il auzim de cativa ani, insa foarte putini dintre noi il inteleg, deoarece nu au cunostinte elementare de nutritie. Din pacate, nici societatea romaneasca nu ofera suficiente campanii de informare si educare bazate pe informatii clare si pe intelesul consumatorului obisnuit.” a precizat conf. univ. dr. Costel Stanciu, presedinte APC Romania.
Sursa: APC Romania
Foto: www.cravebits.com
Spune-ne opinia ta despre
"Cerealele rafinate ne imbolnavesc copiii! Sunt pline de aditivi alimentari si zahar"
Spune-ne opinia ta despre
"Cerealele rafinate ne imbolnavesc copiii! Sunt pline de aditivi alimentari si zahar"
Ti-a placut acest articol? Atunci poate te intereseaza si:
Alimente pe care NU trebuie sa le consumati vara
Nimanui nu ii place sa se abtina de la a consuma alimentele preferate, insa in anumite momente suntem obligati sa ne revizuim meniul zilnic. Vara chiar ar trebui sa eliminam anumite produse, in mare parte din cauza temperaturilor care cresc excesiv. [detalii]
De ce NU este bine sa ii dai copilului tau iaurt cu fructe
Combinatia de iaurt si fructe nu este neaparat cea mai fericita, cu atat mai putin daca vorbim despre cea pe care o regasim in magazine. [detalii]
5 motive sa consumati mai des vinete in perioada verii
Vara este un anotimp in care apar foarte multe fructe si legume de sezon si este pacat sa nu profitati de ele. Noi va recomandam sa consumati in aceasta perioada mai des vinete, pentru ca sunt foarte sanatoase si contin putine calorii. [detalii]
12 reguli alimentare simple care au grija de sanatatea ta
Sanatatea este cea mai importanta si este in stransa legatura cu alimentatia zilnica. Poate nu ai intotdeauna timp sa pregatesti mese echilibrate si nici nu iti place sa te stresezi prea mult cu numarul grasimilor sau al caloriilor, insa poti sa urmaresti cateva reguli simple care vor contriui in mod esential la starea ta de bine. [detalii]
Iti este foame mereu? Iata cum sa scapi de aceasta senzatie in 4 pasi simpli
Senzatia de foame constanta este o problema cu care multa lume se confrunta si este strict legata de ceea ce mananci. Ar fi bine sa faci, in timp scurt, mici schimbari in alimentatie si cu siguranta vei observa rezultate imbucuratoare. [detalii]