de Elena-Alina Constantinescu 17 Mar 2016
Tags:
Foarte multi copii primesc la micul dejun cereale cu lapte. Desi sunt gustoase, cerealele rafinate sunt tot mai departe de ideea de alimentatie sanatoasa. Alernativa sanatoasa este reprezentata de cerealele integrale.
Cerealele rafinate sunt adevarate bombe calorice. Nutritionistii ne indeamna sa le consumam pe cele integrale (grau, secara, ovaz, orz) si sa evitam cerealele rafinate deoarece au o cantitate mare de zahar. Cerealele integrale regleaza digestia datorita continutului de fibre.
Pentru a atrage atentia asupra substantelor continute de cerealele rafinate, APC Romania a realizat un studiu prin care sa atraga atentia asupra continutului acestui tip de produs si potentialele efecte asupra sanatatii consumatorilor. S-au analizat 73 de sortimente de cereale rafinate din marile centre comerciale.
De asemenea, studiul trage un semnal de alarma asupra pericolelor pe care le are zaharul asupra sanatatii copiilor. Sedentarismul si alimentatia nesanatoasa provoaca dezechilibre in organism. Cu cat acest dezechilibru are loc pe o perioada mai mare de timp, cu atat creste riscul aparitiei obezitatii.
In cele 73 de produse analizate s-au identificat 13 aditivi alimentari, dupa cum urmeaza: fosfati de sodiu, dioxid de sulf, acid citric, metabisulfit de sodiu, polidextroza, mono si digliceride ale acizilor grasi, caramel, fosfat tricalcic, glicerina, guma arabica, complexe de cupru ale clorofilelor, carbonat de calciu, carmin, pectine si acid ascorbic.
Aceste substante nu sunt recomandate in alimentatia copiilor deoarece produc hiperactivitate, deficiente de concentrare, astm, alergii, dereglari hormonale, afectiuni cardiovasculare sau renale, afectiuni ale aparatului digestiv si diaree. In plus, cauzeaza oboseala, dureri de cap, ameteala, greata.
Asadar, la micul dejun cel mai bine este sa le dati copiilor cereale integrale cu lapte, iaurt, sana sau chefir.
„Cerealele rafinate pentru micul dejun nu sunt altceva decat amestecuri de fainuri rafinate, uleiuri vegetale exotice, minerale si vitamine sintetice, arome artificiale, aditivi alimentari si zahar in exces sub diverse forme, transformate intr-o pasta de cereale care la temperaturi inalte a fost transformata prin procesul de extrudare in forme atragatoare pentru micii consumatori.
Cerealelele integrale au un continut ridicat de glucide, proteine, substante minerale, enzime si vitamine ( complexul B, PP si E ) in timp ce unele cereale rafinate contin pana la 50 de ori mai multe zaharuri decat cerealele integrale. Aportul ridicat de zahar in alimentatia din primii ani de viata a unui copil genereaza probleme mari de sanatate, cum ar fi obezitatea, care aduce si alte probleme de sanatate, precum scolioza, modificarea osaturii, fragilitatea oaselor, hipertensiune arteriala, boli cardiovasculare si diabet zaharat de tip 2.
Deci, consumul excesiv de zahar dauneaza grav sanatatii. Este mesajul pe care il auzim de cativa ani, insa foarte putini dintre noi il inteleg, deoarece nu au cunostinte elementare de nutritie. Din pacate, nici societatea romaneasca nu ofera suficiente campanii de informare si educare bazate pe informatii clare si pe intelesul consumatorului obisnuit.” a precizat conf. univ. dr. Costel Stanciu, presedinte APC Romania.
Sursa: APC Romania
Foto: www.cravebits.com
Fasolea alba este un aliment care se regaseste din abundenta pe mesele romanilor. Fasole scazuta, batuta sau mancare de fasole sunt doar cateva preparate care ne incanta papilele gustative. [detalii]
Atunci cand mergi la cumparaturi ai nevoie neaparat de o lista cu alimentele preferate, pentru ca supermarketurile sunt imense si de multe ori te ratacesti prin raioane si uiti sa pui in cos lucruri de care ai neaparat nevoie sau cheltui mult prea multi bani pe produse nefolositoare. [detalii]
Lasagna este un fel de mancare pe care l-am imprumutat din Italia. Datorita gustului inconfundabil, a devenit din ce in ce mai popular la noi in tara si a intrat in meniul multor restaurante. Totusi, de multe ori evitam sa consumam lasagna din cauza sosului de besamel sau a carnii folosite. [detalii]
Dietele de slabit sunt nenumarate si extrem de diverse. Daca nu ai ales inca una, insa iti doresti sa mai scapi de kilogramele in plus acumulate in perioada sarbatorilor, iti vom arata cateva alimente pe care trebuie sa le eviti. [detalii]
Organismul nostru are nevoie de o anumita cantitate de hrana pe zi. [detalii]