AlegeSanatos.ro cauta meniuMeniu

Croissantul din comert: ce substante daunatoare contine

de Elena-Alina Constantinescu 16 Mar 2017

Tags: aditivi alimentari cancer conserventi

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Croissantul din comert: ce substante daunatoare contine

Numeroase studii realizate de institutii medicale si universitati de prestigiu arata ca grasimile saturate cresc riscul de aparitie a afectiunilor cardiovasculare precum infarctul sau accidentul vascular cerebral si sunt un factor de risc pentru cancerele de colon si san. Un studiu realizat recent de APC Romania demonstreaza ca peste 90% dintre croissantele din comert contin conservanti. Haideti sa aflam ce alte substante au mai fost descoperite in compozitia lor.

In cele 61 de sortimente de croissante analizate de specialistii APC Romania au fost identificate urmatoarele ingrediente:

E 120 – carminul este un colorant rosu stralucitor produs din insecte, cosenile, specie de gandac din America de Sud, uscate si  zdrobite. Carminul nu este recomandat in alimentatia copiilor pentru ca poate produce hiperactivitate si deficiente de concentrare. Poate produce astm, alergii si rinite.

E171 – dioxid de titan, colorant artificial. Din studiile efectuate pe animale, s-a observat faptul ca E171 ar provoca diferite leziuni la nivelul aparatului cardiovascular, dar si la nivelul ficatului. De asemenea, s-au observat modificari si la nivelul splinei si rinichilor, dar si a sistemului imunitar. Dioxidul de titan sau E171 a fost clasificat de Agentia Internationala pentru Cercetare in Domeniul Cancerului ca posibil cancerigen pentru oameni. In Germania, acest aditiv alimentar a fost interzis.

E202 – sorbat de potasiu, conservant. Este un aditiv ce irita pielea, ochii si mucoasele. Poate fi genotoxic si mutagen pentru celulele sangelui uman.

E262 – acetatul de sodiu se foloseste ca acidifiant fiind sarea de sodiu a acidului acetic, un acid natural, prezent in multe fructe.

E282 – propionat de calciu este un conservant care poate provoca migrene si reactii alergice.

E 296 – acid malic, potentiator de aroma. Concentratiile mari nu sunt permise in alimentele pentru copii, deoarece copiilor mici le lipseste capacitatea de a metaboliza cantitati mari de acid malic.

E322 – lecitine, emulgatori. In general, este sigur. Totusi, unele studii arata ca poate fi descompus de bacteriile din tractul digestiv intr-un compus care poate contribui in timp la aparitia aterosclerozei si a infarctului.

E330 – acidul citric este un agent de reglare a aciditatii. Cel mai bine documentat efect al acidului citric este distrugerea smaltului dentar, acesta favorizand aparitia cariilor dentare. Acidul citric nu este recomandat in alimentatia copiilor.  Nu trebuie consumate alimente ce contin acid citric de catre cei care au afectiuni cardiovasculare sau renale, afectiuni ale aparatului digestiv si diaree.

E412 – guma de guar este o polizaharida folosita in industria alimentara ca stabilizator, emulgator si agent de ingrosare. Poate provoca greata, flatulenta si crampe.

E422 – glicerol/glicerina sau glicerolul se foloseste ca umectant cu rol in pastrarea hidratarii aluatului/umpluturii pentru a mentine in mod artificial prospetimea acestora. In industria alimentara, E422este folosit si ca indulcitor, conservant si agent de ingrosare. Glicerina se foloseste si in produsele cosmetice (creme de maini, sapunuri, paste de dinti etc.) Consumul de glicerol sau de alimente ce il contin poate produce dureri de cap, ameteala, balonare, greata, sete si diaree.

E450 – difosfat disodic este un emulgator care poate provoca reactii alergice, tulburari de tranzit intestinal si modifica echilibrul calciu-fosfor din organism.

E460 – celuloza este un aditiv alimentar considerat de specialisti ca fiind inofensiv, insa, in cazul unor concentratii mari de celuloza pot aparea probleme intestinale, cum ar fi balonarea, constipatia sau diareea. Din aceasta cauza, aditivul alimentar E460 este interzis in alimentatia copiilor din primii ani de viata.

E471 – mono si digliceride ale acizilor grasi. Aditivii E471 contin amestecuri de mono- di-esteri de glicerina ai acizilor grasi prezenti in uleiuri si grasimi alimentare. Mai pot contine si mici cantitati de acizi grasi liberi si glicerina. Aditivul este un emulgator, deci rolul sau principal este de a forma si de a stabiliza emulsiile prin scaderea tensiunii superficiale dintre cele doua faze lichide nemiscibile.

In concluzie, cel mai bine este sa pregatim croissante acasa pentru copiii nostri, folosind ingrediente naturale.

Foto: pixabay.com




Spune-ne opinia ta despre
"Croissantul din comert: ce substante daunatoare contine"

10 + 6 =

Spune-ne opinia ta despre
"Croissantul din comert: ce substante daunatoare contine"

Ti-a placut acest articol? Atunci poate te intereseaza si:

Reteta atipica de pilaf cu orez, paste si parmezan

Reteta atipica de pilaf cu orez, paste si parmezan

de AlegeSanatos.ro 00 00 0000

Te-ai gandit sa iti surprinzi familia la cina? Ei bine, daca esti in pana de idei venim in ajutorul tau si iti prezentam o reteta atipica de pilaf cu orez, paste si parmezan. Suna bine, nu-i asa? [detalii]

Ghid alimentar zilnic. Ce inseamna o portie?

Ghid alimentar zilnic. Ce inseamna o portie?

de AlegeSanatos.ro 27 Nov 2020

Alimentatia zilnica ne preocupa pe toti. Fie ca suntem vegetarieni sau nu, fie ca alegem sa tinem dieta sau nu, trebuie sa fim atenti la ceea ce mancam si, mai important, la cat mancam. [detalii]

Reteta supa de linte si lamaie pentru zile friguroase

Reteta supa de linte si lamaie pentru zile friguroase

de AlegeSanatos.ro 00 00 0000

Pentru ca iarna si zilele foarte friguroase bat la usa, indiferent de mediul in care muncesti (acasa sau la birou), iti prezentam o supa delicioasa de linte si lamaie care te va incalzi la pranz si care iti va reda energie pentru cealalta parte a zilei. [detalii]

Tot ce trebuie sa stii despre monodiete

Tot ce trebuie sa stii despre monodiete

de AlegeSanatos.ro 23 Nov 2020

Monodieta este un regim in cursul caruia nu se consuma decat un singur aliment. Este o dieta foarte restrictiva, intrucat toate alimentele au fost suprimate, cu o singura exceptie. Digestia, este in consecinta, simplificata extrem de mult, stimuland astfel autoliza, elimiarea toxinelor si regenerare tesuturilor. [detalii]

Ciupercile Champignon si valoarea lor terapeutica

Ciupercile Champignon si valoarea lor terapeutica

de AlegeSanatos.ro 19 Nov 2020

Ciupercile Champignon sunt foarte populare pe rafturile magazinelor romanesti. Cu siguranta le-ai incercat si tu, pentru ca sunt delicioase. [detalii]

Abonare Newsletter
Top 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania

Descarca GRATUIT
"Top 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Sfaturi si date esentiale
Cum te pot afecta ingredientele cosmetice si alimentare din produsele tale preferate? Invata sa eviti produsele nepotrivite pentru tine.
Abonare Newsletter
Top 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania

Descarca GRATUIT
"Top 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Abonare Newsletter
Top 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania
Descarca GRATUIT
"Top 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania"

Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016