de Elena-Alina Constantinescu 14 Apr 2017
Tags:
Cozonacul din comert este un produs cu densitate energetica mare, dezechilibrat din punct de vedere nutritional, cu cantitate mare de glucide (peste 50 g glucide la 100 g).
Reteta de cozonac folosita de catre bunicile si mamele noastre este pe baza de faina, oua, zahar, unt, ulei, lapte, drojdie, esenta de rom, sare, nuca si/sau stafide/rahat. Din pacate, marii producatori de produse de panificatie si produse de cofetarie au modificat reteta clasica a cozonacului, folosind materii prime de calitate scazuta. Ne referim la faina care nu este panificabila decat prin folosirea amelioratorilor. De asemenea, s-a scos din reteta untul si laptele, pentru a scadea costul de productie, si s-au introdus multi aditivi alimentari. Pe piata romaneasca exista sortimente de cozonac cu 14 aditivi.
In ultima perioada, hipermarketurile au inceput sa fabrice si sa vanda sub brandul magazinului cozonaci cu aditivi.
"(...) Cozonacul de fabrica va contine, in cele mai multe cazuri, multe adausuri tehnologice (aditivi, E-uri) care sa asigure vandabilitatea produsului (sa-l faca atragator mai mult timp, deci sa-i mentina prospetimea, sa-i corecteze unele neajunsuri determinate de folosirea unor materii prime mai economice – lapte praf, praf de oua etc., arome nenaturale si altele asemenea), care, lipsesc la cozonacul de casa.", explica prof. univ. dr. Ion Schileru.
Asa ca cel mai sanatos este sa il pregatim in casa, folosind ingrediente proaspete.
„Cozonacul industrial este un produs care, in cele mai multe situatii, nu mai are nimic din gustul si savoarea cozonacului traditional. In compozitia acestuia exista ingrediente care au denaturat reteta acestui produs, cum ar fi: srot de soia, spartura de soia, faina de soia degresata, otet din vin, fibre de cartofi, faina de porumb, amidon de porumb etc, la care se adauga coloranti, conservanti si indulcitori artificiali. Le sugerez consumatorilor sa cumpere cozonac numai dupa o atenta verificare a ingredientelor, a termenului de valabilitate si sa fie circumspecti la anumite mentiuni nutritionale sau de calitate, care apar pe ambalajul produselor de acest tip. La fiecare aliment, prospetimea este cea care ar trebui sa ne preocupe in primul rand, deoarece numai alimentele proaspete ne pot asigura intreaga cantitate de nutrienti existenta in acestea, in plus, ne putem proteja si de eventuale toxinfectii alimentare generate de alimentele in curs de alterare.” Conf. univ. dr. Costel Stanciu, presedinte APC.
Sursa: APC Romania
Primavara isi va intra cat de curand in drepturi si tocmai de aceea acum este momentul sa faci cateva schimbari in alimentatia de zi cu zi. In acest sezon apar legume noi si usoare pe care le poti include cu usurinta in salate. [detalii]
Pestele este o alternativa minunata pentru carnea rosie care nu trebuie consumata in exces. Pestele contine Omega 3 si grasimi sanatoase de care are nevoie organismul nostru, asa ca nu ezita sa il consumi mai des. [detalii]
Fulgii de ovaz sunt alegerea perfecta atunci cand vrei sa mananci ceva sanatos, nu foarte caloric, dar care sa iti tina totusi de foame. [detalii]
Painea este un aliment popular la romani. Suntem obisnuiti sa o consumam aproape la fiecare masa si sa o combinam cu fel de fel de preparate. [detalii]
Odata cu relaxarea masurilor restrictive impuse de autoritati, este timpul sa-ti reiei vechile obiceiuri si, bineinteles, sa ai mai multa grija de tine. Chiar daca e sezonul rece, vei gasi destule locuri in care sa iesi cu prietenele, vei putea sa-ti reiei cursurile de dans sau de machiaj, de exemplu, si vei putea sa profiti cate o zi intreaga de patinoar. [detalii]