AlegeSanatos.ro cauta meniuMeniu

De ce sa nu mancam cozonaci cumparati din comert

de Elena-Alina Constantinescu 14 Apr 2017

Tags: cozonac reteta de cozonac aditivi alimentari

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

De ce sa nu mancam cozonaci cumparati din comert

Cozonacul din comert este un produs cu densitate energetica mare, dezechilibrat din punct de vedere nutritional, cu cantitate mare de glucide (peste 50 g glucide la 100 g).

Reteta de cozonac folosita de catre bunicile si mamele noastre este pe baza de faina, oua, zahar, unt, ulei, lapte, drojdie, esenta de rom, sare, nuca si/sau stafide/rahat. Din pacate, marii producatori de produse de panificatie si produse de cofetarie au modificat reteta clasica a cozonacului, folosind materii prime de calitate scazuta. Ne referim la faina care nu este panificabila decat prin folosirea amelioratorilor. De asemenea, s-a scos din reteta untul si laptele, pentru a scadea costul de productie, si s-au introdus multi aditivi alimentari. Pe piata romaneasca exista sortimente de cozonac cu 14 aditivi.

In ultima perioada, hipermarketurile au inceput sa fabrice si sa vanda sub brandul magazinului cozonaci cu aditivi.

"(...) Cozonacul de fabrica va contine, in cele mai multe cazuri, multe adausuri tehnologice (aditivi, E-uri) care sa asigure vandabilitatea produsului (sa-l faca atragator mai mult timp, deci sa-i mentina prospetimea, sa-i corecteze unele neajunsuri determinate de folosirea unor materii prime mai economice – lapte praf, praf de oua etc., arome nenaturale si altele asemenea), care, lipsesc la cozonacul de casa.", explica prof. univ. dr. Ion Schileru.
 
Asa ca cel mai sanatos este sa il pregatim in casa, folosind ingrediente proaspete.

„Cozonacul industrial este un produs care, in cele mai multe situatii, nu mai are nimic din gustul si savoarea cozonacului traditional. In compozitia acestuia exista ingrediente care au denaturat reteta acestui produs, cum ar fi: srot de soia, spartura de soia, faina de soia degresata, otet din vin, fibre de cartofi, faina de porumb, amidon de porumb etc, la care se adauga coloranti, conservanti si indulcitori artificiali. Le sugerez consumatorilor sa cumpere cozonac numai dupa o atenta verificare a ingredientelor, a termenului de valabilitate si sa fie circumspecti la anumite mentiuni nutritionale sau de calitate, care apar pe ambalajul produselor de acest tip. La fiecare aliment, prospetimea este cea care ar trebui sa ne preocupe in primul rand, deoarece numai alimentele proaspete ne pot asigura intreaga cantitate de nutrienti existenta in acestea, in plus, ne putem proteja si de eventuale toxinfectii alimentare generate de alimentele in curs de alterare.” Conf. univ. dr. Costel Stanciu, presedinte APC.

Sursa: APC Romania




Spune-ne opinia ta despre
"De ce sa nu mancam cozonaci cumparati din comert"

3 + 3 =

Spune-ne opinia ta despre
"De ce sa nu mancam cozonaci cumparati din comert"

Ti-a placut acest articol? Atunci poate te intereseaza si:

Cu ce poti inlocui carnea atunci cand tii dieta

Cu ce poti inlocui carnea atunci cand tii dieta

de AlegeSanatos.ro 00 00 0000

Carnea este o sursa bogata de proteine de care organismul nostru are mare nevoie pentru a functiona in mod normal. [detalii]

3 motive sa bei in fiecare dimineata suc de portocale

3 motive sa bei in fiecare dimineata suc de portocale

de AlegeSanatos.ro 05 Mai 2021

Te-ai gandit vreodata cum este cel mai bine sa iti incepi dimineata? Poti sa bei un pahar de suc natural de portocale pentru ca ziua ta sa fie plina de energie si de voie buna. [detalii]

Cum sa pregatesti rapid crevetii. Reteta cu usturoi si patrunjel

Cum sa pregatesti rapid crevetii. Reteta cu usturoi si patrunjel

de AlegeSanatos.ro 04 Mai 2021

Crevetii sunt intotdeauna alegerea potrivita pentru o cina sanatoasa si usoara. [detalii]

Patru preparate clasice la fel de delicioase si in versiune vegetariana

Patru preparate clasice la fel de delicioase si in versiune vegetariana

de AlegeSanatos.ro 04 Mai 2021

Potrivit unui studiu recent, 95% dintre romanii din mediul urban consuma carne saptamanal, iar jumatate dintre ei fac acest lucru zilnic. Insa 39% dintre ei spun ca si-au redus consumul in ultimele 12 luni. Tinerii de pana in 24 de ani consuma in masura mai mare decat celelalte categorii de varsta mezeluri vegetale sau inlocuitori de carne si asta nu ca optiune pentru a posti, potrivit aceluiasi studiu, realizat de NielseniQ Romania. [detalii]

10 sfaturi pentru un mic dejun sanatos

10 sfaturi pentru un mic dejun sanatos

de AlegeSanatos.ro 29 Apr 2021

Pentru o sanatate de fier NU trebuie sa sarim niciodata peste micul dejun! [detalii]

Abonare Newsletter
Detoxifiere Sanatoasa: GHID COMPLET pentru o stare de bine

Descarca GRATUIT
"Detoxifiere Sanatoasa: GHID COMPLET pentru o stare de bine"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Sfaturi si date esentiale
Cum te pot afecta ingredientele cosmetice si alimentare din produsele tale preferate? Invata sa eviti produsele nepotrivite pentru tine.
Abonare Newsletter
Detoxifiere Sanatoasa: GHID COMPLET pentru o stare de bine

Descarca GRATUIT
"Detoxifiere Sanatoasa: GHID COMPLET pentru o stare de bine"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Abonare Newsletter
Detoxifiere Sanatoasa: GHID COMPLET pentru o stare de bine
Descarca GRATUIT
"Detoxifiere Sanatoasa: GHID COMPLET pentru o stare de bine"

Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016