de Alege Sanatos 15 Nov 2019
Tags:
Mierea este considerata din antichitate un aliment benefic si un medicament natural puternic. In ultimii ani, mierea de Manuka a castigat popularitate pentru numeroasele proprietati nutritive si puterea terapeutica, devenind un subiect fierbinte in randul iubitorilor de miere si ridicand, totodata, numeroase intrebari.
Ce este mierea de Manuka
Manuka este numele unui arbore care creste in Noua Zeelanda si Australia. Albinele polenizeaza florile arborelui si produc miere, aceasta fiind cunoscuta drept miere de Mnauka. Arbustul Manuka din Noua Zeelanda este cunoscut stiintific sub denumirea Leptospermum Scoparium.
Proprietatile mierii de Manuka
Mierea de Manuka are un continut ridicat de zahar si este de 4 ori mai puternica si mai eficienta decat alte tipuri de miere. De asemenea, contine substante precum metilglioxal (MGO) si peroxid de hidrogen cu proprietati antibacteriene.
Clasificarea mierii de Manuka
Mierea de Manuka este clasificata in functie de sistemele MGO, KFactor, UMF si NPA. Fiecare dintre aceste sisteme sunt folosite in primul rand pentru a determina existenta anumitor substante in compozitia mierii, substante care dovedesc autenticitatea acesteia, precum si procentul in care se regasesc in miere. Cu cat nivelul acestor substante este mai ridicat, cu atat si puterea antibacteriana a mierii este mai mare iar proprietatile terapeutice sunt mai puternice.
Beneficiile si utilizarile mierii de Manuka
Mierea de Manuka are numeroase beneficii pentru sanatate, fiind renumita pentru proprietatile antibacteriene datorita carora poate ameliora sau chiar si trata infectii virale si bacteriene. Totodata, mierea de Manuka are proprietati antiinflamatorii care calmeaza durerile in gat.
Mierea de Manuka este folosita pe scara larga si in cosmetica, fiind solutia prescrisa de esteticienii moderni pentru indepartarea cosurilor.
Mierea de Manuka este bogata in carbohidrati si, prin utilizare regulata, creste nivelul energetic, imbunatatind tonusul general.
Ce este mierea cruda
Mierea cruda se refera la toate tipurile de miere naturala in forma ei cea mai pura, acestea fiind extrase fara niciun proces de rafinare. Mierea prelucrata este filtrata, incalzita si pasteurizata inainte de consum, in timp ce mierea cruda este extrasa fara nicio prelucare termica, fiind doar imbuteliata. Din acest motiv, mierea cruda isi pastreaza in mare parte antioxidantii si mineralele. Datorita faptului ca nu a fost rafinata, ea poate avea urme de polen.
Mierea cruda, sau bruta, are un continut mai mare de minerale si elemente nutritive decat mierea prelucrata. Are in compozitie 31 de minerale diferite si o multime de vitamine si enzime iar potrivit unui studiu, mierea cruda contine de 4,3 ori mai multi antioxidanti decat mierea procesata.
Beneficiile mierii crude
Mierea cruda este binecunoscuta pentru beneficiile sale asupra sanatatii. Poate reduce tensiunea arteriala si colesterolul, calmeaza ranile si vindeca durerile de gat. Polenul din mierea cruda ajuta la combaterea alergiilor.
Un studiu recent realizat de Universitatea din Wyoming a reliefat faptul ca mierea cruda poate ajuta la suprimarea foamei.
Mierea de Manuka sau mierea cruda - care este mai buna?
Din cele reliefate reiese ca atat mierea de Manuka cat si cea cruda au proprietati nutritive mai mari si mai multe beneficii pentru sanatate decat mierea procesata. Prin urmare, este dificil sa stabilesti care dintre cele doua ar fi superioara, ambele avand aproape aceleasi calitati. Vom analiza, insa, unele diferente pentru a trage o concluzie.
Spune-ne opinia ta despre
"Mierea de Manuka - de ce este atat de diferita fata de mierea clasică?"
Ti-a placut acest articol? Atunci poate te intereseaza si:
Ce sa mananci la pranz daca vrei sa iti pastrezi silueta
Lupta impotriva kilogramelor nu este una usoara, mai ales daca ai si un job stresant sau daca activitatile tale zilnice presupun multa energie si stres. [detalii]
Reguli simple pentru a NU manca in exces. Ce trebuie sa faci
Mancarea este, fara doar sau poate, placerea vietii. Din pacate insa, o consumam de multe ori doar pentru ca ne este 'pofta' de ceva dulce sau de fast-food, sau pentru a acoperi anumite goluri emotionale. Cu alte cuvinte, mancam in exces si s-ar putea sa ne si ingrasam in baza acestui obicei. [detalii]
Samburii de struguri. Cum iti pot imbunatati sanatatea
Samburii de struguri sunt de cele mai multe ori aruncati in urma procesului de procesare a vinului sau atunci cand consumam fructul simplu. Insa acest obicei nu este neaparat cel mai indicat, fiindca samburii pot avea efecte extraordinare asupra sanatatii tale. [detalii]
Cum sa mananci mai multe proteine daca ai renuntat la carne. 5 idei delicioase
Proteinele sunt inevitabile pentru un organism sanatos fiindca acestea reusesc sa repare tesuturile, sa formeze enzimele si hormonii, sa transporte substantele vitale in corp, mentin masa musculara, si sunt sursa de energie. [detalii]
Mic dejun sanatos: cum sa introduci la masa de dimineata legume de toamna
Micul dejun este una dintre cele mai importante mese fiindca reuseste sa iti tina de foame pana la masa pranzului fara sa simti nevoia de a consuma produse nesanatoase, iti da energie si poate fi un boost potrivit mai ales in zilele mohorate de toamna, alaturi de o cana de ceai fierbinte. [detalii]