de Elena-Alina Constantinescu 23 Mar 2017
Tags:
Tulburarile digestive sunt foarte frecvente din cauza alimentatiei nesanatoase si a stilului de viata dezorganizat. Problemele stomacale se manifesta prin balonare, arsuri stomacale, gaze intestinale, constipatie. Pentru a avea un sistem digestiv sanatos, iata 3 recomandari nutritionale.
Sistemul digestiv are o influenta extraordinara asupra starii de sanatate. Fibrele, magneziul si acizii grasi Omega 3 sunt nutrienti de baza in dieta atunci cand vine vorba despre mentinerea in parametri normali a functionarii sistemului digestiv.
Peste
Deoarece organismul nu poate sintetiza acizii grasi omega 3, acestia trebuie obtinuti din alimentatie. Cunoscuti si sub numele de acizi grasi polinesaturati, sunt importanti pentru functia cognitiva si pentru reducerea riscului de boli cardiovasculare. Medicii recomanda consumul de peste (in special macrou, pastrav, hering, sardine, ton si somon) cel putin de doua ori pe saptamana.
Asadar, persoanele care urmeaza o dieta mediteraneeana bogata in Omega-3 au un risc mai mic de a suferi de diabet, artrita reumatoida, cancer de colon, osteoporoza.
Morcovi
Renumit indeosebi pentru continutul bogat in vitamina A, morcovul este un aliment care nu trebuie sa iti lipseasca din dieta. Stimuleaza buna functionare a digestiei, mai bine decat orice alt aliment.
Betacarotenul este un puternic antioxidant, asadar sucul de morcovi este un tratament natural si eficient pentru boli precum colici intestinale, colita, apendicita, ulcer peptic, indigestie.
De asemenea, morcovii contribuie la detoxifierea ficatului si ajuta la functionarea normala a colonului.
Bere
Un element cheie in digestie este berea. Cercetatorii afirma ca berea favorizeaza digestia, creste diureza (eliminarea apei) si combate arteroscleroza prin continutul de siliciu.
”Berea este o bautura-aliment care prin continutul de fibre (solubile) ar putea stimula secretia de gastrina, colecistochinina, pancreatite, enzime si acid gastric, substante care pot contribui la favorizarea unui tranzit intestinal adecvat. Toate acestea insa pot fi posibile doar in conditiile unui consum moderat de bere”, afirma Dr. Corina Zugravu, Presedintele Centrului de Studii despre Bere, Sanatate si Nutritie.
Un consum moderat de bere inseamna 330 ml/zi in cazul femeilor si 660 ml/zi in cazul barbatilor. 300 ml de bere pot contine pana la un gram de fibre solubile.
Foto: pixabay.com
Primavara isi va intra cat de curand in drepturi si tocmai de aceea acum este momentul sa faci cateva schimbari in alimentatia de zi cu zi. In acest sezon apar legume noi si usoare pe care le poti include cu usurinta in salate. [detalii]
Pestele este o alternativa minunata pentru carnea rosie care nu trebuie consumata in exces. Pestele contine Omega 3 si grasimi sanatoase de care are nevoie organismul nostru, asa ca nu ezita sa il consumi mai des. [detalii]
Fulgii de ovaz sunt alegerea perfecta atunci cand vrei sa mananci ceva sanatos, nu foarte caloric, dar care sa iti tina totusi de foame. [detalii]
Painea este un aliment popular la romani. Suntem obisnuiti sa o consumam aproape la fiecare masa si sa o combinam cu fel de fel de preparate. [detalii]
Odata cu relaxarea masurilor restrictive impuse de autoritati, este timpul sa-ti reiei vechile obiceiuri si, bineinteles, sa ai mai multa grija de tine. Chiar daca e sezonul rece, vei gasi destule locuri in care sa iesi cu prietenele, vei putea sa-ti reiei cursurile de dans sau de machiaj, de exemplu, si vei putea sa profiti cate o zi intreaga de patinoar. [detalii]