de AlegeSanatos.ro 05 Oct 2018
Tags:
Cafeaua e o bautura gustoasa si energizanta, care isi face repede loc in rutina noastra de zi cu zi, in special in prima parte a zilei, cand ne trezim din somn. Ne obisnuim repede sa consumam cafea, iar aceasta devine o parte esentiala a ritualului nostru de dimineata
Nimic nu poate fi mai placut decat sa ne asezam la masa cu o ceasca aburinda pregatita la un espressor sau la un filtru de cafea, inainte sa ne incepem ziua. Ne linistim si in acelasi timp ne energizam inainte sa iesim pe usa, gata sa infruntam provocarile care ne asteapta afara.
Insa gustul si energia pe care ni le ofera nu sunt singurele beneficii pe care le obtinem de la cafea. Pe langa acestea, consumul acestei bauturi delicioase are si efecte pozitive asupra sanatatii noastre, efecte care nu sunt deloc neglijabile. Iata care sunt cele mai cunoscute dintre ele:
1. Iti poate creste inteligenta
Cafeaua contine cafeina, cea care poate contracara efectele adenozinei, o substanta care inhiba activitatea neuronala. Prin blocarea acestui inhibitor, cafeina poate sa creasca activitatea neuronilor si ajuta la eliberarea altor neurotransmitatori, precum dopamina si norepinefrina. Conform Healthline, multiple studii care au analizat efectele cafeinei asupra creierului au aratat ca aceasta poate sa imbunatateasca temporar buna dispozitie, sa creasca timpul nostru de reactie, memoria, vigilenta si activitatea creierului, in ansamblu.
2. E o sursa excelenta de antioxidanti
Boabele de cafea contin peste 1000 de antioxidanti in forma lor neprocesata. Insa este foarte interesant faptul ca dupa ce sunt prajite, acestea sunt imbogatite cu sute de noi antioxidanti. Antioxidantii din cafea ne ajuta sa combatem inflamatiile si chiar unele afectiuni cronice, cum este artrita sau ateroscleroza. Mai mult decat atat, antioxidantii cafelei neutralizeaza o parte din radicalii liberi ce apar in urma proceselor metabolice din organism, intarind imunitatea acestuia.
3. Poate reduce riscul aparitiei diabetului
Consumul de cafea poate contribui la reducerea riscului de aparitie a diabetului. Atat cafeaua care contine cafeina, cat si cea decafeinizata pot ajuta la reducerea riscului de aparitie a acestei afectiuni. Un studiu al cercetatorilor de la Harvard realizat pe un esantion de 100.000 de oameni, pe parcursul a 20 de ani a aratat ca cei care si-au suplimentat consumul de cafea cu o ceasca sau mai multe pe zi aveau un risc de diabet de tip 2 cu 11% mai scazut decat cei care nu au facut nicio schimbare. In acelasi timp, persoanele care si-au redus consumul de cafea cu o ceasca sau mai multe aveau un risc de diabet de tip 2 cu 17% mai mare.
4. Poate ajuta la slabit
Cafeina, datorita efectului sau stimulant asupra sistemului nervos central, intensifica metabolismul, lucru care ne ajuta sa ardem caloriile mai repede si mai eficient. In acelasi timp, aceasta intensifica oxidarea acizilor grasi, grabind descompunerea acestora in tesuturile adipoase. In plus, aceasta contribuie la cresterea nivelului de caldura a organismului, un alt factor ce contribuie la arderea caloriilor.
5. Poate imbunatati performanta fizica
Intensificarea metabolismului nu are efecte doar asupra modului in care ardem caloriile, ci si asupra performantei noastre in timpul antrenamentelor fizice. Desi efectele sale sunt limitate in randul amatorilor, in randul atletilor profesionisti efectele cafelei nu sunt deloc neglijabile. Aceasta poate creste anduranta si eficienta acestora in timpul antrenamentelor, crescand puterea muschilor de la picioare cu pana la 7%, lucru care inseamna foarte mult pe pista de alergare sau intr-o cursa de ciclism.
Sursa foto: Shutterstock
Consumul de fructe trebuie sa fie regulat pentru o viata sanatoasa si un organism puternic. [detalii]
Mugurii de pin sunt semintele pinului si multi dintre ei sunt comestibili, chiar recomandati de doctori. [detalii]
Indiferent ca vorbim despre haine, bijuterii, machiaje, ustensile, scule sau orice alte obiecte, majoritatea dintre noi tindem sa le tinem o lunga perioada in casa, chiar daca nu ne mai sunt folositoare. [detalii]
Iarna vine cu schimbari pe toate planurile, cu atat mai mult in privinta alimentatiei. Este important sa avem grija la produsele pe care le folosim, astfel incat sa avem o digestie optima. [detalii]
Jobul este o activitate solicitanta si necesita o mare parte din timpul personal. Drept urmare, s-ar putea sa nu mai existe suficient loc in agenda pentru mersul la sala. Totusi, poti face miscare fizica si de acasa. [detalii]