de AlegeSanatos.ro 01 Sep 2021
Tags:
Inima este un muschi si poate fi mai puternica cu ajutorul sportului. Iar tipurile de exercitii de care avem nevoie pentru a intari inima poarta numele de aerobic.
Exercitiile de aerobic implica miscarea continua a celor mai mare muschi ai corpului. Aceste activitati depind de energia data de consumul de oxigen, iar sistemul cardiovascular este cel care satisface aceste cerinte, prin pomparea de sange catre muschi.
Pentru a ajunge la tonifierea cardiovasculara, este nevoie de angajament.
Pentru orice fel de progres, este nevoie ca dumneavoastra sa desfasurati activitati precum urmatoarele: mersul cu bicicleta, mersul cu pasi repezi, urcatul pe scari, schiatul, alergarea, sariturile cu coarda, mersul cu rolele, vaslitul, mersul la deal, inotul, handbalul aerobicul acvatic, tenisul de sala sau kick-boxing-ul.
Este recomandat sa practicati aceste activitati de cel putin trei sau patru ori pe saptamana, timp de 30-60 de minute, la 50-80% din capacitatea inimii dumneavoastra. Totusi, sunt studii care arata ca pana si cele mai mici reprize de exercitii fizice (a cate 10 minute) care echivaleaza cu 30 de minute pot aduce aceleasi beneficii precum un antrenament continuu.
Termenul ”nivel de intensitate” este adesea legat de exercitiile de aerobic si se refera la cat de mult efort depune muschiul inimii tale. Nivelul de intensitate poate fi scazut, moderat sau crescut (alert). Daca de exemplu nu ati fost activ/a din punct de vedere fizic, va trebui sa incepeti un program de exercitii cu intensitate scazuta. Cand este practicata in mod regulat, chiar si acest gen de activitate va poate ajuta sa reduceti riscul de aparitie a bolilor de inima. Plimbarea lenta sau mersul pe bicicleta cu 4km/h sunt doua exemple de activitati cu intensitate scazuta.
Un nivel mai intens al exercitiilor va ajuta inima si mai mult. Exercitiile cu intensitate medie sau moderata pot include activitati precum mersul pe jos cu 5km/h, mersul pe bicicleta cu 13 km/h si adunarea frunzelor timp de 30 de minute. Pentru a trece la un nivel avansat, de exercitii cu intensitate crescuta, ar trebui sa alergati 8 km intr-o ora sau sa parcurgeti 20 de km cu bicicleta intr-o ora.
Indiferent de tipul de exercitiu sau nivelul de intensitate practicate, asigurati-va ca incepeti cu o incalzire de 5-10 minute.
Incalzirea poate include mers lejer sau jogging, ridicari de genunchi la piept, rotatii de brate sau de trunchi. La sfarsitul rutinei dumneavoastra de exercitii, luati-va 5-10 minute pentru a va relaxa. In functie de tipul de miscare pe care ati facut-o, puteti incheia mergand pe jos sau cu intinderi.
Perioadele de incalzire si relaxare ii permit inimii dumneavoastra sa faca o tranzitie gradata.
Spune-ne opinia ta despre
"Cum sa iti intaresti inima prin fitness cardiovascular"
Ti-a placut acest articol? Atunci poate te intereseaza si:
Porumbul fiert. De ce este bine sa il consumi chiar si cand esti la dieta
Porumbul fiert este un aliment preferat de multe persoane si nu degeaba. Are un gust minunat cand este combinat cu sare (nu in exces!) si aduce si multe beneficii organismului. In plus, poate fi integrat si in curele de slabire. [detalii]
4 alimente care reusesc sa tina sub control tensiunea arteriala
Nu este intotdeauna usor, insa poti tine sub control tensiunea arteriala printr-un stil de viata cat mai sanatos. Acest lucru inseamna ca trebuie sa faci si sport, cel putin 30 minute pe zi, dar si sa mananci alimente sanatoase, proaspete si fara prea multe grasimi. [detalii]
5 secrete pentru un stil de viata sanatos
Ca sa arati si sa te simti bine, atat in interior, cat si pe exterior, este bine sa iti formezi un stil de viata cat mai sanatos. Daca si tu vrei sa faci acest lucru, dar nu stii de unde sa incepi, iti venim in ajutor cu cateva sfaturi simple, dar utile. [detalii]
5 lucruri pe care oamenii fericiti le fac constant
Vrei sa fii mai fericit? Simti ca in ultima perioada nu mai ai motive sa zambesti si oricat ai incerca, parca nimic nu te implineste? Trebuie sa tii cont de anumite lucruri pe care oamenii fericiti le fac aproape intotdeauna si s-ar putea sa vezi cateva schimbari si in viata ta. [detalii]
3 obiceiuri care afecteaza in mod negativ creierul
Creierul controleaza foarte multe functii ale organismului, printre care amintim generarea emotiilor, mersul, etc., si de aceea trebuie sa il mentinem in permanenta sanatos. Din pacate, anumite obiceiuri aparent banale il pot afecta in mod negativ. [detalii]