Minerala, de izvor, sau de la robinet? Care este cel mai bun tip de apa pentru consum
de Laura Galescu 06 Aug 2018
Tags: cea mai buna apa cea mai buna apa plata cea mai buna apa plata pentru rinichi cea mai buna apa pentru bebelusi ce contine apa de la robinet
Corpul uman este alcatuit din apa in proportie de 70%. Poate incerci deja sa bei mai multa apa pe parcursul unei zile, dar stii care este cea mai potrivita?
Rolul apei in organismul nostru este unul complex. Ea este implicata in schimbul de elemente nutritive (transport, absorbtie, reactii chimice la nivel celular) si gestioneaza volumul sangvin, salivar si limfatic. De asemenea, lubrifiaza si regleaza temperatura, dreneaza si faciliteaza eliminarea.
Cu mai putine minerale, mai buna
Cu cat continutul de minerale este mai mic, cu atat apa respectiva este mai buna pentru sanatate. Nivelul de reziduuri uscate trebuie sa fie cat mai mic cu putinta: intre 10 si 150 de mg/l cel mult, mai ales pentru sugari.
De asemenea, apa ar trebui sa fie foarte slab acida, cu un pH de circa 6, 7, usor reductoare (inversul caracterului oxidant), cu un rH2 sub 28, si sa aiba o foarte mare rezistivitate (capacitatea de a se opune trecerii curentului electric). Acest ultim criteriu defineste indirect puritatea apei, adica rezistenta la propagarea microbilor, bacteriilor si toxinelor.
Apa de la robinet
Apa de la robinet este potabila, este supusa la tratamente antibacteriene, contine mult calcar, nitrati si urme de clor, dar respecta criteriile de potabilitate si alte norme stricte. Insa ca urmare a surselor de poluare tot mai numeroase, a tratamentelor la care este supusa, care au devenit tot mai complexe, calitatea sa (continutul de nitrati, spre exemplu) variaza de la o regiune la alta. Doritorii pot solicita consultarea buletinelor de analiza la autoritatile de profil.
Apele numite de izvor sunt captate de la nivelul panzelor freatice nepoluate si sunt potabile fara niciun tratament, cu exceptia celor de eliminare a gazelor, a manganului si a fierului. Sunt slab mineralizate. Apele minerale sunt cele cu proprietati specifice, controlate de autoritatile de resort. Nu sunt tratate. La cele cu proprietati terapeutice, compozitia trebuie sa fie stabila in timp. Unele, spre exemplu, sunt bogate in sodiu, altele in fluor sau in bicarbonati; aceste concentratii de minerale pot fi nocive in caz de insuficienta renala sau hipertensiune, de pilda. De aceea, este de dorit sa variati apele minerale pe care le beti.
Nu uitati ca apa este prezenta in cantitate mare, si este de buna calitate, in fructe si legume.
Verificati eticheta, pentru a vedea cat de mult se apropie de criteriile mentionate mai sus (putine reziduuri uscate, rezistivitate mare, putin nitrati). Puteti folosi un filtru pentru apa de la robinet, este mai economic si eficient pentru sanatate, daca respectati conditiile de utilizare.
Nota articol: 3.5 din 5 (12 voturi)
Parerea ta conteaza pentru noi!
Scriem pentru tine. Spune-ne daca a fost util acest articol!
Voteaza articolul!
Alege o nota de la 0 la 5
de AlegeSanatos.ro 18 Feb 2021
Consumul de fructe trebuie sa fie regulat pentru o viata sanatoasa si un organism puternic. [detalii]
de AlegeSanatos.ro 28 Ian 2021
Mugurii de pin sunt semintele pinului si multi dintre ei sunt comestibili, chiar recomandati de doctori. [detalii]
de AlegeSanatos.ro 22 Ian 2021
Indiferent ca vorbim despre haine, bijuterii, machiaje, ustensile, scule sau orice alte obiecte, majoritatea dintre noi tindem sa le tinem o lunga perioada in casa, chiar daca nu ne mai sunt folositoare. [detalii]
de AlegeSanatos.ro 15 Ian 2021
Iarna vine cu schimbari pe toate planurile, cu atat mai mult in privinta alimentatiei. Este important sa avem grija la produsele pe care le folosim, astfel incat sa avem o digestie optima. [detalii]
de AlegeSanatos.ro 22 Dec 2020
Jobul este o activitate solicitanta si necesita o mare parte din timpul personal. Drept urmare, s-ar putea sa nu mai existe suficient loc in agenda pentru mersul la sala. Totusi, poti face miscare fizica si de acasa. [detalii]