Traieste sanatos Traieste sanatos
Un proiect editorial marca Rentrop&Straton
Liderul informatiilor specializate din Romania
AlegeSanatos.ro cauta meniuMeniu

    Infectia cu Citomegalovirus: cum apare si ce probleme poate cauza

    de Alege Sanatos 16 Iul 2024

    Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
    Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
    X

    Infectia cu Citomegalovirus: cum apare si ce probleme poate cauza

    Citomegalovirusul (CMV) face parte din familia herpesvirusurilor, care include si virusurile responsabile pentru boli precum herpesul simplu, varicela si mononucleoza. Este un virus extrem de raspandit, care poate infecta oameni de toate varstele si, odata ajuns in corp, ramane acolo pe tot parcursul vietii. Continua sa citesti pentru a afla cum apare infectie cu Citomegalovirus si ce efecte poate avea!

    Cum apare infectia cu Citomegalovirus?

    Infectia cu Citomegalovirus se poate transmite foarte usor, prin contactul direct cu fluidele corporale infectate ale unei persoane (ex: saliva, sange, urina, lapte matern, secretii genitale). Poate fi, de exemplu, transmisa prin transfuzii de sange sau transplanturi de organe, in cazul in care donatorul este infectat cu virusul. Contactul sexual este o alta cale de transmitere a acestei infectii. Transmiterea poate avea loc si de la mama la copil, fie in uter, fie in timpul nasterii sau prin alaptare. Desi mai rar, virusul poate fi prezent si in alte fluide corporale, cum ar fi lacrimile.

    Exista mai multi factori de risc ce pot creste sansele de a contracta infectia cu Citomegalovirus. Printre acestia se numara: contactul apropiat cu copii mici, care pot excreta virusul in urina si saliva, lucrul in domenii in care exista un risc de expunere la fluide corporale infectate, transplantul de organe sau transfuziile de sange, in cazul in care materialul transplantat este infectat, precum si imunodeficienta. Persoanele cu sisteme imunitare slabite, cum ar fi cele cu HIV/SIDA sau cele care iau medicamente imunosupresoare, sunt mai susceptibile de a dezvolta simptome grave in urma infectiei cu CMV.

    Care sunt simptomele infectiei cu Citomegalovirus?

    Simptomele infectiei cu Citomegalovirus (CMV) pot varia foarte mult in functie de sanatatea persoanei infectate. La copiii si adultii sanatosi, majoritatea infectiilor cu CMV trec neobservate sau pot provoca simptome usoare, care pot fi usor confundate cu cele ale unei raceli ori ale unei gripe. Acestea includ oboseala, febra, dureri musculare sau articulare, umflarea ganglionilor limfatici, in special cervicali, dureri in gat si pierderea poftei de mancare.

    La nou-nascuti si la persoanele cu imunitate scazuta, simptomele pot fi insa mai severe. Pot include: icter, greutate scazuta la nastere, eruptii cutanate, marirea splinei sau a ficatului, retard de dezvoltare, convulsii, retinita, cap anormal de mic (microencefalie), pneumonie, encefalita, diaree si dureri abdominale.

    Ce complicatii poate cauza infectia cu Citomegalovirus?

    Complicatiile infectiei cu citomegalovirus pot varia in functie de varsta si starea sistemului imunitar al persoanei infectate.

    In cazul nou-nascutilor cu infectie congenitala CMV, pot aparea diverse probleme de sanatate precum: surditate sau pierderea auzului, deficiente de vedere sau chiar orbire, retard neuropsihic, microcefalie, probleme de crestere, convulsii si paralizie cerebrala.

    La persoanele cu sistemul imunitar slabit, infectia cu CMV poate duce la complicatii serioase precum: retinita, care poate duce la pierderea vederii, encefalita, care poate provoca simptome neurologice severe, pneumonie, care poate fi severa si uneori fatala, gastrita sau colita, care pot cauza durere abdominala, diaree si sangerare, hepatita sau splenomegalie. De asemenea, poate duce la meningita si sindromul mononucleozic (febra, oboseala si umflarea ganglionilor limfatici). 

    Chiar si persoanele cu un sistem imunitar sanatos pot suferi complicatii, desi acestea sunt rare. Acestea pot include simptome similare cu mononucleoza, cum ar fi febra prelungita si umflarea ganglionilor limfatici, sau tulburari neurologice ca sindromul Guillain-Barré. 

    In cazul femeilor insarcinate care contracteaza CMV pentru prima data, exista riscul transmiterii virusului la fat. De asemenea, CMV poate cauza sau contribui la respingerea transplantului la persoanele care au primit un organ.

    Citomegalovirusul este un virus comun care poate infecta oameni de toate varstele. Majoritatea persoanelor infectate cu CMV nu prezinta niciodata simptome, dar virusul poate ramane latent in organism pe viata. Este important sa discuti cu un medic daca exista riscul sa fi fost expus/a la acest virus! Recomandarea este valabila in special pentru femeile insarcinate si persoanele cu un sistem imunitar slabit!

    Disclaimer: Informatiile prezentate in acest articol nu reprezinta un substitut pentru vizita la medic si nu pot fi considerate o sursa de autodiagnosticare. Pentru a beneficia de un diagnostic corect si un plan de tratament adecvat, programeaza-te la o consultatie de specialitate!

    Surse: 

    https://www.medlife.ro/glosar-medical/afectiuni-medicale/infectie-cu-citomegalovirus-cauze-simptome-tratament

    https://www.medlife.ro/glosar-medical/afectiuni-medicale/meningita-tipuri-cauze-simptome-tratament

     




    Spune-ne opinia ta despre
    "Infectia cu Citomegalovirus: cum apare si ce probleme poate cauza"

    10 + 9 =

    Spune-ne opinia ta despre
    "Infectia cu Citomegalovirus: cum apare si ce probleme poate cauza"

    Ti-a placut acest articol? Atunci poate te intereseaza si:

    In cat timp se pune un implant dentar?

    In cat timp se pune un implant dentar?

    de Alege Sanatos

    Cand pierzi un dinte sau mai multi, gandul la un implant dentar devine inevitabil. Dar una dintre cele mai frecvente intrebari pe care pacientii o au este: "In cat timp se pune, de fapt, un implant dentar?" Raspunsul poate varia in functie de mai multi factori, dar hai sa explicam simplu si clar ce presupune acest proces si de ce merita sa ai rabdare. [detalii]

    Rutina de noapte perfecta: masti care lucreaza in timp ce dormi

    Rutina de noapte perfecta: masti care lucreaza in timp ce dormi

    de Alege Sanatos

    In fiecare zi, pielea noastra este expusa la o multime de factori de mediu si stres care o pot afecta. Desi o rutina zilnica de ingrijire este esentiala, un pas pe care multe persoane il omit sunt produsele care actioneaza in timpul noptii. In timp ce dormim, pielea noastra se regenereaza, iar folosirea unor masti special concepute pentru a lucra in timpul somnului poate aduce beneficii importante. In continuare, vom discuta despre cum sa iti creezi o rutina de noapte eficienta si ce masti sunt potrivite pentru a-ti ingriji pielea pe timpul noptii. [detalii]

    Cat costa un implant dentar? Afla totul despre preturi si optiuni

    Cat costa un implant dentar? Afla totul despre preturi si optiuni

    de Alege Sanatos

    In ultimii ani, implantul dentar a devenit una dintre cele mai cautate solutii pentru inlocuirea dintilor lipsa. Durabilitatea, aspectul natural si confortul pe care il ofera l-au transformat intr-o alegere preferata in fata altor metode traditionale. Tot mai multe persoane iau in considerare aceasta optiune, insa o intrebare ramane constanta: cat costa un implant dentar? [detalii]

    Excesul de umiditate: de ce apare si cum il poti controla eficient

    Excesul de umiditate: de ce apare si cum il poti controla eficient

    de Alege Sanatos

    Umiditatea excesiva in locuinta poate avea efecte negative asupra sanatatii, confortului si durabilitatii materialelor de constructie. De la condens pe ferestre pana la aparitia mucegaiului si mirosurilor neplacute, un nivel ridicat de umiditate poate deveni o problema serioasa daca nu este gestionat corect. In continuare, discutam despre cauzele posibile ale umiditatii ridicate in spatiul de locuit si oferim solutii eficiente pentru a mentine un mediu sanatos in casa ta. [detalii]

    DIY: Cum Sa Iti Izolezi Casa Pentru A Pastra Caldura Mai Mult Timp

    DIY: Cum Sa Iti Izolezi Casa Pentru A Pastra Caldura Mai Mult Timp

    de Alege Sanatos

    Una dintre cele mai comune si recomandate practici pentru optimizarea eficientei unui sistem de incalzire este izolarea potrivita si corecta a spatiului. Scurgerile de caldura, indiferent de cat de serioase sau minore sunt, creeaza un dezechilibru care duce nu doar la functionarea deficitara a sistemului, dar si la costurile le care utilizatorul nu se asteapta. Prin urmare, ne-am propus sa iti oferim un ghid "Do It Yourself" pentru a-ti arata cum trebuie sa iti izolezi eficient locuinta, fara sa iti fie compromis bugetul. [detalii]

    Abonare Newsletter
    Alimente si ingrediente TOXICE pentru sanatate. Sfaturi pentru o alimentatie sanatoasa

    Descarca GRATUIT
    "Alimente si ingrediente TOXICE pentru sanatate. Sfaturi pentru o alimentatie sanatoasa"


    Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit

    Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

    Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
    Sfaturi si date esentiale
    Cum te pot afecta ingredientele cosmetice si alimentare din produsele tale preferate? Invata sa eviti produsele nepotrivite pentru tine.
    Abonare Newsletter
    Alimente si ingrediente TOXICE pentru sanatate. Sfaturi pentru o alimentatie sanatoasa

    Descarca GRATUIT
    "Alimente si ingrediente TOXICE pentru sanatate. Sfaturi pentru o alimentatie sanatoasa"


    Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
    Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
    Abonare Newsletter
    Alimente si ingrediente TOXICE pentru sanatate. Sfaturi pentru o alimentatie sanatoasa
    Descarca GRATUIT
    "Alimente si ingrediente TOXICE pentru sanatate. Sfaturi pentru o alimentatie sanatoasa"


    Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
    Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016