de Alege Sanatos 08 Mar 2019
Tags:
Vitamina B3 este cunoscuta si sub denumirea de niacina, acid nicotinic si vitamina PP (Pellagra Preventer). Aceasta vitamina contribuie la procesarea grasimilor din corp si sustine procesele genetice. Este utilizata in tratarea diverselor afectiuni. Aceasta vitamina este rapid absorbita din intestinul subtire.
Se depoziteaza in cantitate limitata si poate fi sintetizata in organism plecand de la triptofan (aminoacid). Se stie ca organismul are nevoie de vitamine pentru a functiona corect. Carentele de diverse vitamine, precum vitamina B3, duc la numeroase probleme de sanatate.
Vitamina B3 este una dintre cele opt vitamine hidrosolubile din complexul vitaminelor B. Joaca un rol important pentru sanatatea digestiva, a pielii, precum si pentru sanatatea psihica. Vitamina B3 sustine functiile a peste 200 de enzime.
Proprietatile Vitaminei B3 sunt urmatoarele:
- Hidrosolubitatea – se dizolva in apa, asadar organismul nu o poate depozita. De asemenea, organismul nu poate produce niacina pe cont propriu.
- Rezistenta la caldura, aer si lumina – este una dintre vitaminele cu cea mai mare stabilitate. Vitamina B3 rezista la calcura, lumina, aer, dar este rezistenta si in mediu acid si alcalin.
Principalele surse de vitamina B3 provin din alimente, dar niacina poate ajunge in organism si sub forma de supliment alimentar pe baza de vitamina B3. Iata care sunt principalele surse de vitamina B3:
- Alimente de origine vegetala: semintele de dovleac, arahidele, fasolea, migdalele, ciupercile, cartofii, ovazul, orezul brun, orzul, fulgii de grau.
- Alimente de origine animala: ficatul, carnea de pui, carnea de curcan, tonul, macroul, sardinele in ulei, ouale, branza cottage, branza gouda, mozzarela, telemea, branza brie, laptele.
- Alimente precum painea si cerealele.
Vitamina B3 are numeroase beneficii pentru sanatate. Iti vom prezenta in continuare cinci beneficii ale acesteia pentru organism.
1. Imbunatateste digestia. Vitamina B3 ajuta la functionarea normala a sistemului digestiv uman, incurajand un apetit sanatos, nervi care functioneaza corect, precum si o piele stralucitoare.
2. Reduce nivelul de colesterol. Unul dintre cele mai mari beneficii ale vitaminei B3 este reducerea nivelului de colesterol. S-a dovedit ca un aport de 1100 sau chiar mai multe miligrame de niacina pe zi reduce considerabil nivelurile de colesterol LDL rau si creste colesterolul HDL bun. Astfel, se impiedica ingrosarea peretilor arteriali si aparitia unor boli precum ateroscleroza.
3. Ofera energie. Vitamina B3 transforma proteinele, carbohidratii si grasimile in energie.
4. Imbunatateste sanatatea mintala. Tulburarile mentale si afectiunile asociate pot fi vindecate prin administrarea de suplimente de niacina.
5. Trateaza diabetul zaharat. Vitamina B3 trateaza diabetul zaharat si nivelul ridicat de zahar din sange. Pacientii care sufera de diabet zaharat pot controla in mod eficient nivelurile de HBA1C cu ajutorul niacinei.
Doza de vitamina B3 recomandata difera in functie de varsta. Astfel, se recomanda urmatoarele doze zilnice de vitamina B3:
- Copii: 2-16 miligrame/zi, in functie de varsta si de motivul pentru care este administrata
- Barbati: 16 mg/ zi
- Femei: 14 mg/ zi
- Femei insarcinate: 18 mg/ zi – acestea trebuie sa ia suplimente cu niacina numai la recomandarea medicului.
- Femei care alapteaza: 17 mg/ zi – acestea trebuie sa ia suplimente cu niacina numai la recomandarea medicului.
Doza maxima de niacina admisa pentru un adult este de 35 mg/zi.
Carenta de vitamina B3 se intalneste destul de rar. In general, au de a face cu acest deficit persoanele alcoolice si adeptii unei diete vegetariene. Printre simptomele care apar in cazul carentei de niacina se numara:
- Oboseala si slabiciunile musculare;
- Reducerea apetitului si scaderea in greutate;
- Problemele digestive;
- Starile depresive si de nervozitate;
- Afectiunile dermatologice.
Si supradoza de vitamina B3 are efecte nedorite. Printre acestea se numara:
- Reactiile alergice la nivel cutanat;
- Intoleranta la glucoza;
- Afectiunile hepatice.
Vitamina B3 are un rol important in sanatatea organismului. Regasita in numeroase alimente de origine vegetala si animala, vitamina B3 ajuta la mentinerea unui organism echilibrat. Exact ca in cazul oricarei alte vitamine, si in cazul vitaminei B3 trebuie respectata doza zilnica recomandata. Atat carenta de vitamina B3, cat si excesul duce la efecte nedorite.
Spune-ne opinia ta despre
"Top 5 beneficii ale vitaminei B3 pentru organism"
Ti-a placut acest articol? Atunci poate te intereseaza si:
Ghid complet pentru o igiena intima corecta si echilibrata
Sanatatea intima este o parte esentiala a starii tale generale de bine. O igiena corecta si echilibrata nu inseamna doar sa te simti curata, ci sa previi eventuale probleme care pot aparea din cauza unor obiceiuri gresite sau a lipsei de informatii. Este important sa intelegi cum sa-ti ingrijesti corect zona intima, fara sa exagerezi sau sa ignori semnalele pe care corpul ti le transmite. [detalii]
Alege sanatos un lant de drujba: iata ce caracteristici trebuie sa vizezi!
Cand vine momentul sa cauti un nou lant de drujba, trebuie sa iei in considerare cateva decizii mici, dar extrem de importante. Aceste alegeri te vor asigura ca vei beneficia de investitia ta o perioada indelungata si, cel mai important, ca vei lucra in deplina siguranta. Fie ca esti un utilizator profesionist sau folosesti drujba ocazional, selectia corecta a unui lant este esentiala pentru performanta si durabilitatea echipamentului tau. [detalii]
Ce se "ascunde" in spatele deciziei de a-ti pune fatete dentare
In acest articol, vom descoperi ce se "ascunde" in spatele deciziei de a-ti pune fatete dentare. [detalii]
11 ingrediente preferate de romani care nu trebuie sa lipseasca din magazinul tau alimentar
Retetarul autohton include numeroase preparate facute din ingrediente proaspete si accesibile tuturor. Acestea dau consistenta, savoare si culoare bunatatilor pentru mic dejun pranz, sau cina. Romanii le prefera pentru ca sunt versatile, fiind simplu de utilizat pentru a testa in permanenta noi si noi retete delicioase. Daca ai un magazin alimentar intr-o zona rezidentiala, include in oferta materii prime aflate in orice bucatarie sau camara din Romania. Vezi recomandarile noastre de azi si gaseste apoi furnizori de incredere pentru a le primi mereu la timp, atunci cand stocurile se reduc. Iata 11 ingrediente de baza pentru gastronomia romaneasca! [detalii]
5 metode sa-ti mentii dintii albi dupa proceduri de cosmetica dentara
Tratamentele de cosmetica dentara te pot ajuta sa obtii zambetul pe care ti l-ai dorit mereu. Fie ca ai apelat la fatete pentru a corecta dintii strambi sau fisurati, la o procedura de albire profesionala sau la altele mai complexe, cum ar fi un implant, este important sa stii cum sa mentii rezultatele dupa tratament. Iata cinci metode care te vor ajuta sa-ti pastrezi dintii albi si sanatosi pentru mult timp dupa aceste interventii. [detalii]