de AlegeSanatos.ro 26 Sep 2019
Tags:
Chirurgia inspira de cele mai multe ori teama. Exista cazuri in care operatia este singura solutie pentru tratarea unei boli sau salvarea vietii unui pacient. Insa unele afectiuni pot fi tratate si prin alte metode, mai putin invazive. In acest articol iti prezentam 5 proceduri medicale eficiente, care pot fi alternative la chirurgie.
Procedurile medicale non-chirurgicale sunt minim-invazive, adica prezinta riscuri minime pentru pacient. Aceste interventii nu lasa cicatrici, iar timpul de recuperare este mai scurt si mai usor de suportat decat in cazul chirurgiei. In general, aceste tipuri de interventii sunt rapide, adica dureaza intre 30 si 90 de minute. De obicei, se efectueaza sub anestezie locala, deci pacientul ramane constient pe durata procedurilor si nu simte durere.
Nucleoplastia este o procedura minim-invaziva folosita pentru tratarea herniei de disc moderate. Metoda presupune dizolvarea unei parti din discul intervertebral, cu scopul de a reduce compresia asupra nervilor.
Interventia se realizeaza prin efectuarea unei incizii mici la nivelul discului afectat, prin care se introduce un cateter, adica un tub subtire din plastic. Acesta emite unde speciale, care vor reduce presiunea de la nivelul discului. Astfel, hernia este redusa, iar simptomele specifice se amelioreaza sau chiar dispar complet.
Durata procedurii este de 15-30 de minute, iar pacientul este externat in aceeasi zi. In primele zile dupa interventie, va avea nevoie de repaus la pat, iar dupa o saptamana poate reveni locul de munca. Cazurile grave de hernie de disc necesita insa chirurgie clasica.
Metoda embolizarii se foloseste pentru mai multe afectiuni: fibrom uterin, varicocel, hemangiom, adenom de prostata. In cazul tumorilor benigne precum hemangiomul, fibromul uterin si adenomul de prostata, procedura presupune blocarea fluxului sangvin de la nivelul arterelor care le alimenteaza si le asigura astfel cresterea. In urmatoarele luni, tumorile isi reduc considerabil dimensiunile. Insa daca tumorile sunt foarte mari, este necesara chirurgia clasica.
Varicocelul reprezinta inflamatia vaselor de sange de la nivelul testiculelor. Embolizarea varicocelului urmareste blocarea acestor vase si redirectionarea sangelui spre vasele sanatoase.
Procedura se efectueaza printr-o incizie mica la nivelul zonei inghinale sau la nivelul bratului. Prin aceasta se introduce catetere care sunt ghidate spre zona afectata. La acest nivel, se introduc particule speciale, care blocheaza circulatia arterelor ce hranesc tumorile. Interventia dureaza 30-60 de minute, necesita spitalizare 24 de ore, dupa care pacientul poate reveni la activitatile zilnice obisnuite.
Interventia de angioplastie se utilizeaza pentru tratarea aterosclerozei de la nivelul intregului corp, inclusiv de la nivelul arterelor coronare care iriga inima. Ateroscleroza reprezinta ingustarea vaselor de sange din cauza depunerilor de grasimi si se manifesta prin dureri, parestezii, amorteli la nivelul membrelor sau durere intensa la nivelul pieptului. Ateroscleroza este un factor de risc pentru declansarea atacului de cord, accidentului vascular cerebral sau embolia membrelor (complicatie care poate necesita amputatie).
Angioplastia cu balon si stent presupune redarea circulatiei normale a sangelui intr-o artera afectata de ateroscleroza. Procedura utilizeaza catetere ghidate prin sistemul de vase de sange. Prin ele se introduce un balon mic care se umfla, pentru a largi vasul de sange. Apoi se monteaza un stent (dispozitiv cilindric de mici dimensiuni), care ramane fixat de peretii vasului de sange. Spitalizarea dureaza 24 de ore, iar dupa externare pacientul poate reveni la activitatile obisnuite, insa nu trebuie sa faca efort fizic intens.
Angioplastia cu balon si stent se poate efectua in continuarea investigatiei prin care a fost pus diagnosticul - angiografie sau coronarografie. Acestea sunt proceduri minim-invazive care utilizeaza catetere si o substanta de contrast pentru a evidentia blocajele din sistemul circulator. Daca prezinti simptome ale aterosclerozei, poti face o angiografie la spitalul Monza Ares din Cluj.
Fibrilatia atriala este o aritmie a inimii care poate duce la insuficienta cardiaca si accident vascular cerebral. Procedura de ablatie presupune introducerea de catetere prin vasele de sange si ghidarea lor pana la zona afectata. Apoi se aplica energie cu radiofrecventa, criotermie sau unde de energie laser asupra acestora. Astfel, se produc leziuni care blocheaza zona care genereaza tulburarea de ritm. Interventia necesita spitalizare timp de o zi, iar recuperarea este rapida.
Scleroterapia se utilizeaza pentru tratarea varicelor, hemoroizilor in stadii avansate si problemelor vaselor limfatice. Procedura presupune injectarea unei substante sclerozante (iritanta), care intrerupe circulatia si micsoreaza vasul de sange sau limfatic.
Asadar, exista si alternative non-chirurgicale eficiente pentru tratarea unor afectiuni frecvente. Desigur, medicul este cel care va decide care este cel mai indicat tratament pentru fiecare caz in parte.
Activitatea din bucataria unui restaurant, a unei cantine sau a unui hotel nu este posibila fara un dulap frigorific profesional de cea mai buna calitate. [detalii]
Sofranul este un ingredient minunat de folosit in alimentatie, insa pe cat de gustos si de bun este, pe atat de multe proprietati medicinale contine. [detalii]
Arsurile la stomac sunt destul de deranjante si pot fi semnul unei afectiuni mai grave. De obicei, acestea apar in urma unui stil de viata nesanatos si daca te confrunti des cu astfel de simptome ar trebui sa mergi la un consult de specialitate. [detalii]
Ai incercat sa folosesti sampoane antimatreata? Ai apelat chiar si la cei mai renumiti doctori si tot nu ai reusit sa scapi de aceasta problema inestetica a parului tau? [detalii]
Cu siguranta nu doar o singura data ti s-a intamplat sa ai gust amar in gura. Uneori il avem dupa ce consumam anumite alimente, dupa ce ne trezim sau pur si simplu fara niciun motiv aparent. S-ar putea ca acesta sa fie cauzat de anumite probleme de sanatate. [detalii]