AlegeSanatos.ro cauta meniuMeniu

Kombucha, ciuperca din borcanul cu ceai. Beneficii pentru sanatate

de Laura Galescu 02 Oct 2019

Tags: kombucha beneficii kombucha ciuperca ciuperca ceai negru

Copierea de continut din prezentul site este supusa regulilor precizate in Termeni si conditii! Click aici.
Prin utilizarea siteului sunteti de acord, in mod implicit cu Termenii si conditiile! Orice abatere de la acestea constituie incalcarea dreptului nostru de autor si va angajeaza raspunderea!
X

Kombucha, ciuperca din borcanul cu ceai. Beneficii pentru sanatate

Utilizata din timpurile stravechi in China si Japonia, ciuperca Kombucha a castigat tot mai multa popularitate datorita multiplelor beneficii pe care le ofera pentru sanatate. S-a creat chioar o legenda in jurul acestui remediu, care este intrebuintat intr-o multitudine de afectiuni, de la cele banale la cele mai grave.

Ce este de fapt Kombucha?
 
Este o colonie de nu mai putin de 12 specii de microorganisme (dupa unii cercetatori, sunt mult mai multe), care convietuiesc in simbioza, alcatuind un sistem biologic fascinant prin complexitatea si organizarea sa. in principal, colonia este compusa din bacterii „prietenoase” si ciuperci (drojdii), care transforma zaharul in care cresc, precum si principiile active ale ceaiului negru, in substante cu efecte vindecatoare remarcabile.
 
Care este secretul puterii vindecatoare a acestui remediu?
 
Desi analiza chimica a ciupercii nu a fost elucidata complet, se stie deja ca ea contine cantitati insemnate de vitamina C, precum si vitamine din complexul B (B1, B2, B3, B6, B12), ceea ce justifica in buna masura proprietatile sale reintineritoare si de stimulare a rezistentei naturale a organismului. Apoi, in acest elixir au fost descoperite substante antibiotice si antivirale foarte puternice, care explica folosirea sa cu succes contra bolilor infectioase.
 
Poate cea mai importanta proprietate a sa este cea detoxifianta, de unde si utilizarile sale in tratarea reumatismului, a gutei, precum si a bolilor de piele. De asemenea, contine si substante cu efecte hormonale, motiv pentru care este recomandat ca remediu pentru varsta a treia, dar si pentru copiii aflati in crestere, pentru cei aflati la pubertate si care se confrunta cu fenomenele neplacute, specifice acestei perioade.
 
Cum se obtine Kombucha?
 
Obtinerea acestei bauturi este destul de laborioasa, insa se poate face si casnic, dupa cum vom vedea in continuare:
 
• intr-un vas cu un litru de apa clocotita, se pun 2 lingurite de ceai negru, se acopera si se lasa sa infuzeze vreme de 30 de minute, dupa care se strecoara si se amesteca bine cu 100 g zahar.
• Ceaiul astfel obtinut se lasa sa se raceasca complet, pana ajunge la temperatura camerei, dupa care se pune intr-un borcan cu gura larga.
• Se adauga in borcan un strat gelatinos de Kombucha si cateva drojdii (adica depuneri de pe fundul vasului) dintr-o cultura veche, dupa care se acopera gura borcanului cu un tifon.
• Ceaiul cu zahar va fermenta imediat, dar se lasa sa stea 8-12 zile, dupa care se filtreaza. Acest timp este necesar pentru ca microorganismele prietenoase din aceasta colonie sa aiba timp sa consume zaharul si sa-l transforme in substante cu efecte vindecatoare.
• Dupa trecerea celor 12 zile, se face filtrarea prin tifon, iar lichidul obtinut se trage in sticlute, care se tin la rece (termenul de valabilitate este de 15 zile), in timp ce masa gelatinoasa ramasa se foloseste pentru noi culturi.
Atunci cand preparam Kombucha, trebuie sa avem in vedere cateva lucruri esentiale: in primul rand, toate vasele in care se face prepararea, trebuie sa fie foarte curate, fara urma de hrana, care ar putea strica aceasta cultura. De asemenea, macerarea nu trebuie facuta in locuri neigienice, cu mirosuri grele (cum ar fi cel de prajeala) sau cu mult abur, intrucat altereaza calitatea preparatului. Trebuie folosit numai ceaiul negru (Thea sinensis), intrucat aceasta ciuperca nu creste in infuzia altor plante.
 
Afectiuni in tratarea carora este folosita cu succes Kombucha
 
• Constipatie, colita de putrefactie – se tin cure de lunga durata (minimum o luna) cu Kombucha, care reechilibreaza flora intestinala si astfel imbunatateste tranzitul intestinal si elimina microbii daunatori. Se beau minimum doua pahare pe zi, de regula pe stomacul gol. Este un remediu valabil si contra candidozelor digestive, pentru atenuarea efectelor nocive ale administrarii antibioticelor, pentru stimularea digestiei.
 
• Hemoroizi – in fiecare dimineata se beau doua cani (aprox. 600 ml) de Kombucha. Pe langa eliminarea constipatiei, acest remediu are efecte antiinflamatoare si tonice venoase, care vor fi de un real folos in aceasta afectiune.
 
• Reumatism, guta – o cura de doua luni, in care se consuma zilnic jumatate de litru – un litru din acest preparat, are efecte de dezintoxicare remarcabile. Un anumit compus produs de aceasta ciuperca (acidul glucuronic) ajuta la inactivarea si eliminarea din organism a substantelor toxice, fiind un ajutor nepretuit in tratarea acestei categorii de afectiuni.
 
• Prevenirea si combaterea aterosclerozei si hipertensiunii – pacientii care sufereau de aceste boli si care au fost tratati intr-un spital din Riga (Lituania) cu acest remediu au prezentat o ameliorare certa a starii lor de sanatate. Se administreaza 3 pahare de preparat pe zi, in cure cu o durata de minimum trei luni.
 
• Durerile de cap de origine nervoasa – consumarea a 2-3 pahare de Kombucha poate opri din fasa migrenele care apar pe fondul stresului si al suprasolicitarii nervoase.
 
• Gripa, guturai, boli epidemice in general – studii recente de laborator au pus in evidenta faptul ca anumite substante secretate de Kombucha au efecte de neutralizare a virusurilor si a majoritatii bacteriilor. Mai mult, acest remediu este un stimulent puternic al imunitatii pe termen lung. De regula, se fac cure de doua saptamani pentru intarirea rezistentei naturale a organismului, timp in care se consuma jumatate de litru pe zi de preparat.
 
• Starile de anxietate, iritabilitate – se diminueaza in timp, atunci cand se consuma regulat acest remediu. inca nu se cunosc foarte clar substantele care genereaza acest efect, dar este cert ca bautura din Kombucha intr-adevar linisteste nervii, alunga tristetea si reda pofta de viata. Se consuma zilnic inainte de fiecare masa cate o jumatate de pahar de preparat.
 
• Adjuvant in tratarea calculozei renale si biliare (pietre) – se bea in fiecare zi cate un litru de Kombucha, de preferinta dimineata. O cura dureaza 7 zile si se poate repeta lunar.
 
• Adjuvant in tratamentul cancerului – in fosta U.R.S.S., s-au facut cele mai multe studii referitoare la efectele acestei ciuperci in tratarea si mai ales in prevenirea cancerului. inca din 1951, cand au inceput si primele experimente nucleare, care au declansat in unele zone o adevarata epidemie de cancer, Unitatea Centrala de Cercetari Oncologice si Academia din Moscova au inceput sa cerceteze cum actioneaza "ceaiul kwas" (cum este numit in aceasta tara) in boala canceroasa. S-a ajuns la concluzia ca prin efectele sale intens depurative, de stimulare imunitara (intre altele, administrarea sa stimuleaza productia de Interferon) si vitaminizante este un remediu excelent de protectie impotriva cancerului. De asemenea, poate fi folosit cu succes in tratarea cancerului de colon in faze incipiente si a leucemiei. De regula, se bea un litru din acest remediu pe zi, in locul apei de baut, in cure de lunga durata (minimum 45 de zile).
 
• Atenuarea efectelor intoxicatiilor lente cu metale grele, gaze toxice, deseuri radioactive – tot savantilor sovietici le apartin si studiile facute in regiunile Solikamsk si Beresniki din vestul Muntilor Ural, unde se inregistrau foarte putine cazuri de cancer si alte boli cronice, in ciuda poluarii intense din aceasta zona cu deseuri industriale cu mercur, plumb, materiale radioactive. Concluzia a fost ca bautura de Kombucha utilizata in mod traditional de populatia din aceasta zona pur si simplu ajuta la eliminarea acestor materii toxice din organism si previne imbolnavirile. Se consuma un litru de preparat pe zi, in cure de 30 de zile, cu 7 zile de pauza intre ele.




Spune-ne opinia ta despre
"Kombucha, ciuperca din borcanul cu ceai. Beneficii pentru sanatate"

3 + 5 =

Spune-ne opinia ta despre
"Kombucha, ciuperca din borcanul cu ceai. Beneficii pentru sanatate"

Ti-a placut acest articol? Atunci poate te intereseaza si:

Plante medicinale pentru tratarea arsurilor la stomac

Plante medicinale pentru tratarea arsurilor la stomac

de AlegeSanatos.ro 03 Nov 2020

Arsurile la stomac sunt destul de deranjante si pot fi semnul unei afectiuni mai grave. De obicei, acestea apar in urma unui stil de viata nesanatos si daca te confrunti des cu astfel de simptome ar trebui sa mergi la un consult de specialitate. [detalii]

4 remedii naturale pentru a scapa de matreata

4 remedii naturale pentru a scapa de matreata

de AlegeSanatos.ro 05 Oct 2020

Ai incercat sa folosesti sampoane antimatreata? Ai apelat chiar si la cei mai renumiti doctori si tot nu ai reusit sa scapi de aceasta problema inestetica a parului tau? [detalii]

Cum sa scapi de gustul amar din gura. Tratamente naturiste

Cum sa scapi de gustul amar din gura. Tratamente naturiste

de AlegeSanatos.ro 15 Sep 2020

Cu siguranta nu doar o singura data ti s-a intamplat sa ai gust amar in gura. Uneori il avem dupa ce consumam anumite alimente, dupa ce ne trezim sau pur si simplu fara niciun motiv aparent. S-ar putea ca acesta sa fie cauzat de anumite probleme de sanatate. [detalii]

4 intrebuintari mai putin cunoscute ale musetelului

4 intrebuintari mai putin cunoscute ale musetelului

de AlegeSanatos.ro 00 00 0000

Musetelul este una dintre cele mai cunoscute si utilizate plante din Romania. In general il folosim in ceaiuri, pentru aroma placuta, sau pentru a trata diferite afectiuni, pentru ca musetelul are o serie de proprietati benefice organismului. [detalii]

Ceaiuri care te ajuta sa scapi de stres si de anxietate

Ceaiuri care te ajuta sa scapi de stres si de anxietate

de AlegeSanatos.ro 14 Aug 2020

Stresul si anxietatea sunt doar cateva stari cu care se confrunta majoritatea persoanelor din ziua de astazi. Un ritm de viata alert, un job care pune presiune sau alte probleme personale s-ar putea sa fie punctul de plecare al acestor dereglari. [detalii]

Abonare Newsletter
Top 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania

Descarca GRATUIT
"Top 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Sfaturi si date esentiale
Cum te pot afecta ingredientele cosmetice si alimentare din produsele tale preferate? Invata sa eviti produsele nepotrivite pentru tine.
Abonare Newsletter
Top 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania

Descarca GRATUIT
"Top 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Abonare Newsletter
Top 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania
Descarca GRATUIT
"Top 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania"

Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016