Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri.
Acest site foloseste Cookie-uri, conform noului Regulament de Protectie a Datelor (GDPR), pentru a va asigura cea mai buna experienta online. In esenta, Cookie-urile ne ajuta sa imbunatatim continutul de pe site, oferindu-va dvs., cititorul, o experienta online personalizata si mult mai rapida. Ele sunt folosite doar de site-ul nostru si partenerii nostri de incredere. Click AICI pentru detalii despre politica de Cookie-uri. Sunt de acord cu politica de cookie
AlegeSanatos.ro cauta meniuMeniu

Rolul antioxidantilor in bolile cardiovasculare

de AlegeSanatos.ro 08 Feb 2013

Tags: vitamina C vitamina E sistem cardiovascular carotenoidele antioxidanti


Rolul antioxidantilor in bolile cardiovasculare

Radicalii liberi exercita un efect nociv asupra tuturor celulelor din organism. Din pacate toti venim in contact cu acestia prin intermediul prostului obicei numit fumat (atat pasiv cat si activ), poluarii, radiatiilor cat si datorita consumului de alimente nesanatoase sau alimente viciate prin utilizarea metodelor de preparare de tipul prajitului sau afumatului.

Chiar daca pare terifiant gandul ca in fiecare minut al existentei noastre intram in contact cu acesti dusmani ai sanatatii trebuie sa nu pierdem din vedere faptul ca efectul radicalilor liberi este contracarat de catre antioxidanti. Si cum radicalii liberi sunt implicati in producerea si intretinerea a numeroase boli printre care enumeram cancerul, ateroscleroza si nu in ultimul rand cauza numarul 1 de mortalitate din lume-boala cardiovasculara, in mod evident prin anihilarea efectelor acestora antioxidantii sunt capabili sa tina la distanta toate aceste boli.

Fiind mult mai usor sa prevenim decat sa tratam o boala cardiovasculara este clar ca multi dintre noi trebuie sa facem schimbari drastice in ce priveste atat stilul de viata cat si regimul alimentar. Consumul de fructe si legume proaspete, evitarea grasimilor de origine animala, renuntarea la fumat si adoptarea unui program ce include activitate fizica regulata sunt reguli de aur ce trebuiesc respectate pentru a evita aparitia bolilor de inima si a complicatiilor acestora.

Carotenoidele - aliatii sistemului cardiovascular sanatos

Acestea reprezinta o familie de pigmenti de culoare galbena, portocalie si rosie intalniti in legume si fructe cu un puternic efect antioxidant. Numeroase studii recent efectuate au demonstrat legatura existenta intre nivelul sanguin al carotenoidelor  si scaderea riscului de aparitie a bolilor cardiovasculare. Cu alte cuvinte cei care au o alimentatie bazata in principal pe fructe si legume bogate in carotenoide( morcovii, rosiile, dovleacul, mango, portocalele, mandarinele si papaya) sunt protejati impotriva cresterii nivelului de colesterol din sange, a bolilor cardiovasculare si a accidentelor vasculare cerebrale.

Vitamina E fluidifica sangele

Vitamina E este considerata de multi ca avand un puternic efect antioxidant fiind demonstrat rolul ei major in imbunatatirea circulatiei sanguine si in prevenirea bolilor coronariene. Un studiu efectuat de Socientatea Mondiala de Sanatate a aratat relatia directa dintre nivelul de vitamina E din sange si scaderea riscului de boala coronariana.

Efectul benefic al acestei vitamine este potentat daca timp de 2 luni este  administrata alternativ cu vitamina A (10 zile/luna vitamina E urmand ca luna urmatoare sa se administreze 10 zile vitamina A). Chiar daca multora le este usor sa-si procure vitaminele sub forma de capsule sau gelule cel mai mare efect il are vitamina E procurata din: uleiurile vegetale (ulei de floarea soarelui, soia, masline), cereale, nuci si seminte de floarea soarelui, peste si legume verzi.

Vitamina C - locul 1 in reducerea stresului oxidativ

Vitamina C este cel mai cunoscut si cel mai puternic antioxidant fiind capabila sa combata in mod eficient efectele negative exercitate de catre radicalii liberi asupra miocardului (muschiului cardiac). Nu degeaba vitamina C este considerata de multi medici ca un real ajutor in terapia bolilor cardiovasculare avand capacitatea sa dilate vasele de sange usurand astfel circulatia sanguina si de asemenea sa scada nivelul de colesterol din sange protejand astfel suplimentar reteaua vasculara. Surse de Vitamina C: legumele si fructele proaspete, mai ales citricele, kiwi si fructele de padure.


Dr. Alin Popescu
Medic primar medicina sportiva
www.dralinpopescu.ro




Spune-ne opinia ta despre
"Rolul antioxidantilor in bolile cardiovasculare"

2 + 5 =

Spune-ne opinia ta despre
"Rolul antioxidantilor in bolile cardiovasculare"

Ti-a placut acest articol? Atunci poate te intereseaza si:

3 ceaiuri care contribuie la detoxifierea organismului

3 ceaiuri care contribuie la detoxifierea organismului

de AlegeSanatos.ro 07 Mai 2020

Organismul uman trebuie protejat impotriva radicalilor liberi si curatat de toxinele care pot sa favorizeze apartia anumitor afectiuni. De aceea este bine sa consumam din cand in cand ceaiuri pentru detoxifiere. [detalii]

Semne ca ai deficit de vitamina C in organism

Semne ca ai deficit de vitamina C in organism

de AlegeSanatos.ro 00 00 0000

Vitamina C este o vitamina usor solubila in apa si se regaseste in mod natural in anumite produse sau in suplimentele alimentare. Aceasta este responsabila pentru multe functii din corpul uman. Spre exemplu, creste si repara tesuturile din organism. [detalii]

5 semne ca suferi de lipsa de calciu

5 semne ca suferi de lipsa de calciu

de AlegeSanatos.ro 13 Apr 2020

Calciul este mineralul care contribuie la sanatatea oaselor si a dintilor, insa organismul tau are nevoie de acesta si pentru a stabiliza presiunea sangvina sau bataile inimii. [detalii]

5 alimente care te intineresc

5 alimente care te intineresc

de AlegeSanatos.ro 27 Feb 2020

Pentru ca nu exista "tinerete fara batraneteā€, multi dintre noi apelam la diverse tratamente si creme din dorinta de a incetini procesul natural de imbatranire. Vrem riduri estompate si ten cat mai ferm si stralucitor. Putini din noi stim insa ca exista anumite alimente care sustin intinerirea. [detalii]

Cum sa prevenim anemia in mod natural

Cum sa prevenim anemia in mod natural

de AlegeSanatos.ro 24 Feb 2020

Anemia este o afectiune neglijata de foarte multe ori, pentru ca persoanele care resimt stari de oboseala, ameteala sau de irascibilitate tind sa fie induse in eroare de aceste simptome. Totusi, anemia trebuie tratata si prevenita in mod corespunzator. Din fericire, avem la indemana diferite trucuri naturiste. [detalii]

Abonare Newsletter
Top 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania

Descarca GRATUIT
"Top 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit

Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentului UE 679/2016

Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Sfaturi si date esentiale
Cum te pot afecta ingredientele cosmetice si alimentare din produsele tale preferate? Invata sa eviti produsele nepotrivite pentru tine.
Abonare Newsletter
Top 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania

Descarca GRATUIT
"Top 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania"


Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Aboneaza-te GRATUIT la newsletter si primeste ultimele noutati pe email.
Abonare Newsletter
Top 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania
Descarca GRATUIT
"Top 10 ingrediente periculoase aflate in alimentele din Romania"

Completeaza adresa de email pentru a primi Raportul Gratuit
Da, vreau informatii despre produsele Rentrop&Straton. Sunt de acord ca datele personale sa fie prelucrate conform Regulamentul UE 679/2016