de Alege Sanatos 25 Aug 2022
Tags:
Oasele joaca roluri importante in organismul uman: ofera structura, protejeaza organele interne, servesc drept ancora pentru musculatura si depoziteaza calciu. Este foarte important sa ai oase sanatoase inca din copilarie, dar este cel putin la fel de important sa le protejezi si in viata de adult.
1. Consuma o dieta bogata in calciu
In cazul adultilor cu varste cuprinse intre 17 si 50 ani si al barbatilor cu varste intre 50 si 70 ani, doza zilnica recomandata este de 1000 mg calciu pe zi. Ea creste la 1200 mg calciu pe zi in cazul femeilor cu varsta mai mare de 50 ani si al barbatilor care au peste 70 ani [1].
Printre cele mai bune surse de calciu se numara: lactatele, migdalele, broccoli, kale, somonul cu oase, sardinele si produsele din soia.
Unele persoane intampina dificultati in a-si asigura necesarul zilnic din alimentatie, caz in care ar trebui sa discuti cu medicul despre oportunitatea administrarii unor suplimente. Este unul dintre primii pasi pe care ii ai de facut in ceea ce priveste preventia osteoporozei [2].
2. Asigura un aport adecvat de vitamina D
Organismul uman are nevoie de vitamina D pentru a fixa calciul. In cazul adultilor cu varste cuprinse intre 19 si 70 ani, doza zilnica recomandata de vitamina D este de 600 UI pe zi. Ea creste la 800 UI pe zi in cazul persoanelor cu varsta mai mare de 70 ani [1].
Printre sursele naturale de vitamina D se numara pestele gras: somonul, pastravul si tonul. Ciupercile si ouale contin vitamina D in doze mici. Organismul sintetizeaza vitamina D ca urmare a expunerii la soare, dar stilul nostru sedentar de viata ne expune, in general, riscului de carenta cronica [2].
Este bine sa faci analize periodice pentru determinarea nivelului de vitamina D din organism si sa discuti cu medicul despre administrarea unor suplimente, atunci cand este cazul.
3. Du o viata activa
Exercitiul fizic mentine musculatura tonifiata si incetineste procesul de rarefiere osoasa care apare adeseori odata cu inaintarea in varsta. In plus, miscarea contribuie la reducerea stresului oxidativ.
Tipul de exercitiu fizic ales are, de asemenea, importanta. Daca iti place sa alergi trebuie sa ai grija la articulatiile genunchilor si sa le protejezi purtand incaltaminte potrivita, care amortizeaza socurile si efectuand exercitii de incalzire. Inotul este una dintre cele mai blande si mai eficiente forme de exercitiu fizic atunci cand vine vorba despre protejarea articulatiilor [1].
4. Mentine o greutate corporala sanatoasa
Atunci cand greutatea corporala depaseste valorile recomandate pentru inaltimea pe care o ai, scheletul si articulatiile sunt supuse unui efort suplimentar. Mai mult decat atat, obezitatea creste nivelul de inflamatie in organism, ceea ce favorizeaza si intretine procesele osteoartritice.
Obezitatea este insotita si de alte probleme de sanatate, printre care diabetul si afectiunile cardiovasculare. Ambele pot determina reducerea fluxului sangvin la nivelul periostului și al articulației, expunandu-le unei forme de suferinta cronica [1].
5. Consulta medicul
Multa lume merge la medic numai atunci cand are o suferinta, iar durerile articulare sunt deseori trecute cu vederea si tratate cu diverse creme si alifii. In cele din urma se ajunge la situatia in care oasele si articulatiile sunt atat de fragile si de uzate incat apar tot felul de complicatii.
In special in cazul femeilor aflate in perioada de premenopauza si menopauza, consultul medical periodic, evaluarea densității osoase, efectuarea analizelor de sange si administrarea de suplimente de vitamine, minerale, aminoacizi, colagen etc devin obligatorii pentru prevenirea osteoporozei si a suferintelor osteo-articulare [1].
Sanatatea oaselor si articulatiilor este importanta indiferent in ce etapa a vietii te afli. Din pacate, oasele puternice si articulatiile sanatoase sunt privite ca un lucru de la sine inteles si putine persoane se preocupa cu adevarat de acest subiect, inainte ca osteoporoza sa se manifeste. Exista multe schimbari ale stilului de viata care te pot ajuta sa ai un schelet sanatos si sa iti pastrezi mobilitatea si nu e niciodata prea tarziu sa le implementezi!
Bibliografie:
https://www.healthline.com/nutrition/build-healthy-bones#TOC_TITLE_HDR_12 afisat la 5.08.2022
https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/adult-health/in-depth/bone-health/art-20045060 afisat la 5.08.2022
Spune-ne opinia ta despre
"5 recomandari pentru oase si articulatii puternice"
Ti-a placut acest articol? Atunci poate te intereseaza si:
Ce impact au activitatile cotidiene asupra nivelului tau de stres
Intr-o lume agitata si in continua miscare, stresul a devenit o prezenta constanta in vietile noastre. Insa, cat de mult contribuie activitatile tale zilnice la cresterea acestui nivel de stres? In acest articol vom explora impactul pe care cateva activitati cotidiene il au asupra nivelului tau de stres. Daca intelegi efectele acestor activitati asupra ta, vei putea gasi metode prin care sa-ti gestionezi mai eficient stresul, ceea ce va duce la crearea unui echilibru sanatos intre viata personala si cea profesionala. [detalii]
Ce sunt metalele grele din corp si de ce sunt periculoase?
Sanatatea personala a devenit in ziua de azi un subiect din ce in ce mai urmarit de un numar considerabil de mare de persoane. Desi corectarea alimentatiei si adoptarea unui regim de sport riguros sunt printre primele lucruri pe care le integreaza in viata de zi cu zi o persoana, acestea nu sunt de ajuns pentru a opri asimilarea de metale grele in organism. [detalii]
Cum sa gestionezi disconfortul cauzat de pietrele la fiere: 6 sfaturi utile
Balonare si disconfort abdominal, durere, greata, senzatie de preaplin, acestea sunt cele mai frecvente simptome pe care le dau calculii biliari sau, in termeni populari, "pietrele la fiere". Afectiunea se numeste "litiaza biliara" si, pentru a o trata, pentru a scapa de calculi si a preveni tot acest chin, e nevoie sa faci unele schimbari in stilul tau de viata si sa apelezi la cateva ajutoare din natura. [detalii]
5 trucuri pentru a gati mai rapid si mai usor
Gatitul poate fi o activitate placuta si relaxanta, dar exista momente in care suntem suprasolicitati si dorim sa economisim timp si efort in bucatarie. Indiferent daca esti un bucatar pasionat sau un novice in arta culinara, poti apela intotdeauna la mici strategii si tehnici ingenioase pentru a gati mai repede, fara eforturi suplimentare. In randurile care urmeaza, iti dezvaluim cateva dintre aceste secrete, care iti vor imbunatati experienta in bucatarie si iti vor permite sa savurezi preparate delicioase fara prea mult efort. [detalii]
5 sfaturi pentru o sarcina usoara si sanatoasa
Sarcina este o perioada pe parcursul careia organismul trece prin multiple schimbari. Unele dintre acestea pot fi neplacute, dar prin adoptarea anumitor masuri, le poti gestiona cu usurinta. [detalii]