de Alege Sanatos 17 Aug 2023
Tags:
Gatitul poate fi o activitate placuta si relaxanta, dar exista momente in care suntem suprasolicitati si dorim sa economisim timp si efort in bucatarie. Indiferent daca esti un bucatar pasionat sau un novice in arta culinara, poti apela intotdeauna la mici strategii si tehnici ingenioase pentru a gati mai repede, fara eforturi suplimentare. In randurile care urmeaza, iti dezvaluim cateva dintre aceste secrete, care iti vor imbunatati experienta in bucatarie si iti vor permite sa savurezi preparate delicioase fara prea mult efort.
1. Foloseste fructe si legume congelate
Procesul de congelare mentine o mare parte din nutrientii alimentelor, deoarece sunt protejati de actiunea timpului si a temperaturilor ridicate. Astfel, multe produse congelate au o valoare nutritionala similara sau chiar mai buna decat unele produse proaspete care au stat pe rafturi timp indelungat.
In plus, produsele congelate sunt deja pregatite, ceea ce scurteaza timpul necesar pentru gatit. Nu trebuie sa le cureti, sa le decojesti sau sa le tai, asa cum ai face cu produsele proaspete. Este o solutie ideala pentru persoanele ocupate sau care nu au mult timp la dispozitie pentru gatit. In acelasi timp, congelarea pastreaza alimentele proaspete pentru o perioada mai lunga de timp. Poti sa le cumperi in cantitati mai mari si sa le folosesti pe parcursul mai multor saptamani sau luni, fara grija ca se vor altera.
2. Prepara mancarea cu reteta in fata
Cand pregatesti o masa complexa, cum ar fi un meniu pentru o ocazie speciala, ai nevoie de organizare si planificare. Reteta iti ofera structura necesara si te ajuta sa sincronizezi procesele de gatit, astfel incat totul sa fie gata in acelasi timp. Fiecare reteta are o secventa de pasi pe care trebuie sa ii urmezi pentru a obtine rezultatele dorite. Gatind cu reteta in fata, eviti riscul de a sari peste etape sau de a face greseli care pot afecta calitatea finala a mancarii.
Mai mult decat atat, reteta iti furnizeaza cantitatile precise ale ingredientelor necesare. Acest lucru este crucial, mai ales cand vine vorba de produse de patiserie, unde chiar si o mica deviere de la cantitatile indicate poate duce la esecul retetei.
3. Utilizeaza electrocasnice care iti fac munca mai usoara
Desi de multe ori ezitam sa folosim aparatele din bucatarie pentru prepararea unor retete simple, ele iti ofera, totusi, numeroase avantaje si usureaza semnificativ procesul de gatit. Un cuptor electric sau o plita cu inductie iti poate regla precis temperatura, pentru a obtine rezultatul dorit, robotul de bucatarie taie si feliaza mai repede si mai egal, iar o maioneza facuta cu ajutorul unui mixer se va dovedi mai omogena si mai catifelata decat daca ar fi amestecata cu ajutorul unui tel manual.
Ca un beneficiu suplimentar, electrocasnicele de bucatarie moderne sunt fabricate din materiale usor de curatat, care pot fi introduse in masina de spalat vase, scutindu-te de sesiunea de spalat de dupa servirea mesei si oferindu-ti mai mult timp liber.
4. Pregateste mancaruri la cuptor
Cartile de bucate sunt pline de nenumarate retete savuroase pe care le poti pregati in doar cateva minute, folosind cuptorul. In esenta, toata pregatirea mancarii se face asezand ingredientele intr-un vas termorezistent, care se introduce in cuptorul preincalzit.
Cuptoarele au o capacitate mai mare decat plitele, astfel incat poti prepara in acelasi timp mai multe feluri de mancare, economisind timp si energie. Acest aspect este foarte util, in special atunci cand gatesti pentru mai multi invitati sau cand pregatesti mancare pentru mai multe zile.
5. Toaca marunt ingredientele
Taierea in bucati mici a alimentelor este folosita pentru multe tipuri de mancaruri, de la supe, tocanite si preparate la wok, pana la salate sau sosuri. Cand ingredientele sunt taiate marunt, ele se vor gati uniform, iar textura si gustul preparatului final vor fi mai consistente. In plus, se vor gati mai rapid, economisind timp si energie in bucatarie. Pe langa aceasta, tocarea in bucati mici usureaza omogenizarea ingredientelor in preparate, astfel ca aromele si texturile se vor combina mai bine.
Organizarea eficienta, utilizarea aparatelor electrocasnice si selectarea celor mai rapide metode de gatit, sunt cateva modalitati de a reduce timpul petrecut in bucatarie. Indiferent daca ai un program incarcat sau doresti sa te bucuri de compania celor dragi, aceste trucuri te vor ajuta sa gatesti cu usurinta, fara a compromite calitatea mancarurilor tale.
Sursa foto: Shutterstock
Spune-ne opinia ta despre
"5 trucuri pentru a gati mai rapid si mai usor"
Ti-a placut acest articol? Atunci poate te intereseaza si:
Ce impact au activitatile cotidiene asupra nivelului tau de stres
Intr-o lume agitata si in continua miscare, stresul a devenit o prezenta constanta in vietile noastre. Insa, cat de mult contribuie activitatile tale zilnice la cresterea acestui nivel de stres? In acest articol vom explora impactul pe care cateva activitati cotidiene il au asupra nivelului tau de stres. Daca intelegi efectele acestor activitati asupra ta, vei putea gasi metode prin care sa-ti gestionezi mai eficient stresul, ceea ce va duce la crearea unui echilibru sanatos intre viata personala si cea profesionala. [detalii]
Ce sunt metalele grele din corp si de ce sunt periculoase?
Sanatatea personala a devenit in ziua de azi un subiect din ce in ce mai urmarit de un numar considerabil de mare de persoane. Desi corectarea alimentatiei si adoptarea unui regim de sport riguros sunt printre primele lucruri pe care le integreaza in viata de zi cu zi o persoana, acestea nu sunt de ajuns pentru a opri asimilarea de metale grele in organism. [detalii]
Cum sa gestionezi disconfortul cauzat de pietrele la fiere: 6 sfaturi utile
Balonare si disconfort abdominal, durere, greata, senzatie de preaplin, acestea sunt cele mai frecvente simptome pe care le dau calculii biliari sau, in termeni populari, "pietrele la fiere". Afectiunea se numeste "litiaza biliara" si, pentru a o trata, pentru a scapa de calculi si a preveni tot acest chin, e nevoie sa faci unele schimbari in stilul tau de viata si sa apelezi la cateva ajutoare din natura. [detalii]
5 sfaturi pentru o sarcina usoara si sanatoasa
Sarcina este o perioada pe parcursul careia organismul trece prin multiple schimbari. Unele dintre acestea pot fi neplacute, dar prin adoptarea anumitor masuri, le poti gestiona cu usurinta. [detalii]
Pairing-uri de vin pentru reteta de quesadilla
Quesadilla, deliciul mexican indragit in intreaga lume, este un adevarat festin culinar pe care merita sa-l incerci daca nu ai facut-o pana acum. Combinatia irezistibila dintre tortilla frageda, branza cremoasa si umplutura plina de arome face din quesadilla o alegere perfecta pentru o cina rapida sau pentru momentele de relaxare in compania prietenilor. Totusi, ce vin sa alegi pentru a transforma aceasta experienta culinara intr-o simfonie de gusturi? Hai sa exploram impreuna diversele tipuri de vin potrivite pentru a completa si imbogati aromele acestui preparat. [detalii]