de Andreea Pestisan 23 Nov 2022
Tags:
Majoritatea problemelor de sanatate orala care ii afecteaza pe copii sunt similare cu cele ale adultilor. Totusi, avand in vedere faptul ca dantura copiilor este in plina crestere si dezvoltare, exista si riscul ca ei sa dezvolte o patologie specifica. Iata care sunt cele mai frecvent intalnite probleme de sanatate orala la cei mici.
1. Cariile
Cariile sunt una dintre cele mai frecvent intalnite probleme la copii. Aproximativ 20% dintre copiii cu varste cuprinse intre 5 si 11 ani au cel putin o carie.
Cariile pot fi prevenite printr-o igiena orala adecvata si printr-o alimentatie sanatoasa, cu un aport limitat de carbohidrati. De aceea, rolul parintilor este extrem de important in educatia copilului si in verificarea igienei dentare: copiii mai mici de 7-8 ani nu sunt foarte rigurosi, cand vine vorba de periuta de dinti si ata dentara.
2. Dintii incalecati
Prima vizita la medicul ortodont ar trebui facuta la varsta de 7 ani. Datorita experientei acumulate, acesta poate anticipa eventualele probleme legate de alinierea dintilor si poate propune un protocol de supraveghere si tratament.
In general, aplicarea unui aparat dentar, atunci cand este necesar, se realizeaza la copiii cu varste cuprinse intre 9 si 14 ani. Singurul in masura sa evalueze aceste lucruri este medicul stomatolog specializat in ortodontie.
3. Respiratia urat mirositoare
Cunoscuta, in termeni de specialitate, ca halitoza, respiratia urat mirositoare se datoreaza cel mai adesea acumularii de bacterii in cavitatea orala. O secretie redusa de saliva, datorata deshidratarii, igiena orala deficitara, problemele digestive si unele medicamente pot contribui la aparitia mirosului neplacut.
Cea mai buna metoda de a preveni aceasta problema consta in efectuarea unei igiene orale riguroase, sub supravegherea parintelui, si in vizitele regulate la medicul stomatolog, pentru curatari profesionale ale danturii.
4. Sensibilitatea dentara
Sensibilitatea dentara se manifesta prin aparitia durerii la contactul cu alimentele reci sau fierbinti. Cauza este reprezentata de aparitia unor zone cu smalt subtire, susceptibil la a se uza mai repede, sub actiunea placii dentare.
Medicul poate aplica solutii de sigilare pe zonele afectate, pentru a sustine rezistenta smaltului dentar. In plus, e important sa folosesti intotdeauna o periuta de dinti cu peri moi, pentru a proteja dantura.
5. Dintii de lapte care nu cad
In cazul multor copii, eruptia dintilor definitivi nu este precedata de caderea dintilor de lapte. Exista doua moduri de a trata aceasta problema. Primul, expectativ si neinvaziv, presupune supravegherea danturii si a cresterii dintelui definitiv, care va eroda in timp radacina dintelui de lapte si il va ajuta sa cada. Cei mai multi dintre copii evolueaza bine in aceasta formula.
Al doilea - necesar, in unele cazuri - presupune extractia dintelui de lapte, pentru a face loc dintelui definitiv. Desi reprezenta standardul de tratament cu ceva vreme in urma, este o varianta care se aplica relativ rar, in prezent.
6. Afectiunile gingivale
Afectiunile gingivale nu ii ocolesc nici pe copii, gingivita fiind cea mai frecventa dintre ele. Inflamatia gingiilor este determinata de o igiena insuficienta si poate cauza, in timp, afectare osoasa locala.
Atunci cand placa bacteriana se acumuleaza la baza dintilor, gingiile sunt permanent iritate, devenind rosii si sensibile, uneori dureroase. In timp, ele ajung sa se desprinda de pe baza dintelui si sa sangereze usor, mai ales in timpul periajului.
7. Scrasnitul dintilor
Cunoscut si sub denumirea de bruxism, scrasnitul dintilor este o problema care apare frecvent in randul copiilor, fiind determinata de lipsa de aliniere a danturii, de stres sau de durere.
Bruxismul nu impune tratament, dar persistenta acestui obicei poate duce la uzura prematura a dintilor. Unii copii ajung sa aiba dureri la nivelul maxilarului, dureri de cap si sensibilitate dentara. In aceste cazuri, medicul poate lua amprenta cavitatii orale a copilului, pentru a-i comanda o gutiera pe care sa o poarte pe timp de noapte si care sa il protejeze.
De cele mai multe ori, principala cauza a problemelor de sanatate orala la copii este reprezentata de o igiena orala deficitara. Este esential ca adultii influenti din viata copiilor sa contribuie la educatia acestora si la formarea unor obiceiuri corecte in aceasta privinta.
Sursa foto: Shutterstock
Spune-ne opinia ta despre
"7 cele mai frecvente probleme legate de sanatatea orala la copii"
Ti-a placut acest articol? Atunci poate te intereseaza si:
Cum sa-ti mentii corpul sanatos indiferent de varsta si stilul de viata adoptat?
Indiferent de varsta, gen sau stil de viata, cu totii ne dorim sa ne mentinem sanatosi si plini de energie. Dar ne lovim de foarte multe informatii contradictorii si metode "de ultima ore, extrem de eficiente" si nu mai stim ce anume functioneaza si ce nu. Adevarul este ca, pentru a avea corpul sanatos, trebuie doar sa adoptam cateva obiceiuri simple si sa ne asiguram ca le respectam in fiecare zi. [detalii]
9 moduri prin care microbiomul ne influenteaza sanatatea
Microbiomul uman reprezinta totalitatea microorganismelor care traiesc atat pe suprafata, cat si in interiorul corpurilor noastre si care joaca un rol crucial in sanatatea noastra generala. Aceste componente au un impact major asupra starii de echilibru a tuturor proceselor organismului. Citeste mai departe si afla 9 moduri prin care microbiomul ne influenteaza sanatatea. [detalii]
Cum influenteaza dieta si nutritia recuperarea neurologica?
Recuperarea neurologica este un proces complex, menit sa ajute la ameliorarea simptomelor si la imbunatatirea calitatii vietii pacientului si ingrijitorilor acestuia.[1] Exista mai multi factori ce joaca un rol important in acest proces, intre care si dieta si nutritia, al caror rol este adesea trecut cu vederea. De ce sunt ele atat de importante vei afla mai jos! [detalii]
Totul despre ecografia Doppler - ce trebuie sa stii despre aceasta procedura
Lumea dinamica a medicinei moderne a dus la dezvoltarea de noi tehnologii revolutionare, una dintre cele mai importante proceduri pentru monitorizarea sanatatii inimii si a vaselor de sange este ecografia Doppler. Poate ai auzit de aceasta investigatie, dar te intrebi ce presupune exact si cum te poate ajuta. [detalii]
Strategii de gestionare a gastritei: suplimente recomandate si modificari ale stilului de viata
Gastrita este o inflamatie a mucoasei stomacului care poate cauza durere, disconfort si alte probleme digestive. Aceasta poate fi acuta sau cronica si are multiple cauze, inclusiv infectii bacteriene, utilizarea excesiva a antiinflamatoarelor nesteroidiene, consumul excesiv de alcool, stresul si dieta nesanatoasa. Gestionarea gastritei implica, de obicei, o combinatie de tratamente medicale si schimbari ale stilului de viata. Iata care sunt suplimentele recomandare si care sunt modificarile stilului de viata care pot ajuta la ameliorarea simptomelor gastritei si la prevenirea recurentei acesteia! [detalii]